از دوران ابتدایی تا دوران دانشگاه همه ما با کلمه تحقیق آشنایی داشتهایم اما تمام نوشته هایی که از منابع مختلف استفاده می شده است، هیچکدام از معیارهای کامل «تحقیق» یا «مقاله» برخوردار نبوده است. به همین دلیل این نوع از نوشتارها دارای محتواهای پرباری نبود. در راستای آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی رعایت چند نکته الزامی است. تحقیق یا مقاله ای که یک فرد یا یک دانشجو می نویسد، از لحاظ اطلاعات علمی باید بسیار پربار باشد. همچنین از جایی کپی برداری نشده باشد و تمام استدلالات و برداشت های فردی باید در آن گنجانده شده باشد. از آنجایی که این مقاله بعدها از سوی بسیاری از دانشجویان و اساتید مورد استناد قرار می گیرد، باید از لحاظ علمی نیز معتبر باشد. دانشجویی که در ابتدای کار است، باید بداند موضوعی که انتخاب کرده و مورد بحث و جستجو قرار می گیرد، نباید تکراری باشد. اگر شما نیز فردی هستید که از اصول مقاله نویسی اطلاعات چندانی ندارید، در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
نکاتی چند در آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی
هر نوشته ای که توسط دانشآموز و در سطح بالاتر آن یعنی دانشجو نوشته می شود، عنوان مقاله یا تحقیق اطلاق نمیشود و هر فردی که پا به این عرصه می گذارد، محقق نیست. تحقیق ویژگی های منحصر به فرد خود را دارد. هر فردی که برای نوشته مقاله می خواهد اقدام کند، باید حتما از این چارچوب و ویژگی ها آگاه باشد؛ زیرا در همان ابتدای امر رد می شود و باید بازنگری در آن صورت گیرد تا مورد قبول واقع شود.
تا به حال طبیعتا درباره این موضوع فکر کردهاید که در آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی چه چارچوبی باید رعایت شود و دانشجو یا اساتید در این راستا به چه نکاتی باید توجه کنند. از این رو معیارهایی که برای نوشتن یک مقاله باکیفیت باید رعایت شود، از این قبیل است:
عنوان مقاله
گام نخست برای نوشتن یک مقاله باکیفیت و پرمحتوا، عنوان آن است. عنوان همان موضوع است که باید در ارتباط کامل با بدنه نوشته باشد. موضوع مقاله اطلاعات جامع و کاملی را در اختیار خواننده قرار می دهد و راهنمای خوبی است در جهت اینکه بدنه نوشته در ارتباط با چه موضوعات و مسائل ناگفته ای است.
عنوان مقاله باید کوتاه، جذاب و قابل فهم باشد. بعد از عنوان مقاله باید نام نویسنده آن آورده شود. پس از آن نیز نام دانشگاه یا مؤسسه ای که دانشجو در آن به تحصیل می پردازد.
چکیده
دانشجو یا هر اندیشمند دیگری که برای نوشتن مقاله آغاز به کار کرده است، باید ابتدا چکیده ای برای مقاله خود تنظیم کند. چکیده راهنمای درستی است که مقاله پیش رو چه اطلاعات و محتوای ناگفته ای را در اختیار مخاطب قرار می دهد. به عبارت دیگر چکیده باید حاوی اطلاعات جامعی باشد از نتایج پژوهش انجام شده و به مخاطب می فهماند که متن پیش رو دارای چه محتوای علمی است و در چه زمینه ای کار کرده است. هر چکیده شامل سه بخش است که عبارت اند از: هدف و قلمروی تحقیق، روش بررسی و اشاره ای کلی به دستاوردهای مقاله. در نوشتن چکیده اصل موجز نویسی بسیار مهم است؛ لذا رعایت تعداد کلمات در حد ۲۰۰ تا ۲۵۰ کلمه الزامی است.
کلید واژه
اگر می خواهید چکیده ای که نوشته اید، خواننده یا مخاطب را به مطالعه ادامه مطلب ترغیب کند، استفاده از اصطلاحات مهم مقاله در ابتدای کار الزامی است. به این اصطلاحات کلیدواژه می گویند. کلید واژه کلمات مهمی است که نوشتار حول محور آن می چرخد و مرکز اصلی و اساسی مقاله را تشکیل می دهد.
مقدمه
یکی از نکات مهمی که در آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی ضرورت دارد، چگونگی نوشتن مقدمه مقاله است و اینکه این مقاله باید از لحاظ علمی باید از چه ساختاری برخوردار باشد. در مقدمه هر مقاله ای که بر پایه پژوهش است، باید ذکر شود که هدف از محقق درباره انجام این پژوهش چه بوده است؟ آیا نوشتن این مقاله توانسته گره کوری از دنیای علم و فناوری بگشاید؟ یا اینکه تکرار مکررات دستاوردهای قبلی نویسندگان گذشته بوده که فقط با بیانی دیگر به رشته تحریر درآمده است. به عبارت دیگر می توان گفت مقدمه مقاله باید بر اساس نتایج و دستاوردهایی پیریزی شود که محقق در هنگام تحقیق و مطالعه منابع معتبر به آن دست یافته است. ناگفته نماند که مقدمه باید کوتاه باشد که با مطالعه آن به راحتی بتوان به جواب سوالات دست یافت.
روش بررسی
در روش بررسی نوع پژوهش و زمان و مکان مطالعه بررسی می شود. به عبارت بهتر از روش بررسی به عنوان قلب مقاله یاد می کنند. در این قسمت محقق یا پژوهشگر بیان می کند که چه کرده است و موضوع پژوهش او چگونه اجرا شده است. در روش تحقیق از هر گونه خلاصه نویسی باید پرهیز شود و همه نکات پژوهش باید با ریزجزئیات ذکر شود. پژوهشگر در بخشی که به جمعآوری داده ها ارتباط دارد، باید به روش جمعآوری داده و ابزارهایی که در این راستا استفاده کرده، بپردازد. همچنین شیوه اجرای پژوهش و نحوه بررسی مشاهدات چارچوبی است که باید در نوشتن مقاله بررسی شود.
بدنه مقاله
از اصول مهمی که در نوشتن بدنه مقاله باید رعایت شود، این است که حاوی یک یا چند بخش است. می توان در بدنه مقاله علاوه بر متن از تفسیر نیز برای توجیه بیشتر استفاده کرد. همچنین بدنه تحقیق باید از ساختار منسجم و یکپارچه ای برخوردار باشد. استدلالات و بحث هایی که در کلیت متن آورده شده، به یکدیگر مرتبط هستند. در بدنه مقاله هر جایی که لازم است برای رعایت امانت، باید به منابعی که به آن استناد شده، با آدرس دقیق ارجاع شود. اینجا نقل قول مستقیم با ذکر گیومه بسیار پرکاربرد است. بعد از آن استدلالات و یافته های شخصی خود را وارد می کنید. اینکه با مطالعه مراجع معتبر به چه نتایجی دست یافته اید که از چشم بسیاری پنهان مانده است.
نتایج
پژوهشگر در این متن باید به نتایجی که در راستای موضوع مقاله حاصل کرده، اشاره کند. در این بخش باید یافته های مهم تحقیق بیان شود سپس به سوالات مهم تحقیق پاسخ درخور و مناسبی دهد. در بخش نتایج نباید به تکرار مکررات اطلاعات قبلی متن بپردازد. در این بخش پایانی باید به کاربردها و دستاوردهای مقاله پیش رو بپردازد همچنین در صورت لزوم پیشنهادها یا راهکارهایی ارائه دهد.
سخن آخر
در آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی در این گفتار سعی کردیم تا جایی که امکان داشت، اصول و چارچوب یک مقاله معتبر را ارائه دهیم. گاهی بسیاری از افراد در این زمینه با دست اندازهای بسیاری مواجه هستند و به این خاطر که در ابتدای ورود در این عرصه هستند، مقالاتی که می نویسند دارای پایه و اساس علمی راسخی نیست؛ لذا دارای محتوای توخالی و نامعتبر است. برای دوری از این سنگلاخ ها مشاوره با افرادی زبردست در این امر یاریگر است؛ افرادی که در این زمینه جزو اساتید برتر دانشگاهی هستند و یدی طولانی در این مسیر دارند. بسیاری از اندیشمندان و نخبگان دانشگاهی با نوشتن مقالات علمی پژوهشی معتبر توانسته اند نردبان موفقیت و ترقی را با سرعت بالایی طی کنند. حتی نوشتن این مقالات کمک وافری است برای اینکه از دانشگاه های معتبر دنیا پذیرش بگیرند. پس اگر بسیاری از افراد بر این امر واقف باشند، با جدیت معیارها و چارچوب گفته شده را رعایت می کنند.
کلمه کلیدی: آموزش مقاله نویسی علمی پژوهشی
بدون دیدگاه