اصول و مهارتهای نگارش مقالات علمی پژوهشی (ویژه رشته‌های علوم تربیتی و روانشناسی) – (کتاب الکترونیک)

اصول و مهارتهای نگارش مقالات علمی پژوهشی (ویژه رشته‌های علوم تربیتی و روانشناسی) – (کتاب الکترونیک)

توضیحات

‘- مقدمه

قبل از ورود به بحث نگارش مقاله، نیاز است با مجموعه ای از تعاریف و مفاهیم ابتدایی در خصوص مقاله و مجله آشنا شویم. بدین منظور دراین فصل توضیحاتی درباره مجله ها، طبقه بندی و رتبه بندی انواع مجلات ارائه خواهد شد.

– مجله 1

در روزگاری که نخستین مجله در ایران انتشار می‌یافت، در نشریه تربیت مجله را چنین تعریف کردند:  مجله و جریده به اصطلاح این عصر و زمان مجموعه یا رساله‌ای است که دارای مطالب مفید سیاسی و علمی و ادیب و غیرها از وقایع متفرقه و اخبار مختلفه از هر جنس و هر نوع اعم از تاریخ و حکایت و قصه و روایت و سخن‌های ادب‌آموز و مثل‌های تربیت‌اندوز باشد و مجله یومیه نیست، اما متوالیاً منتشر می‌شود مجله ۱۵روزه و ۱۰روزه و یک‌ماهه و بیشتر و کمتر در السنه مختلفه امروز بسیار و فراوان است مجله در اصل رساله‌ای است که مشتمل بر مواعظ و حکم باشد. چنان‌که صحیفه لقمان را که مطالب حکمتی وی در آن درج بوده مجله لقمان گفته‌اند و اگر بخواهیم مجله را درست به فارسی ترجمه کنیم، باید بگوییم گنجینه دانش.

در عرف مطبوعات ترتیب انتشار نشریه ای حداکثر ماهی یک بار باشد عنوان مجله به آن می‌دهند. قطع، تعدادصفحات، ترکیب موضوعی مطالب، حتی نوع ماشین چاپی که مورد استفاده قرار میگیرد از جمله مواردی است که تفاوت ظاهری میان مجله وروزنامه رامشخص میکند. در تهیه روزنامه یا مجله دو نکته مهم است: 1.روزنامه بهترین اخبار ومهمترین رویدادها راتهیه میکند وپیش ازدیگران به دست می اورد.2. اخبار ومطالب تازه ونو به شکل مناسب وزیبادر صفحات نشریه جلوه گر میسازد.

مجله دارای «شکل» و «محتوا» است. مجله‌ها به لحاظ شکل عموماً دارای نام، اندازه معین، شماره و تاریخ، دوره یا سال، شناسنامه (نام صاحب امتیاز، مدیر مسؤول، سردبیر، هیئت تحریریه، نشانی و…)، و به عنوان هویت ظاهری دارای شیوه صفحه‌آرایی هستند. در عرف مطبوعاتی امروز به نشریه‌های هفتگی، دوهفتگی و… که در ایران در شکل و هیئت روزنامه منتشر می‌شوند، به لحاظ فرم چاپ و… مجله اطلاق نمی‌شود، چون یکی از ویژگی‌های فنی مجله اتصال اوراق آن به وسیله مفتول یا چسب به یکدیگر است. از سوی دیگر در ابتدای انتشار، هر آنچه را که ما امروز مجله می‌نامیم، به اسم روزنامه یا جریده می‌خوانده‌اند که با این تعریف می‌توان گفت که در ایران انتشار مجله قبل از رواجِ این واژه مرسوم شده‌است.

 

مجله را به بیانی ساده می توان این گونه تعریف کرد :

« مجله نشریه ای است شامل یک موضوع یا موضوع های گوناگون که در فواصل زمانی منظم و معینی به چاپ می رسد و هدف از انتشار آن اطلاع رسانی و افزایش آگاهی مطالعه کنندگان درباره آن موضوع یا موضوعها می باشد».

و یا : گونه‌ای کتابچه دوره‌ای است که با چاپ مقاله‌های عمومی یا علمی به گسترش و اشاعه اطلاعات، دانش و نتایج پژوهش‌ها درباره پیشرفت‌های جاری در یک حوزه علمی خاص می‌پردازد. مقاله علمی توسط پژوهشگر یا پژوهش گرانی نوشته می‌شود که پژوهش را انجام داده‌اند

اکنون سئوالاتی که ممکن است ذهن خواننده را درگیر کنند سئوالاتی از این قبیل هستند که در میان انبوهی از مجلات علمی کدام ها معتبر هستند؟ چه معیارهایی برای ارزیابی مجلات علمی وجد دارند؟ چگونه می توان ارزش و اعتبار دو مجله علمی را مقایسه کرد؟ برای پاسخ دادن به سئوالاتی از این دست نیاز است در این قسمت انواع مجلات علمی و نحوه ارزیابی و رتبه بندی آنها ارائه شود. بدین منظور ابتدا با مفهوم نمایه کردن2 مجلات علمی در پایگاه های علمی آشنا می شویم. نمایه کردن یک مجله بدین معناست که شناسه ای توسط پایگاه یا پایگاه های علمی به آن مجله علمی تخصیص داده می شود تا دسترسی به مجله مذکور و محتوایش راحت تر صورت گیرد. بدین ترتیب احتمال دیده شدن مجله و محتوایش بویژه در محافل علمی افزایش می یابد که این امر می تواند باعث رشد تعداد ارجاعات3 به مجله ومحتوایش شود و ضریب تاثیر4 مجله را بهبود بخشد. پایگاه های علمی بین المللی و داخلی متعددی وجود دارند که این نمایه گذاری را انجام می دهند.

مؤسسه اطلاعات علمی5

مؤسسه‌ای با تمرکز بر علم‌سنجی و انتشارات علمی است که در سال ۱۹۶۰ توسط یوجین گارفیلد6 که دارای مدرک دکتری شیمی داشت، تأسیس شد. این مؤسسه به علت بیماری یوجین توسط مؤسسه علمی تامسون در سال ۱۹۹۲ خریداری و به‌عنوان Thomson ISI شناخته شد و اکنون نیز با نام تامسون علمی7 شناخته می‌شود. شرکت تامسون در سال 2002 شرکت رویترز را نیز خریداری کرده وشرکت تامسون رویترز8 تشکیل شد و دفتر مرکزی اش در نیویورک قرار دارد.دیوید تامسون رییس این شرکت با 19میلیارد دلار سرمایه در سال 2010 در رده بیستم میلیاردرهای دنیا قرار گرفت.موسسه ISI سابق یا تامسون رویترز فعلی در سال 2011 معادل 12 میلیارد و 900 میلیون در امد داشته و 60 هزار کارمند در بیش از 100 کشور جهان دارد.این موسسه در سال 1987 حدود 5200 مجله را پوشش می داد. درسال 1998 این تعداد به 8000 ژورنال رسیده است.در سال 2013 به 17590 مجله رسیده است.باید توجه داشت که امروزه موسسه ISIوجود ندارد بلکه به جای آن باید ار تامسون رویترز استفاده کرد.اما به دلیل این که نام موسسه بسیار رواج پیدا کرده اکثرافراد ار ان استفاده میکنند.باید خاطر نشان کرد که این موسسه یک ابر شرکت است.این شرکت هم اکنون در حیطه های اقتصادی و حقوقی بسار فعال بوده و درصد بسیار کمی از در آمدهایش اختصاص به بخش علمی دارد.این موسسه چندین زیر مجموعه دارد که دو زیر مجموعه آن در حیطه های علمی بسیار مشهورند.این دو زیر مجموعه عبارتند از:

سرویس پایگاه داده (WOK)9 که یکی از دو زیر مجموعه تامسون رویترز است. دو وظیفه مهم را بر عهده دارد.اول این که لیست مجلات معتبر را منتشر می کندکه به مجلات ISI معروف هستند.برای ارزیای این مجلات چند فاکتور مهم وجود دارد. دومین کار این سرویس این است که پژوهشگران این امکان را می‌دهد که بدانند کدام مقاله‌ها بیشتر مورد ارجاع قرار گرفته و چه مقالاتی از این مقاله مطلبی را نقل‌قول کرده‌اند.

بانک اطلاعاتی علمی 10WOSنیز بخشی از تامسون رویترز است که به نوعی در داخل و بطن wok قرار دارد و زیر مجموعه ای از آن محسوب می شود.WOS حدود 45 زبان مختلف را پوشش میدهد و 12 هزار مجله با بالاترین ضریب تاثیر 11 را پوشش میدهد. اگر مقاله ای دارای متن کامل باشد با آن لینک برقرار می کند.پوشش WOS برای علوم از سال 1900 به بعد، برای علوم اجتماعی از سال 1956 به بعد و برای هنرو علوم انسانی از 1975 به بعد را شامل می شود.

پس بطور کلی مؤسسه آی. اس. آی، خدمات مربوط به پایگاه‌های داده فهرست کتاب‌ها و مقالات را ارائه می‌دهد. به‌طور اختصاصی این خدمات نمایه‌سازی نقل‌قول‌ها و تحلیل آنها است که توسط خود گارفیلد پایه‌گذاری شده‌است. این خدمات شامل نگهداری داده‌های نقل‌قول‌های مقالات هزاران نشریه دانشگاهی است. این خدمات از طریق سرویس پایگاه داده wok در دسترس است. این پایگاه داده به پژوهشگران این امکان را می‌دهد که بدانند کدام مقاله‌ها بیشتر مورد ارجاع قرار گرفته و چه مقالاتی از این مقاله مطلبی را نقل‌قول کرده‌اند.

آی.‌اِس.‌آی، سالانه گزارشی را تحت عنوان گزارش استنادی مجلات علمی که با سرواژه جِی‌سی‌آر12 معروف است ارائه می‌کند که در آن، مجلات نمایه‌شده در بانک اطلاعاتی خود را بر اساس شاخصی با عنوان ضریب تاثیرگذاری رتبه‌بندی می‌کند. در حال حاضر ضریب تاثیرگذاری یکی از شاخص‌های اصلی برای اعتبار علمی مجلات علمی محسوب می‌شود.

ضریب تاثیرگذاری

وقتی در انجام یک پژوهش از نتایج محققان دیگر استفاده می کنیم بایستی موقع نوشتن مقاله ی خودمان به آن کارها اشاره کنیم و یا به اصطلاح ارجاع دهیم. تعداد ارجاعاتی که به یک مقاله می شود نشان دهنده ی اعتبار آن مقاله است. همینطور، تعداد ارجاعاتی که به یک ژورنال (که حاوی تعدادی مقاله است) می شود بیانگر اعتبار آن ژورنال می باشد. اعتبار یک ژورنال با عددی به نام ضریب تاثیر گذاری نشان داده می شود.

ضریب تاثیرچگونه محاسبه می‌شود؟

ضریب تاثیر گزاری یک مجله در یک سال مشخص، از تقسیم تعداد مقالات ارجاع‌کننده (استنادات) به مقالات منتشرشده آن مجله در دو سال قبل از آن، برکل مقالات منتشر شده در آن مجله در همان دوره زمانی دوساله به دست می‌آید. به طور مثال برای تعیین ضریب تاثیر گزاری مجله A در سال ۲۰۰۴ به‌ترتیب زیر عمل می‌شود:

شاخص تاثیر=مجموع تعداد استنادات (ارجاعات) به مقالات نشرشده مجله A در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳

تعداد مقالات منتشر شده مجله A در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳

به این ترتیب میانگین فراوانی استناد به یک مقاله در مجله مورد نظر محاسبه می‌گردد. به عبارت دیگر و در یک نمای ساده، Impact Factor بیان‌گر آن است که به طور متوسط، هرمقاله منتشر شده در یک مجله چند بار مورد ارجاع قرار گرفته است. (در یک بازه زمانی دو ساله).

 

مزایا و معایب ضریب تاثیر

Impact Factor یا عامل تأثیر هرچند که می‌تواند معیاری برای سنجش کیفیت نشریات باشد اما به دلیل محدودیت‌های که دارد نباید آن را به تنهایی شاخصی برای ارزشیابی و سنجش کیفیت مجلات دانست. به‌هرحال امروزه Impact Factor یکی از مهم‌ترین و درعین‌حال پرکاربردترین شاخص‌های ارزیابی مجلات از سوی مؤسسه اطلاعات علمی (ISI) در نظر گرفته شده است.

شاخص فوری13: تعداد ارجاعات به مقاله های منتشر شده مجله در سال مورد ارزیابی تقسیم بر تعداد مقاله های منتشر شده در همان سال مجله مذکور این شاخص در حقیقت شیب رشد منحنی ارجاعات را بیان می کند.

شاخص نیمه عمر ارجاعات به مجله یا نیمه عمر استناد14: تعداد سال هایی که از سال ارزیابی باید به عقب برگشت تا شاهد پنجاه درصد کل ارجاعات به مجله در سال مورد ارزیابی باشیم. به عبارت دیگر، این شاخص مدت زمانی را که نیمی از کل استنادات به آن مجله صورت پذیرفته باشد را نشان می دهد و در حقیقت، سرعت کاهش میزان ارجاعات به مجله را بیان می کند: بدیهی است که وقتی مقاله های یک مجله ارزش خود را برای ارجاعات زود از دست بدهند (مقاله های سطحی باشند و خیلی زود بی ارزش شوند)، تنها به مقاله های جدید مجله ارجاع داده می شود.این موضوع باعث می شود که نیمه عمر ارجاعات به مجله کاهش یابد. بنابر این هر چه نیمه عمر ارجاعات به مجله بیشترباشد، نشان می دهد که ارزش مقاله های مجله در طول زمان بیشتر حفظ شده است و هنوز مورد ارجاع قرار می گیرند. در مجموع، هر چه نیمه عمر ارجاعات به یک مجله بزرگتر باشد، ارزش مجله بالاتر می رود.

در پایان هر سال، مجله های تحت پوشش فهرست نویسی ISI که در فهرست وبگاه علم (WOS) قرار گرفته اند، ارزیابی می شوند. معیارهای ارزیابی و سنجش همان شاخص های ارزیابی ISI می باشند. نتایج این ارزیابی نیز در گزارشات ارجاع مجله(JCR)، در هر سال جهت اطلاع عموم اعلام می شود.

درجه بندی مجلات 15(JRK):در پایان هر سال، مجله های مربوط به یک موضوع خاص بر طبق میانگین فاکتور تاثیر مجله (JIF) ردیف بندی می شوند. به این طریق مجله با بیشترین JIF در صدر جدول و با شماره یک مشخص می شود و مجله با کمترین JIF در انتهای جدول شماره گذاری شده قرار می گیرد. چنانچه شماره ردیف یک مجله در یک موضوع خاص (یک گرایش علمی خاص)، در چنین جدولی که به ترتیب JIF مرتب شده است، با نماد n نشان داده می شود و نماد N هم گویای تعداد مجله ها در آن موضوع خاص باشد، درجه بندی مجله در آن گرایش علمی خاص به صورت زیر تعریف و محاسبه می شود:بدیهی است که JRK بین صفر و یک تغییر می کند. وقتی JRK برای مجله ای در موضوعی خاص، یک می باشد. بدان معنی است که آن گرایش خاص علمی هیچ مجله ای وجود ندارد که درجه ی آن بر مبنای JIF، بالاتر از مجله مورد نظر باشد. وقتی JRK برای یک مجله موضوعی ۶۵ %می باشد، بدان معنی است که در آن گرایش خاص، ۳۵ درصد مجله بر مبنای JIF، بالاتر از مجله موردنظر هستند.

 

رتبه بندی مجلات(مقالات) بین المللی و داخلی از نظر اعتبار و امتیاز

مجلات بین المللی

اگر بخواهیم مجلات بین اللملی را از نظر درجه و اعتبار بررسی کنیم، بایستی تفاوت موسسات اصلی نمایه کننده(ایندکس) مجلات را بدانیم. در حالت کلی چهار ایندکس کننده معتبر بین المللی در علوم مختلف عبارتند از شرکت تامسون رویترز16، اسکوپوس17، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام18 (ISC) و در زمینه پزشکی هم پاب مد19 مهمترین ابزار برای جستجوی پایگاه داده های آزاد (دیتابیس) مدلاین است.

مجلات تامسون

شرکت تامسون رویترز یک شرکت چندملیتی رسانه‌های گروهی است که زیر مجموعه هایی دارد که یکی از این زیر مجموعه ها پایگاه Web of science می باشد، این پایگاه یک نمایه استنادی علمی است که توسط تامسون رویترز ایجاد شده است که جستجوی استنادی جامع را فراهم می‌کند. به صورت عامیانه و متداول مقالاتی که در این پایگاه نمایه می شوند به مقالات ISI شهرت یافته اند، WOS دو نوع مجله دارد که یکی دارای ایمپکت فاکتور بوده و دیگری بدون ایمپکت فاکتور هستند، به مجلاتی از WOS که دارای ایمپکت فاکتور هستند مجلات JCR  گفته می شود و به مجلات بدون ایمپکت فاکتور، مجلات ISI Listed گویند.

برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه تامسون می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:

http://ip-science.thomsonreuters.com/mjl/#journal_lists

Master Journal List – Clarivate Analytics

The Master Journal List includes all journal titles covered in Web of Science. Search all databases for free.

 

مجلات اسکوپوس

اکنون به بررسی موسسه اسکوپوس می پردازیم، اسکوپوس یکی از نمایه‌های استنادی معتبر و شناخته‌شده‌است که اطلاعات کتاب‌شناختی حدود ۲۵ میلیون سند را در خود جمع‌آوری کرده‌است. اسکوپوس اطلاعات محصولات حدود ۵هزار ناشر علمی را از سراسر جهان در خود جای داده‌است. در مجموع اسکوپوس اطلاعات ۱۶ هزار و پانصد مجله علمی پژوهشی را در خود نمایه کرده‌است. اسکوپوس(Scopus) یکی از محصولات الزویر(Elsevier) است که استفاده از اطلاعات آن نیاز به اشتراک و پرداخت هزینه دارد. برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در موسسه اسکوپوس می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:

http://www.scimagojr.com/journalsearch.php

 

مجلات پاب مد

پاب‌مِد (PubMed) مهمترین ابزار برای جستجوی پایگاه داده‌های آزاد (دیتابیس) مدلاین است، که حاوی اطلاعات بیبلیوگرافی پژوهشی برای تمام رشته‌ای علوم پزشکی و زیست‌شناسی است. این دیتابیس تا سال ۲۰۰۸ حاوی ۱۷ میلیون عنوان بود که قدیمیترین آنها به سال ۱۸۶۵ باز می‌گردد. پاب مد مجموعه‌ای از اطلاعات کیفی مرکز ملی اطلاعات زیست‌فناوری و سایر نهادهای و سازمان‌های دولتی حوزه سلامت ایالات متحده آمریکا است. این دیتابیس بطور رایگان برای جهانیان قابل دسترس است.

برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در پاب مد می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/

Home – NLM Catalog – NCBI

Catalog of books, journals, and audiovisuals at the    National Library of Medicine.

مجلات ای اس سی(ISC)

پایگاه استنادی علوم جهان اسلام(ISC) یک سامانه اطلاع رسانی علمی است که در صدد تجزیه و تحلیل مجلات علمی کشورهای اسلامی بر اساس معیارهای علم سنجی معتبر اسلامی می‌باشد. پس از تامسون و اسکوپوس، ISC (پایگاه استنادی علوم جهان اسلام) سومین پایگاه استنادی برای سنجش عملکرد پژوهشی کشورها محسوب می شود که ۵٧ کشور در آن مشارکت دارند.

برای اطمینان از ایندکس بودن یک مجله در پاب مد می توانید به آدرس سایت زیر مراجعه کنید:

http://mjl.isc.gov.ir/Default.aspx?lan=en

مجلات داخلی

در حالت کلی در ایران سه نوع مجله داریم که اعتبار و درجه علمی آنها از سوی یکی از سه ارگان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، و حوزه علمیه تعیین می شود و به ترتیب اعتبار عبارتند از:

مجلات علمی- پژوهشی

هر تولیدی که به دنبال جستجوی حقایق و برای کشف بخشی از معارف و نشر آن در میان مردم و به قصد حل مشکلی یا بیان اندیشه ای در موضوعی از موضو ع های علمی، از طریق مطالعه ای نظام مند، برای یافتن روابط اجتماعی میان پدیده های طبیعی به دست آید و از دو خصلت اصالت و ابداع برخوردار باشد و نتایج آنها به کاربردها، روشها و مفاهیم و مشاهدات جدید در زمینه علمی با هدف پیشبرد مرزهای علمی و فن آوری منجر گردد، علمی – پژوهشی قلمداد می شود. در واقع هدف اصلی مقاله علمی پژوهشی ایجاد یک استدلال است. یکی از بخش های چنین مقاله ای مرور ادبیات است. در یک مقاله علمی پژوهشی، ادبیات بعنوان اساس و بنیان کار ارائه می شود و بینش جدیدی را که پژوهشگر به دنبال ایجاد آن است، پشتیبانی می کند. مخاطبین اصلی این گونه مجلات پژوهشی، اساتید دانشگاهها، دانشجویان دوره های دکتری و کارشناسی ارشد، پژوهشگران شاغل در مراکز علمی، تحقیقاتی و تولیدی هستند.

مجلات علمی- ترویجی

یک مقاله علمی ترویجی یا مرور ادبیات، اطلاعات منتشر شده در حوزه یک موضوع بخصوص در یک محدوده زمانی را مورد بحث و بررسی قرار می دهد. مقاله علمی ترویجی(مرور ادبیات) می تواند خلاصه ای از مقالات و منابع موجود باشد اما معمولا سازماندهی خاص خود را دارد و خلاصه و استنتاج‌ها را ترکیب می‌کند و اطلاعات را در ساختاری نو ارائه می دهد. مقاله علمی ترویجی می تواند تفسیری جدید از مقالات و کارهای قبلی ارائه دهد یا اطلاعاتی جدید را با تفاسیر قبلی در هم آمیزد، یا سیر جریان پیشرفت فکری حوزه مورد بحث و مباحثات مربوط به آن را ترسیم کند.

مجلات علمی- تخصصی

این مجلات معمولا وابسته به برخی سازمانها و نهادهای خاص بوده و مباحث تخصصی در یک زمینه را مطرح می کنند و نویسندگان مختلف می توانند مطالب خود را برای این مجلات ارسال کنند. نکته قابل توجه در مورد این نوع مجلات این است که این مجلات معمولا هیچ گونه امتیاز و مجوز علمی را از ارگانهای زیربط مثل وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا حوزه علمیه دریافت نکرده اند و صرفا به منظور اطلاع رسانی و بالا بردن آگاهی های قشر خاصی از افراد جامعه در زمینه های تخصصی به چاپ مطالب می پردازند.

مثل مجله علمی – تخصصی رشد که وابسته به وزارت آموزش و پرورش بوده و به فعالیت در زمینه مباحث آموزشی می پردازد.

همایش ها و کنفرانس ها

همایشها و کنفرانسهای علمی پژوهشی، از نظر سطح برگزاری در سطوح مختلف منطقه ای، ملی، بین المللی و دانشجویی برگزار می شوند. برای اینکه کنفرانس در هر یک از رده های فوق قرار بگیرد، باید دارای ویژگی های خاصی باشد.

از نظر تعریف عمومی می توان گفت که همایش (کنگره)20، گردهمایی است رسمی، متشکل از متخصصین و افراد با تجربه که در آن ضمن طرح تازه های علمی، نتایج تحقیقات و پژوهشهای انجام شده در موضوع علمی مشخص بصورت ارائه مقاله، سخنرانی و پوستر برگزار می گردد و نتایج و دستاوردهای کنفرانس، به صورت عمومی و رسمی منتشر گردد. کنگره دارای سخنرانان متعدد بوده و بصورت دوره ای از یک تا پنج سال یکبار تکرار می گردد. طول مدت کنگره معمولا سه روز یا بیشتر می باشد. برای برگزاری هر کنگره تشکیل تعدادی کمیته تخصصی ضرورت دارد.از نظر نامگذاری از واژه های متعددی مانند کنفرانس21، گردهمایی22، سمینار23، سمپوزیوم24 استفاده می شود که از نظر فنی و اجرایی در حال حاضر در کشور ایران هیچ تفاوتی در این عناوین وجود ندارد و تعریف دقیق و مشخصی برای این واژه ها انجام نپذیرفته است. لذا از نظر برگزاری، به صورت مشخص و صریح می توان گفت که هیچ تفاوتی بین انتخاب واژه ها و عبارات فوق وجود ندارد و استفاده از عنوان کنگره، نشان دهنده بزرگتر بودن یا کوچکتر بودن و یا سطح اعتبار نیست. در پایگاه مرجع برگزاری کنفرانسها نیز، از کلیه عبارات فوق برای اشاره به یک جمع علمی استفاده می شود.

معرفی مهم ترین پایگاه های علمی

پایگاه الزویر25

پایگاه بزرگ الزیور یکی از مهمترین پایگاه های نشر منابع دیجیتالی در حوزه های مختلف علوم است. دفتر اصلی این ناشر در کشور هلند قرار دارد. دراین پایگاه حدود 2200 مجله علمی در شاخه های مختلف علوم نمایه شده است. همچنین بیش از 25000 عنوان کتاب در این پایگاه قرار دارد. این پایگاه سرویس های مبتنی بر وب متنوعی را ارائه می دهد که مهمترین آنها عبارتند از: Scopus (اسکوپوس) و Science Direct (ساینس دایرکت).

پایگاه اشپرینگر26

این پایگاه پس از الزیور بزرگترین پایگاه علمی در جهان است که دفتر مرکزی آن در کشور آلمان قرار دارد. این پایگاه نیز دارای 1900 مجله علمی نمایه شده و 110000 عنوان کتاب در 26 شاخه مختلف علمی است.

پایگاه ویلی27

دفتر مرکزی این پایگاه در کشور ایالات متحده و در ایالت نیوجرسی واقع است. انتشارات ویلی در سال 2010 میلادی با راه اندازی سرویس مبتنی بر وب خود با عنوان Online Library تعداد 1500 عنوان مجله علمی را نمایه نموده است. همچنین حدود 14000 عنوان کتاب نیز از منابع الکترونیکی و آنلاین این پایگاه به شمار می رود. منابع این پایگاه شاخه های مختلف علوم (فنی، پزشکی و…) را شامل می شود.

پایگاه کابی28

دفتر مرکزی این موسسه در کشور انگلستان و در شهر آکسفور قرار دارد. این پایگاه معتبرترین پایگاه علمی در موضوع علوم کشاورزی (مهندسی کشاورزی و اقتصاد کشاورزی)، علوم دامی، بیوتکنولوژی و بهداشت و سلامت جهانی است. در این پایگاه حدود 187000 مقاله در زمینه های یاد شده نمایه شده است. همچنین این پایگاه امکان دسترسی به 10 میلیون چکیده مقاله را در موضوعات گفته شده فراهم می سازد.

 

پایگاه ابسکو29

این پایگاه از تنوع موضوعی و کیفیت محتوایی بالایی برخوردار است و دربر گیرنده سرویس های مبتنی بر وب متنوعی است. بانک اطلاعاتی تمام متن این پایگاه بیش از 9090 عنوان مجله را نمایه نموده است.

 

بررسی ایندکس بودن ژورنال در سایت آی. اس. آی

برای بررسی نمایه بودن مجله در لیست ISI THOMSON REUTERS شما باید نخست وارد سایت تامسون شده و سپس به بخش Master Journal List مراجعه کنید. در این بخش شما می توانید از سه روش، وارد کردن ISSN، نام ژورنال یا مخفف آن، مجله مورد نظر را مورد بررسی قرار دهید. در وارد کردن ISSN حتما به فرمت اعلام شده دقت کنید. برای مثال ISSN حتما بدون فاصله و با خط تیره (۵۶۷۸-۱۲۳۴) نوشته شود. برای اسم ژورنال و یا مخفف آن نیز از حروف بزرگ استفاده شود مانند JOURNAL OF CELL TRANSPLANTATION or JOURNAL بعد از ثبت یکی از موارد(ترجیحا ISSN توصیه می شود) از منوی باز شونده پایین کار نوع ورودی را مشخص کنید. توجه کنید اگر شما در کادر ورودی ISSN وارد کرده باشید ولی در منو باز شونده Full Journal Title انتخاب کرده باشید نتایج برای شما بازیابی نخواهد شد لذا حتما نوع ورودی را مشخص کرده و سپس بر روی گزینه جستجو کلیک کنید.

اگر نتیجه جستجو اسم و مشخصات ژورنال از پایگاه تامسون بازیابی شد(مانند نمونه زیر) پس ژورنال در لیست ISI ایندکس می باشد.

JOURNAL OF APPLIED PSYCHOLOGY Bimonthly ISSN: 0021-9010 AMER PSYCHOLOGICAL ASSOC, 750 FIRST ST NE, WASHINGTON, USA, DC, 20002-4242

Coverage

در غیر این صورت ژورنال در لیست تامسون آی اس آی ایندکس نمی باشد.

توجه کنید که این پایگاه فقط ایندکس بودن ژورنال در لیست ای اس ای را بیان می کند و شما برای بررسی ایمپکت فاکتور مجلات باید به سایت SJR مراجعه کنید.

اصطلاحات رایج در ارسال مقاله به ژورنال های بین المللی و ISI

سابمیت (Submit) :

ثبت و ارسال مقاله ی خود به یک مجله را سابمیت میگویند. سابمیت به معنای ارائه کردن است و فقط باعث معرفی کردن مقاله خود در آن ژورنال میباشد و هیچ امتیاز علمی ندارد و جز رزومه حساب نمیشود.

منیو اسکریپت (manuscript) :

به معنی دست نویس میباشد و در واقع همان مقاله ای است که برای ژورنال ارسال کرده اید ولی هنوز به چاپ نرسیده است.

آندر ریویوو (Under Review) :

یعنی مقاله تحت داوری است و باید منتظر نتیجه بمانید.

 

اکسپت (Accept) :

یعنی مقاله جهت چاپ در مجله پذیرفته شده است.

ریجکت (Reject) :

به معنای رد مقاله ی شما است.

تمپلیت (Template) :

الگوی نگارش یک مقاله علمی.

ریوایز (Revise) :

حالتی که نظر داوران این است که مقاله شما باید اصلاح شود.

 

انگلیسی صحیح دانشگاه های ایران جهت وابستگی30 مقاله

نحوه نگارش افلیشن مقاله در دانشگاه پیام نور:

-طبق آیین نامه تشویق مقالات دانشگاه پیام نور–

مرتبه علمی، نام گروه علمی، دانشگاه پیام نور، صندوق پستی ۱۹۳۹۵-۳۶۹۷، تهران، ایران

 

Department of…, Payame Noor University (PNU), P.O. Box, 19395-3697, Tehran, Iran.

Department of Industrial Management, Faculty of Management, Payam-e-Noor University of Tehran,Tehran, Iran.

نحوه نگارش افلیشن مقاله در دانشگاه آزاد اسلامی:

-طبق آیین نامه تشویق مقالات دانشگاه آزاد اسلامی–

Department of …, college of …, … Branch, Islamic Azad University, …, Iran.

Department of Architecture, college of Arts and Architecture, Shabestar Branch, Islamic Azad University, Shabestar, Iran.

Department of Psychology, Science & Research Branch, Islamic Azad University, Khuzestan, Iran.

Department of Architecture, college of Arts and Architecture, Neyshabur branch, Islamic Azad University, Neyshabur, Iran.

نحوه نگارش افلیشن مقاله در دانشگاه های سراسری:

-طبق آیین نامه تشویق مقالات وزارت علوم–

Department of Industrial Management, Faculty of Management, Razi University, Kermanshah, Iran.

Department of Industrial Management, Faculty of Management, Sharif University of Technology, International Branch, Kish Island, Iran.

Department of Industrial Management, Faculty of Management, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran.

Department of Architecture, college of Arts and Architecture, Islamic Religions University, Tehran, Iran.

Department of Industrial Management, Faculty of Management, University of Tehran,Tehran, Iran.

Department of Cultural Management, Khorasgan Branch, Islamic Azad University, Isfahan, Iran

Department of Industrial Management, Faculty of Management, University of Tehran, Tehran, Iran

Department of Industrial Management, Faculty of Management, University of Tabriz, Tabriz, Iran.

نحوه نگارش وابستگی سازمانی یا افلیشن جهاد دانشگاهی:

طبق ایین نامه تشویق مقالات جهاد دانشگاهی، عبارت زیر حتما در افلیشن مقالات باید درج گردد

Iranian Academic Center for Education, Culture and research (ACECR)

حالا شما می توانید قبل از آن، نام پژوهشکده یا پژوهشگاه خود را هم درج بفرمایید

نمونه

Iranian Center for Medical Laser, Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR), Tehran, Iran

Department of Materials Science and Engineering, Iranian Academic Center for Education Culture and Research (ACECR) of Mashhad Shariati Complex, P.O. Box 91735-1319, Serah Adabiat Street, Mashhad, Iran

Research Department of Chromatography, Iranian Academic Center for Education, Culture & Research (ACECR), Urmia Branch, Urmia, Iran

Center of Pathological and Medical Diagnostic Services, Iranian Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR), Mashhad Branch, Mashhad, Iran

 

نحوه نگارش وابستگی سازمانی یا افیلیشن دانشگاه فرهنگیان:

شیوه نامه تشویق مقالات دانشگاه فرهنگیان، فرمت خاص برای نگارش افلیشن اعلام نکرده است و لذا بهتر است از فرمت عمومی زیر تبعیت شود

نیازی به گزارش وضعیت دانشجو بودن در افلیشن نیست مگر اینکه فرمت ژورنال ایجاب کند

Department of گروه ———-, faculty of دانشکده————–, Farhangian University, Tehran, Iran

 

جای خالی را می توانید طبق مشخصات دانشگاه خودتان تکمیل کنید

Department of Education, faculty of Teachers Education, Farhangian University, Tehran, Iran

نحوه نگارش وابستگی سازمانی یا افیلیشن دانشگاه جامع علمی کاربردی:

شیوه نامه تشویق مقالات دانشگاه جامع علمی کاربردی، فرمت خاص برای نگارش افلیشن یا وابستگی سازمان مقالات پیشنهاد نداده است. لذا توصیه می شود نحوه نگارش افلیشن از واحد پزوهش دانشگاه محل تحصیل استعلام فرمایید یا از فرمت عمومی نگارش افلیشن زیر تبعیت کنید.

Department of گروه ———-, faculty of دانشکده————–, University of Applied Sciences & Technology(UAST), Tehran, Iran

Automotive Engineering department, Iran-Khodro University of Applied Science and Technology (IKCO-UAST), Tehran, Iran

 

Chemical Engineering Department, University of Science and Technology, Tehran, Iran

1. Magazine/Journal

موضوعات magazine توسط روزنامه نگاران یا نویسنده های حرفه ای که ممکن است در آن موضوعات متخصص نباشند، نوشته می شود که این موضوعات توسط روزنامه نگاران بازنگری شده و دارای مخاطبانی عام می باشند در صورتیکه موضوعات journal توسط فرد یا افرادی که در آن موضوعات تخصص دارند، نوشته می شود که این موضوعات توسط متخصصان مرتبط با آن موضوعات بازنگری شده و مخاطبانش دانشگاهیان می باشند. لازم به ذکر است در این کتاب منظور از مجله همان journal است و هرجا منظور magazine باشد گفته خواهد شد.

 

2. Indexing

3. Citation

4. Impact Factor

5. Institute for Scientific Information

6. Garfield

7. Thomson Scientific

8. Thomson Reuters

9. Web of knowledge

10. Web Of Science

11. Impact Factor

12. Journal Citation Reports

13. inbex Immebiately

14. Cited Half-Life

  1. 5. Rank Journal

16. Thomson Reuters

17. Scopus

18. Islamic World Science Citation Center

19.Pub Med

20. Congress

21. Conference

22. Aggregation

23. Seminar

24. Symposium

25. Elsevier

26. Springer

27. Wiley

28. Cabi

29. Ebsco

30. Affiliation

نقد و بررسی‌ها

هنوز بررسی‌ای ثبت نشده است.

اولین کسی باشید که دیدگاهی می نویسد “اصول و مهارتهای نگارش مقالات علمی پژوهشی (ویژه رشته‌های علوم تربیتی و روانشناسی) – (کتاب الکترونیک)”