آموزشArcGIS Pro:ساخت پروژه و کار با آن

ArcGIS Pro یک نرم‌افزار قدرتمند در زمینه سیستم‌های اطلاعات جغرافیایی است که توسط شرکت Esri توسعه داده شده است. این نرم‌افزار به کاربران امکان می‌دهد تا پروژه‌های جغرافیایی را ایجاد و مدیریت کنند و با ابزارها و قابلیت‌های پیشرفته آن، تحلیل‌های جغرافیایی را انجام دهند. در اینجا، به آموزش ساخت پروژه و کار با ArcGIS Pro خواهیم پرداخت.

ساخت پروژه و کار با ArcGIS Pro یکی از مراحل اساسی در استفاده از این نرم‌افزار است. با ساخت پروژه، شما قادر خواهید بود تا فضای کاری خود را تعریف کنید و داده‌های جغرافیایی، لایه‌ها، نقشه‌ها و ابزارهای مورد نیاز خود را به صورت منظم در آن سازماندهی کنید. سپس با استفاده از قابلیت‌ها و ابزارهای ArcGIS Pro، می‌توانید به تحلیل داده‌ها، ایجاد نقشه‌ها، ایجاد ترسیمات جغرافیایی و انجام تحلیل‌های پیشرفته بپردازید.

در این آموزش جامع، ما به شما نحوه ساخت پروژه در ArcGIS Pro و کار با آن را آموزش خواهیم داد. از جمله، ایجاد پروژه جدید و تنظیمات اولیه، اضافه کردن و مدیریت داده‌های جغرافیایی و لایه‌ها، تنظیم پراپرتی‌ها و نمایش لایه‌ها، ایجاد نقشه‌ها و ترسیمات جغرافیایی، و استفاده از ابزارها و امکانات پیشرفته جهت تحلیل داده‌ها.

با شروع به مطالعه این آموزش جامع، شما قادر خواهید بود تا با استفاده از ArcGIS Pro پروژه‌های جغرافیایی خود را ایجاد و مدیریت کنید و با استفاده از قابلیت‌ها و ابزارهای پیشرفته، تحلیل‌های جغرافیایی مورد نیاز خود را انجام دهید.

ساخت پروژه و کار با آن عنوان پستی است که تیم تحقیقاتی دکتر سعید جوی زاده با شما به اشتراک می گذارد.امیدواریم که این مطالب بتواند شما را در یادگیری نرم افزار مربوطه کمک شایانی کند.

1) تاریخچه تکامل فایل­ های پروژه در نرم ­افزارهای شرکت ESRI را توضیح دهید.

– شرکت ESRI (سازنده نرم ­افزارهای ArcGIS) اولین بار فایل­ های پروژه را در نرم ­افزار ArcViewGIS برای مدیریت داده ­های مکان­ محور (مدیریت نقشه ­های جانمایی،پنجره ­های نمایش، جداول، اتصال داده ­ها و موارد دیگر) معرفی نمود. بدین ترتیب کاربر با کلیک کردن بر روي یک فایل پروژه (با فرمت.apr) می­  توانست به اطلاعات موجود در آن پروژه دسترسی پیدا کند.

– شرکت ESRIدر سال 1999، از نرم ­افزار ArcGIS رونمایی کرد. پروژه ­هاي این نرم ­افزار مشابهت زیادی با پروژه ­های ArcViewGIS دارند. پروژه ­هاي برنامه ArcMap (که یکی از ماژول ­های ArcGIS است) دارای فرمت.mxd (اصطلاحا سند نقشه) و یک نقشه مشتمل بر یک یا چند چارچوب داده هستند. بنابراین کاربر برای هر نقشه بایستی یک فایل سند نقشه ایجاد کند و اگر در یک پروژه به چندین و چند نقشه نیاز باشد، لازم است حجم وسیعی از فایل­ های پروژه را تهیه و ذخیره­ سازی نماید. به­ علاوه برای ایجاد نقشه­ های سه­ بعدی به برنامه ArcScene (یکی دیگر از ماژول­ های ArcGIS) نیاز است و فایل­ های پروژه این برنامه با فرمت .sxd مجزا از پروژه­ هاي ArcMap می­ باشند.

دوره آموزش حرفه ای gis

– جدیدترین فرمت پروژه شرکت ESRI متعلق به ArcGIS Pro است. فایل ­هاي پروژه ArcGIS Pro، مدیریت داده­ های مکان­ محور را بسیار آسان کرده­ اند. در یک فایل پروژه ArcGIS Pro می­ توان چندین و چند نقشه دوبعدی و سه­ بعدی (چشم­­ انداز) را با هم ذخیره و مدیریت کرد. فایل­ های پروژه ArcGIS Pro فرمت .aprx دارند و هرآنچه که برای ایجاد یک پروژه کامل GIS نیاز است را در خود ذخیره می­ کنند. این پروژه­ ها را به ­راحتی می­توان در یک شبکه محلی و یا در محیط وب به اشتراک گذاشت.

2) مهمترین واژه ­هاي مرتبط با پروژه ­ها در ArcGIS Pro کدامند؟

الف) آیتم پروژه:

هر آیتمی (مولفه، منبع ذخیره و…) که در یک پروژه ذخیره می­ شود را آیتم پروژه گویند (برای نمونه نقشه ­ها، چشم­ اندازها، اتصال به پوشه ­ها، اتصال به پایگاه­ های داده، اتصال به سرور ArcGIS، اتصال به سرویس نقشه وب (WMS)، جعبه­ های ابزار، مکانیاب­ ها و…) از طریق کادر کاتالوگ یا نمای کاتالوگ می­توان به آیتم­های پروژه دسترسی داشت.

ب) پورتال:

قابلیتی برای اتصال به ArcGIS Online و یا Portal for ArcGIS است. ArcGIS Online، یک فضای ابری برای ذخیره و دسترسی به منابع GIS از قبیل نقشه ­ها، داده ­ها و برنامه­ های کاربردی است. Portal for ArcGIS نیز قابلیت­هایی مشابه با ArcGIS Online دارد با این تفاوت که بر روي زیرساخت­ های یک سازمان نصب و پشتیبانی می­شود. Portal for ArcGIS قسمتی از ArcGIS Enterprise است که قبلا با عنوان ArcGIS Server معروف بود.

ج) آیتم پورتال:

هر آیتمی که از طریق یک پورتال قابل دسترسی باشد را آیتم پورتال گویند. برای نمونه نقشه­ های تحت وب، لایه ­هاي عارضه، لايه ­هاي تایل، بسته­ های لایه، بسته­ هاي نقشه و بسته ­هاي پروژه .

د) بسته ­های پروژه :

بسته­ های پروژه مشابه با بسته ­هاي لایه يا بسته­ هاي نقشه می­ باشند. این بسته­ ها تمامی آیتم ­هاي همراه با یک پروژه را در یک فایل، بسته ­بندی یا فشرده می ­کنند. بسته­ بندی پروژه را می ­توان با افرادی که به شبکه دسترسی ندارند به اشتراک گذاشته و یا از آن­ ها برای بایگانی استفاده کرد. بسته­ بندی پروژه فرمت .ppkx دارد و می ­توان آن­را در یک پوشه و یا در پورتال ذخیره کرد.

آموزش arcgis pro دکتر سعید جوی زاده

ه) پوشه Home:

پوشه­ ای است که فایل پروژه در آن ذخیره شده است (پوشه ­اي که فایل پروژه برای اولین بار در آن ساخته شده است). اگر کاربر فایل پروژه را پس از ساخته شدن جابه­ جا کند، پوشه Home آن تغییری نم ی­کند. این پوشه زمانی تغییر می ­کند که پروژه در پوشه دیگری Save As شود. مسیر پیش ­فرض ArcGIS Pro برای ذخیره پروژه در زیر نوشته شده است:

C:\Users\%user name%\Documents\ArcGIS\Projects

و) ژئودیتابیس پيش ­فرض:

این ژئودیتابیس به­ صورت پیش­ فرض توسط ابزارهای ArcToolbox برای ذخیره نتایج خروجی مورد استفاده قرار می ­گیرد. هر نوع ژئودیتابیسی را می­ توان به­ عنوان پیش ­فرض مورد استفاده قرار داد. وقتی یک پروژه جدید در ArcGIS Pro ساخته می ­شود، نرم ­افزار به ­طور خودکار یک ژئودیتابیس فایلی را در پوشه Home ایجاد می­ کند.

3) کادر Catalog چیست؟

وقتی یک پروژه جدید ساخته می­ شود و یا یک پروژه از قبل ساخته شده توسط کاربر باز می­شود، معمولا اولین کادری که در سمت راست پنجره نمایش و در مقابل کادر Contents دیده می ­شود، کادر Ctalog است. این کادر از سه سربرگ Project، Portal و Favorite تشکیل شده است و عملکرد آن تا حدودی مشابه با کادر Catalog در نرم ­افزار ArcMap است.

شکل (5-1): کادر Catalog و سربرگ­ های آن

 

4) سربرگ Project چه کارکردهایی دارد؟

با استفاده از سربرگ Project می­توان به آیتم ­هاي پروژه (نقشه، چشم­ انداز، اتصال­ های پوشه، جانمایی­ ها، اتصال­ هاي پایگاه داده و سایر عناصر مربوط به پروژه) دسترسی پیدا کرد. آیتم­ هاي پروژه، یا در پروژه ذخیره شده­ اند (نقشه ­ها، جانمایی­ ها، چشم ­اندازها و…) و یا دارای یک اتصال به پروژه هستند (پوشه­ ها، ژئودیتابیس­ ها، وب). لازم به ذکر است که ArcGIS Pro قابلیت اتصال به ژئودیتابیس شخصی ندارد و این قابلیت به ژئودیتابیس ­های فایلی، کارگروهی و ژئودیتابیس ­های سازمانی اختصاص پیدا کرده است. در شکل 5-2 بخش­های مختلف سربرگ Project نشان داده شده است.

آموزش arcgis pro پیشرفته دکتر سعید جوی زاده

5) سربرگ Portal چه کارکردهایی دارد؟

با استفاده از این سربرگ می­توان به ArcGIS Online و یا Portal for ArcGIS متصل شد. اطلاعات موجود در این پورتال ­ها بایستی از قبل منتشر شده باشند و مجوز دسترسی نیز به آن­ها وجود داشته باشد. این اطلاعات می ­توانند شامل نقشه ­های تحت وب،لایه­­ های عوارض، و برنامه­ هاي کاربردی تحت وب باشند. سربرگ Portal دارای چهار دکمه به شرح زیر است:

 

شکل (5-2): قسمت­های مختلف سربرگ Project در کادر Catalog

 

– My Content

با استفاده از این دکمه می ­توان به محتوای موجود در ArcGIS Online و یا Portal forArcGIS دسترسی پیدا کردکه قبلا توسط کاربر تولید شده است. این اطلاعات می ­توانند نقشه ­های تحت وب، چشم ­اندازهای تحت وب، داشبوردها، بسته ­هاي لایه و چیزهای دیگر باشد.

      شکل (5-3): دسترسی ­های موجود در دکمه My Content در سربرگ Portal

 

– Groups

با استفاده از اين دکمه می­توان به گروه­هایی دسترسی داشت که کاربر در آن­ها عضو است و داده­های خود را در آن­ها به اشتراک می­ گذارد (شکل 5-4).

شکل (5-4): دسترسی­ های موجود در دکمه My Content در سربرگ Portal

– All Portal

با استفاده از این دکمه می ­توان به انواع پورتال­ ها (فارغ از عضو بودن یا نبودن کاربر در آن­ها) دسترسی پیدا کرد. با اتصال به ArcGIS Online و کلیک کردن بر روی دکمه All Portal، می­توان به تمامی داده­ هاي منتشر شده در ArcGIS Online دسترسی داشت که سایر افراد نیز از آن­ها استفاده می­ کنند. چون تعداد داده­ های قابل دسترس در این قسمت بسیار زیاد است، ممکن است با انتخاب دکمه All Portal، یک کادر خالی ظاهر شود. بنابراین لازم است داده مورد نظر را در جعبه Search، جستجو کرد.

شکل (5-5): داده­های موجود در ArcGIS Online با انتخاب دکمه All Portal

– Living Atlas

با استفاده از این دکمه می ­توان به اطلاعات موجود در اطلس ­های زنده دسترسی پیدا کرد. این اطلاعات توسط افرادی تولید می­شوند که دارای اکانت اختصاصی از وب سایت ESRI می­باشند (منابع معتبر). اطلاعات مذکور قابل اعتماد هستند در حالی­ که داده ­های موجود در ArcGIS Online توسط افراد معمولی (با اکانت عمومی از وب سایت ESRI) تولید شده ­اند و نمی­ توان به­ طور کامل به صحت و درستی آن­ها اعتماد داشت.

6) سربرگ Favorites چه کارکردهایی داد؟

با استفاده از این سربرگ می ­توان اتصال ­های پرکاربرد (اتصال به پایگاه­ هاي داده،پوشه ­ها، سرورها) در پروژه ­های مختلف را به فهرست علاقه­ مندی­ها اضافه کرد. بدین ترتیب می­ توان به­ سرعت به این اتصال­ ها دسترسی پیدا کرد. این اتصال می ­تواند به محتویات موجود در یک رایانه و یا به محتویات موجود در شبکه یک سازمان صورت گیرد. برای نمونه ممکن است در یک سازمان، پایگاه داده مشترکی وجود داشته باشد که لازم است همه کاربران در تمامی پروژه­ ها، روزانه به آن  متصل شوند. با اضافه شدن یک اتصال به فهرست علاقه ­مندی­ها، به­ صورت خودکار، اتصال مذکور در کادر Catalog تمامی پروژه ­ها وجود خواهد داشت.

 

شکل (5-6): داده­ های موجود در ArcGIS Online با انتخاب دکمه All Portal

 

تمرين 6: استفاده از کادر Catalog

اهداف تمرین

1) ایجاد نقشه دشت­ های سیلابی و حوضه ­هاي آبریز مرتبط با شهر يونین؛

2) برقراری اتصالات متعدد (به پایگاه داده و سرور) برای دسترسی به داده­ های مورد نیاز نقشه در کادر Catalog.

مراحل حل تمرین

1) باز کردن و ذخیره نمودن یک پروژه؛

2) باز کردن کادر Catalog؛

3) اتصال به ژئودیتابیس؛

4) تنظیم لایه ­ها؛

5) فراخوانی لایه از پورتال؛

6) اضافه کردن یک اتصال به پوشه به فهرست علاقه­ مندی­ ها؛

7) اضافه کردن فهرست علاقه­ مندی­ ها به پروژه.

حل تمرين

1- باز کردن و ذخیره نمودن یک پروژه:

1) با استفاده از مرورگر ویندوز، به مسیر C: \Exercises\Ex6\Data رفته و پروژه Ex6 را باز کنید. این پروژه دارای یک نقشه مشتمل بر لایه ­های «محور خیابان»، «محدوده شهری»، و «قطعات زمین» می­ باشد.

2) پروژه را با عنوان Ex6-Result در مسیر C: \Exercises\Ex6\Result ذخیره کنید.

2- باز کردن کادر Catalog:

1) در صورت باز نبودن کادر Catalog، در بالای روبان بر روي سربرگ View و در روبان بر روی دکمه Catalog Pane کلیک کنید.

2) در کادر Catalog، گروه Maps را باز کنید. ملاحظه می ­کنید فقط یک نقشه با عنوان Map در فهرست مربوطه وجود دارد. در کادر Catalog، گروه Database را باز کنید. ملاحظه می­کنید فقط یک اتصال به ژئودیتابیس Ex6 وجود دارد. این ژئودیتابیس خالی است و به­ صورت خودکار در هنگام ذخیره فایل پروژه Ex6 ایجاد شده است. سایر گزینه­ های موجود در کادر Catalog را نیز باز کرده و به محتویات آن­ ها دقت کنید.

 

3) در کادر Catalog، بر روي سربرگ Portal کلیک کنید. در صورتی­که تا کنون هیچ داده­ای بر روي ArcGIS Online و یا Portal for ArcGIS منتشر نکرده­اید، در این فهرست هیچ موردی وجود ندارد.

4) بر روي سربرگ Groups کلیک کنید تا گروه ­های در دسترس فهرست شوند. اگر در فهرست مربوطه هیچ موردی وجود نداشت بدان معناست که تاکنون در ArcGIS Online و یا Portal for ArcGIS هیچ گروهی تعریف نکرده ­اید.

 3- اتصال به ژئودیتابیس:

1) در کادر Catalog، بر روي سربرگ Project کلیک کنید. سپس بر روي گروه Database کلیک راست کرده و گزینه Add Database را انتخاب کنید تا پنجره Select Existing Geodatabase باز شود. در این پنجره، مسیر C: \Exercises\Databases را دنبال کرده و ژئودیتابیس «شهر یونین» را به نرم­افزار معرفی کنید. بدین ترتیب در کادر Catalog، ژئودیتابیس مذکور به گروه Database اضافه می­ شود.

2) در کادر Catalog، ژئودیتابیس «شهر یونین» را باز کنید. ملاحظه می­ کنید لایه ­های متعددی در آن وجود دارد. کلاس عارضه «وضعیت_سیلابگیری» را انتخاب کنید. سپس دکمه Ctrl صفحه کلید را فشرده نگه داشته و کلاس عارضه «حوضه_آبریز» را نیز انتخاب کنید. بر روي یکی از این کلاس­ های عارضه کلیک کرده و گزینه Add to Current Map را انتخاب کنید تا این دو لایه به نقشه اضافه شوند.

4- تنظیم لایه ­ها:

1) در کادر  Contents، لایه «حوضه آبریز» را گرفته و به پایین لایه «قطعات زمین» بکشید. به­ همین ترتیب لایه «وضعیت سیلاب گیری» را نیز بگیرید و در زیر لایه «قطعات زمین» قرار دهید.

2) در کادر Contents، بر روي لایه «حوضه آبریز» کلیک راست کرده و گزینه Zoom to Layer را انتخاب کنید.

3) در کادر Catalog، بر روی گروه Styles کلیک راست کرده و گزینه Add و سپس Add Style را انتخاب کنید تا پنجره Add a Style File باز شود. در سمت چپ این پنجره، بر روي گروه Folders کلیک کرده و در سمت راست، از پوشه Data، گزینه ESRI را انتخاب کنید. بر روي دکمه Ok کلیک کنید.

4) در کادر Catalog، گروه Styles را باز کنید. ملاحظه می ­کنید که  سبک ESRI به کادر Catalog اضافه شده است. این سبک مربوط به برنامه ArcMap است و به­ صورت پیش ­فرض در ArcGIS Pro وجود ندارد (سبک­ ها، فایل­ هایی هستند که نمادهای مشخصی از قبیل نمادهای عوارض، علامت شمال، مقیاس و.. را با رنگ و ریخت مشخص در خود ذخیره می­ کنند و در تهیه نقشه­ های جانمایی از آن­ها استفاده می­ شود).

5) در کادر Contents، بر روی نماد لایه «قطعات زمین» کلیک کنید تا کادر Symbology در سمت راست پنجره نمایش باز شود. در کادر Symbology، بر روي دکمه Properties کلیک کرده و از فهرست بازشونده Color گزینه No Color را انتخاب کنید. از فهرست بازشونده Outline Color نیز گزینه Black را با ضخامت 1pt انتخاب کنید. بر روي دکمه Apply کلیک کنید.

6) در کادر Contents، بر روي لايه «وضعیت سیلاب گیری» کلیک کنید تا فعال شود (در صورت باز شدن پنجره پیغام Format Polygon Symbol، بر روي دکمه Ok کلیک کنید). در بالای روبان، بر روي سربرگ Appearance و در روبان بر روی پیکان کوچکی کلیک کنید که در زیر دکمه Symbology قرار دارد. سپس در فهرست موجود، گزینه Unique Values را انتخاب کنید.

7) در کادر Symbology، در فهرست بازشونده Field1، فیلد «وضعیت» را انتخاب کنید. این فیلد مشخص می­کند که پهنه موردنظر در ناحیه خطرپذیری سیلاب قرار دارد یا خیر (که در واقع محدوده سیلاب 100 ساله را نشان می­ دهد).

8) در پایین کادر Symbology، بر روي نماد «داخل» و سپس بر روی دکمه Gallery کلیک کنید. در جعبه جستجو، عبارت Flood را تایپ کرده و فهرست بازشونده مقابل جعبه جستجو را بر روی گزینه All Styles تنظیم کنید. دکمه Enter صفحه کلید را فشار داده و در فهرست موجود، نماد 100 Year Flood Overlay را انتخاب کنید (این نماد در سبک ESRI که در مرحله قبل به نرم­ افزار معرفی کردید موجود می­ باشد). در بالای کادر Symbology، بر روي دکمه Return to primary Symbology pane  کلیک کنید.

در پایین کادر Symbology، بر روي نماد «خارج» کلیک کرده و سپس نماد Hollow را انتخاب کنید.


9) در بالای کادر Symbology، بر روي دکمه Return to primary Symbology pane  کلیک کنید. مطمئن شوید در کادر Symbology، سربرگ Classes فعال است. در جعبه­ واقع در ستون Symbol، عبارت «محدوده سیلاب 100 ساله» را تایپ کنید.

10) بر روي فهرست بازشونده More کلیک کرده و تیک گزینه Show All Other Value را بردارید. در کادر Contents، به تغییر نمادهای لایه «وضعیت سیلاب گیری» دقت کنید.

11) در کادر Contents،  بر روي نام لایه «حوضه آبریز» کلیک کنید تا این لایه فعال شود. در بالای روبان، بر روی سربرگ Appearance و در روبان، در گروه Drawing، برروي دکمه Import  کلیک کنید تا کادر Geoprocessing و تنظیمات مربوطه در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

12) در این کادر، در سمت راست فهرست بازشونده Symbology Layer، بر روي دکمه Browse کلیک کرده و از فهرست موجود، لایه «حوضه آبریز. Lyrx» را انتخاب کنید (این فایل در مسیر C: \Exercises\Ex6\Data در دسترس است و به­ صورت پیش­فرض یک اتصال به آن برقرار شده است). بر روي دکمه Ok کلیک کنید.

13) مطمئن شوید فهرست­ های بازشونده Type، Source Field و Target Field به­ ترتیب بر روي گزینه­ های Value_Field، «نام» و «نام» تنظیم شده باشند. بر روي دکمه Ok کلیک کنید.

14) در کادر Contents، تیک لایه «محور خیابان» را بردارید و به تغییرات ایجاد شده در نقشه دقت کنید.

15) کادرهای Geoprocessing و Symbology را ببندید و پروژه را ذخیره کنید.

 

5- فراخوانی لایه از پورتال:

1) در کادر Catalog، بر روي سربرگ Portal کلیک کنید. سپس بر روي دکمه All Prtal کلیک کرده و در جعبه جستجو، عبارت USGS-Simplified2018 National Hazard Map را تایپ کنید. دکمه Enter صفحه کلید را فشار دهید تا موارد مربوطه در کادر جستجو فهرست شوند.

2) بر روي لایه

Intersect_of_Seismic_Hazard_and_USA_Boundaries کلیک راست کرده و گزینه  Add to Current Map را انتخاب کنید. بدین ترتیب لایه مربوط به پهنه­بندی خطر زمین­لرزه در ایالات متحده به نقشه اضافه می­شود. بر روي نقشه کوچکنمایی کنید و موقعیت محدوده شهر یونین را در پهنه­بندی خطر زمین لرزه ببینید. در کادر Contents، تیک لایه Intersect_of_Seismic_Hazard را بردارید و بر روي شهر یونین بزرگ نمایی کنید.

3) پروژه را ذخیره کنید.

6- اضافه کردن «اتصال به پوشه» به فهرست علاقه مندی­ ها:

1) در کادر Catalog، برروي سربرگ Favorite کلیک کرده و در فهرست باز شونده Add Item، گزینه Add Folder را انتخاب کنید تا پنجره Add Folder Connection باز شود.

2) در پنجره Folder Connection، مسیر C:\ Exercises\ را دنبال کرده و پوشه Databases را به نرم­ افزار معرفی کنید.

7- اضافه کردن فهرست علاقه­ مندی­ ها به پروژه:

1) در کادر Catalog، اتصال Databases را باز کرده و بر روي ژئودیتابیس «شهر یونین» کلیک راست کنید. گزینه Add to Favorite را انتخاب کنید. در کادر Catalog بر روی سربرگ Favorite کلیک کنید. ملاحظه می ­کنید اتصال به ژئودیتابیس «شهر یونین»  به فهرست Favorites اضافه شده است. با انجام این کار، ژئودیتابیس «شهر يونین» در تمامی پروژه ­ها، در فهرست Fovorites به ­صورت پیش­فرض وجود خواهد داشت.

2) پروژه را ذخیره کرده و ArcGIS Pro ببندید.

 

18 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید