اجزای کلی یک سیستم لیدار توپوگرافیک به شرح زیر است:
• (Laser Range Finder)LRF – برای گسیل و دریافت لیزر و تعیین فاصله
• (Global Positioning System)GPS – تعیین کننده موقعیت نقاط اسکن
• (Inertial Measurement Unit) IMU – تعیین حالت
• Computer – کنترل کننده اخذ دیتا به صورتOn-line
• Data Storage Unit – ذخیره سازی داده ها
این اجزای همگی بر روی سکوی هواپیما یا هلیکوپتر سوار می شوند. سیستم های Lidar معمولاً فاصله تا سطح زمین را با اندازه-گیری زمان پرواز (time-of-flight) یک تشعشع کوچک مادون قرمز لیزر تعیین می کنند.
برای به دست آوردن مختصات سه بعدی (طول، عرض، ارتفاع) هر نقطه از سطح که پالس لیزر به آن برخورد کرده است، لازم است که علاوه بر طول اندازه گیری شده دو عامل دیگر نیز معلوم باشند: موقعیت هواپیما که از آن اندازه گیری صورت گرفته است و جهتی که ارتفاع سنج لیزری داشته است. این مقادیر معمولاً به وسیله گیرنده های GPS (Global Positioning System) داخل هواپیما، که گیرنده مرجع آن روی نقطه مشخصی بر روی زمین قرار دارد، و INS (Inertial Navigation System) بدست می آیند .
با یک سیستم ارتفاع سنج لیزری که با این اجزا ترکیب شده باشد مختصات مطلق نقاط سطح، با خطاهای عمودی و افقی قابل تعیین شدن است. لیزر قابلیت اندازه گیری فاصله را به طور دقیق دارا می باشد اما محدودیت دقت در سیستم های Lidar به خاطر اندازه گیری های GPS و اجزا اینرشیال است. سیستم های اسکن Lidar بسته به میزان دقت مورد نظر و چگالی نقاط قادر به اسکن از ارتفاع تا می باشند. معمولاً یک عامل انسانی روند برداشت را کنترل می کند (شکل 2).
پالس لیزر به طور کلی به دو صورت گسیل می شود (شکل 3 و شکل4):
o الگوی موازی (Parallel pattern) که با توجه به اصل آرایه فیبرهای گیرنده و فرستنده بدست می آید.
o الگوی شبه سینوسی (Sinus like pattern) که با آینه های دوران کننده بدست می آید.





در نهایت خروجی حاصل از برداشت لیدار در آزمایشگاه بصورت داده های بنیادی ALS می تواند به صورت های زیر باشد:
- نقاط اندازه گیری شده
فواصل بین نقاط، بستگی به نرخ اندازه گیری، زاویه اسکن، ارتفاع پرواز و سرعت هواپیما دارد. زاویه اسکن (زاویه حاصل از اسکن دو انتها) از تا تغییر می کند. ارتفاع پرواز معمولاً از 100 m تا 1Km تغییر می کند، اگر چه سیستم های جدید در ارتفاع های حدود 3Km نیز قابل استفاده می باشند. بنابراین، فواصل نقاط در هر جایی بین 0.1m تا 5m قابل تغییر است. چون عوارض روی زمین در ترکیب مواد و ارتفاع متفاوت می باشند، قدرت سیگنال پالس برگشتی (یعنی پژواک پالس گسیل شده) نیز ضبط می شود و امکان دریافت چندین انعکاس از یک پالس وجود دارد. اولین پالس منعکس شده به نظر می رسد که حاوی اطلاعاتی راجع به گیاهان در مقایسه با پالس برگشتی دوم می باشد. بنابراین، اولین بازگشت های پالس در تولید اورتوفوتو و کاربردهای جنگل داری و تعیین پوشش گیاهی استفاده می شوند در حالی که بازگشت های دوم برای اندازه گیری زمین لخت استفاده می شوند. همانگونه که نوع موج برگشتی برای اندازه گیری زمان بازگشت یک پالس استفاده می شود، اکثر سیستم ها از این مورد برای اندازه-گیری قدرت پالس برگشتی نیز استفاده می کنند.
مواد موجود بر روی سطح زمین خصوصیات طیفی متفاوتی دارند و به همین دلیل امکان بدست آوردن یک تصویر با قدرت تفکیک پایین از قدرت پالس برگشتی وجود دارد. نوعاً، تشعشع استفاده شده در Lidar در محدوده IR از طیف الکترومغناطیس است. بنابراین، موادی مانند گیاه، روشن به نظر می رسند، زمین و آسفالت تیره به نظر می آیند و آب با عمق زیاد تشعشع را جذب می کند. به همین دلیل برای کلاسه بندی تا حدودی می توان از بازتاب استفاده کرد. برخی سیستم های ALS در زمان اسکن کردن، تصویربرداری نیز می کنند. بنابراین، به هر نقطه می توان RGB مربوطه را نسبت داد. وقتی همه اسکن ها به هم پیوسته شدند ابری از نقاط در قالب سه بعدی بدست می آید که بزرگ و حجیم هستند، و اغلب شامل میلیون ها نقطه می باشند.
- امکان ثبت چندین انعکاس برای هر سیگنال
- ثبت اطلاعات رادیومتریک
- ثبت قدرت سیگنال بازگشتی
- بکارگیری یک دوربین رقومی با قدرت تفکیک بالا
برخی از شرکت های تولیدکننده لیدار توپوگرافی سنجنده هایی تولید نموده اند که با استفاده از پالس لیزری و سیستم اپتومکانیکی برداشت نقاط موازی جهت دار را انجام می دهد. سیستم آنقدر توانایی و قدرت دارد که هم برروی هواپیما و هم بر روی هلیکوپتر نصب شود. این نوع سیستم ترکیب خوبی از یک سیستم با قابلیت های زاویه برداشت با باز وسیع، بیشترین فاصله سنجی ممکن، دقت بالا و نور لیزری باریک را ارائه می کند. قابلیت برداشت حداکثر 4 برگشت را از عوارض با قابلیت نفوذ بالا داشته و اندازه نقطه برداشت زمینی در فواصل مختلف بصورت 26.5 سانتی متر در 100 متر، 52.5 در 200 متر، 105 در 400 متر و 157 در 600 متر است.
همچنین در برخی محصولات دیگر این سنجنده سبک بوده و قابلیت حذف تکان های شدید را داشته و بر روی هلیکوپتر و هواپیماهای بدون سرنشین می تواند نصب شود. این نوع سنجنده مناسب برای برداشت عوارض با برگشت پایین مثل مسیر کابلهای خطوط انتقال برق فشار قوی بوده و علاوه بر نصب بر روی اشیا پرنده بر روی وسایل نقلیه زمینی هم قابل نصب است. برخی دیگر از محصولات قابلیت برداشت در ارتفاع بسیار بالای 4 کیلومتری را دارد و همچنین در سرعت بسیار بالای برداشت با سرعت 167 کیلو هرتز سیستم هدایت پرواز Nav-Flight Management System برای تعیین مسیر پرواز، تعیین هزینه بهینه و کنترل کیفیت داده های لیدار می باشد. این تکنولوژی ضمن کاهش هزینه های برداشت، برنامه ریزی پرواز، بررسی همپوشانی بین برداشتها و تولید اتوماتیک مسیر پرواز با استفاده از پارامترهای نقشه برداری را مهیا می نماید.

بدون دیدگاه