مقدمه ای بر کاربرد سنجش از دور در زمین شناسی و معدن
سنجش از دور علم و هنر به دست آوردن اطلاعات در مورد شیء، منطقه یا پدیدهای (در طولموجهای بین 4/0 میکرومتر تا 1 متر) از طریق تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده توسط یک دستگاه که با شیء، منطقه و پدیده مورد نظر در تماس نیست، میباشد . امروزه بررسیهای دورسنجی به دلیل داشتن دادههایی با دید وسیع، یکپارچه و محدودههای طولموجی مختلف، یکی از بهترین روشها در پیجویی کانسارها محسوب میشود .
در واقع دورسنجی ابزار مفیدی برای تهیه نقشههای زمینشناسی اعم از زمینشناسی ساختمانی و زمینساختی، سنگشناسی و دگرسانی در مراحل اولیه اکتشاف و بهویژه در مرحله پیجویی و پتانسیلیابی ماده معدنی است. تصاویر سنجش از دور دو کاربرد عمده در اکتشاف مواد معدنی دارند ……………….ادامه مطلب در کتاب : پردازش تصاویر ماهوارهای در زمینشناسی و معدن (همراه با پروژه های کاربردی و داده های تمرینی)
مولفان: سعید جوی زاده/ منیژه براهیمی/ میلاد سکندری
انتشارات آکادمیک-1397
تلفن تماس سفارش کتاب: 07132341477-09382252774
سایت انتشارات: https://www.academicpress.co/
سایت آموزشی: https://crsgroup.ir
سنجش از دور(RS)
سنجش از دور دانش، فناوری و هنر به دست آوردن اطلاعات قابل اطمینان کمی یا کیفی درباره اشیا، پدیده ها و محیط که از طریق جمع آوری و اندازه گیری امواج الکترومغناطیس از شی در طول موج های خاص به وسیله یک یا چند سنجنده، تحلیل و تفسیر تصاویر ماهواره ای یا پهپاد بدون حضور فیزیکی در محل و تماس مستقیم است.
سنجش از دور شامل اندازهگیری و ثبت انرژی بازتابی از سطح زمین و جو پیرامون آن از یک نقطه مناسب بالاتر از سطح زمین است. پرتوهای بازتابی که از نوع امواج الکترومغناطیس هستند، میتوانند دارای منابع گوناگونی همانند پرتوهای خورشیدی، پرتوهای حرارتی اجسام یا حتی پرتوهای مصنوعی باشند. سنجش از دور، دانش بسیار گستردهای است که از جهات مختلف توسط صاحبنظران زیادی از جمله Campbell ،Lillesand و Kiffer و Sabins به معرفی آن پرداخته شدهاست. Campbell با سعی در بیان کلّی از سنجش از دور، این مقوله را چنین تعریف میکند: سنجش از دور عبارت است از بدست آوردن اطلاعات از سطح زمین و سطح دریاها با استفاده از تصاویر اخذ شده از فراز آنها، با استفاده از بخشهایی از طیف الکترومغناطیس که از سطح زمین تابیده یا بازتابیده شدهاند. همانطور که در بالا نیز شرح داده شد، سنجش از دور از انرژی الکترومغناطیسی بهره میگیرد. قویترین منبع تولیدکننده این انرژی، خورشید است که انرژی الکترومغناطیس را در تمام طول موجها تابش میکند.
در کنار خورشید که به عنوان منبع طبیعی تولید انرژی الکترومغناطیس در سنجش از دور غیر فعال کاربرد دارد، انرژی الکترومغناطیس میتواند به صورت مصنوعی نیز تولید شود که آن را اصطلاحاً سنجش از دور فعال مینامند. وقتی انرژی الکترومغناطیس به زمین میرسد، قسمتی از آن بازتابیده و قسمت دیگری جذب میشود. انرژی جذب شده معمولاً پس از مدتی به صورت انرژی حرارتی تابش میگردد، این تابش عمدتاً در طیف فروسرخ رخ میدهد.
سهم بازتاب شده و سهم جذب شده انرژی الکترومغناطیس برای مواد گوناگون متفاوت است. با اندازهگیری مقدار انرژی الکترومغناطیس بازتابی یا تابش شده و مقایسه آن با منحنیهای بازتاب طیفی موادی معین، میتوان اطلاعاتی را از سطح خشکیها و سطح دریاها بدست آورد.
پرتوهای بازتابیده شده از اجسام روی سطح زمین، توسط سنجندهها به صورت قابل نمایش و قابل پردازش، ثبت و ذخیره میشوند.
سنجش از دور اولین بار در ایالات متحده آمریکا و با پرتاب ماهواره لندست در سال ۱۹۷۲ شروع شد.
تعاریف سنجش از دور از دیدگاه های مختلف
سنجش از دور دانش پردازش و تفسیر تصاویری است که حاصل ثبت تعامل انرژی الکترومغناطیس اشیا می باشند (sabins,1997)
سنجش از دور، علم و هنر(فناوری) به دست آوردن اطلاعات درباره یک شی،منطقه یا پدیده از طریق پردازش و آنالیز داده های اخذ شده به وسیله یک دستگاه (بدون تماس مستقیم با شی، منطقه یا پدیده مورد مطالعه است. (ASP,1983)
سنجش از دور، RS، پردازش تصاویر ماهواره ای، پردازش تصاویر ماهوارهای در زمینشناسی و معدن، سیستم اطلاعات جغرافیایی، GIS ، زمین شناسی، معدن، GIS در زمین شناسی، GIS در معدن، RS در زمین شناسی ، RS در معدن، کتاب پردازش تصویر، سیستم اطلاعات مکانی، موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل،آموزش جی ای اس, آموزشگاه جی ای اس،موسسه آموزشی جی ای اس، آموزش GIS، آموزشگاه GIS، موسسه آموزشی GIS، دوره GIS، کلاس GIS، مدرسGIS، سعید جوی زاده، موسسه آموزشی GIS در شیراز، تدریس خصوصی GIS در شیراز،