چکیده

ادبیات در زمینه مدل‌های پیش‌بینی باستان‌شناسی در سال‌های اخیر رشد کرده است و به دنبال عوامل جدید مؤثرترین روش‌ها برای معرفی است. با این حال، جایی که مدل‌های پیش‌بینی برای مدیریت میراث باستان‌شناختی استفاده می‌شوند، می‌توانند از استفاده از روش‌های سریع‌تر و در نتیجه مفیدتر از جمله برخی از عوامل ادغام‌شده به خوبی مورد مطالعه در ادبیات بهره ببرند. در این مقاله، یک مدل پیش‌بینی باستان‌شناختی عملیاتی توسعه، تایید و مورد بحث قرار گرفته است تا اثربخشی آن آزمایش شود. این در دوره یانگ شائو (5000 تا 3000 قبل از میلاد) در منطقه سونگشان، جایی که تمدن چینی ظهور و توسعه یافته است، اعمال می شود و از 563 مکان استقرار شناخته شده استفاده می کند.

کلید واژه ها:

GIS ; مدل پیش بینی ; باستان شناسی ; سونگشان ; دوره یانگ شائو

1. مقدمه

در طول سال‌ها، مدل‌های پیش‌بینی باستان‌شناسی متعددی برای مطالعه روابط موجود بین پارامترهای محیطی و مکان‌های سایت باستان‌شناختی شناخته شده توسعه یافته‌اند [ 1 ، 2 ]. این به منظور ارزیابی احتمال یافتن مکان‌های باستان‌شناسی باقی‌مانده حاوی فعالیت‌های انسانی گذشته [ 3 ، 4 ، 5 ، 6 ] و همچنین به دلایل مدیریتی و حفاظتی انجام شد. GIS برای درک و خلاصه کردن روابط فضایی مهم است و پتانسیل بهره برداری از این دانش را برای ساختار تکنیک های راه حل و مدل های مکان جدید ارائه می دهد [ 7 ]]. مدل‌های پیش‌بینی GIS باستان‌شناسان را قادر می‌سازد تا یک نظریه را از طریق استفاده از داده‌های تجربی آزمایش کنند، و عموماً برای شناسایی مکان‌های باستان‌شناسی با در نظر گرفتن نمونه‌های آماری یا پویایی‌های مردم‌شناسی استفاده می‌شوند [ 8 ]. حفاظت یکپارچه مناطق منظر فرهنگی [ 9 ] استفاده از مدل سازی پیش بینی را از طریق تجزیه و تحلیل آماری برای استنتاج وقوع مکان ها بر اساس الگوهای مشاهده شده و فرضیات در مورد رفتار انسان توصیه می کند [ 10 ].
در واقع، الگوهای سکونتگاهی مشاهده شده به طور سنتی و مفروضات مربوط به روابط بین پارامترهای محیطی طبیعی و اجتماعی از نظر آماری برای به دست آوردن «قوانین اسکان» مورد بررسی قرار گرفته اند که برای بهبود درک رفتار انسان گذشته و توسعه تفاسیر از ساختارهای اجتماعی-اقتصادی مهم هستند. جوامع گذشته [ 11 ].
با این حال، در طول زمان، رویکردها و روش‌شناسی‌های متفاوتی برای تنظیم مدل‌های پیش‌بینی مورد استفاده قرار گرفته‌اند که با استفاده از مجموعه‌ای ناهمگون از پارامترها و ابزارهای تحلیل آماری برای تنظیم مدل‌ها و اعتبارسنجی خروجی‌ها اجرا شده‌اند. دو رویکرد اصلی مدل‌سازی پیش‌بینی‌کننده وجود دارد که عموماً به‌عنوان: (1) روش‌های استقرایی و (ب) روش‌های قیاسی [ 12 ، 13 ، 14 ، 15 ] شناخته می‌شوند. روش‌های استقرایی رایج‌ترین روش‌ها هستند و مبتنی بر استخراج قوانین از مجموعه داده‌های شناخته‌شده یا به‌دست‌آمده از بررسی‌های میدانی هستند. در مدل‌سازی قیاسی، قوانین مکان از پشتوانه‌های دانش نظری مشتق می‌شوند که درک و تفسیر نتایج را آسان‌تر می‌کند [ 16 ].
انتخاب پارامترهای در نظر گرفته شده در مدل به عوامل بسیاری مانند فرهنگ ها، مکان ها و دوره های تاریخی و همچنین به رویکرد روش شناختی اتخاذ شده بستگی دارد. در ادبیات تخصصی، تنوع زیادی در پارامترهای مورد استفاده وجود دارد [ 17 ]، برخی از آنها وابسته به سایت هستند، به عنوان مثال، به طور مستقیم با ویژگی های باستان شناسی خاص منطقه مرتبط هستند، در حالی که برخی دیگر مستقل از مکان هستند، به عنوان مثال، با محیط مرتبط هستند. یا ویژگی های بیوفیزیکی مانند شیب، تسکین، جنبه، نوع خاک، ارتفاع، پوشش گیاهی، فاصله از آب، نزدیکی به منبع غذایی و غیره. رایج ترین کاربردها عموماً بر اساس کاربری زمین، پارامترهای ژئومورفولوژیکی مانند ارتفاع، شیب و شکل زمین است. 18 ] و فواصل از توده های آبی [ 19]، با نادیده گرفتن سایر پارامترهای محیطی و اجتماعی [ 1 ، 20 ] مانند قرار گرفتن در معرض خورشید، تجزیه و تحلیل دید و فاصله بین سایت ها. علاوه بر این، باید در نظر گرفت که برخی از متغیرها مانند کاربری گذشته زمین و در دسترس بودن منابع (آب، زمین های زراعی و غیره) به دلیل تفاوت های قابل توجه بین شرایط فعلی و گذشته بسیار مهم است.
تفاوت‌های دیگری نیز در ابزارهای آماری اتخاذ شده برای مناسب‌سازی مدل‌ها و اعتبارسنجی خروجی‌های آنها یافت می‌شود. رایج‌ترین روش‌ها می‌توانند از روش‌های ساده‌تر، مانند توابع جبر نقشه [ 21 ] و استفاده از یک شاخص ترکیبی وزنی [ 22 ] تا روش‌های آماری قوی‌تر، مانند زنجیره مارکوف [ 5 ]، نظریه اعتقاد دمپستر-شفر [ 23 ] متفاوت باشند. ]، تحلیل رگرسیون لجستیک [ 24 ] و رویکردهای چند فراکتالی [ 25 ]]. یک شاخص ترکیبی وزنی در نظر می‌گیرد که هر متغیر محیطی به روشی متفاوت در پیش‌بینی حضور یا عدم حضور مکان‌های باستان‌شناسی نقش دارد و بنابراین، متغیرهای در نظر گرفته شده بر اساس تأثیر آنها بر ویژگی‌های مدل‌سازی شده وزن متفاوتی دارند.
موضوع مهم دیگر اعتبار سنجی است که بیش از 20 سال است که به طور گسترده مورد بحث قرار گرفته است [ 26 ، 27 ، 28 ] و امروزه نیز مورد بحث است. اعتبارسنجی معمولاً با مقایسه نتایج با مجموعه داده‌های مستقل انجام می‌شود، به عنوان مثال:
  • مکان های مکان های باستانی شناخته شده؛ و
  • بررسی ها، در مناطق طبقه بندی شده به عنوان دارای احتمال زیاد یا متوسط ​​برای نگهداری بقایای باستانی.
ساخت یک مدل پیش‌بینی باستان‌شناسی یک کار پیچیده است، زیرا باید روش مناسب، پارامترهای مناسب و معیارهای اعتبارسنجی قوی انتخاب شود. همه این عناصر به ما اجازه می‌دهد تا یک سیستم تصمیم‌گیری محکم، اما زمان‌بر، برای محققان و بازیگران در زمینه‌های باستان‌شناسی پیشگیرانه و مدیریت و حفاظت میراث باستان‌شناسی بسازیم. با اطمینان از مفید بودن این مدل‌ها، گاهی لازم است با راه‌اندازی روش‌های سریع‌تر و در نتیجه عملیاتی‌تر که تا حد امکان قابل اعتماد باشد، از کار مسئولان حمایت شود.
در این مقاله، یک روش عملیاتی برای مدل‌سازی اولویت مکان سکونت برای بررسی در سطح منطقه‌بندی آزمایش شد. مدل پیش‌بینی با استفاده از 563 مکان استقرار ایجاد شد و با استفاده از مکان‌های 55 مکان شناخته شده دیگر (که در مراحل مدل‌سازی و تحلیل گنجانده نشده‌اند) واقع در اطراف منطقه سونگ‌شان ( شکل 1 ) در طول دوره یانگ‌شائو (5000-3000 قبل از میلاد)، آزمایش شد. تمدن چینی ظهور و توسعه یافت.

2. محوطه های باستانی دوره یانگ شائو

2.1. منطقه مطالعه و اکتساب داده ها

منطقه مورد علاقه (ROI)، واقع در سونگشان، از جمله ژنگژو، لویانگ، ژوچانگ، پینگدینگشان، بین 33°6’50” شمالی تا 35°3’30” شمالی، 111°8’20” E-114 درجه قرار دارد. 19′20″ E. طول توسعه EW حدود 294 کیلومتر، طول توسعه NS حدود 214 کیلومتر است. مساحت کل 36000 کیلومتر مربع است و با وجود کوه ها در غرب، مناطق پست در شرق (با مرکز سونگشان)، فرسایش و تپه های لس در جنوب، و حوضه فرورفتگی در شمال مشخص می شود [ 29 ] . سونگشان متعلق به سیستم کوه فونیو و یکی از پنج کوه چین است [ 30]. در طول هزاره‌ها، این ویژگی‌های ژئومورفولوژیکی و وجود رودخانه زرد، رفت و آمد انسان و در نتیجه، تمرکز بالایی از مکان‌های مورد علاقه فرهنگی را تسهیل کرد. از این رو این منطقه از نظر باستان شناسی بسیار حائز اهمیت است چرا که مهد تمدن چین به شمار می رود. مکان‌های معروف زیادی مانند Zhijidong [ 31 ]، Lingjing [ 32 ] و سایر مکان‌های پارینه سنگی وجود دارد. و همچنین مکان‌های نوسنگی مانند Peiligang [ 33 ]، Jiahu [ 34 ]، Tanghu [ 35 ]، Dianjuntai [ 36 ]، Shuanghuaishu [ 37 ]، Wangchenggang [ 38 ]، Guchengzhai [ 39]، و غیره. به همین دلیل، توسعه یک مدل پیش‌بینی در این زمینه حائز اهمیت است: (1) برای بهبود دانش پویایی سکونت مرتبط با پارامترهای محیطی. و (ii) ترسیم یک نقشه حساسیت مفید برای درک مکان هایی که می توان اکتشافات جدید انجام داد، و در نتیجه برای تعریف اولویت های تحقیق. به طور خاص، مطالعه و پیش‌بینی مکان‌های استقرار در این منطقه در دوره یانگ شائو نقش مهمی در بهبود دانش ما از منشاء و توسعه تمدن چین ایفا می‌کند.

2.2. ویژگی های سایت های دوره یانگ شائو و انتخاب پارامترها

فرهنگ یانگ شائو نام خود را از روستای یانگ شائو (شهرستان میانچی، استان هنان) گرفته است، جایی که در سال 1921 اولین بقایای مهم و آثار این فرهنگ کشف شد. فرهنگ یانگ شائو نیز به نوبه خود از فرهنگ Peiligang در حدود 7000 تا 5000 سال پیش سرچشمه گرفته است. تکامل فرهنگی از دوره Peiligang تا دوره Yangshao به موازات کشاورزی [ 40 ] است که در دوره Peiligang ابتدایی بود، اما به دلیل افزایش قابل توجه تنوع محصولات غلات در دوره Yangshao به شدت توسعه یافت. علاوه بر ارزن سنتی مقاوم به خشکی، برنج در مناطقی با منابع آبی کافی نیز کاشته شد. بنابراین، فرهنگ یانگ شائو عمدتاً یک فرهنگ کشاورزی بود.
محل استقرار در این دوره با تنوع قابل توجهی در ابعاد و ویژگی های ساختمان مشخص شد. خانه‌ها در سکونتگاه‌های بزرگ‌تر دارای طرحی بودند که مشخصه آن یک سنگر در اطراف آنها بود. در خارج از آبادی ها گورستان و کوره وجود داشت. در روستا عمدتاً دو نوع خانه وجود داشت: خانه های مدور و چهارگوش در دوره اولیه و مربع در دوره متأخر. دیوار خانه ها از چمن و گل ساخته شده بود. سطوح بیرونی دیوارها با چمن پیچیده شد و سپس برای بهبود مقاومت در برابر آب سوزانده شد [ 41 ].
فرهنگ یانگ شائو یک فرهنگ مهم نوسنگی بود که به طور گسترده در مکان های متعددی در میان و پایین دست رودخانه زرد توزیع شده بود. بر اساس آمار ناقص، نزدیک به هزار محل استقرار در مرکز چین وجود داشت [ 42 ].
توزیع سکونتگاه در دوره یانگ شائو عمدتاً توسط توپوگرافی، آبراه ها و آب و هوا [ 43 ] مشروط شد. بر اساس آخرین تحقیقات [ 44 ]، در دوره یانگ شائو، بادهای موسمی ضعیف شد و بارندگی کاهش یافت، که مردم را بیشتر به سیستم رودخانه وابسته کرد. ویژگی های توزیع سکونتگاه در دوره یانگ شائو سونگشان نشان می دهد که انسان وارد یک جامعه کشاورزی شده است [ 45 ، 46 ، 47 ]. کشاورزی ارزن در درجه اول در تپه ها و مساها یافت می شد، در حالی که کشاورزی مختلط در دشت ها انجام می شد [ 48 ]]. مهمترین پارامترها زمین شناسی، شیب و دسترسی به آب بود. علاوه بر این، در تحقیقات مربوطه در این زمینه، دید بین سایت ها نسبتا ضعیف بود، که نمی تواند ارتباط نزدیک بین سایت ها را ثابت کند [ 49 ]. با توجه به همه این ملاحظات، پارامترهای انتخاب شده عبارتند از: ارتفاع، شیب، فاصله از رودخانه ها، شکل زمین، خاک، و انواع آب و هوا.

2.3. انتخاب پارامترها و اکتساب داده ها

برای اهداف تحقیق ما، یک مدل ارتفاعی دیجیتال (DEM) (داده‌های DEM توسط سایت ابر داده‌های جغرافیایی، مرکز اطلاعات شبکه کامپیوتری، آکادمی علوم چین ( https://www.gscloud.cn ، قابل دسترسی در 29 مارس 2021 ارائه شده است. ) با وضوح 30×30 متر) ( شکل 2 الف) برای استخراج داده های جریان و شیب استفاده شد ( شکل 2 ب).
مسیرهای رودخانه فعلی به درستی اصلاح شدند ( شکل 2 ج) همانطور که توسط ادبیات تخصصی پیشنهاد شده است، که ما را قادر می سازد موارد زیر را در نظر بگیریم: (1) تغییرات رودخانه Yi در اواخر پلیستوسن [ 50 ]، (2) تغییرات مداوم رودخانه زرد [ 51 ] تا ساخت شبکه های رودخانه ای ییلو و رودخانه زرد پایین (در حوضه ییلو).
داده های شکل زمین، خاک و آب و هوا از اطلس منابع کشاورزی استان هنان [ 52 ]، در مقیاس 1:2،500،000 به دست آمد ( شکل 2 d-f).
داده‌های مربوط به توزیع سکونتگاه‌ها در دوره یانگ شائو از سومین بررسی ملی آثار فرهنگی، حجم آثار فرهنگی چین اطلس-هنان، آثار و سوابق فرهنگی استان هنان و نقشه سایت فرهنگ یانگ شائو استان هنان به دست آمده است. این داده ها که در مختصات طول و عرض جغرافیایی GPS موجود است، به یک محیط GIS وارد شدند. داده های سایر فرمت های تصویر پس از ثبت توسط نقشه توپوگرافی تصحیح شد و بردار سازی با نقاط انجام شد. در مجموع 563 شهرک جمع آوری و نقشه برداری شد.

3. آمار توصیفی پارامترهای مدل

3.1. ارتفاعات

در این منطقه کمترین ارتفاع 48 متر و بیشترین ارتفاع 2159 متر بوده است. منطقه مورد مطالعه به هشت محدوده ارتفاعی تقسیم شد که تعداد سایت، درصد مکان برای هر طبقه و تراکم استقرارها در جدول 1 گزارش شده است.
از جدول 1 می توانیم قوانین زیر را ترسیم کنیم:
  • در مناطق زیر 500 متر، نسبت توزیع سکونتگاه به 98.21٪ رسید.
  • تراکم و توزیع بیشتر تعداد سکونتگاه ها در محدوده ارتفاعی بین 100-200 متر و 200-300 متر متمرکز بود.
  • در مساحت 100 تا 200 متر و بالاتر، تعداد و تراکم سکونتگاه ها با افزایش ارتفاع کاهش یافت.
  • در پایین ترین ارتفاع 48-100 متر، توزیع تعداد سکونتگاه ها و تراکم آنها نسبتاً کم بود، که نشان می دهد پایین ترین ارتفاع برای انتخاب سکونتگاه مناسب نیست.
  • استقرار دوره یانگ شائو در منطقه اطراف کوه سونگشان عمدتاً در منطقه ای با ارتفاع کمتر از 400 متر توزیع شده است (همچنین به شکل 2 الف مراجعه کنید). ممکن است هر چه ارتفاع بیشتر باشد، آب و هوا بدتر می شود و در نتیجه آن مناطق برای بقای انسان مناسب نبوده اند.

3.2. شیب

حداقل مقدار شیب در این منطقه 0 بود. حداکثر مقدار 72.9 درجه بود. منطقه مورد مطالعه به 12 بخش شیب شیب تقسیم شد. تعداد و تراکم نشست هر بخش از شیب شمارش شد. نتایج در جدول 2 ارائه شده است (همچنین به شکل 2 ب مراجعه کنید).
از جدول 2 می توانیم قوانین زیر را ترسیم کنیم:
  • حالت انتخاب مکان سکونتگاه های ماقبل تاریخ در منطقه 0-3 درجه بود، تعداد کل سکونتگاه ها 402 بود که 71.4٪ را شامل می شود.
  • از تراکم استقرار می توان دریافت که سکونت در دوره یانگ شائو عمدتاً در ناحیه 2-3 درجه متمرکز بوده است که نشان می دهد کهن ها در این دوره به طور کامل از کوهستان به دشت منتقل نشده اند.
  • با افزایش شیب، میزان و نسبت نشست کاهش یافت که نشان می‌دهد مناطق با شیب ملایم برای استقرار مناسب‌تر هستند. مناطق با شیب بیشتر به دلیل هزینه بیشتر ساخت و ساز شهرک، کمتر مناسب بودند. به طور کلی، با افزایش شیب، تراکم نشست ها به طور مداوم کاهش می یابد ( جدول 2 را ببینید ).

3.3. فاصله از رودخانه ها

دریاچه‌ها و باتلاق‌های اولیه عمدتاً در رودخانه‌ها پراکنده بودند و دره رودخانه مدرن اساساً همان دره اولیه است. الگوی سیستم آب مدرن اساساً منعکس کننده ویژگی های محیط هیدرولوژیکی در دوره اولیه است. رابطه بین استقرارها و فاصله از رودخانه در فواصل 500 متری در جدول 3 گزارش شده است.
از مقادیر نشان داده شده در جدول 3 ، می توانیم اطلاعات زیر را استنتاج کنیم:
  • مناطقی در 500 متری رودخانه بیشترین تعداد سکونتگاه را داشتند. با افزایش فاصله از سیستم رودخانه، تعداد سکونتگاه ها به طور قابل توجهی کاهش یافت. این نشان می دهد که جمعیت برای زنده ماندن در دوره یانگ شائو باید نزدیک رودخانه باشد. این به این دلیل بود که در سطح پایین بهره‌وری، انسان‌ها مجبور بودند در نزدیکی منابع رودخانه زندگی کنند تا بر رواناب طبیعی تکیه کنند.
  • اکثر سکونتگاه ها در 3 کیلومتری سیستم رودخانه (حدود 96٪) توزیع شده اند. بنابراین، به نظر می رسد 3 کیلومتر حد فاصلی است که در آن باید زندگی کرد تا بتوان از منابع رودخانه به بهترین شکل بهره برداری کرد.

3.4. لندفرم ها

تعداد و توزیع نسبت استقرار و آمار تراکم هر ناحیه ژئومورفیک با همپوشانی سکونتگاه های دوره یانگ شائو بر روی نقشه لندفرم شمارش شد. نتایج در جدول 4 ارائه شده است.
از جدول 4 ، می‌توانیم ببینیم که تعداد و تراکم سکونت‌گاه‌ها در منطقه تپه‌ای Sanmenxia-Luoyang لس بالاترین میزان بوده است. این نشان داد که در دوره ماقبل تاریخ، منطقه تپه‌ای Sanmenxia-Luoyang لس مناسب‌ترین منطقه برای مکان سکونت بود. به طور خاص، تعداد سکونت‌گاه‌ها در منطقه کوه Xiaoshan-Xiongershan-کوه Funiushan بیشتر از منطقه دشت آبرفتی Huaihe بود که معادل منطقه دشت آبرفتی رودخانه زرد بود، اما تراکم بسیار کمتر بود. هیچ سکونتگاهی در منطقه تپه‌ای کوه Tongbai–Dabie وجود نداشت، که نشان می‌دهد مناطق کوهستانی و تپه‌ای به دلیل مورفولوژی پیچیده زمین، که برای تولید و زندگی انسان مساعد نبود، برای موقعیت مکانی مناسب نیستند.

3.5. خاک ها

تعداد، تناسب و تراکم نشست‌ها در هر ناحیه خاکی که بر اساس نشست‌های پوششی و نوع خاک تعیین می‌شود، در جدول 5 نشان داده شده است.
از جدول 5 می توان دریافت که تعداد و تراکم استقرارها در خاک قهوه ای تپه ای و خاک رس قرمز در شمال غربی هنان به مراتب بیشتر از انواع دیگر بوده است. این نشان داد که افراد باستان در منطقه خاکی مناسب برای توسعه کشاورزی ساکن شده اند تا زندگی خود را در دوره یانگ شائو تثبیت کنند. هیچ سکونتگاهی در ناحیه خاک قهوه‌ای زرد در کوه فونان، شن‌های بادی هنان غربی، خاک نمکی و قلیایی در امتداد هوانگانگوا در شمال شرقی استان هنان، یا منطقه خاک سیاه شاجیانگ در فرورفتگی هنان مرکزی و شرقی وجود نداشت. استان

3.6. اقلیم

تعداد، تناسب و تراکم سکونت‌های هر ناحیه خاکی در جدول 6 با پوشش سکونتگاه‌ها و انواع آب و هوا نشان داده شده است.
بر اساس این آمار، تعداد و تراکم پراکنش سکونتگاه ها در منطقه مستعد خشکسالی و کمتر بارندگی در منطقه تپه ای هنان غربی بیشترین بوده و مقادیر بسیار بیشتر از سایر انواع آب و هوایی بوده است. در دوره یانگ شائو، مناطق مستعد خشکسالی و کم باران در منطقه تپه ای هنان غربی برای سکونت انسان مناسب تر بود.

3.7. خلاصه عوامل موثر بر مکان سکونت و تحلیل همبستگی آنها

در دوره یانگ شائو، انتخاب مکان عمدتاً توسط شش پارامتر محیطی زیر مشروط شد: (1) ارتفاع، (2) شیب، (iii) فاصله از سیستم رودخانه، (IV) ژئومورفولوژی، (v) خاک، و (vi) اقلیم.
محل استقرار در مناطق زیر متمرکز شده است:
  • ارتفاع حدود 100 تا 200 متر؛
  • شیب حدود 2-3;
  • فاصله (افقی) از رودخانه در حدود 0 تا 500 متر؛
  • نوع ژئومورفیک ارجح، ناحیه شکل زمین منطقه تپه ای لس سانمنکسیا لوئوانگ بود.
  • خاک ترجیحی خاک قهوه ای تپه ای و خاک رس قرمز شمال غربی هنان بود. و
  • آب و هوا منطقه مستعد خشکسالی و کمتر بارانی منطقه تپه ای هنان غربی بود.
تنها 26 سایت از 563 سایت دارای این شرایط بودند. بنابراین، در طول دوره یانگ شائو، مردم باستان از یک حالت انتخاب مکان متفاوت، بر اساس پارامترهای محیطی، در انتخاب مکان‌های استقرار استفاده می‌کردند.
تجزیه و تحلیل همبستگی برای حذف عوامل زائد، و همچنین برای گرفتن درجه نزدیکی بین عناصر محیط جغرافیایی که بر موقعیت سکونتگاه‌ها در دوران ماقبل تاریخ تأثیر می‌گذارد، استفاده شد. تحلیل همبستگی عوامل محیط جغرافیایی با استفاده از نرم افزار SPSS [ 53 ] انجام شد و ضریب همبستگی بین عوامل مختلف با شاخص پیرسون R بیان شد. به طور کلی، زمانی که مقدار مطلق R بیش از 0.7 بود، همبستگی بالایی داشت زمانی که مقدار مطلق R کمتر از 0.7 و بیشتر از 0.4 بود، همبستگی متوسطی داشت. وقتی قدر مطلق R بیشتر از 0.1 و کمتر از 0.4 بود، همبستگی پایینی داشت. وقتی قدر مطلق R کمتر از 0.1 بود، نامرتبط بود.
جدول 7 نشان می دهد که ارتفاع به طور مثبت با داده های ژئومورفولوژی، خاک و آب و هوا مرتبط است. داده‌های شیب با سیستم رودخانه و خاک مرتبط بود. داده‌های شکل زمین به طور مثبت با داده‌های ارتفاع، شیب و خاک مرتبط بودند. داده های خاک به طور مثبت با داده های ارتفاع، شیب، شکل زمین و آب و هوا و داده های آب و هوا با داده های ارتفاع، ارتفاع، شکل زمین و خاک همبستگی مثبت داشتند. ضریب همبستگی همیشه کوچکتر از 0.4 بود، بنابراین همه آنها سطح پایینی از همبستگی را نشان دادند، که نشان می دهد شش عنصر محیط جغرافیایی نسبتاً مستقل هستند و بنابراین، هیچ یک از آنها را نمی توان از هیچ تحلیلی حذف کرد.

4. توسعه یک مدل پیش‌بینی عملیاتی مکان سکونت در دوره یانگ شائو در اطراف سونگشان

4.1. تعیین کمیت عوامل تأثیرگذار در محل اسکان

به منظور رفع ناهماهنگی ابعاد و واحدهای متنوع پارامترهای محیطی، لازم است مقدار ضرایب تاثیر از طریق استانداردسازی داده ها کمی سازی شود. مبنای کمی رابطه بین کمیت یا تراکم توزیع سکونتگاه و محیط جغرافیایی بود.
تراکم توزیع سکونتگاه به عنوان یک استاندارد کمی برای محاسبه تأثیر ارتفاع، شیب، شکل زمین، خاک، و آب و هوا بر استقرار استفاده شد. تعداد سکونتگاه ها به عنوان یک استاندارد کمی برای محاسبه تأثیر سیستم رودخانه استفاده شد.

فرمول مورد استفاده برای تعیین کمیت امتیاز در رابطه (1) بیان شده است:

�من=�من�حداکثر×100
i یک امتیاز کمی در فرمول بود. اگر عنصر جغرافیایی یک سیستم رودخانه ای بود، i تعداد سکونتگاه های ماقبل تاریخ توزیع شده در ناحیه حایل سیستم رودخانه ای را نشان می داد و max حداکثر مقدار تعداد سکونتگاه های ماقبل تاریخ توزیع شده در تمام مناطق حایل رودخانه بود. سیستم.
اگر عناصر جغرافیایی ارتفاع، شیب، شکل زمین، خاک و آب و هوا بودند، i تراکم استقرار بخش i از یک عنصر جغرافیایی بود و max حداکثر تراکم سکونتگاه ماقبل تاریخ بود که بین تمام بخش‌های فرعی توزیع شده بود. عنصر جغرافیایی داده شده حداکثر و کمترین مقدار امتیاز به ترتیب 100 و 0 بود، به طوری که مقدار 100 نشان دهنده منطقه با بیشترین ترجیح برای سکونتگاه های ماقبل تاریخ بود، در حالی که مقدار 0 نشان دهنده کمترین ارجحیت منطقه بود. نتایج کمی در جدول 8 نشان داده شده است.

4.2. اوزان تعیین عوامل تأثیرگذار محل اسکان

مجموعه وزن منعکس کننده اهمیت نسبی هر پارامتر محیطی است که بر محل استقرار تأثیر می گذارد. روش های وزن دهی را می توان به سه دسته ذهنی، عینی و ترکیبی تقسیم کرد. رویکرد توانمندسازی ذهنی عمدتاً مبتنی بر قضاوت ذهنی کارشناسان برای به دست آوردن وزن شاخص است، مانند روش دلفی [ 54 ].] و فرآیند تحلیل سلسله مراتبی. حتی اگر این رویکرد به طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد، عینیت آن ضعیف است، زیرا به دانش، تجربه و ترجیحات شخصی متخصصان بستگی دارد، یعنی به تأکیدی که کارشناسان به طور ذهنی بر هر شاخص دارند، بدون در نظر گرفتن ویژگی‌های آن. داده های تحت بررسی رویکرد وزن‌دهی عینی دارای مبنای نظری و عینیت قوی است و از روش‌های متنوعی مانند ضرایب آنتروپی یا تغییرات برای محاسبه وزن شاخص و بهره‌برداری از روابط بین داده‌های اصلی استفاده می‌کند. بنابراین، روش وزن‌دهی عینی به راحتی تحت تأثیر نمونه داده‌ها و همچنین روش خاص اتخاذ شده برای ارزیابی وزن‌ها از نمونه داده‌های موجود قرار گرفت، زیرا روش‌های متنوع تمایل به ارائه نتایج متفاوت دارند.
در این مقاله، یک رویکرد وزن دهی عینی برای محاسبه وزن عوامل محیطی و جغرافیایی متنوعی که بر توزیع سکونتگاه در دوره یانگ شائو تأثیر داشتند، استفاده شد. به منظور دقیق تر کردن نتیجه، ما دو رویکرد وزن دهی را اتخاذ کردیم: (1) ضریب تغییرات، و (ب) روش آنتروپی. علاوه بر این، برای کاهش محدودیت‌های مدل‌های وزن‌دهی منفرد، وزن نهایی عوامل مؤثر بر محل استقرار، میانگین وزن‌های به‌دست‌آمده از ضریب تغییرات و روش آنتروپی بود.

4.3. ضریب تغییرات

ضریب تغییرات یک روش وزن دهی عینی برای تعیین وزن ها با استفاده از شاخص های ارزیابی است. در مقایسه با روش وزن دهی ذهنی، این روش علمی، عینی و قابل اعتمادتر است [ 55 ].
مراحل محاسبه وزن عوامل موثر بر انتخاب محل استقرار به شرح زیر است.

ابتدا ضریب تغییرات CV برای هر عامل تأثیرگذار محاسبه شد. فرمول ضریب تغییرات هر یک از عوامل تأثیرگذار به صورت زیر بود (معادله (2)):

سی�من=�منایکسمن¯

که در آن Vi ضریب تغییر i امین عامل تأثیرگذار است که به عنوان ضریب انحراف استاندارد نیز شناخته می شود، σ i انحراف معیار i امین عامل تأثیرگذار است، وایکسمن¯میانگین تعداد I امین عامل تأثیرگذار است.

ثانیاً وزن هر عامل به صورت زیر محاسبه شد (معادله (3)):

�من=�من∑1=1��من¯

که در آن i وزن ضریب ضربه i را نشان می دهد، در حالی که همان معادله (1) است.

4.4. روش آنتروپی

روش آنتروپی وزن ها را با توجه به مقدار اطلاعات موجود تعیین می کند: هر چه آنتروپی کوچکتر باشد، اطلاعات ارائه شده بیشتر است، و بنابراین، وزن مرتبط با شاخص و نقشی که عامل در ارزیابی جامع ایفا می کند بیشتر است [ 56 ] .

مراحل تعیین وزن ضرایب تاثیر انتخاب محل نشست به روش آنتروپی به شرح زیر است: ابتدا ماتریس داده اصلی ساخته شد (معادله (4)).

آر=(�من�)متر×�=(�11⋯�1�⋮⋱⋮�متر1⋯�متر�)

که در آن، m تعداد استقرارها در یک دوره معین، n تعداد عوامل تأثیرگذار است، و ij مقدار ارزیابی سکونتگاه i تحت ضریب تأثیر j است، همانطور که در جدول 8 و معادله (1) تعریف شده است. .

در مرحله دوم، وزن مخصوص ij مقدار عامل نشست i تحت ضریب تأثیر j محاسبه شد (معادله (5)).

پمن�=�من�∑1=1متر�من�

ثالثاً، آنتروپی ej ضریب تأثیر j محاسبه شد (معادله (6)).

ه�=-ک∑من=1مترپمن�·لوگاریتمپمن�

که در آن ضریب k در رابطه (7) تعریف شده است:

ک=1لوگاریتممتر

در نهایت، وزن آنتروپی ewj j امین عامل تاثیر محاسبه شد (معادله (8)):

ه��=(1-ه�)∑�=1�(1-ه�)
هر چه وزن آنتروپی بزرگتر باشد، ضریب نفوذ اطلاعات بیشتری را نشان می دهد، به این معنی که ضریب تأثیر تأثیر بیشتری بر انتخاب مکان سکونت دارد.
با استفاده از دو روش فوق، وزن عوامل انتخاب محل استقرار را در دوره یانگ شائو سونگشان محاسبه کردیم و نتایج نشان داده شده در جدول 9 را یافتیم .
رتبه بندی وزنی هر عامل تأثیرگذار در هر دو روش ضریب تغییرات و آنتروپی دقیقاً یکسان بود. وزن عوامل تأثیرگذار از بزرگ‌ترین به کوچک‌ترین، سیستم رودخانه، شیب، ارتفاع، خاک، چهره و اقلیم بود. می توان نتیجه گرفت که در دوره یانگ شائو ترتیب اهمیت در قوانین مکان سکونت، از بالاترین به پایین ترین، سیستم رودخانه، شیب، ارتفاع، خاک، شکل زمین و آب و هوا بود.

4.5. ساخت و ساز مدل پیش بینی مکان سکونت

قبل از ساخت مدل، واحد طبقه بندی اولویت تعیین شد. با توجه به دقت داده‌های DEM، یک شبکه 100 متر × 100 متر به عنوان واحد طبقه‌بندی اولویت و همچنین به عنوان اندازه سلول شطرنجی مورد تجزیه و تحلیل انتخاب شد.

روش برهم نهی وزنی فضایی برای ساخت مدل درجه ترجیحی انتخاب محل استقرار دوره یانگ شائو استفاده شد. تأثیر هر عامل بر لایه‌های مختلف قرار گرفت و در نهایت نقشه توزیع درجه‌بندی اولویت‌های محل استقرار در دوره یانگ شائو سونگشان ایجاد شد. مدل (فرمول (9)) این بود:

اف=∑من=1�دبلیومن�من

که در آن F امتیاز ارزیابی جامع یک واحد ارزشیابی، i وزن عامل اول، i امتیاز دومین عامل مربوط به واحد ارزیابی همانطور که در جدول 8 محاسبه شده است ، و n تعداد کل عوامل بود. .

5. نتایج و اعتبارسنجی مدل

شش عامل جغرافیایی و محیطی برای به دست آوردن نقشه توزیع شاخص جامع ترجیحات سکونتگاهی در دوره یانگ شائو سونگشان، با مقادیر 0 تا 100 وزن و روی هم قرار گرفتند. با رسم هیستوگرام توزیع فراوانی شاخص ترکیبی [ 57 ]، مقادیر شاخص مربوط به به مکان هایی که هیستوگرام آشکارا تغییر کرده بود و به عنوان مرزهای درجه های مختلف برای طبقه بندی درجه ترجیحی محل استقرار استفاده می شد. معیارها عبارت بودند از: 80-100 مناطق درجه بالا ترجیح داده شده، 52-79 مناطق درجه متوسط ​​ترجیحی، 0-51 مناطق با درجه پایین ترجیح داده شده ( شکل 3 ). منطقه مرغوب ترجیحی 2666 کیلومتر مربع بود7.5٪ از کل مساحت را به خود اختصاص داده است و عمدتاً در حوضه های رودخانه Yihe، Luohe، Yiluo، Jialu، Shuangjihe، Yinghe، Ruhe و Shahe در فاصله 500 متری از منطقه رودخانه توزیع شده است. مساحت مناطق ثانویه ترجیحی 11650 کیلومتر مربع بود که 32.8٪ از کل مساحت را به خود اختصاص می داد و عمدتاً در مناطق سطح بالای ترجیحی در نزدیکی منطقه از جمله شهرستان Yiyang، شهرستان Yichuan، شهر Luoyang، شهر Yanshi، Mengjin، Xingyang توزیع شده است. شهر، شهر ژنگژو، شهر Xinmi، شهر Xinzheng، شهر Yuzhou، شهرستان Jiaxian و مناطق دیگر. منطقه کم درجه ترجیحی 21220 کیلومتر مربع بود، 59.7٪ از کل مساحت را به خود اختصاص داده است و عمدتاً در بخش های غربی و جنوبی منطقه، از جمله شهرستان لوونینگ، شهرستان لوانچوان، شهرستان سونگ، شهرستان رویانگ، شهرستان لوشان، شهرستان یکسیان، شهر ووگانگ، شهر دنگ فنگ، اکثر مناطق توزیع شده است. شهر گونگی در اطراف کوه سونگشان در مرکز چین، شهرستان ژونگمو، شهر چانگ، شهر شوچانگ، شهرستان یانلینگ و سایر مناطق در شرق چین.
مدل ترجیحی با استفاده از 55 محل استقرار یانگ شائو تازه کشف شده در سومین بررسی کلی آثار فرهنگی تأیید شد.
23 سایت در منطقه درجه بالا، با تراکم 86.3/104 کیلومتر مربع ، 28 سایت در منطقه درجه متوسط، با تراکم 24/104 کیلومتر مربع ، و تنها 4 سایت در منطقه کم عیار وجود داشت. با چگالی 1.9/104 کیلومتر مربع . نتایج نشان داد که تراکم سکونتگاه ها در منطقه مرغوب ترجیحی بسیار بیشتر از دو منطقه دیگر بود، که نشان می دهد بیشترین احتمال یافتن مکان های سکونتگاهی دوره یانگ شائو در منطقه با درجه بالاتر و به دنبال آن منطقه متوسط ​​ترجیحی است. منطقه درجه یک، و منطقه کم درجه ترجیحی سخت ترین منطقه برای یافتن مکان های سکونت در آن بود.
به طور کلی می توانیم بدانیم که:
  • دوره یانگ شائو در اطراف کوه سونگشان مستقر شد و شامل انتخاب های مختلفی برای محیط های مختلف بود. مکان‌های استقرار در مناطقی متمرکز شده‌اند که ارتفاع بین 100 تا 200 متر، شیب بین 2 تا 3 درجه، فاصله افقی از رودخانه در 500 متر، نوع ژئومورفیک شکل زمین Sanmenxia- بود. منطقه تپه ای لوئویانگ لس، نوع خاک، خاک دارچینی تپه ای و خاک رس قرمز در شمال غربی هنان بود، و نوع آب و هوا منطقه تپه ای خشک و بدون باران در غرب هنان بود.
  • اولویت عوامل تاثیر محیطی جغرافیایی در انتخاب سکونتگاه در منطقه کوهستانی سونگشان دوره یانگ شائو عبارت بود از: سیستم رودخانه، شیب، ارتفاع، خاک، شکل زمین و آب و هوا.
  • نتایج پیش‌بینی سکونتگاه نشان داد که منطقه درجه بالا ترجیحاً منطقه‌ای است که بیشترین احتمال استقرار پیش از تاریخ را داشته و پس از آن منطقه متوسط ​​​​و منطقه کم درجه با کمترین احتمال کشف مکان‌های سکونتگاهی مشخص می‌شود. با توجه به این درجه، ما می‌توانیم پیش‌بینی کنیم که کدام مناطق دارای سکونتگاه‌های کشف‌نشده هستند تا تحقیقات باستان‌شناسی صحرایی را هدایت کند، دامنه تحقیقات باستان‌شناسی میدانی را دقیق‌تر تعیین کند، و به طور فعال محوطه‌های باستان‌شناسی را کاوش کنیم.

6. بحث و نتیجه گیری

در این مقاله، یک رویکرد جامع و سریع برای مدل‌سازی ترجیحات مکان سکونت در سطح منطقه‌ای پیشنهاد شد. روش توسعه‌یافته از دانش مربوط به 563 محل استقرار، مربوط به دوره یانگ شائو 5000 تا 3000 قبل از میلاد، و در منطقه سونگ‌شان، جایی که تمدن چینی ظهور و توسعه یافته است، بهره‌برداری می‌کند. شش عامل جغرافیایی و محیطی – ارتفاع، شیب، فاصله از سیستم‌های رودخانه‌ای، ژئومورفولوژی، خاک و آب و هوا – وزن‌دهی و روی هم قرار گرفتند تا یک نقشه توزیع شاخص جامع ترجیحات سکونتگاهی به دست آید.
یکی از مهم‌ترین مراحل در مدل‌سازی پیش‌بینی‌کننده، محاسبه وزن‌ها است که نشان‌دهنده اهمیت نسبی هر پارامتر در فرآیند انتخاب برای شناسایی مکان‌های استقرار است.
در این مقاله، از رویکرد وزن‌دهی عینی برای محاسبه وزن‌های شاخص‌های مختلف، یعنی عوامل محیطی و جغرافیایی متنوع که بر توزیع سکونتگاه دوره یانگ شائو تأثیر داشتند، استفاده شد. به منظور دقیق تر کردن نتایج، ما دو رویکرد وزن دهی هدف را اتخاذ کردیم: (1) ضریب تغییرات، و (ب) روش آنتروپی.
منطقه مورد بررسی به زیر تقسیم شد: (i) مناطق ترجیحی با درجه بالا، (ii) متوسط، و (iii) پایین، و تجزیه و تحلیل با بررسی رابطه 563 سکونتگاه با توجه به ارتفاع، شیب، انجام شد. رودخانه، شکل زمین، خاک و آب و هوا. در مدل، وزن هر عامل با استفاده از میانگین وزن‌های به‌دست‌آمده با استفاده از دو روش ضریب تغییرات و آنتروپی تعیین شد.
یک مدل پیش‌بینی مکان سکونت با استفاده از روش شاخص جامع به‌دست آمد و اعتبارسنجی با استفاده از 55 سایت سکونتگاه جدید با موفقیت انجام شد. نتایج نشان می‌دهد که ترتیب اولویت عوامل مؤثر بر سکونت انسان عبارت بود از: (1) فاصله از رودخانه‌ها، (II) شیب، (III) ارتفاع، (IV) خاک، (V) شکل زمین و (VI) اقلیم. این یافته به وضوح نشان می دهد که محیط طبیعی نقش بسیار مهمی در انتخاب مکان سکونت و در تعامل آن با فعالیت های انسانی ایفا می کند. به طور خاص، این واقعیت که مهم ترین عوامل فاصله از رودخانه ها و شیب بود، به در دسترس بودن منابع بیشتر و کارایی آسان تر زمین برای استفاده کشاورزی در طول دوره نوسنگی که تکنیک های کشاورزی در مرحله اولیه توسعه خود بودند، مرتبط است.
به طور کلی، خروجی‌های حاصل از بررسی‌های ما نشان می‌دهد که: (1) مکان سکونت‌گاه‌ها تصادفی نبود، اما دارای توزیع فضایی خاصی بود که منعکس‌کننده ویژگی‌های منطقه‌ای توسعه اجتماعی است. (2) ترکیب ضریب تغییرات و روش آنتروپی نتایج وزن‌دهی را واقعی‌تر و معقول‌تر کرد و تأثیر شاخص‌های غیرعادی را تضعیف کرد. نتایج رضایت‌بخش به‌دست‌آمده در اینجا به وضوح نشان می‌دهد که مدل پیشنهادی در اینجا می‌تواند به طور قابل اعتماد برای پیش‌بینی موقعیت جغرافیایی سکونتگاه‌های ناشناخته استفاده شود.
تجزیه و تحلیل ما نشان داد که مدل‌های پیش‌بینی‌کننده می‌توانند به طور مثمر ثمری یک سیستم پشتیبانی تصمیم‌گیری مهم را تشکیل دهند، اطلاعات مفیدی را برای تعریف اولویت نظرسنجی و تسهیل کشف سایت جدید، در نتیجه صرفه‌جویی در زمان و هزینه، به‌ویژه در مناطق بزرگ، فراهم کنند. علاوه بر این، مدل‌های پیش‌بینی می‌توانند به حفظ مناطق و ویژگی‌های باستان‌شناختی کمک کنند، به عنوان شاهدی بر گذشته بشر عمل کنند و اطلاعات مفیدی را برای کاهش خطرات باستان‌شناسی مرتبط با عوامل خطر انسانی و طبیعی ارائه دهند.
برای بهبود بیشتر نتایج حاصل از مدل پیش‌بینی پیشنهادی، در آینده، نویسندگان امکان استخراج توزیع مکانی و زمانی داده‌های استقرار ماقبل تاریخ و همچنین امکان استفاده از آن داده‌ها را به عنوان عامل انتخاب پارامتر پیش‌بینی‌کننده بررسی خواهند کرد. فناوری‌های رصد زمین مانند سنجش از دور ماهواره‌ای نوری و راداری و ژئوفیزیک نیز برای شناسایی شاخص‌های باستان‌شناسی مورد استفاده قرار خواهند گرفت.

منابع

  1. کاراکازی، اس. Berruti، GL; دفارا، س. برته، دی. Borel، FR استفاده از یک مدل پیش‌بینی GIS برای شناسایی فراوانی‌های انسان ماقبل تاریخ در ارتفاعات بالا. نتایج پروژه دره سسرا (پیمونت، ایتالیا). کوات. بین المللی 2018 ، 490 ، 10-20. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  2. کلم، سی. بارنز، ای. فولت، اف. سیمون، ک. کیاهتیپس، سی. Mothulatshipi، S. به سمت مدل‌سازی پیش‌بینی باستان‌شناختی در منطقه Bosutswe در بوتسوانا: استفاده از تصاویر ماهواره‌ای چند طیفی برای مفهوم‌سازی مناظر باستانی. J. Anthropol. آرکائول. 2019 ، 54 ، 68-83. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  3. کوهلر، TA; پارکر، مدل های پیش بینی SC برای مکان یابی منابع باستان شناسی. در پیشرفت در روش و نظریه باستان شناسی ; Schiffer, MB, Ed. مطبوعات دانشگاهی: اورلاندو، فلوریدا، ایالات متحده آمریکا، 1986; صص 397-452. [ Google Scholar ]
  4. قاضی، WJ; سباستین، ال. کمی سازی حال و پیش بینی گذشته: نظریه، روش، و کاربرد مدل سازی پیش بینی باستان شناسی . دفتر چاپ دولت ایالات متحده: واشنگتن، دی سی، ایالات متحده آمریکا، 1988.
  5. نیکنامی، کا مدلی تصادفی برای شبیه‌سازی و پیش‌بینی تافونومی منظر باستان‌شناختی: پایش ارزش‌های مناظر فرهنگی بر اساس یک پروژه پیمایشی ایرانی. آرکئول. محاسبه 2007 ، 18 ، 101-120. [ Google Scholar ]
  6. وان، اس. کرافورد، تی. مدل پیش‌بینی پتانسیل باستان‌شناسی: نمونه‌ای از شمال غربی بلیز. Appl. Geogr. 2009 ، 29 ، 542-555. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  7. موری، پیشرفت‌های AT در مدل‌سازی مکان: پیوندها و مشارکت‌های GIS. جی. جئوگر. سیستم 2010 ، 12 ، 335-354. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  8. وارن، RE; Asch, DL مدل پیش‌بینی مکان مکان باستان‌شناسی در شبه جزیره دشت شرقی. در کاربردهای عملی سیستم اطلاعات جغرافیایی برای باستان شناسان: ابزار مدل سازی پیش بینی کننده . Wescott، KL، Brandon، RJ، Eds. تیلور و فرانسیس: لندن، بریتانیا، 2000; صص 5-32. [ Google Scholar ]
  9. بیسیونه، ام. دانمارکی، ام. ماسینی، ن. چارچوبی برای مدیریت و تحقیق میراث فرهنگی: مطالعه موردی Cancellara. J. Maps 2018 , 14 , 576–582. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
  10. آلن، KMS؛ فضای تفسیر سبز، جنوب غربی : GIS و باستان شناسی ; تیلور و فرانسیس: لندن، بریتانیا، 1990; ص 90-111. [ Google Scholar ]
  11. گوستافسون، ای جی. چکش، RB; Radeloff، VC; Potts، RS رابطه بین امکانات محیطی و تغییر الگوهای سکونت انسانی بین سالهای 1980 و 2000 در غرب میانه ایالات متحده. Landsc. Ecol. 2005 ، 20 ، 773-789. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  12. کامرمنز، اچ. Wansleeben، M. مدل‌سازی پیش‌بینی‌کننده در باستان‌شناسی هلندی، پیوستن به نیروهای. در تکنیک های جدید برای دوران قدیم-CAA98. کاربردهای کامپیوتری و روش‌های کمی در باستان‌شناسی، مجموعه مقالات بیست و ششمین کنفرانس، بارسلون، اسپانیا، 25–28 مارس 1998 . Barceló, JA, Briz, I., Vila, A., Eds. Archaeopress: آکسفورد، انگلستان، 1999; ص 225-230. [ Google Scholar ]
  13. کونولی، جی. Lake, M. سیستم های اطلاعات جغرافیایی در باستان شناسی ; انتشارات دانشگاه کمبریج: کمبریج، انگلستان، 2006. [ Google Scholar ]
  14. Carrer، F. یک مدل استقرایی قوم باستان شناسی برای پیش بینی موقعیت سایت باستان شناسی: مطالعه موردی الگوهای استقرار شبانی در Val di Fiemme و Val di Sole (ترنتینو، آلپ ایتالیا). J. Anthropol. آرکائول. 2013 ، 32 ، 54-62. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  15. Zhang, H. GIS and Archaeology Spatial Analysis ; انتشارات دانشگاه پکن: پکن، چین، 2014. [ Google Scholar ]
  16. Overmars، KP; گروت، WTD؛ Huigen، MG مقایسه مدلسازی استقرایی و قیاسی تصمیمات کاربری زمین: اصول، یک مدل و یک تصویر از فیلیپین. هوم Ecol. 2007 ، 35 ، 439-452. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
  17. دانمارکی، ام. جویا، دی. بیسیونه، ام. Masini، N. روش‌های فضایی برای خطر سیل باستان‌شناسی: مطالعه موردی سایت‌های نوسنگی در منطقه آپولیا (جنوب ایتالیا). در LNCS، ICCSA 2014، بخش اول ؛ مورگانته، بی.، اد. Springer: برلین، آلمان، 2014; جلد 8579، ص 423-439. [ Google Scholar ]
  18. دی لئو، پی. باووسی، م. کوردائو، جی. دانمارکی، ام. جیاماتئو، تی. جویا، دی. Schiattarella، M. پویایی استقرار باستانی و مدل‌های باستان‌شناختی پیش‌بینی‌کننده برای منطقه ساحلی Metapontum در Basilicata، جنوب Itlay: از بررسی ژئومورفوبروژیکی تا تحلیل فضایی. جی. ساحل. حفظ کنید. 2018 ، 22 ، 865-877. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  19. برانت، آر. Groenewudt، BJ; Kvamme، KL آزمایشی در مکان یابی سایت باستان شناسی: مدل سازی در هلند با استفاده از تکنیک های gis. باستان شناسی جهانی 1992 ، 24 ، 268-282. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  20. استانی، ز. Kvamme, K. مدل‌سازی الگوی سکونت از طریق پوشش‌های بولی متغیرهای اجتماعی و محیطی. در تکنیک های جدید برای زمان های قدیم، CAA 98 ; Barcelo, JA, Briz, I., Vila, A., Eds. سری بین المللی BAR; بار: آکسفورد، انگلستان، 1999; جلد 757، ص 231–237. [ Google Scholar ]
  21. دانمارکی، ام. ماشینی، ن. بیسیونه، ام. Lasaponara, R. مدل سازی پیش بینی برای باستان شناسی پیشگیرانه: بررسی اجمالی و مطالعه موردی. سنت. یورو جی. ژئوشی. 2014 ، 6 ، 42-55. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  22. لی، اس. ژانگ، ال. هوانگ، بی. او، ال. ژائو، جی. Guo، A. یک شاخص جامع برای ارزیابی رویدادهای منطقه ای باد گرم خشک در منطقه هوانگ-هوای-های، چین. فیزیک شیمی. زمین 2020 ، 116 ، 1-7. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  23. Canning، S. “باور” در گذشته: نظریه Dempster-Shafer، GIS و مدل سازی پیش بینی باستان شناسی. اوست آرکائول. 2005 ، 60 ، 6-15. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  24. واچتل، آی. زیدون، آر. گارتی، اس. Shelach-Lavi، G. مدل سازی پیش بینی برای مکان های سایت باستان شناسی: مقایسه رگرسیون لجستیک و آنتروپی حداکثر در شمال اسرائیل و شمال شرق چین. J. Archaeol. علمی 2018 ، 92 ، 28-36. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  25. ولتری، م. سورینو، جی. دی بارتولو، اس. فالیکو، سی. Santini، A. تجزیه و تحلیل مقیاس‌بندی منحنی‌های احتباس آب: یک رویکرد چند فراکتالی. Procedia Environ. علمی 2013 ، 19 ، 618-622. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
  26. Kvamme، K. استفاده از داده های بررسی باستان شناسی موجود برای ساختمان مدل. در کمی‌سازی حال و پیش‌بینی گذشته: نظریه، روش و کاربرد مدل‌سازی پیش‌بینی باستان‌شناسی ؛ Judge, WJ, Sebastian, L., Eds. وزارت کشور ایالات متحده، دفتر مدیریت زمین: دنور، CO، ایالات متحده آمریکا، 1988; صص 301-322. [ Google Scholar ]
  27. Woodman، PE; Woodward, M. استفاده و سوء استفاده از روش های آماری در مدل سازی مکان یابی محوطه باستانی. در مضامین معاصر در محاسبات باستان شناسی ; Wheatley, D., Earl, G., Poppy, S., Eds. کتاب های آکسبو: آکسفورد، انگلستان، 2002; صص 39-43. [ Google Scholar ]
  28. پارکر، اس. مدل‌سازی پیش‌بینی سیستم‌های استقرار سایت با استفاده از لجستیک چند متغیره. در For Concordance in Archaeological Analysis ; Carr, C., Ed. Westport Publishers: Prospect Heights, IL, USA, 1985; صص 173-207. [ Google Scholar ]
  29. Huang, YZ نظرات مختصری در مورد تغییرات در محیط زیست و اقدامات متقابل در استان هنان غربی. J. Henan Univ. 1985 ، 51-58. [ Google Scholar ]
  30. Xu، SZ Songshan، بنای یادبود فرهنگ باستانی. فرقه Relics Cent. چین 2000 ، 53-58. [ Google Scholar ]
  31. Xia، ZK; لیو، دی سی؛ وانگ، YP; Qu, TL پیشینه محیطی فعالیت های انسان سرخپوشان مرحله 3 MIS در سایت غار بافندگی ژنگژو. کوات. Res. 2008 ، 96-102. [ Google Scholar ]
  32. دویون، ال. وانگ، اچ. ون کولفشوتن، تی. d’Errico، F. تنوع رفتاری هومینین باستانی و موضوع یک پارینه سنگی میانه چینی: بینش هایی از فناوری های استخوانی. در مجموعه مقالات کارگاه بین المللی منشا و تکامل انسان، چینگدائو، چین، 25 ژوئیه 2019. [ Google Scholar ]
  33. لی، YQ; چن، XC; گو، WF حفاری سایت Peiligang در Xinzheng، استان هنان، 2018-2019. Acta Archaeol. گناه 2020 ، 4 ، 521-546. [ Google Scholar ]
  34. ناکاجیما، تی. هادسون، ام جی; اوچیاما، جی. ماکیبایاشی، ک. Zhang, J. آبزی پروری معمولی کپور در چین نوسنگی به 8000 سال قبل باز می گردد. نات. Ecol. تکامل. 2019 ، 3 ، 1415-1418. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
  35. Xin، YJ; هو، YY; Zhang، YQ حفاری آثار فرهنگی Peiligang سایت Tanghu در شهر Xinzheng، هنان، 2007. باستان شناسی 2010 ، 3-23. [ Google Scholar ]
  36. ژانگ، اس ال. Guo، GS مراحل فرهنگی سایت Dianjuntai و تجزیه و تحلیل آثار فرهنگی Yangshao. فرقه Relics Cent. چین 1988 ، 49-53. [ Google Scholar ]
  37. فن، YZ در ویرانه‌های «کشور باستانی هلو» در شوانگ‌هوایشو، گونگی، هنان. فرقه Relics Cent. چین 2020 ، 8 ، 15-20. [ Google Scholar ]
  38. لو، پی. یانگ، آر ایکس؛ چن، PP ویژگی‌های مورفولوژیکی فضایی و پس‌زمینه محیطی سایت‌های پیش از شهر Qin در ژنگژو. چانه اولیه. گل میخ. 2018 ، 54–69. [ Google Scholar ]
  39. Zhang، XH بولتن حفاری سایت Guchengzhai در Xinmi، استان هنان، 2016-2017. چانه. آرکائول. 2019 ، 3–13. [ Google Scholar ]
  40. پنگ، XX; گائو، JT بررسی اقتصاد کشاورزی در فرآیند تمدن در دشت مرکزی. کشاورزی آرکائول. 2006 ، 1-14. [ Google Scholar ]
  41. منگ، XZ در فرهنگ یانگ شائو. ترکیدن. روشن شد هنر 2009 ، 203. [ Google Scholar ]
  42. یان، LJ; لو، پی. چن، پی پی مطالعه رابطه فضایی بین شهرها و سکونتگاه های عمومی از دوران نوسنگی تا دوره شیا شانگ در استان هنان. کوات. علمی 2020 ، 40 ، 568-578. [ Google Scholar ]
  43. لیو، L. عصر نوسنگی چین: به سوی مراحل اولیه ملت . چاپ آثار فرهنگی: پکن، چین، 2007; صص 1-283. [ Google Scholar ]
  44. تان، ال. لی، ی. وانگ، ایکس. کای، ی. لین، اف. چنگ، اچ. ما، ال. سینها، ا. ادواردز، تغییرات موسمی هولوسن RL و رویدادهای ناگهانی در فلات لس چین غربی که توسط استالاگمیت‌های با تاریخ دقیق آشکار شده است. ژئوفیز. Res. Lett. 2020 . [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  45. لو، پی. مو، دی. وانگ، اچ. یانگ، آر. تیان، ی. چن، پی. لاساپونارا، آر. Masini، N. در رابطه بین تکامل ژئومورفیک هولوسن رودخانه ها و توزیع سکونتگاه های ماقبل تاریخ در منطقه کوهستانی سونگشان چین. پایداری 2017 ، 114 ، 114. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ نسخه سبز ]
  46. لو، پی. وانگ، اچ. چن، پی. Storosum, JM; خو، جی. تیان، ی. مو، دی. وانگ، اس. سلام.؛ یان، ال. تأثیر تکامل منظر آبرفتی هولوسن بر یک سکونتگاه باستانی در پیمونت جنوب شرقی کوه سونگشان، چین مرکزی: مطالعه ای از سایت شیوان. Catena 2019 ، 183 ، 1-12. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  47. لو، پی. لو، جی. ژوانگ، ی. چن، پی. وانگ، اچ. تیان، ی. مو، دی. خو، جی. گو، دبلیو. هو، ی. و همکاران تکامل مناظر آبرفتی هولوسن در شمال شرقی منطقه سونگشان، چین مرکزی: گاه‌شماری، مدل‌ها و تأثیر اجتماعی-اقتصادی. Catena 2021 ، 197 ، 1-14. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  48. لیائو، ی. لو، پی. مو، دی. وانگ، اچ. استوروزوم، ام جی; چن، پی. Xu, J. شکل‌های زمین بر توسعه کشاورزی باستانی در منطقه سونگ‌شان، چین مرکزی تأثیر می‌گذارند. کوات. بین المللی 2019 ، 521 ، 85-89. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  49. Yunfei, L. کاربرد GIS در مطالعه مکان‌های نوسنگی در حوضه رودخانه‌های Suo، Xu و Ku. رودخانه زرد لس هوانگ ژونگ رن 2019 ، 24 ، 43–46. [ Google Scholar ]
  50. Ruixia، Y.; جیاکسیو، سی. باستان‌شناسی سنجش از دور کانال رودخانه باستانی در حوضه ییلو، سونگ‌شان شمالی. در پژوهش تمدن سینوچم و تمدن سونگشان ; انتشارات علمی: پکن، چین، 2009; جلد 1، ص 256-264. [ Google Scholar ]
  51. Tan, QX <Shan Jing> تست رودخانه پایین دست و شاخه های آن ; Publishing House: پکن، چین، 1987. [ Google Scholar ]
  52. آکادمی علوم هنان، موسسه جغرافیای کمیسیون کل اقتصادی. اطلس منابع کشاورزی و پهنه بندی کشاورزی در استان هنان ; انتشارات نقشه برداری و نقشه برداری: پکن، چین، 1990. [ Google Scholar ]
  53. استارکینگز، اس. تجزیه و تحلیل داده های کمی با IBM SPSS 17، 18 و 19: راهنمای دانشمندان علوم اجتماعی. بین المللی آمار Rev. 2012 , 80 , 334-335. [ Google Scholar ]
  54. لین استون، اچ. Turoff، M. روش دلفی تکنیک ها و کاربرد . شرکت انتشاراتی Addison-Wesley: Boston, MA, USA, 2002. [ Google Scholar ]
  55. لی، ی. ژائو، XMX؛ Guo، X. تمایز فضایی حساسیت اکولوژیکی در شهر نانچانگ، استان جیانگشی. جی چین کشاورزی. دانشگاه 2020 ، 25 ، 65-76. [ Google Scholar ]
  56. عقل پور، پ. محمدی، ب. Biazar, SM; کیسی، او. سورمیری نژاد، ز. رویکردی نظری برای پیش‌بینی انواع خشکسالی به طور همزمان با استفاده از نظریه آنتروپی و روش‌های یادگیری ماشینی. ISPRS Int. J. Geo.-Inf. 2020 ، 9 ، 701. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  57. لیو، ZX; Xie، AL تحقیق در مورد ارزیابی تناسب زمین منطقه ای برای کاربری چند هدفه زمین – مطالعه موردی در شهر Linyi. Res. حفظ آب خاک 2007 ، 14 ، 123-128. [ Google Scholar ]
  58. چن، اف. ماشینی، ن. لیو، جی. لاساپونارا، R. تصویربرداری ماهواره‌ای چند فرکانس از میراث فرهنگی: مطالعات موردی گذرگاه مرزی یومن و خرابه‌های نیا در مناطق غربی کریدور جاده ابریشم. بین المللی جی دیجیت. زمین 2016 ، 9 ، 1224-1241. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
  59. ماشینی، ن. لاساپونارا، آر. حس گذشته از فضا: رویکردهایی برای تشخیص سایت. در احساس گذشته. از مصنوعات تا محوطه تاریخی Masini, N., Soldovieri, F., Eds.; انتشارات بین المللی Springer: برلین/هایدلبرگ، آلمان، 2017; صص 23-60. [ Google Scholar ]
  60. ماشینی، ن. کاپوزولی، ال. چن، پی. چن، اف. رومانو، جی. لو، پی. تانگ، پی. سیلیو، م. Ge، Q. لاساپونارا، آر. به سوی استفاده عملیاتی از ژئوفیزیک برای باستان شناسی در هنان (چین): تحقیقات باستان ژئوفیزیک، رویکرد و نتایج در کایفنگ. Remote Sens. 2017 , 9 , 809. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
  61. زو، ایکس. چن، اف. Guo, H. تحلیل الگوی فضایی گذرگاه‌های مرزی در منطقه جاده ابریشم شمالی چین با استفاده از مدل پیش‌بینی باستان‌شناختی BLR بهینه‌سازی مقیاس. Heritage 2018 , 1 , 15-32. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
شکل 1. موقعیت در اطراف منطقه Songshan.
شکل 2. نقشه روکش سکونتگاه های دوره یانگ شائو در اطراف سونگشان با پارامترهای مورد استفاده در مدل: ( الف ) ارتفاع. ( ب ) شیب؛ ج ) رودخانه ها؛ ( د ) شکل زمین؛ ( ه ) خاک؛ و (و ) آب و هوا.
شکل 3. نقشه پوششی از منطقه بندی جامع مدل انتخاب مکان سکونت در دوره یانگ شائو سونگشان و سایت های کشف شده جدید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید