ارزيابي توان اكولوژيك جنگل هاي حوضه هاي آبخيز دوهزار و سه هزار شمال ايران با استفاده از GIS

ارزيابي توان اكولوژيك جنگل هاي حوضه هاي آبخيز دوهزار و سه هزار شمال ايران با استفاده از GIS

ارزيابي توان اكولوژيك جنگل هاي حوضه هاي آبخيز دوهزار و سه هزار شمال ايران با استفاده از GIS


ارزيابي توان اكولوژيك جنگل هاي حوضه هاي آبخيز دوهزار و سه هزار شمال ايران با استفاده از GIS:

اكوسيستم هاي جنگلي که طي زمان هاي متمادي به صورت فعلي درآمده اند نقش موثري در حفظ تعادل و برقراري موازنه طبيعت دارند و بهره گيري از اين منابع بايد با مطالعه دقيق خصوصيات رويشگاه و تعيين توان اكولوژيك آنها صورت پذيرد. ارزيابي سرزمين در واقع شامل پيش بيني يا سنجش كيفيت سرزمين براي كاربري خاص از نظر توليد، آسيب پذيري و نيازمندي هاي مديريت است كه اين سنجش با مقايسه ويژگي هاي اكولوژيكي و مدل هاي اكولوژيكي ساخته شده براي كاربري موردنظر انجام مي پذيرد. در اين تحقيق، پس از مطالعه، شناسايي و نقشه سازي عوامل اکولوژيکي اعم از عوامل فيزيكي (شامل فيزيوگرافي و توپوگرافي؛ ارتفاع، شيب، خاك، سنگ مادر، بارندگي، دما و…) و عوامل زيستي (شامل تراكم پوشش گياهي، رويش سالانه، ارزش گونه هاي گياهي و…) كه در كاربري جنگلداري موثرند در حوضه هاي آبخيز 33 و 34 (دو هزار و سه هزار)، به كمك سامانه، اطلاعات جغرافيايي (GIS)  انجام شد. سپس به کمک مدل اكولوژيك جنگلداري مبتني بر روش تجزيه و تحليل سيستمي، توان اكولوژيك حوضه هاي مذکور بر اساس منطق بولين مشخص شد. براي اين كار، در هر يک از طبقات هفت گانه مدل فوق، شرايط و ويژگي هاي مناسب در حوضه ها با كد 1 و بقيه با كد صفر مشخص شدند. سپس با ضرب لايه ها، ارزيابي توان جنگلداري براي هر هفت طبقه مناطق مناسب براي هر طبقه جنگلداري مشخص شد و نتايج حاكي از وجود پنج طبقه اول و عدم وجود طبقات 6 و 7 مدل هاي جنگلداري ايران در حوضه مورد مطالعه اند كه از پنج طبقه اول، سهم طبقه 3 از همه بيشتر است.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=96400

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

اکوسیستم های جنگل به واسطه مشخصه “برجسته” یا مجموعه ای مشترک از ویژگی هایی که محیط زیست جنگل منطقه خاصی را منحصر به فرد می کنند، تعریف می شود. این مجموعه های بسیار پیچیده ای از شرایط جنگل ها توسط اکولوژیست های جنگل مورد مطالعه قرار می گیرند که سعی می کنند الگوهای ساختاری مشترک را که به طور مداوم در یک محیط جنگل خاص رخ می دهند، جداسازی و طبقه بندی کنند.

اکوسیستم کامل جنگل جایی است که جوامع زیستی ساده تر در فضای تقریبی مشابه با جوامع زیست محیطی به طور فزاینده پیچیده تر به نفع هر یک از جوامع زندگی می کنند.

به عبارت دیگر، این جایی است که بسیاری از جوامع انسانی به طور همزیستی در هماهنگی با دیگر جوامع زیست شناختی به طور دائم به نفع همه موجودات جنگلی همسایه زندگی می کنند.

جنگلداران طبقه بندی تا حدودی “محدود” را بر اساس انواع اوج گیاهان یا نوع جوامع رویشی که در شرایط پایدار آرمانیشده در طولانی مدت رشد می کنند، توسعه داده اند. سپس این طبقه بندی ها به دلیل درختان غالب غالب و گونه های شاخص گیاهی شاخص که در زیر زمین زندگی می کنند، نامگذاری می شوند. این طبقه بندی ها در عمل روزمره مدیریت جنگل ضروری است.

بنابراین، چوب و یا نوع پوشش توسط دانشمندان جنگل و مدیران منابع از نمونه برداری گسترده در مناطق رویشی که دارای روابط ارتفاع بالا، توپوگرافی و خاک مشابه هستند، توسعه یافته است. این گونه جنگل / درخت برای منظر بزرگترین مناطق جنگلی در آمریکای شمالی مرتب و منظم شده است.

نقشه های این نوع کلاس ها نیز برای جنگل های تک و چندگانه به عنوان بخشی از طرح مدیریت جنگل ایجاد می شود.

متأسفانه، این طبقه بندی های اکوسیستم جنگل تا حدودی ابتدایی به طور کامل تمام زیست شناسی فلور و حیوان را تعریف نمی کند که یک اکوسیستم واقعی جنگل پیچیده را تعیین می کند و مطمئنا کل اکوسیستم نیست.

محیط زیست جنگل
چارلز داروین ، معروف به تئوری تکامل ، با یک استعاره به نام “درخت زندگی” آمد. تصاویر درخت حیاتش نشان می دهد که تنها یک طبیعت و منشأ بیولوژیکی مشترک وجود دارد و همه گونه های زنده تجربه می کنند و باید با هم فضای مشترک داشته باشند. در نهایت مطالعات روشنفکر او، یک علم جدید به نام اکولوژی – از ایکوس یونان به معنی خانوار را بدست آورد – و به دنبال آن ضرورت مطالعه زیست محیطی جنگل است. تمام زیست شناسی با ارگانیسم و ​​جایگاه آن برای زندگی زندگی می کند.

بوم شناسی جنگل یک دانش بوم شناختی است که برای درک کامل سیستم های زیست زیستی و زیستی در یک منطقه جنگلی تعریف شده است. یک اکولوژیست جنگل باید با زیست شناسی پایه و پویایی جمعیت جامعه، تنوع زیستی گونه، وابستگی متقابل محیطی و نحوه همکاری با فشارهای انسانی از جمله ترجیحات زیبایی شناختی و ضرورت اقتصادی برخورد کند. این فرد همچنین باید آموزش ببیند که اصول غیر زنده از جریان انرژی، چرخه آب و گاز، تاثیرات هواشناسی و توپوگرافی که جامعه بیوتی را تحت تأثیر قرار می دهند، آموزش داده شود.

با این تعریف یک اکوسیستم جنگل که توسط کنوانسیون تنوع زیستی تهیه شده است به پایان می رسد: “یک اکوسیستم جنگل را می توان در طیف وسیعی از مقیاس تعریف کرد. این یک مجموعه پویا از جوامع گیاهی، حیوانی و میکرو ارگانیسم است و محیط زیست محیطی آنها یک واحد کاربردی است که در آن درختها یک جزء کلیدی از سیستم هستند. انسانها با نیازهای فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی خود، بخشی جدایی ناپذیر از بسیاری از اکوسیستم های جنگلی هستند. ”

با ما در ارتباط باشید: 09382252774- مؤسسه علمی تحقیقاتی چشم انداز هزاره سوم ملل- دکتر سعید جوی زاده

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید