عربستان سعودی در تلاش است تا تجارت گردشگری طولانی مدتی را توسعه دهد که به آرمان ها، میراث و سنت های اسلامی احترام بگذارد. بر اساس “چشم انداز پادشاهی عربستان سعودی 2030″، تاکید قابل توجهی بر توسعه و ترویج گردشگری فرهنگی به عنوان نتیجه میراث بسیار ارزشمند تمدنی و فرهنگی پادشاهی، علاوه بر سرگرمی و ارتقای کیفیت زندگی شده است. شهر جده در دومین پایتخت پادشاهی عربستان سعودی و منطقه معروف به «البلد» که در هسته این شهر قرار دارد، محله ای تاریخی است که به دلیل ساختارهای قدیمی و خانه های چند طبقه اش شناخته شده است. از سال 1947، آثار تاریخی منطقه البلد در نتیجه بی توجهی و عدم نگهداری از آنها با مسائل مهم و چالش برانگیزی مواجه شده است. برای حفاظت از این میراث معماری تاریخی، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) منطقه تاریخی جده را در فهرست میراث جهانی قرار داده است. هدف این تحقیق شناسایی اماکن تاریخی شهر البلد با استفاده از نقشه های موجود، بررسی های میدانی و طراحی و ایجاد پایگاه فضایی قابل استفاده با سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد. با تلفیق نتایج پایگاه داده فضایی و بررسی های عکاسی با تاریخچه جده قدیم، اپلیکیشنی ساخته و در اختیار کاربران و علاقه مندان به اینترنت قرار گرفت که از طریق دستگاه های تلفن همراه (تلفن همراه و تبلت) به معرفی تاریخچه می پردازد. منطقه جده و ترویج گردشگری در جده قدیم. هدف این تحقیق شناسایی اماکن تاریخی شهر البلد با استفاده از نقشه های موجود، بررسی های میدانی و طراحی و ایجاد پایگاه فضایی قابل استفاده با سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد. با تلفیق نتایج پایگاه داده فضایی و بررسی های عکاسی با تاریخچه جده قدیم، اپلیکیشنی ساخته و در اختیار کاربران و علاقه مندان به اینترنت قرار گرفت که از طریق دستگاه های تلفن همراه (تلفن همراه و تبلت) به معرفی تاریخچه می پردازد. منطقه جده و ترویج گردشگری در جده قدیم. هدف این تحقیق شناسایی اماکن تاریخی شهر البلد با استفاده از نقشه های موجود، بررسی های میدانی و طراحی و ایجاد پایگاه فضایی قابل استفاده با سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) می باشد. با تلفیق نتایج پایگاه داده فضایی و بررسی های عکاسی با تاریخچه جده قدیم، اپلیکیشنی ساخته و در اختیار کاربران و علاقه مندان به اینترنت قرار گرفت که از طریق دستگاه های تلفن همراه (تلفن همراه و تبلت) به معرفی تاریخچه می پردازد. منطقه جده و ترویج گردشگری در جده قدیم.
کلید واژه ها
پایگاه جغرافیایی ، GIS ، جده تاریخی ، گردشگری فرهنگی
1. مقدمه
توسعه و ظهور گردشگری به عنوان یک صنعت مهم با منافع اقتصادی و اجتماعی همراه با سایر منابع و خدمات به شکوفایی اقتصادی یک کشور کمک می کند. از نظر عوامل انسانی و طبیعی که از منابع مختلف ناشی میشوند، صنعت گردشگری نشاندهنده فرآیند پیچیده و درهم تنیدهای است که نیازمند هماهنگی و مدلسازی در قالب پایگاههای اطلاعاتی و نقشهها برای کمک به دفع اطلاعات و مؤثرتر کردن فرآیندهای برنامهریزی گردشگری است.
فعالیتهای برنامهریزی نیازمند حجم عظیمی از اطلاعات دقیق و کامل با ابعاد مکانی و همچنین استفاده از ابزارهای علمی مؤثر مانند سیستمهای اطلاعات جغرافیایی و پایگاههای اطلاعاتی جغرافیایی است که امکان فراخوانی و استعلام آسان و سریع دادهها را فراهم میکند. همچنین ابزاری حیاتی برای ذخیره اطلاعات جغرافیایی و ماهیت آن و همچنین نظارت بر تمامی منابع و توسعه مدل هایی است که به شبیه سازی و تصمیم گیری در حوزه توسعه گردشگری کمک می کند. از سوی دیگر، با پیشرفتهای اخیر در کاربردهای GIS مبتنی بر وب، فرآیند دسترسی، اشتراکگذاری، انتشار و تجزیه و تحلیل دادهها تغییر کرده است، زیرا GIS مبتنی بر وب از اینترنت برای دسترسی و انتقال دادهها و همچنین ابزارهای تجزیه و تحلیل استفاده میکند. بهبود تجسم و ادغام داده های مکانی. کاربران همچنین می توانند از طریق سیستم اطلاعات جغرافیایی چندرسانه ای به طیف وسیعی از داده های چندرسانه ای که به طور کامل در وب یکپارچه شده اند، دسترسی داشته باشند. GIS و چند رسانه ای همچنین ابزارهایی را برای تجزیه و تحلیل و تجسم داده های مکانی و همچنین مطالب چندرسانه ای مرتبط در اینترنت به کاربران می دهد.
این مطالعه با هدف ایجاد یک پایگاه داده جغرافیایی در منطقه تاریخی جده به منظور کمک به مدیریت و برنامهریزی محوطههای باستانشناسی، با تلاش برای مستندسازی جامع همه سایتها و توسعه و راهاندازی یک برنامه GIS در اینترنت برای منطقه مورد مطالعه انجام میشود. دادههای بهدستآمده از منابع مختلف با استفاده از نرمافزار GIS، یک برنامه GIS توسعهیافته و یک وبسایت پیکربندی شده برای خدمت به سیستم در اینترنت جمعآوری شد. ادغام داده های مکانی با اطلاعات چندرسانه ای موجودی، ارزیابی و نگهداری مکان های تاریخی را ساده می کند. اشکال بسیاری از اطلاعات جمعآوریشده از طریق این مطالعه میتواند به کاربران نهایی با نیازهای فنآوری متوسط منتقل شود.
این مطالعه بر اهمیت این مطالعه در استفاده از فناوری GIS و کاربردهای مختلف آن در جمعآوری، مستندسازی و مدیریت محوطههای باستانشناسی در یک پایگاه داده که با دوام و پایداری مشخص میشود، از یک سو، و طراحی و توسعه یک برنامه GIS که میتواند از سوی دیگر در دسترس کاربران سایت های باستانی در منطقه تاریخی جده قرار گیرد.
2. منطقه مطالعه
جده در غرب عربستان سعودی و در ساحل شرقی دریای سرخ واقع شده است. این یکی از دوازده استانی است که استان مکه مکرمه را در بر می گیرد. این شهر در حدود 350 سال قبل از میلاد توسط گروهی از ماهیگیران [ 1 ] تأسیس شد و اکنون به عنوان دومین شهر بزرگ پادشاهی عربستان سعودی از نظر جمعیت پس از ریاض در نظر گرفته می شود. این شهر تقریباً 3.9 میلیون نفر جمعیت دارد. این یکی از برجسته ترین شهرها در ساحل دریای سرخ در پادشاهی عربستان سعودی است. جده شهر مهمی در پادشاهی عربستان سعودی است زیرا دارای مهمترین بندر دریایی دریای سرخ است [ 2 ]] که در طول تاریخ به توسعه آن کمک کرده است و همچنین یک مرکز تجاری حیاتی در سطوح محلی و منطقه ای است. جده اکنون پایتخت تجاری عربستان سعودی است. همچنین در مکه بسیار مهم است، به ویژه در رویدادهای مرتبط با مناسک حج و عمره.
جده حدود 1320 کیلومتر مربع مساحت دارد. از نظر اداری به 66 منطقه تقسیم می شود که به چهار گروه تقسیم می شود: شمال جده (17 منطقه)، جده مرکزی (22 منطقه)، جنوب جده (23 منطقه) و محله های شرقی و محله های شرقی جده (4 منطقه). [ 3 ]. منطقه تاریخی جده قلب تپنده شهر است که تجارت، توسعه و روندهای شهری از آنجا شروع شد و به ویژه در قرن بیستم به شمال، جنوب و شرق گسترش یافت. جده تاریخی در منطقه ای واقع شده است که در حال حاضر به عنوان منطقه البلاد شناخته می شود، یکی از مناطق اصلی جده. هسته تاریخی آن حدود یک کیلومتر مربع است و جمعیت آن تقریباً بیست و پنج هزار نفر است. این منطقه مرکزی تحت تسلط کاربری های تجاری و مسکونی است.
دولت خادم حرمین شریفین از طریق اداره کل گردشگری و آثار باستانی، ابتکار عمل را بر عهده گرفت تا منطقه تاریخی جده را برای ثبت در فهرست سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) معرفی کند. [ 2]. قرار گرفتن منطقه تاریخی جده در فهرست سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی سازمان ملل متحد منوط به ارزشهای تاریخی، معماری و شهری این مکان در سطوح محلی و منطقهای است، زیرا از آن به عنوان مهمترین منطقه یاد میشود. سایت معماری در امتداد سواحل دریای سرخ در آسیا و آفریقا. منطقه تاریخی جده شامل مجموعه ای از سازه های تاریخی با طراحی معماری متمایز از دوره های مختلف است. این مکان به دلیل مهمترین سایت چندفرهنگی آن و همچنین ساختارهای معماری متمایز آن که دورههای مهمی از تاریخ بشر، فرهنگ محلی و آداب و رسوم را با اهمیت جهانی نشان میدهد، انتخاب شد [ 4 ].
اگرچه ارزش های تاریخی و معماری سازه های منطقه متفاوت است، کمیته میراث جهانی یونسکو با همه این بناها بر اساس ارزش ها و اهمیت یکسان رفتار می کند. گنجاندن این منطقه در فهرست میراث جهانی به حفاظت از شهر جده به طور خاص و پادشاهی عربستان سعودی به طور کلی کمک می کند و همچنین ارزش گردشگری و میراث بین المللی را برای آن به ارمغان می آورد. نقشه زیر ( شکل 1 ) منطقه البلد و همچنین مرزهای منطقه تاریخی جده را نشان می دهد.
3. روش شناسی
پایگاههای اطلاعاتی جغرافیایی به عنوان مجموعهای ساختار یافته از دادهها توصیف میشوند که میتوان به طور منظم به آنها دسترسی پیدا کرد، و آنها را به یک جزء ضروری از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی تبدیل میکند که در آن دادهها با استفاده از انواع مختلف سیستمهای مدیریت پایگاه داده سازماندهی میشوند (DBMS: Data Base Management Systems) [ 6 ]. ] [ 7 ]. بر اساس این فرض، و مطابق با روش های رایج توسعه پایگاه داده، فرآیند ساخت یک پایگاه داده جغرافیایی برای
شکل 1 . منطقه مطالعاتی (منطقه تاریخی جده) (منبع اطلاعات: [ 5 ] ).
سایتهای باستانشناسی در منطقه جده باستانی مراحل فنی و روششناختی زیر را طی کردند.
3.1. نیازسنجی
برای اطمینان از موفقیت سیستم، لازم است تحلیل اولیه نیازها و نیازهای کاربر نهایی انجام شود. دادهها یا اطلاعات فعلی، دادههای پشتیبانی، سختافزار و نرمافزار مورد استفاده، پیشینه کاربر، سطح تجربه و سایر اطلاعات مربوطه در این زمان مشخص میشوند. مطالعات و تحقیقات قبلی مرتبط با موضوع مطالعه [ 8 ] [ 9 ]، و همچنین آنچه کشور مایل به رشد گردشگری فرهنگی در چشم انداز 2030 است، می تواند برای تعیین چالش های پیش رو و همچنین اهداف و دامنه استفاده شود. مطالعه. فهرست بناهای مستند بر اساس نوع ساختمان به دستههایی مانند اقامتگاهها یا موزههای سنتی، بناهای مذهبی یا بناهای تاریخی تقسیمبندی شدهاند.
3.2. ایجاد مدل مفهومی پایگاه داده
داده های جغرافیایی نوعی داده است که اشیا را بر اساس موقعیت آنها تعریف می کند. Geodata حاوی اطلاعات جغرافیایی و همچنین اطلاعات متا است که اطلاعات مربوط به موجودیت است. پیوندهای بین موجودیتها در مدلسازی دادهها، و همچنین مشخصات واضح و مختصر موجودیتها و ویژگیهای آنها توضیح داده میشوند. به عنوان مثال، «خانه تاریخی در هرات واقع شده است»، تصویری از تعامل بین هرات و خانه تاریخی است. روابط یک به یک، یک به چند یا چند به چند بین موجودیت ها امکان پذیر است. مدل پایگاه داده با استفاده از زبان مدل سازی پایگاه داده UML در Enterprise Architect برای ArcGIS ایجاد شد، همانطور که در شکل 2 زیر مشاهده می شود .
ایجاد مدل مفهومی مستلزم انتخاب یک موجودیت از لیست و درج آن در نمودار بود. هر گونه رابطه با موجودیت های قبلاً وارد شده باید برای هر موجودیت جدید اضافه شود. بررسی توضیحات برنامه و ارزیابی اینکه آیا یک فعالیت GIS به فعالیت های خاصی نیاز دارد یا خیر، منجر به کشف پیوند می شود. از آنجایی که مدل نمودارهای Entities شامل هر موجودیتی است، فهرست ابرداده ها باید بررسی و تأیید شود تا اطمینان حاصل شود که توضیحات برای موجودیت مناسب هستند و هیچ توصیف یا موجودیت دیگری را تکرار نمی کنند [ 10 ]. شکل 3 طرح کلی استفاده از ابزارهای موردی UML را برای طراحی و توسعه پایگاه جغرافیایی، از جمله استفاده از UML برای تعریف طرح واره پایگاه داده جغرافیایی و برای ساخت پایگاه داده [ 11 ] نشان می دهد.].
شکل 2 . مدل مفهومی پایگاه جغرافیایی تاریخی جده.
شکل 3 . طراحی و توسعه یک پایگاه جغرافیایی با استفاده از ابزار UML CASE.
3.3. ایجاد مدل منطقی پایگاه داده
مدل داده یک تعریف رسمی از داده هایی است که در GIS مورد نیاز است. مدل داده یک لیست و نمودار به خوبی سازماندهی شده از روابط بین موجودیت ها است. هدف مدل داده و فرآیند مدلسازی این است که اطمینان حاصل شود که دادهها به شیوهای کاملاً دقیق و بدون ابهام شناسایی و نمایش داده میشوند و هم کاربر و هم تحلیلگر GIS در مورد تعاریف دادهها توافق دارند. سپس مشخصات رسمی موجودیت ها، ویژگی های آنها و تعاملات بین موجودیت ها برای GIS به عنوان یک مدل داده نامیده می شود. جدول زیر ( جدول 1 ) لایههای داده موجودیت، انواع و توصیفکنندههایی را که برای ساخت پایگاه جغرافیایی در این مطالعه در نتیجه تحلیل نیازهای کاربر انتخاب شدهاند، نشان میدهد.
در زیر مهمترین موجودیت های پایگاه داده، همانطور که در جدول قبلی ذکر شده است:
شبکه خیابان: این موجودیت حاوی اطلاعات توصیفی زیر است: شناسه، نام، طول و عمدتاً نشان دهنده راه های تعیین شده برای عابران پیاده در منطقه تاریخی جده است.
الحارات: این نشان دهنده تقسیم منطقه به اصطلاح “حارات” است. این منطقه تاریخی به چهار حرات تقسیم می شود: حرات الشام، حرت المظلوم، حرت البحر و حرت الیمان.
خانه های تاریخی: برجسته ترین مکان های دیدنی در منطقه تاریخی جده هستند که به هویت گردشگری فرهنگی منطقه می افزایند. با وجود بی توجهی و بی توجهی قابل توجه، این اقامتگاه ها متعلق به ساکنان اولیه جده بوده و از شگفتی های معماری با زیبایی استثنایی به شمار می روند. شکل 4 یکی از این خانه های تاریخی را نشان می دهد.
شکل 4 . یکی از خانه های تاریخی به نام بیت نصیف – خانه ناصیف.
جدول 1 . لایه های داده و ویژگی های هندسی و توصیفی آنها.
مساجد تاریخی: بر اساس بررسی میدانی که برای این مطالعه انجام دادیم، به نظر میرسد که این بناها در کل منطقه جغرافیایی منطقه پراکنده شدهاند که بیشتر به دلیل تعهد شهروندان شهر به سنتها و سنتهای مذهبی خود است. شکل 5 یکی از این مساجد تاریخی را نشان می دهد.
موزهها: اکثر آنها اخیراً در داخل ساختمانها و اقامتگاههای تاریخی ساخته شدهاند و تصاویر عتیقه و تجهیزات خانگی را به نمایش میگذارند که شیوه زندگی ساکنان شهر را به نمایش میگذارد. دارایی های تاریخی ارزشمند حاکمان شهر نیز به نمایش گذاشته شده است. شکل 6 یکی از این موزه ها را نشان می دهد.
شکل 5 . یکی از مساجد تاریخی به نام «مسجد المعار».
شکل 6 . یکی از موزه ها به نام «بیت البلد».
3.4. گردآوری داده ها و ایجاد مدل فیزیکی پایگاه داده
در این مرحله، تمام دادههای مورد نیاز برای تکمیل پایگاه داده جغرافیایی، مطابق با آنچه قبلاً مدلسازی شده بود، بهدستآمده و اصلاح شد. تمام دادههای مکانی مربوط به بناهای تاریخی، محوطههای باستانی و محوطههای مدرنی که بعد فضایی دارند که با استفاده از مختصات (X و Y) قابل محاسبه است، جمعآوری شد. داده ها به سه نوع پدیده تقسیم می شوند. هنگامی که ویژگی ها بر روی نقشه ها نشان داده می شوند، آنها به صورت لایه های همگن با سه شکل هندسی اساسی نشان داده می شوند: نقطه، خط و چندضلعی. برای تمامی سطوح موجود در پایگاه داده از سیستم Mercator WGS84 استفاده شده است. با استفاده از نرم افزار ArcGIS پایگاه داده با فرمت File Geodatabase تولید شد. اطلاعات از منابع بسیاری جمع آوری شده و بیشتر در داده های مرجع شهرداری جده منعکس شده است.
شکل زیر ( شکل 7 ) نشان دهنده مکان نشانه ها (نقاط سیاه) است که در پایگاه داده جغرافیایی منطقه تاریخی جده جمع آوری و حفظ شده است.
شکل 7 . مکان های دیدنی
4. نتایج
این تحقیق منجر به ایجاد یک پایگاه جغرافیایی برای منطقه تاریخی جده و همچنین جمع آوری کلیه داده های مورد نیاز برای تولید آن شد. این برنامه با برنامه ArcGIS ساخته شده است که به ما امکان می دهد از پایگاه در سطح جستجوی اطلاعات، دفع آن ها و به روز رسانی آن در صورت نیاز استفاده کنیم. نمودار زیر یک پرس و جو را بر روی نقشه نمایش داده شده نشان می دهد که به کاربر اجازه می دهد داده های ذخیره شده را به دست آورد و اطلاعات توصیفی را برای همه موجودیت های ذخیره شده مشاهده کند ( شکل 8 ).
شکل 9 زیر نیز پرس و جوی روی لایه خانه های تاریخی را نشان می دهد و استفاده از داده های چندرسانه ای مانند فراخوانی صفحه ویکی پدیا (در
شکل 8 . نمونه ای از نتیجه پرس و جو در لایه مساجد باستانی.
شکل 9 . نمونه ای از پرس و جو در لایه خانه های تاریخی که داده های چند رسانه ای را نشان می دهد.
زبان عربی) از اینترنت که نشانه باستانی “خانه ناصیف” را توصیف می کند.
طراحی و ساخت برنامه ای که امکان مشاهده آنلاین داده های ذخیره شده در پایگاه داده را فراهم می کند
اپلیکیشنهای آنلاین و پورتالهای جغرافیایی برای تبلیغ هر محصول، از جمله گردشگری، حیاتی هستند و منبع اصلی افشای منطقه و جذب مسافران به آن هستند. بدون آنها، ممکن است تعدادی از فرصت ها را برای ترویج گردشگری از دست بدهیم. این سایت به دلیل دسترسی ساده در تمام مناطق جهان می تواند وظایف مختلفی را در بخش توسعه و ترویج گردشگری انجام دهد که هیچ رویکرد دیگری نمی تواند انجام دهد. آنچه مردم می خواهند در مورد گردشگری در یک کشور بدانند را می توان با استفاده از یک برنامه کاربردی یا وب سایتی که تمام اطلاعات لازم را دارد به دست آورد. با توجه به [ 12]، بیش از 80 درصد از مسافران در سراسر جهان ماجراجویی گردشگری خود را از طریق اینترنت آغاز می کنند. در نتیجه، علاوه بر پایگاه داده ای که در طول این پروژه ایجاد و ایجاد شد، یک برنامه آنلاین GIS ایجاد شد که به کاربران امکان دسترسی به تمامی داده های ثبت شده را می دهد.
وب GIS ترکیبی از اینترنت و یک سیستم اطلاعات جغرافیایی است. وب محدودیتهای فاصله را در فضای مجازی حذف کرده است و به افراد غیرحرفهای اجازه میدهد با برنامههای GIS در سراسر جهان ارتباط برقرار کنند و اطلاعات را در زمان واقعی به دست آورند. وب GIS از فناوری های وب مانند پروتکل انتقال ابرمتن (HTTP)، زبان نشانه گذاری فرامتن (HTML)، مکان یاب منبع یکنواخت (URL)، جاوا اسکریپت، کتابخانه گرافیک وب (WebGL)، WebSocket و غیره استفاده می کند.
وب GIS، به دلیل اینکه مبتنی بر اینترنت است و وب دارای مزایای متعددی است، طبق [ 13 ]، از جمله:
• به راحتی اطلاعات جغرافیایی را در کسب و کار خود و با مردم در سراسر جهان مبادله کنید.
• توزیع برنامه های تکمیل شده را بین ده ها یا حتی میلیون ها کاربر با استفاده از فناوری های ابری مقیاس پذیر امکان پذیر می کند.
• هزینه کمتر: ساخت یک برنامه Web GIS اغلب کمتر از یک برنامه سنتی هزینه دارد.
• قابلیتهای بین پلتفرمی بهتر: برنامههای کاربردی وب، بهویژه آنهایی که با جاوا اسکریپت ساخته شدهاند، میتوانند بر روی مرورگرهای رایانهای و تلفن همراه با طیف وسیعی از سیستمعاملها، از جمله Windows، Mac OS، و Linux، و همچنین iOS، Android و Windows Phone اجرا شوند.
برای ایجاد اپلیکیشن و وبسایت از پلتفرم ArcGIS Online استفاده شده است. پایگاه داده به پلتفرم ArcGIS Online منتقل شد و تمام تنظیمات و نمادها برای ویژگی هایی که روی نقشه نمایش داده می شد تعریف شد. فراداده نمایش داده شده به کاربران نیز با دستکاری در تنظیمات پاپ آپ برای هر ردیف داده تعیین شد. شکل 10 پلت فرم را در حین بارگذاری داده ها نشان می دهد.
شکل 11 تصویری از سایت را نشان می دهد که هم بر روی دسکتاپ و هم بر روی دستگاه های موبایل در دسترس همه کاربران است تا محتوای پایگاه داده را مشاهده کنند.
شکل 10 . صفحه چاپی پلت فرم آنلاین ArcGIS پس از بارگیری پایگاه داده.
(الف)
(ب)
(ج)
(د)
شکل 11 . (الف) صفحه اول برنامه در دسکتاپ، (الف) صفحه اول برنامه در دستگاه های موبایل، (ج) برنامه Desltop، (د) برنامه تلفن همراه.
5. نتیجه گیری ها
دولت پادشاهی عربستان سعودی به صنعت گردشگری و ترویج آن مشغول است. دولت ابتکارات متعددی در این زمینه انجام داده است، به ویژه در چشم انداز پادشاهی 2030، که شامل مجموعه ای از اهداف به طور خاص در صنایع سرگرمی و گردشگری است. منطقه تاریخی جده با ساختمانهای سبک متمایز، بازارهای سنتی، عمارتهای تاریخی، مساجد تاریخی و موزهها متمایز است که همگی گردشگران را به خود جذب میکنند. در این مطالعه سعی شده است از دو تکنیک برتر در سیستم های اطلاعات جغرافیایی و اینترنت (برنامه دسترسی به داده ها) برای ارتقای گردشگری در این سایت کلیدی استفاده شود. یک سیستم اطلاعات جغرافیایی برای فهرست نویسی مکان های تاریخی و نقشه برداری از آنها استفاده شد. نقشه ها همچنین شامل توضیحات مکان ها هستند تا مسافران بتوانند به راحتی آنها را درک کرده و از آنها استفاده کنند. همچنین وب سایتی ساخته شده است که اطلاعاتی در مورد مکان های بناهای تاریخی و تاریخی و همچنین توضیحات مختصری از آن مکان ها ارائه می دهد. این وب سایت به یک فروشگاه یکپارچه برای کلیه اطلاعات مربوط به مکان های تاریخی در جده تاریخی تبدیل می شود. این مطالعه اهمیت استفاده از پایگاههای اطلاعاتی جغرافیایی و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی را برای فهرستبندی مکانهای باستانشناسی نشان داد، زیرا نشان دادیم که توسعه یک مدل مفهومی سیستم اطلاعات جغرافیایی اساساً یک تمرین طراحی پایگاه داده است که عمدتاً شامل مدلسازی رسمی (تهیه مدل داده) برای یک پایگاه داده جغرافیایی است. . این وب سایت به یک فروشگاه یکپارچه برای کلیه اطلاعات مربوط به مکان های تاریخی در جده تاریخی تبدیل می شود. این مطالعه اهمیت استفاده از پایگاههای اطلاعاتی جغرافیایی و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی را برای فهرستبندی مکانهای باستانشناسی نشان داد، زیرا نشان دادیم که توسعه یک مدل مفهومی سیستم اطلاعات جغرافیایی اساساً یک تمرین طراحی پایگاه داده است که عمدتاً شامل مدلسازی رسمی (تهیه مدل داده) برای یک پایگاه داده جغرافیایی است. . این وب سایت به یک فروشگاه یکپارچه برای کلیه اطلاعات مربوط به مکان های تاریخی در جده تاریخی تبدیل می شود. این مطالعه اهمیت استفاده از پایگاههای اطلاعاتی جغرافیایی و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی را برای فهرستبندی مکانهای باستانشناسی نشان داد، زیرا نشان دادیم که توسعه یک مدل مفهومی سیستم اطلاعات جغرافیایی اساساً یک تمرین طراحی پایگاه داده است که عمدتاً شامل مدلسازی رسمی (تهیه مدل داده) برای یک پایگاه داده جغرافیایی است. .
طراحی طرح مفهومی در پایگاه جغرافیایی سایتهای میراثی در منطقه تاریخی جده یک مرحله ضروری است که باید در مرحله اولیه ساخت یک سیستم GIS اجرا شود. با شناسایی دادههای مورد نیاز شروع میشود و به انواع عملیاتهای مختلف معروف به چرخه عمر دادهها، که شامل شناسایی دادهها در ارزیابی نیاز، ادغام دادهها در مدل داده، تولید فراداده، و جمعآوری و وارد کردن دادهها میشود، پیشرفت میکند. دادهها در پایگاه داده بهروزرسانی و نگهداری میشوند و در نهایت آنها را نگه دارید و اجازه بهروزرسانی را میدهید.
سپاسگزاریها
این پروژه توسط ریاست تحقیقات علمی (DSR) در دانشگاه شاه عبدالعزیز، جده، با کمک مالی شماره G-537-125-1434 تامین شد. بنابراین، نویسندگان، با تشکر از DSR برای حمایت فنی و مالی. دکتر عاطف بلحاج علی، محقق اصلی.
تضاد علاقه
نویسندگان هیچ تضاد منافعی را در مورد انتشار این مقاله اعلام نمی کنند.
منابع
[ 1 ] | باگادر، م. (2014) شهر قدیمی جده: از یک شهر دیواری به یک مکان میراث. معاملات WIT در محیط ساخته شده، 143، 365-374. https://doi.org/10.2495/DSHF140311 |
[ 2 ] | عزام، ا. و بلحاج علی، ا. (2019) گسترش شهری در حوضه آبخیز وادی گوس (شهر جده/غرب عربستان سعودی) و تأثیر آن بر آسیب پذیری و خطرات سیل. مجله نظام اطلاعات جغرافیایی، 11، 371-388. https://doi.org/10.4236/jgis.2019.113023 |
[ 3 ] | Hamza, M., Thubaiti, A., Dhieb, M., Belhaj Ali, A., Garbouj, M. and Ajmi, M. (2016) نقشه برداری داسیمتری به عنوان ابزاری برای ارزیابی توزیع فضایی جمعیت در شهر جده (پادشاهی) عربستان سعودی). مطالعات جاری شهری، 4، 329-342. https://doi.org/10.4236/cus.2016.43022 |
[ 4 ] | SCTA (2013) مکانهای میراث در عربستان سعودی، گزارش ویژه در مورد مکانهای میراثی که ثبت و نامزد ثبت در WHC یونسکو شدهاند. گزارش آنلاین در SCTA.com، ریاض. |
[ 5 ] | شهرداری جده (2014) مقررات و آئین نامه های ساختمان تاریخی جده. https://www.jeddah.gov.sa/english/ |
[ 6 ] | Batini، C.، Ceri، S. و Navathe، SB (1992) مدل سازی داده های مفهومی: یک رویکرد نهاد-رابطه. بنجامین/ شرکت انتشاراتی کامینگز، کالیفرنیا. |
[ 7 ] | چن، پی (1976) مدل نهاد-رابطه: به سوی یک دیدگاه واحد از داده ها. معاملات ACM در سیستم های پایگاه داده، 1، 9-36. https://doi.org/10.1145/320434.320440 |
[ 8 ] | Elfadaly, A., Eldein, AS and Lasaponara, R. (2020) مدیریت میراث فرهنگی با استفاده از داده های سنجش از دور و تکنیک های GIS در اطراف منطقه باستان شناسی جده باستانی در شهر جده، عربستان سعودی. پایداری، 12، مقاله شماره 240. https://doi.org/10.3390/su12010240 |
[ 9 ] | Mahgoub, Y., Cavalagli, N., Versaci, A., Bougdah, H. and Serra-Permanyer, M. (2020) هویت شهرها از طریق معماری و هنر. پیشرفت در علم، فناوری و نوآوری سری میان رشته ای IEREK برای توسعه پایدار. Springer Eds. https://doi.org/10.1007/978-3-030-14869-0 |
[ 10 ] | Bagui, S. and Earp, R. (2012) طراحی پایگاه داده با استفاده از نمودارهای موجودیت-رابطه. نسخه دوم، CRC Press Taylor and Francis Group، Boca Raton. https://doi.org/10.1201/9781439861776 |
[ 11 ] | مورفی، جی (2010). استفاده از ابزار CASE در ArcGIS 10. ESRI. https://www.esri.com/arcgis-blog/products/arcgis-desktop/data-management/using-case-tools-in-arcgis-10/ |
[ 12 ] | Sahahiri, R., Arrowsmith, C. and Alitany, AA, et al. (2019) نقشه برداری از مکان های تاریخی: مطالعه موردی ترویج گردشگری در جده، پادشاهی عربستان سعودی. Cogent Arts & Humanities, 6, شماره مقاله 1691315. https://doi.org/10.1080/23311983.2019.1691315 |
[ 13 ] | Fu, P. (2018) آشنایی با WebGIS. چاپ سوم، چاپ اسری. |
بدون دیدگاه