علت اصلی بیماری های واگیر دار در جهان امروزی:باید تفکر مکانی(جغرافیایی) جایگزین تفکر استراتژیک و دیگر تفکرهای موجود شود….
سعید جوی زاده
در ابتدا باید بگویم که این آخرین شیوع بیماری های واگیردار و خطرناک در سیاره ما (کره زمین ) نخواهد بود که الان شاهد آن هستیم . شیوع بیماریهای بیشتر ،همهگیرتر و خطرناک بیشتری پیش رو خواهیم داشت. بعد باید بگویم تا به تفکر مکانی در جهان امروز احترام گذاشته نشود وضع به همن منوال خواهد بود.بیایید تفکر مکانی را جایگزین تفکر استراتژیک و دیگر تفکر های موجود در جهان کنیم.چون شواهد فعلی در جهان به ما نشان می دهد که دیگر تفکرات نتوانسته آنطور که باید و شاید جهان را از خطرات و بدبختی ها نجات دهد.
از دیدگاه علم جغرافیا عوامل مختلفی در گسترش این بیماری ها نقش بسزایی دارند.اول باید بگویم که امروزه جمعیت کره زمین و محل زندگی ما بیش از هفت میلیارد نفر شده است. بر اساس برآوردها تاکنون بیش از هفت میلیارد و ۷۷۰ میلیون نفر برآورد شد و این یعنی اینکه این جمعیت بزرگ به غذای بیشتر، و بسیاری چیزهای دیگر نیاز دارند و دیگر که شاید کم تر به آن توجه می شود این است که این جمعیت فعلی نزدیکتر به هم زندگی میکنند(عامل فاصله و نقش ان در تحلیل های مکانی)و ما در قانون اول جغرافیا (قانون توبلر) می گوییم که همه چیز به هم ربط دارند ولی چیزهایی که نزذیک به هم هستند به هم شبیه ترند و می توانند متاثر از همدیگر باشند. در واقع، ما جهانی شهری شده ایم ، جایی که مردم در فضاهای شهری زندگی میکنند که این جمعیت شهری باعث بوجود امدت تغییرات اقلیمی و گرمایش زمین شده و این در نتیجه شیوهای است که ما انسانها، با سیارهمان برخورد میکنیم. انتخابهای انسانی ما را به مرحلهای میرسانند که شاهد شیوع بیشتر بیماریها خواهیم بود. بخشی از آن مربوط به تغییرات آب و هواست و شیوهای که آب و هوای در حال گرمتر شدن جهان را برای زندگی ویروسها و باکتریها مناسبتر میکند. اما به شیوهای که به آخرین محلهای وحشی سیارهمان فشار میاوریم هم مربوط است.
وقتی جنگلهای استوایی آمازون را میسوزانیم و شخم میزنیم تا زمینی ارزان برای دامداری بدست آوریم، وقتی که آخرین دشتهای آفریقا تبدیل به مزرعه میشوند، وقتی که حیوانات وحشی چین تا حد انقراض شکار میشوند، انسانها در تماس با مجموعهای از حیوانات وحشی قرار میگیرند که هیچوقت قبل از آن در تماس نبودهاند، و این مجموعهها انواع جدیدی از بیماریها را با خود به همراه دارند: باکتریها، ویروسها، چیزهایی که ما برایشان آماده نیستیم. خصوصا خفاشها، استعداد خوبی در میزبانی از بیمارهایی دارند که انسانها را مبتلا میکند، اما آنها تنها حیوانات اینگونه نیستند. پس تا وقتی که ما نواحی دورافتاده را کمتر دورافتاده میکنیم، شیوع بیماریها همچنان ادامه مییابد.
نکته دیگری که باید از دید جغرافیایی به آن اشاره کنم این است که انسان ها امروزه حیوانات بیشتری پرورش میدهیم، و آن حیوانات هم به غذای انسانها تبدیل میشوند. پس آنچه میبینیم، این است که رابطه حیوان-انسان نزدیک و نزدیکتر میشود(نقش فاصله در جغرافیا). و این پرورش وسیع حیوانات و این افزایش چشمگیر جمعیت بشری که با هم روی یک سیاره زندگی میکنند ملغمهای است که همهگیریها در آن بارها و بارها اتفاق میافتند. در نهایت بیشتر و بیشتر از این همهگیریها خواهیم داشت. پس امروز شیوع یک عفونت تنها اخطاری است از آنچه در آینده اتفاق خواهد افتاد. باید اطمینان حاصل کنیم که همکاری فنی در جهان وجود دارد تا با هم کار کنیم تا مطمئن شویم میتوانیم این همهگیریها را در موقع وقوع درک کنیم و به سرعت اطلاعات لازم برای کنترل آنها را فراهم کنیم.
از طرف دیگر انسان امروزه بی تاب و بی حوصله است و نمی تواند در قرنطینه بماند و دوست دارد که به حرکت خود ادامه دهد و این نیز یک مشکلی است که امروزه انسان ها بخاطر اجتماعی تر شدن نمی توانند در یک جا مثلا به مدت 24 روز بمانند و یک شیطنت هایی را مرتکب می شوند و این باعث همه کیر شده بیماری های واگیر دار امروزی می شود.
یکی دیگر از عوامل جغرافیایی که امروزه در جهان شاهد آن هستیم نزدیک شدن انسان تکنولوژی است و این یعنی انسان ها به منبع آلودگی نزدیکتر شده اند و در معرض مستقیم و بی واسطه آلودگی ها هستند.یعنی در واقع بشر فاصله خودش را با تکنولوژی و منبع آلودگی نزدیک تر کرده است .
نکته بعدی که باید بگویم این است که جمعیت زیاد یعنی تولید پسماند زیاد و این نیز مکان ها را برای رشد ویروس ها آماده می کند و مکان های آلوده یعنی رشد بیشتر ویروس های خطرناک تر.
متاسفانه این آلودگی ها تنها به سطح زمین نیز ختم نمی شودند ما در زیر خاک نیز آلودگی های بسیار وحشتناکی داریم و همین آلودگی ها را نیز در هوا مشاهده می کنیم.این نیز مکان های مختلف را برای رشد ویروس های خطرناک تری فراهم می کند.
بیماری های واگیر دار بیماری های واگیر دار،تفکر استراتژیک تفکر استراتژیک ، تفکر مکانی(جغرافیایی) تفکر مکانی(جغرافیایی)، عامل فاصله،تحلیل های مکانی،قانون اول جغرافیا،قانون توبلر،جهانی شهری،فضاهای شهری،جنگلهای استوایی آمازون،باکتریها، ویروسها،نقش فاصله در جغرافیا،قرنطینه،عوامل جغرافیایی،
بدون دیدگاه