آموزش مقاله نویسی | مراحل عملی برای نوشتن یک مقاله علمی حرفه ای:در این پست حاصل تجربیات چندین ساله دکتر سعید جوی زاده با شما به اشتراک گذاشته می شود .
نوشتن مقالات دانشگاهی یکی از مهمترین عناصر موفقیت در دوران مدرسه، دبیرستان یا دانشگاه است. بسیاری از دانش آموزانی که فاقد استعداد نویسندگی هستند در تهیه و آماده سازی مقالات دانشگاهی مشکل دارند. با این حال، چیزی که این دانش آموزان نمی دانند این است که یک مقاله علمی با نوشتن خلاقانه بسیار متفاوت است، زیرا بر اساس قوانین خاصی استوار است، اگر آنها را یاد بگیرید و به آنها پایبند باشید، می توانید یک مقاله علمی حرفه ای و موفق بنویسید. و این دقیقاً همان چیزی است که در اینجا قرار است در مورد آن صحبت کنیم… بیایید با مقاله آکادمیک و مهمترین نکات و مراحل نوشتن آن آشنا شویم.
مقاله چیست؟
مقاله دانشگاهی یا مدرسه ای نوعی نوشته رسمی است که به یک موضوع خاص می پردازد. و اغلب هدف آن متقاعد کردن خواننده در مورد یک موضوع خاص از طریق تعدادی از دلایل واقعی مبتنی بر یک مبنای علمی معتبر است.
بخش های مقاله چیست؟
یک مقاله علمی موفق باید دارای عناصر اساسی زیر باشد:
- مقدمه ای روشن همراه با خلاصه ای از مقاله و هدف از نگارش آن. به علاوه
- یک طرح کلی ساختاری منطقی برای مقاله.
- پاراگراف های یک توالی منطقی و منظم، از جمله شواهد پشتیبان از منابع معتبر دانشگاهی، محتوای مقاله است. یک نتیجه گیری واضح، موضوع مقاله و هدفی را که برای آن نوشته شده است، خلاصه می کند.
انواع مقاله چیست؟
مقاله دانشگاهی به چند نوع تقسیم می شود که با توجه به محتوا و نحوه ارائه آنها متفاوت است و به طور خلاصه می توان آنها را به شرح زیر بیان کرد:
- مقاله تحلیلی.
- مقاله استدلالی.
- مقاله تفسیری.
- مقاله تطبیقی.
- مقاله مسئله و راه حل.
- مقاله علت و معلول.
برای نوشتن یک مقاله علمی موفق، ابتدا باید بدانید که کدام یک از انواع بالا را باید بنویسید، که اغلب در سوالی که از شما پرسیده می شود ظاهر می شود.پس حتماً سوال را خوب بخوانید و کلمات کلیدی موجود در آن را درک کنید، مانند: تجزیه و تحلیل، بحث، روشن کردن تفاوت ….
زیرا اینها کلماتی هستند که اغلب شما را به نوع مقاله ای که باید بنویسید راهنمایی می کند.
چگونه یک مقاله علمی بنویسم؟
علیرغم انواع و ماهیت مقالات مختلف از نظر محتوا، طول و موضوع، همه آنها از یک روش در هنگام نوشتن پیروی می کنند. شامل سه بخش فوق الذکر (مقدمه، محتوا و نتیجه) می باشد. همچنین از سه مرحله اصلی عبور می کند: بیایید با هر یک از این مراحل با جزئیات بیشتر آشنا شویم:
اول: مرحله آماده سازی
همانطور که از نام آن مشخص است، این مرحله ای است که در آن مراحل آماده سازی و آماده سازی مقاله ای که قرار است بنویسید انجام می شود. این مهم ترین مرحله است، زیرا اگر توانستید آن را با موفقیت به پایان برسانید، پایه و اساس محکمی برای مقاله خود گذاشته اید و مراحل بعدی چیزی جز فرآیندی برای ترتیب دادن
آنچه در این مرحله جمع آوری و پیدا کرده اید نخواهد بود.
1- آنچه در مقاله مورد نیاز است را درک کنید اولین قدم برای تکمیل کامل تکلیف این است که دقیقاً بفهمید چه چیزی از شما خواسته می شود. جایی که می توانید از طریق موارد زیر به این مهم دست یابید:
- سوال را با دقت بخوانید و هر قسمتی را که ممکن است برای شما مبهم به نظر برسد و نیاز به توضیح دارد را با پرسیدن از معلم خود جستجو کنید.
- هدف مقاله، طول آن، مهلت ارسال، فرمت مقاله (کاغذی یا الکترونیکی) و نوع مقاله را بیان کنید.
- فهرستی از نکات اصلی که مقاله باید در آن گنجانده شود، تهیه کنید و البته می توانید هنگام شروع نوشتن، آنها را اصلاح کرده و به آنها اضافه کنید.
در این مرحله حتما موارد زیر را در نظر بگیرید:
- چارچوب زمانی: در مورد زمان مورد نیاز برای تکمیل فرآیند تحقیق، نگارش و تصحیح واقع بین باشید.
- محدودیت کلمه: یک موضوع خاص یا یک قسمت خاص را انتخاب کنید تا از جمع آوری اطلاعات بیش از حد و تجاوز از حد مجاز کلمات جلوگیری کنید.
2- مخاطبان هدف را درک کنید
قبل از اینکه از خود بپرسید: “چگونه مقاله بنویسم؟” اول از همه، شما باید به مخاطب هدف خود فکر کنید. سطح دانش آنها بدون شک بر سبک نوشتاری و نحوه انتخاب کلمات شما تأثیر می گذارد. برای مثال، پایان نامه کارشناسی ارشد بیشتر مخاطبان متخصص را هدف قرار می دهد، در حالی که یک مقاله دانشگاهی در سطح لیسانس معمولاً مخاطبان مختلف از غیر متخصص تا متخصص را هدف قرار می دهد.
3- موضوع مقاله را انتخاب کنید
راههای زیادی برای انتخاب موضوع برای مقالهتان وجود دارد، میتوانید از روش سنتی طوفان فکری و یادداشتنویسی در مورد موضوع، پرسیدن از یک همکار یا بحث درباره موضوع با معلم خود پیروی کنید.
شما همچنین می توانید آنچه را که به عنوان “نوشتن رایگان” شناخته می شود، که شامل گرفتن یک موضوع کلی و نوشتن در مورد آن برای حدود سه دقیقه است، امتحان کنید تا تا حد امکان ایده های مرتبط با آن را جمع آوری کنید، که می توانید از آنها استفاده کنید و از آنها استفاده کنید. ایده اصلی مقاله شما
در مورد روش سوم، این است که از موضوعات قبلی و تحقیقات منتشر شده در این زمینه برای مقاله خود ایده بگیرید.
در نهایت، پس از اینکه یک منطقه اصلی برای مقاله خود پیدا کردید، جستجوی خود را به موضوع خاصی محدود کنید که در آن عناصر زیر وجود دارد:
- به شما علاقه مند است
- اصلی (قبلاً در مورد آن نوشته نشده است، یا قبلاً از زاویه خاصی در مورد آن صحبت نشده است).
- مطابق با الزامات تکلیفی است که معلم شما به شما داده است.
- می توانید آن را جستجو کنید و اطلاعات و منابع کافی در مورد آن پیدا کنید.
- همیشه به یاد داشته باشید که موضوع شما باید اصلی و در عین حال خاص باشد. برای مثال، مقاله ای در مورد جنگ جهانی دوم به اندازه کافی اصلی یا خاص نخواهد بود.در حالی که نوشتن یک مقاله در مورد تجربه شهروندان دانمارکی که در نزدیکی مرز آلمان در طول جنگ جهانی دوم زندگی می کنند موضوعی جدید، خاص و جالب خواهد بود.
4- تحقیقات لازم را انجام دهید
در این مرحله باید به منابع مختلف اطلاعاتی از جمله روزنامه ها، کتاب ها، وب سایت های معتبر و غیره متوسل شوید. برای یافتن جزئیات و اطلاعات مورد نیاز برای ساخت مقاله خود.
در مورد ایده هایی که در مرحله انتخاب موضوع تهیه کرده اید فقط به جستجوی اطلاعات نپردازید، بلکه ایده ها و نقطه نظرات متناقض را نیز جستجو کنید تا مقاله شما علمی باشد و مغرضانه نباشد.
در اینجا می توانید از روشی که اغلب در نگارش مقالات پژوهشی، پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکتری استفاده می شود، یعنی طرح سؤالات پژوهشی استفاده کنید. به سادگی از خود بپرسید:
- در مورد این موضوع چه می خواهم بدانم؟
- از کجا بدانم؟
- چرا من می خواهم بدانم؟
پاسخ به این سوالات شما را در مسیر درستی برای دسترسی به اطلاعات صحیح به روشی متفکرانه قرار می دهد.
5- تشریح هدف مقاله
تعیین هدف مقاله شما یا آنچه به عنوان بیانیه پایان نامه شناخته می شود، رکن اصلی است که این مقاله بر روی آن ساخته خواهد شد. هنگام تهیه بیانیه هدف مقاله خود باید موارد زیر را رعایت کنید:
- به طور خلاصه استدلال خود را در یک یا دو جمله خلاصه کنید.
- ارائه یک بیانیه یا جمله (ادعا) که نیاز به تحلیل و شواهد بیشتری دارد (که بعداً در مقاله خود خواهید نوشت).
- اطمینان حاصل کنید که هر ایده ای که در مقاله خود ارائه می کنید، از استدلال اصلی که در این بخش ذکر کردید پشتیبانی می کند.
6- طرح کلی مقاله را تهیه کنید
طرح کلی مقاله به عنوان یک نقشه راه برای نحوه نوشتن مقاله شما عمل می کند، این یک ترتیب منظم و منطقی از توالی ایده ها و نحوه ارائه آنها در مقاله است.
1| قالب مقاله تحلیلی.pdf
2 | قالب مقاله استدلالی.pdf
3 | قالب مقاله توضیحی.pdf
4 | قالب مقاله مقایسه ای.pdf
5 | قالب انشا مسئله و راه حل.pdf
6 | قالب انشا علت و معلول.pdf
دوم: مرحله نگارش
اگر مرحله آماده سازی را آنطور که باید به پایان برسانید، مراحل باقیمانده دشوار نخواهد بود و خواهید دید که توانایی شما در نوشتن و توضیح ایده ها آسان تر و روان تر شده است. در اینجا چند نکته کاربردی برای نوشتن هر قسمت از مقاله شما آورده شده است.
1- نوشتن مقدمه
مقدمه در جلب توجه خواننده و دادن یک ایده کلی از آنچه در این مقاله خواهد یافت از اهمیت بالایی برخوردار است. مقدمه 10-20٪ از کل مقاله را اشغال می کند. معمولاً شامل پاسخ به سه سؤال اصلی است:
“چی؟” یعنی موضوع مقاله شما در مورد چیست. در اینجا باید پیشینه ای در مورد موضوع ارائه دهید، اصطلاحات کلیدی و هر نظریه یا مرجع تاریخی مرتبط را تعریف کنید.
“چرا؟” پس چرا این موضوع خاص را انتخاب کردید؟ در اینجا سعی کنید در مورد اطلاعات جدیدی که در مقاله به آن اشاره خواهید کرد و یا موضوعات مهمی که به آنها اشاره خواهید کرد، پاسخ های مختصری ارائه دهید.
“چطور؟” مقاله شما چگونه خواهد بود؟ در اینجا باید در مورد موضوعاتی که قرار است بحث کنید، و عناصر اصلی مقاله خود، به ترتیب زمانی بر اساس جایی که در مقاله ظاهر می شوند، نکاتی ارائه دهید.
2- نوشتن محتوای
مقاله محتوای انشا یکی از بزرگترین موانعی است که معمولاً دانشآموزان با آن مواجه میشوند، اما پس از اتمام مرحله اول (مرحله آمادهسازی) آنطور که باید و تهیه طرحی واضح برای انشا، دیگر غیرممکن نخواهد بود. جایی که می توانید از طرح کلی مقاله استفاده کنید تا ایده های خود را سازماندهی کرده و در جای مناسب قرار دهید.
طول مقاله
طول محتوای مقاله به ماهیت و نوع مقاله بستگی دارد. اما اغلب 60 تا 80 درصد مقاله را می گیرد و برای مقالات دانشگاهی دانشگاهی حدود 10 صفحه است. (فقط محتوای مقاله، بدون مقدمه یا خاتمه).
ساختار پاراگراف
برای اینکه مقاله شما واضح و قابل درک برای خواننده باشد، باید پاراگراف ها را به درستی بسازید. اطمینان حاصل کنید که هر پاراگراف فقط شامل یک ایده اصلی یا یک موضوع بحث برانگیز است. ساختار بند واحد به شرح زیر است:
جمله موضوعی که اولین جمله در پاراگراف است که در آن ایده اصلی که این پاراگراف حول آن می چرخد را توضیح می دهد و بستری را برای حرکت از ایده قبلی به ایده جدید تشکیل می دهد.
جملاتی که از جمله موضوعی پیروی می کنند، علاوه بر مثال ها، بیانیه ها و هر چیزی که به توضیح و روشن شدن این ایده برای خواننده کمک می کند، شواهد و شواهدی برای تأیید ایده اصلی است.
3- نتیجه گیری را بنویسید
نقش نتیجه گیری کمک به خواننده در سازماندهی و جمع آوری افکار خود، قبل از پایان خواندن مقاله است. بنابراین هنگام نوشتن نتیجه گیری مطمئن شوید که:
- تمام ایده های مقاله را خلاصه کنید و توضیح دهید که چگونه همه آنها هدف اصلی را که در مقدمه خود بیان کرده اید تأیید و پشتیبانی می کنند.
- به سؤالات کلی تر یا جنبه هایی از موضوع خود که می تواند به عنوان مبنایی برای مقالات بعدی باشد، بپردازید. و موارد مشابهی را پیشنهاد دهید که مقاله شما به آنها نپرداخته و سعی در توضیح آنها نداشته است.
از اشتباهات رایج زیر نیز باید اجتناب شود:
ارائه اطلاعات مهم جدید، یا طرح مسائل جدید بدون توضیح آنها (در صورت لزوم، حتماً آنها را برای مطالعات بعدی پیشنهاد دهید، نه اینکه آنها را به طور تصادفی ذکر کنید).
نوشتن بیش از حد با جملات پایانی و عباراتی مانند: در خاتمه، در نهایت، خلاصه موارد بالا را … و غیره شروع کنید. بنابراین چنین جملاتی مقاله شما را ضعیف می کند و آن را شلخته به نظر می رساند. آیا به دنبال فرصت های تحصیل در خارج از کشور هستید؟ فورسا صدها بورسیه تحصیلی با بودجه کامل و جزئی را به دانشجویان عرب در سراسر جهان ارائه می دهد. همین الان برای بورسیه اقدام کنید
سوم: مرحله بررسی
چیز زیادی باقی نمانده است، تقریباً تمام شده است و تنها چیزی که باقی می ماند این است که مقاله خود را مرور کنید تا از یکپارچگی و عاری از خطا و حذف و هرگونه مشکل دیگر اطمینان حاصل کنید.
در این مرحله مطمئن شوید که:
- اطمینان حاصل کنید که مقاله شما با تمام الزامات تکلیف شما مطابقت دارد و مطابقت دارد. مطمئن شوید که مقاله به طور منطقی مرتب شده است، پاراگراف ها به هم متصل هستند و هر کدام فقط یک ایده اصلی را شامل می شود.
- مطمئن شوید که تمام پاراگراف ها با هدف اصلی مقاله ای که در مقدمه ذکر کردید، همسو باشند. هر پاراگراف را جداگانه بررسی کنید ومطمئن شوید که هر جمله در یک پاراگراف با جمله موضوع اصلی آن مطابقت دارد.
- اطمینان حاصل کنید که تمام اصطلاحات فنی برای مخاطبانی که ممکن است معنی آنها را ندانند، روشن و تعریف شده باشند. بررسی کنید که مقاله فاقد هرگونه غلط املایی، گرامری یا گرامری باشد. از شر پرکننده های اضافی و عبارات شل خلاص شوید. اگر مقاله شما در حال چاپ است،
- مطمئن شوید که رنگ و اندازه فونت را یکسان کرده و تیترها و عنوان های فرعی را از بقیه پاراگراف ها متمایز کنید.
برای اینکه مقاله خود را به درستی تصحیح کنید، موارد زیر را امتحان کنید:
- مقاله خود را با صدای بلند بخوانید، که شما را مجبور می کند سرعت خود را کم کنید و با دقت بیشتری به کلمات نگاه کنید.
- نوع فونتی را که استفاده میکنید تغییر دهید، زیرا هنگام استفاده از فونتهای جدید و کمتر رایج، تشخیص خطاها آسانتر است.
- مقاله خود را با خودکار چاپ و تصحیح کنید.
- از یک دوست یا همکار بخواهید که برای آخرین بار آن را بررسی کند.
و بنابراین مقاله علمی شما آماده است. همانطور که دیدید، برای نوشتن و بیان نیازی به استعداد آسمانی نیست (اگرچه داشتن آن ممکن است روند را تسهیل کند). تنها کاری که باید انجام دهید این است که یک برنامه سنجیده برای نوشتن مقاله ایجاد کنید و سپس به آن پایبند باشید.
آیا سوال دیگری در مورد نحوه نوشتن یک مقاله علمی دارید؟ آن را با ما به اشتراک بگذارید تا در مقالات بعدی در مورد آن صحبت کنیم و فراموش نکنید که برای دریافت همه موارد جدید در سایت ما ثبت نام کنید
10 نظرات