دانلودشیپ فایل راههای استان خوزستان
خوزستان استانی در جنوبغرب ایران است که از سمت جنوب شرقی آن کمی با کرانهٔ خلیج فارس مرز آبی دارد. مساحت استان خوزستان ۶۴٬۰۵۷ کیلومتر مربع است و با جمعیتی حدود ۵٬۰۰۰٬۰۰۰ نفر (۱۳۹۵)، پنجمین استان پرجمعیت ایران به شمارمی رود.در سال ۱۳۰۳ مرکز استان خوزستان از شوشتر به اهواز انتقال یافت. از آن زمان تاکنون شهر اهواز مرکز این استان است.
از لحاظ تاریخی، خوزستان قدیمیترین منطقهٔ فلات ایران محسوب میشود، که پیشینهٔ سکونت انسان در آن به ۲٬۷۰۰ سال پیش از میلاد مسیح و شکلگیری تمدن عیلام در هزارهٔ سوم پیش از میلاد، باز می گردد. خوزستان از شمالشرق به لرستان، از شرق به استان چهارمحال و بختیاری، از شمالغرب به ایلام، از جنوبشرقی به کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به بوشهر و خلیج فارس و از غرب به کشور عراق محدود میشود.
برای اطلاعات بیشتر در مورد این استان به بررسی موقعیت و سایر عوامل ارتباطی استان خوزستان می پردازیم.
معرفی استان خوزستان
باید بگم که خوزستان یکی از مهمترین و با ارزشترین مناطق ایران است که دارای جاذبههای گردشگری در زمینههای طبیعی، تاریخی، معماری، اجتماعی و فرهنگی بینظیر است.
استان خوزستان با جمعیت ۴٬۷۱۰٬۵۰۶ نفر کهن ترین منطقه فلات ایران محسوب میشود.
استان خوزستان دارای ۲۷ شهرستان، ۵۴ شهر، ۵۲ بخش و ۱۱۲ دهستان است. مرکز این استان شهر اهواز است. از شهرستانهای استان عبارتاند از: آبادان،امیدیه، اندیمشک، ایذه، بندرماهشهر، هندیجان، بهبهان، خرمشهر، هویزه، رامهرمز، دزفول، شوش، شوشتر و مسجدسلیمان.
خوزستان از پرآبترین استان ایران بوده است. بزرگترین این رودها، رود کارون بزرگترین و پرآبترین روخانه ایران و تنها رودخانه قابل کشتیرانی ایران از زمان هخامنشیان بوده است.
اقتصاد
حالا به بررسی اقتصاد این استان بپردازیم.استان خوزستان، یکی ازغنیترین استان کشور در زمینه منابع نفت و گاز و مرکز تولید نفت و گاز ایران است. اهواز، مرکز صنایع پخش نفت و گاز در خوزستان و تمامی مناطق نفتخیز در جنوب، غرب و شرق ایران است. در مسجدسلیمان خوزستان نخستین چاه نفت جهان حفر شده است. پالایشگاه آبادان که بزرگترین پالایشگاه کشور است، قبل از اینکه در جریان جنگ تحمیلی خسارات بسیاری ببیند، بزرگترین پالایشگاه جهان بوده است. پالایشگاه آبادان و پتروشیمی بندر امام و پتروشیمی ماهشهر از جمله صنایع وابسته به نفت در این استان هستند.
کارخانجات ذوب و فولادسازی و محصولات آهنی و فولادی و لولهسازی نقش مهمی را در اقتصاد منطقه و استان ایفا میکنند.
خوزستان بهخاطر گرمای بیش از حد و تمرکز صنایع بزرگ، پس از استان تهران بزرگترین مصرفکننده انرژی در ایران است. رامین، زرگان، آبادان، خرمشهر و فجر از نیروگاههای حرارتی و گازی استان هستند.
زمینهای استان به برکت وجود رودهای کارون، کرخه، هندیجان (زهره)، مارون، جراحی، اروندرود و دز که اکثرا جزو پرآبترین رودهای ایران هستند، مستعد کشاورزی است.
تاریخچه
به بررسی تاریخچه و قدمت این استان بپردازیم.خوزستان یکی از مکانهایی است که تمدن بشری در جهان را به وجود آورده است. به عبارت دیگر یکی از تمدنهای بشری ۶ هزار سال پیش در خوزستان پایهگذاری شد و حدود پنج هزار سال قبل شوش و مناطق اطراف آن را زیر نفوذ خود گرفت و خط در آنجا اختراع شد. الواح موجود در شوش چنین نشان میدهد که خوزستان یکی از مراکز مهم تمدن جهانی بوده و با کشورهای همسایه روابط تجاری و سیاسی محکم داشته است.
هر کدام از شهرستانهای این استان دارنده بناهای تاریخی و معماری شگفتانگیز هستند که خبر از تمدن و هنر مردمان این سرزمین در گذشتههای دور میدهند. معبد زیگورات چغازنبیل معروفترین و مهمترین اثر تاریخی و معماری شهرستان شوش است که دارای قدمتی بیش از ۳۲۰۰ سال است. این بنای تاریخی در سال ۱۹۷۹ میلادی بهعنوان اولین اثر ملی ایران در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد. همچنین خود شهر تاریخی شوش نیز در یونسکو به ثبت رسیده است.
جغرافیا
رسیدیم به بحث جغرافیایی استان:استان خوزستان با وسعت ۶۴۰۵۷ کیلومتر مربع در جنوب غربی ایران در کرانه خلیج فارس قرار دارد. این استان سرزمین هموار، بیعارضه و مستطیل شکلی است که عرض آن از ۱۱۰ کیلومتر در شمال تا ۲۰۰ کیلومتر در جنوب تفاوت میکند.
خوزستان از شمال به استان لرستان، از شمال شرقی و شرق به استانهای اصفهان و چهارمحال و بختیاری، از شمال غربی به استان ایلام، از شرق و جنوب شرقی به استان کهگیلویه و بویراحمد، از جنوب به استان بوشهر و خلیج فارس و از غرب به عراق محدود میشود.
شمال و شرق این استان بهوسیله کوههای زاگرس پوشیده شده است. با حرکت بهسمت داخل استان از ارتفاع این کوهها کاسته شده و بهجای آن تپه ماهورها خودنمایی میکنند. خوزستان متشکل از ۲ منطقه کوهستانی و جلگهای است که دو پنجم کل مساحت استان را کوهستانی و سه پنجم آن جلگهای است.
رسوبهای نرم رودخانهای که رشتههای چین خورده زاگرس را پوشاندهاند، باعث شکلگیری جلگه خوزستان شدهاند. این جلگه دارای شیب کم و گنبدهای نمکی در برخی از نقاطش است، این گنبدهای نمکی باعث شور شدن زمینها و آبها میشود. از کوههای خوزستان میتوان به کوه چور، زردکوه، شاویش، آببندان، مامازاد، کوه سیاه و کوه چال اشاره کرد.
اقلیم
وضعیت اقلیمی این خطه زیبا.خوزستان در مناطق کوهستانی و مرتفع، تابستانهای معتدل و زمستانهای سرد دارد، نواحی کوهپایهای نیز دارای آب و هوای بیابانی است، در نواحی پست و جلگهای با پیش رفتن بهسمت جنوب و جنوب شرقی، خصوصیات آب و هوا از نیمهبیابانی به بیابانی کنارهای تبدیل میشود. اکثرا زمستانهای خوزستان کوتاه و معتدل و تابستانهایش گرم و طولانی است. اردیبهشت ماه هر سال معمولا آغازگر فصل گرما و اواخر مهرماه پایانبخش این فصل است.
این استان از سه نوع باد تاثیر میپذیرد: اولين باد، جريان سرد نواحى کوهستانى و دومين باد (شرجی)، جريان گرم و رطوبتى از خليجفارس است که به سوى جلگه مىوزد. سومين باد يا باد سموم از عربستان مىوزد و هميشه مقدارى شن و خاک و رطوبت همراه دارد.
اواخر شهریور تا نیمه اردیبهشت بهترین زمان مسافرت به این استان است.
مردمشناسی
بررسی زبان و سنتهای مردم استان خوزستان.خوزستان استانی با تیرههای گوناگون انسانی است و از همین رو دارای بیشترین خرده فرهنگها در ایران است.
مردم خوزستان به زبان عربی، لری، بختیاری و فارسی صحبت میکنند و اکثر گویشهای محلی این استان تحتتاثیر زبان معیار قرار گرفته است.
مردمان ساکن شوشتر، دزفول، بهبهان، ماهشهر، رامهرمز، هندیجان، رامشیر (رام اردشیر)، زیدون، سربندر (قنواتی) و شادگان (قنواتی) از مردمان بومی هستند که به زبان فارسی و گویشهای مخصوص به خود تکلم میکنند. این مردم از بازماندگان مردم شهرنشین باستان خوزستان هستند.
عمده اقوام بختیاری در شهرهای اهواز، ایذه، مسجدسلیمان، هفتکل، باغ ملک ،اندیکا، لالی، سالند (سردشت دزفول)، صفیآباد، قلعه خواجه، دهدز و ... حضور دارند، این اقوام در سایر شهرهای خوزستان نیز زندگی میکنند.
در شهرستانهای دشت آزادگان، شادگان، شوش، خرمشهر و مناطق روستایی اهواز عربها زندگی میکنند. گفتنی است ۳۳ درصد از مردم خوزستان عرب هستند.
گردشگری
در این استان به کجاهاسفرکنیم؟در استان خوزستان بناهای تاریخی بسیاری وجود دارد. طبیعت متنوع، در کنار تنوع قومی و مذهبی، این منطقه از ایران را به مکانی قابلتوجه برای گردشگران تبدیل کرده است.
محوطه باستانی زیگورات چغازنبیل شوش، سازههای آبی شوشتر، کاخ آپادانای شوش، قلعه شوش، بازار کاوه اهواز، آرامگاه دانیال نبی شوش، مسجد جامع شوشتر، برج کلاه فرنگی شوشتر، آرامگاه یعقوب لیث صفاری دزفول، تشکوه رامهرمز، منطقه باستانی کول فرح در ایذه، منطقه باستانی اشکفت سلمان ایذه، کلیسای ارامنه آبادان، موزه آبادان و پل قدیم دزفول از مهمترین دیدنیّهای استان هستند.
اما در کنار جاذبههای تاریخی این استان، جاذبههای طبیعی زیبایی نیز وجود دارد که از میان آن میتوان به رود کارون اهواز، تالاب هورالعظیم، تالاب بینالمللی شادگان، جزیره کوشک مسجد سلیمان، رود دز و تفریحگاه ساحلی کله علی دزفول، کتهای دزفول، آبشار شوی دزفول بزرگترین آبشار طبیعی خاورمیانه، دشت سوسن ایذه، دریاچه شهیون یا دریاچه سد دز در دزفول و اروندرود آبادان اشاره کرد.
زیگورات چغازنبیل و سازههای آبی شوشتر موفق به ثبت در یونسکو شدهاند. همچنین تالاب شادگان یکی از معدود تالابهایی است که در فهرست میراث طبیعی یونسکو قرار دارد و دارای ارزشی جهانی است.
زیگورات چغازنبیل، سازههای آبی شوشتر، کاخ آپادانای شوش هخامنشی، آرامگاه دانیال نبی، مسجد جامع شوشتر، قلعه شوش، برج کلاه فرنگی شوشتر، آرامگاه یعقوب لیث صفاری، تشکوه، اشکفت سلمان، کلیسای ارامنه آبادان، موزه آبادان، پل قدیم دزفول آبشار شوی، رود کارون و تالاب شادگان در فهرست آثار ملی به ثبت رسیدهاند.
به منظور مشاهده کانال یوتیوب دکتر سعید جوی زاده و مشاهده لینک آموزش رایگان کامل و جامع gis لینک زیر را در گوگل جستجو کنید.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.