گردشگری و مدیریت پسماند-موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل شیراز–آموزش کاربردی GIS و RS
رضا رسولی بلخکانلو
امروزه رشد فزاینده جمعیت، تغییر سبک زندگی، تمایل روزافزون شهروندان به مصرف (مصرفگرایی)، تنوع محصولات و کالاهای تجاری و به دنبال آن تحولات پدید آمده در میزان و کیفیت مواد مصرفی، مناطق مختلف شهری و روستایی را با بحران بسیار جدی به نام تولید بیش از اندازه و غیرمنطقی انواع و اقسام مواد زائد یا به عبارتی پسماندها روبرو کرده است.
مشکل اصلی ناشی از تولید بیش از اندازه و غیرمنطقی پسماندها که در سالهای اخیر به یکی از مهمترین معضلات زیست محیطی برای تمامی مناطق شهری و روستایی ایران تبدیل شده است، تلنبار شدن مواد زائد در زمینهای اطراف شهرها و روستاها، رودخانهها، جنگلها و حتی مزارع است که منجر به آلودگی خاک، هوا، آبهای سطحی و زیرزمینی و اکوسیستمهای خشکی- آبی شده است. در این میان، علاوه بر محیط طبیعی، محیط انسانی و حتی حیات خود انسانها و جانوران هم تحت تأثیر و تهدید قرار گرفته است.
حال در این میان در ایام خاص تعطیلات مانند عید نوروز که بازار مسافرت ها رونق می گیرد و داغ می شود متاسفانه حجم پسماندها نیز چندین برابر می شود به ویژه در استانی ساحلی و شهرهایی که جاذبه گردشگری زیادی دارند، هر جا سر می چرخانی انبوهی از زباله به چشم می آید ؛ حتما بسیاری از شما این منظره مشمئزه کننده را در ساحل دریای خزر دیده اید که از پوشک بچه تا قوطی کنسرو و غذاهای باقیمانده در این پسمانده دیده می شود.
در روز سیزده به در که سبزه سفره هفت سین نیز به این زباله ها اضافه می شود و در پایان این روز منظره غم انگیزی رقم می خورد که قطعا حق طبیعت و محیط زیست ما این نیست که چنین بلایی سرش بیاوریم. البته امیدواریم مردم فهیم ایران هشدارهای وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی را جدی بگیرند در منازل خود بمانند.
وضعیت سه استان شمالی کشور از لحاط حجم تولید زباله اصلا خوب نیست، بر اساس آمارهای اعلام شده حجم زبالههای تولید شده در سه استان حاشیه دریای خزر( گیلان ، مازندران و گلستان)، روزانه ۶ هزار تن است که سهم استان مازندران، بیش از ۳ هزار تن است که در فصل سفر و با افزایش آمار مسافران در این استان میزان آن تا بیش از دو برابر هم میرسد که برای محیط زیست و حتی سلامت افراد جامعه بسیار خطرناک است.
منبع: irna.ir
بدون دیدگاه