بررسي کيفيت آب زير زميني با استفاده روش ميانگين وزني مرتب شده (OWA) و GIS؛ مطالعه موردي جنوب استان فارس

بررسي کيفيت آب زير زميني با استفاده روش ميانگين وزني مرتب شده (OWA) و GIS؛ مطالعه موردي جنوب استان فارس


بررسي کيفيت آب زير زميني با استفاده روش ميانگين وزني مرتب شده (OWA) و GIS؛ مطالعه موردي جنوب استان فارس:

با توجه به اهميت کيفيت آب و اثرات آن بر انسان، در اين مطالعه کيفيت آب آشاميدني در جنوب استان فارس بررسي شد. در اين مطالعه از پارامترهاي Ca، Cl، Mg، TH، Na، Ec و So4 در 28 نقطه به عنوان داده هاي ورودي براي تعيين کيفيت آب استفاده شد. به دليل نرمال نبودن داده ها با روش ميانگين عکس فاصله (IDW) که داراي ميزان خطاي کمتري نسبت به ديگر روش هاي زمين آمار بود، نقشه پهنه بندي هر يک از عناصر در محيط GIS تهيه شد. به منظور همگن سازي هريک از داده ها جهت تهيه نقشه نهايي کيفيت آب از روش فازي استفاده شد. توابع عضويت فازي با استفاده از استاندارد هاي کيفيت آب (WHO) تهيه شدند. جهت تهيه نقشه نهايي کيفيت آب با سطح اطمينان هاي مختلف از روش ميانگين وزني مرتب شده (OWA) استفاده شد. نتايج نشان داد که با کاهش ريسک پذيري (بدون trade-off) اکثر منطقه مشکلي از نظر کيفيت آب ندارد، به طوريکه مناطق داري کلاس 4 و 5 که داراي کيفيت آب متوسط و خوب مي باشند داراي مساحت بيشتري نسبت به بقيه کلاس ها مي باشند. با افزايش سطح اطمينان و کاهش ريسک پذيري، مناطق نامناسب از نظر کيفيت آب بيشتر مي شوند، به طوريکه بيشتر منطقه در کلاس 1 که داراي کيفيت آب نامناسبي است قرار مي گيرند.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=298565

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

کیفیت آب به خواص شیمیایی، فیزیکی، زیست شناختی و پرتو شناختی آب مربوط می‌شود. که معیاری برای شرایط آب، بسته به یک یا چند بایستهٔ زیستی خاص یا نیاز یا هدف انسانی است. بیشتر در مراجع برای مجموعه استانداردها استفاده می‌شود که مطابقت با آن‌ها قابل ارزیابی است. بیشترین استانداردهای کیفیت آب مربوط به بهداشت زیست سازگان، ارتباط ایمن انسانی و آب آشامیدنی است.

وضعیت کیفیت منابع آب در ایران
اگرچه کیفیت آب شرب در بسیاری از مناطق کشور مناسب است، لیکن در برخی نواحی تخلیهی زهاب کشاورزی و فاضلاب شهری و صنعتی به منابع آب سطحی و زیرزمینی، موجب کاهش کیفیت آب می‌شود. به عنوان مثال در کارون افزون بر آلودگی‌های طبیعی مانند مسیل‌های شور و پیشروی آب شور که از ویژگی‌های محلی است، آلودگی‌های دست‌سازی چون کشاورزی، مجتمع‌های کشت و صنعت نیشکر و آبزی پروری، پساب‌های صنعتی، فاضلاب‌های شهری و روستایی، سازههای بالادست و آلاینده‌های نفتی کیفیت آب را کاهش دادهاند. اندازه‌گیری‌ها نشان می‌دهد، هنگامی که شوری آب در بند تنظیمی گتوند 1200 میکروموس بر سانتی متر است، شوری در اهواز و آبادان به 2500 و4000 واحد می‌رسد. در شاخهی دز و در محل بند علیکله، شوری کمتر از 500 واحد است، حال آنکه در محل پیوستن دز به کارون افزایش چند برابری می‌یابد. رودخانههای دیگر کشور نظیر سیمره، ژاوهرود، کَشَف رود و نیز رودخانههای منتهی به تالاب انزلی کما بیش دارای چنین وضعیتی هستند. در نواحی شمالی کشور آلودگی آبهای زیرزمینی که در سطح بالایی قرار دارند، به دلیل تخلیهی فاضلاب‌های انسانی، بیداد میکند. هجوم آب شور به منابع آب شیرین مشکل دیگری است که در برخی نواحی کشور وجود دارد. اختلاط آب شیرین و شور در مناطق مرکزی کشور موجب کاهش کیفیت آب شده است. در مناطقی از کشور که دارای ذخایر معدنی هستند، عبور آب از سازندهای زمین شناسی ویژه، در برخی موارد موجب آلودگی نسبی آب به عناصر سمی مانند آرسنیک نیز می‌گردد. به همهی اینها باید حجم آلودگی گستردهی آب برگشتی از مزارع کشاورزی که غنی از نیترات و فسفات است نیز اضافه نمود. در برخی ارزیابی ها میزان آب برگشتی از آب کشاورزی تا 26 میلیارد متر مکعب تخمین زده میشود.

شاخص‌هایی که برای تعیین کیفیت آب آشامیدنی استفاده می‌شود دو دسته می‌باشند. دسته اول بررسی میکروبی آب و دسته دوم بررسی فیزیکی و شیمیایی آب می‌باشد.بر اساس استاندارد میکروبی و شیمیایی آب پارامترهایی به شرح زیر دارای اهمیت است :

کل کلیفرم
کلیفرم مدفوعی
قلیائیت
رنگ آب
پی‌اچ
مزه و بو (ژئوسمین, ۲-متیل‌ایزوبورنئول (MIB)و غیره.)
فلزات و نمک‌های محلول (سدیم, کلرید, پتاسیم, کلسیم, منگنز, منیزیم)
ریز سازواره یا ریز زیوی هامانند باکتری قولون زی سرگینی (اشریشیا کولی), کریپتوزپوریدیوم, و ژیاردیا لامبلیا; رک تجزیه نحلیل میکروب شناسانهٔ آب
فلزات و شبه فلزات محلول (سرب، جیوه، آرسنیکو غیره.)
مواد آلی محلول: مواد آلی محلول رنگی (CDOM), کربن آلی محلول (DOC)
رادون
فلزات سنگین
مواد دارویی
مکمل‌های گیزنی

با ما در ارتباط باشید: 09382252774- مؤسسه علمی تحقیقاتی چشم انداز- دکتر سعید جوی زاده

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید