آنچه از آموزش مقاله نویسی ISI باید بدانید
نویسنده :دکتر سعید جوی زاده
یکی از دغدغه های همیشگی دانشجویان تحصیلات تکمیلی (دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا) نوشتن مقاله ISI است. علاوه بر این ارزیابی پیشرفت علمی هر کشوری در گرو مقالات ISI چاپ شده است.
با انتشار مقاله ISI فرد دانشجو یا محقق نتیجه تلاش و مطالعات خود را با محققین سایر دانشگاه ها در سراسر دنیا و کشور به اشتراک می گذارد. محققانی که موضوع تحقیقاتی آنها در ارتباط با موضوع شما است با مطالعه مقاله و لینک ارتباطی عنوان شده در آن امکان ارتباط داشتن با شما و تبادل نظر خواهند داشت.
علاوه بر این پیشرفت دانشجویان و اساتید در گرو انتشار مقالات ISI است. دانشجویان کارشناسی ارشد با وجود داشتن مقالات ISI منتشر شده، شانس بیشتری برای قبولی در آزمون دکتری تخصصی دارند. دانشجویان دکترا و اعضای هیأت علمی دانشگاه ها نیز برای تثبیت موقعیت شغلی، دریافت رتبه های شغلی بالاتر یا پیشرفت شغلی نیاز به چاپ مقالات ISI دارند.
در این نوشتار آنچه باید از آموزش مقاله نویسی ISI بدانید، در اختیار شما قرار می دهیم. به امید اینکه این مطالب پاسخگوی نیاز شما باشد.
آموزش مقاله نویسی ISI؛ اولین نکته
نکته بسیار هم در مقاله نویسی ISI این است که قبل از هر اقدامی ببینید آیا داده ها و مطالبی که قصد انتشار آن را دارید شامل نوآوری و خلاقیت خاصی می شود یا خیر؟ شما باید در موضوع مورد نظر خود حرف تازه ای برای گفتن داشته باشید.
دادههایی که شما در اختیار دارید باید معتبر باشند. به عنوان مثال اگر در تحقیقات خود از آنالیزهای آزمایشگاهی استفاده کردهاید، باید نتایج مربوط به آزمایشگاه های معتبر باشند. در غیر این صورت شانس شما برای چاپ مقاله ISI کم است. فراموش نکنید در این صورت، برای چاپ مقالات خود از مجلات معتبر داخلی استفاده کنید یا از ابتدا به این فکر کنید که برای چاپ مقالات خود باید روی مجلات ISI با ضریب تأثیر (IF: Impact Factor) کم حساب کنید.
یک نشریه در لیست پایگاه ISI را برای چاپ مقاله خود انتخاب کنید
بهتر است از همین ابتدا و قبل از اقدام به نوشتن مقاله، یک مجله را که در لیست مجلات پایگاه ISI است، انتخاب کنید. دقت کنید که مجلات به طور دائمی در لیست پایگاه ISI نیستند. پس مطمئن شوید که مجله مورد نظر شما هنوز در لیست ISI قرار دارد.
نشریه ای را انتخاب کنید که مرتبط با زمینه تحقیقاتی شما باشد
برخی از مجلات فقط مقالات تخصصی را چاپ می کنند. ممکن است که مجله مورد نظر مرتبط با رشته تحصیلی شما باشد؛ اما مقالات چاپ شده در آن در گرایش خاصی از رشته تحصیلی شما باشد. گاهی این موضوع در نام مجلات مشخص است. به هرحال باید در انتخاب مجله این موضوع را در نظر داشت.
به درصد پذیرش و سخت گیری های موجود در پذیرش و انتشار مقالات دقت کنید
نکته مهم دیگر که ذکر آن در نکات آموزشی مقالات ISI ضروری است، این است که به درصد پذیرش مقالات در آن مجله توجه کنید. باید مطمئن باشید که مقاله شما در حد چاپ در آن مجله باشد. برخی از نشریه ها مانند نشریه نیچر حدود ۹۰ درصد مقالات دریافتی را رد می کنند. ارسال برخی مقالات به برخی از مجلات با استانداردها و IF بسیار بالا وقت شما را می گیرد.
در برخی مواقع بهتر است وقت خود را هدر نداده و از ابتدا مجله ای مناسب تر و متناسب با داده ها و مقاله خود انتخاب کنید. به این ترتیب از اتلاف وقت شما جلوگیری می شود.
مراجعه به بخش راهنمای نویسندگان در سایت نشریه
یکی دیگر از نکات اساسی که باید در آموزش مقاله نویسی ISI ذکر شود، توجه به ساختار مقاله نویسی هر نشریه است. ساختار کلی مقاله نویسی و بخش دادههایی که در مقاله نوشته می شوند، در اغلب مجلات یکسان است؛ اما در حداکثر تعداد صفحات مجاز برای هر مقاله، ارائه جداول، اعداد و ارقام، فونت و سایز آن، نحوه ارجاع به منابع در داخل متن مقاله، فرمت اشکال و برخی موارد دیگر، دادههایی بین مجلات مختلف وجود دارد. با مراجعه به بخش راهنمای نویسندگان در سایت هر نشریه، از تمامی این نکات آگاهی پیدا می کنید.
تمامی نکات و موارد نگارشی مخصوص هر نشریه باید به طور کامل رعایت شود. اگر مقاله شما از بالاترین کیفیت برخوردار باشد؛ اما مطابق فرمت نشریه نباشد، در بسیاری موارد بدون ارزیابی کیفیت آن در همین مراحل اولیه رد می شود.
عنوان مقاله
عنوان مقاله در نوشتن مقالات ISI بسیار مهم است. این عنوان باید کوتاه و شفاف باشد. شما مجاز به انتخاب یک عنوان با بیش از ۲۰ کلمه برای مقاله خود نیستید. همچنین باید کاملا مرتبط با مطالب مقاله باشد.
از ابتدا مقاله خود را به زبان مورد نظر بنویسید
در بسیاری مواقع محققان مقاله را به زبان فارسی می نویسند و سپس اقدام به ترجمه آن به زبان اصلی می کنند. با توجه به اینکه در نگارش مقالات ISI از منابع زبان اصلی استفاده می شود، بهتر و راحت تر است که از همان مراحل ابتدایی نگارش مقاله، مطالب به زبان اصلی نوشته شوند. انتقال برخی مفاهیم علمی از زبان فارسی به زبان اصلی چندان راحت نیست.
استفاده از منابع جدید
یک نکته بسیار مهم در آموزش مقاله نویسی ISI این است که از منابع جدید استفاده کنید. شما به عنوان یک محقق که قصد چاپ مقاله خود را در نشریه ISI دارید، باید از آخرین و جدیدترین مقالات منتشر شده در زمینه تحقیقاتی خود اطلاع داشته باشید و در مقاله خود از آنها استفاده کنید. در صورت ممکن مطالب خود را با این داده ها و مطالعات ارتباط دهید.
نتیجه گیری
در این نوشتار به آموزش مقاله نویسی ISI پرداخته شد. بسیار مهم است که داده ها و مطالب شما در حد چاپ در مجلات ISI باشند. با اطمینان از این موضوع، لازم است که نویسنده یک نشریه کاملا مرتبط به موضوع تحقیقاتی خود را از پایگاه ISI انتخاب کند. مقاله ای که برای داوری به نشریه ارسال می شود، باید کاملا مطابق با فرمت نگارش مقاله در نشریه باشد که در بخش راهنمای نویسندگان قرار داده شده است. استفاده از مطالعات جدید در مقاله نیز نکته بسیار مهمی است.
بهتر است که نویسنده از ابتدا که شروع به نگارش مقاله خود می کند، مقاله را به زبان اصلی مجله بنویسد. به نظر می رسد نگارش مقاله به زبان اصلی راحت تر از ترجمه آن از فارسی به زبان اصلی باشد. در این صورت مقاله روان تر و ساده تر از یک مقاله ترجمه شده است.
کلمه کلیدی: آموزش مقاله نویسی ISI
بدون دیدگاه