چکیده
کلید واژه ها:
GIS ; شاخص بهره برداری ; عامل محیطی ؛ تحلیل چند معیاره ؛ سنگدانه های صنعتی ; معدن
چکیده گرافیکی
1. مقدمه
2. مواد و روشها
2.1. شاخص های بهره برداری سنتی
با توجه به پیشینه مستقیم این تحقیق، دو اثر باید ذکر شود. اولین مورد [ 19 ] روشی را برای ادغام بهره برداری بالقوه معدن در محیط اطراف خود، با اولویت بندی آنهایی که اثرات زیست محیطی کمتری دارند، ارائه کرد. از این تحقیق، یک پیشنهاد جدید برای تعیین EI به دست آمد [ 9 ] که مورفولوژی زمین، دسترسی جاده و راه آهن، هوازدگی، ذخایر موجود و تاثیر زیست محیطی بهره برداری فرضی معدن را در نظر می گیرد. این امکان را برای محاسبه مقادیر Ie (1) با معیارهای فضایی، که مقادیر آنها با GIS به دست میآید، و عواملی که به طور ذهنی در این زمینه ایجاد میشوند، میدهد.
که در آن I e EI است، K i ضرایب وزنی، V i ضرایب سلسله مراتبی و I max = 4·∑K i است.
2.2. پیشنهاد روش شناختی برای بازتعریف معیار زیست محیطی
-
خرده نظام اجتماعی-اقتصادی: به جمعیت و ویژگی های آن به عنوان مصرف کننده کالا و خدمات و موضوع روابط اجتماعی و فعالیت های فرهنگی اطلاق می شود.
-
زیر سیستم هسته ها و زیرساخت ها: از سکونتگاه های انسانی، زیرساخت ها و روابط مبادله ای آنها تشکیل شده است.
-
زیرسیستم فیزیکی طبیعی: احتمالاً مرتبط ترین گروه از سه گروه است و از زمین و منابع به شکل کنونی تشکیل شده است.
2.2.1. تعریف کامپوننت ها
-
هوا: معادن عمدتاً با انتشار ذرات جامد، گرد و غبار، گازها و آلودگی صوتی در حین حفاری چاله ها، انباشت مواد، ایجاد زباله ها و به دلیل تردد وسایل سنگین بارگیری و حمل و نقل بر این جزء تأثیر می گذارد. [ 23 ].
-
زمین-خاک: استخراج معدن به طور غیر قابل برگشتی بر خاک تأثیر می گذارد، که این مؤلفه را به یکی از مهم ترین اجزا در هنگام ارزیابی عامل محیطی تبدیل می کند. ارزیابی با استفاده از تجزیه و تحلیل فرآیندهای ژئومورفولوژی فعال (لغزش، فرسایش، سیل، فرونشست، و غیره) توسعه یافته است. مناطقی که این فرآیندها در آنها فعال تر هستند، کمتر مناسب و مناطقی که کمتر فعال هستند، برای فعالیت های معدنی مناسب تر در نظر گرفته می شوند. به عنوان مثال، ایجاد حفرهها، زبالهها و ساخت مسیرها، ساختمانها و تصفیهخانهها، به دلیل انباشته شدن ضایعات، عناصر ریز و گرد و غبار، اثرات ادافیک منفی بر محیط بهرهبرداری دارد [ 24 ].
-
آب: معدن بر آب های سطحی تأثیر می گذارد و باعث کدورت ناشی از ذرات جامد، عناصر سمی محلول، اسیدی شدن ناشی از اکسیداسیون اجزای پیریت [ 1 ] و غیره می شود. از این نظر، تمام شرایطی که آب های سطحی متحمل می شوند، آب های زیرزمینی را نیز تحت تأثیر قرار می دهند [ 25 ]. علاوه بر این، دفنها، ایجاد حفرهها و حفاریها، و پمپاژ آب از معدن زیر سطح آب میتواند سفرههای زیرزمینی و رژیمهای جریان آنها را تغییر دهد، که میتواند توسط روغنها و هیدروکربنهای ماشینهای سنگین آلوده شود [ 26 ]. .
-
پوشش گیاهی: استخراج از معادن، پوشش گیاهی را حذف یا کاهش میدهد و به دلیل از بین رفتن عناصر بارور مرتبط با افزایش شدید شیبها و فرسایش، مانع از بازسازی آن میشود [ 27 ].
-
جانوران: معادن عمدتاً از طریق تأثیر بر روی زیستگاه های خشکی، تحریک جابجایی یا تمرکز گونه ها و افراد، حفر چاله ها و به ویژه با ایجاد زباله بر روی جانوران تأثیر می گذارد. علاوه بر موارد فوق، می تواند الگوهای رفتاری جانوران را به دلیل اختلالات مربوط به ترافیک ماشین آلات سنگین و ایجاد مسیرها و زیرساخت ها تغییر دهد [ 28 ].
-
اکوسیستمهای ویژه: معدنکاری و تمام فعالیتهای ذاتی آن ممکن است به شدت بر این نوع اکوسیستمها تأثیر بگذارد، که حفاظت از حیات وحش هدف نهایی تعریف این نوع مناطق حفاظتی است [ 29 ].
-
چشم انداز: معدن باعث اختلالات جهانی در چشم انداز می شود. این اختلالات عموماً در مورد زبالهها شدید هستند، هنگام در نظر گرفتن حفرههای معدنی شدید و با توجه به تأثیرات مرتبط با ساختوسازها، ساختمانها و کاشت زیرساختها موقتی هستند [ 30 ].
-
داراییهای علمی-فرهنگی: اگرچه فعالیتهای استخراجی میتوانند به توسعه میراث معدنی کمک کنند، اما میتوانند پیامدهای جبرانناپذیری برای سایر انواع عناصر فرهنگی، تاریخی، هنری یا علمی داشته باشند. برای حفاظت مناسب، یک کاتالوگ منطقه ای که شامل دارایی های مورد علاقه فرهنگی باشد مورد نیاز است [ 31 ].
-
کاربریها: قلمرو را قانونگذار بر اساس محدودیتهای کاربری آن (کشاورزی، جنگلداری و غیره) طبقهبندی میکند. اگر فعالیتهای معدنی در منطقهای که مخصوصاً برای این کاربری طبقهبندی شده است توسعه نیابد، تغییر در طبقهبندی زمین و درجات حفاظتی آن مورد نیاز است [ 32 ].
-
جمعیت: نگرش جمعیت نسبت به یک پروژه معدنی عامل محیطی مهمی به نام پذیرش اجتماعی است. پروژههای معدنی که به مقبولیت اجتماعی دست مییابند، تأثیر مثبتی از دیدگاه اقتصادی دارند و بهطور منفی، میتوانند مکانهای مهمی مانند سایتهای میراث فرهنگی و اجتماعی با ارزش منحصربهفرد را تغییر دهند [ 33 ].
-
شبکه راه: فعالیت معدنی تراکم ترافیک در جاده های عمومی را افزایش می دهد که جمعیت را در معرض خطر افزایش احتمالی تعداد تصادفات، خراب شدن سطح جاده ها و جاده های گل آلود قرار می دهد. مناطقی که از نظر اقتصادی-اجتماعی افسرده هستند نیز می توانند از ساخت زیرساخت های جدید مورد نیاز برای توسعه چنین فعالیت هایی بهره مند شوند [ 34 ].
-
برنامه ریزی شهری: برای شروع یک پروژه معدنی، قابلیت حیات آن باید از سه فیلتر قانونی اساسی، یعنی قانون معدن، قانون محیط زیست و قانون برنامه ریزی شهری عبور کند [ 35 ]. طبقه بندی اراضی که معمولاً توسط شهرداری ها تعریف می شود، نوع فعالیت هایی را که می توان در آنجا توسعه داد تعیین می کند. گاهی اوقات، پروژه معدن نیاز به اصلاح در کاربری زمین دارد تا موثر واقع شود.
2.2.2. پیشنهاد روش شناختی
در ابتدا، یک نقشه پهنه بندی از هر ضربه برای هر جزء از محیط انتخاب شده ساخته شده است. پس از به دست آوردن نقشه های ضربه، برهم نهی حسابی آنها پیشنهاد می شود. برای این منظور، عملگر مجموع پیشنهاد شده است، اما تحت تأثیر یک ضریب وزنی قرار می گیرد، که معرفی می شود زیرا همه تأثیرات ممکن نمی تواند دلالت بر همان درجه محبت داشته باشد، زیرا برخی از آنها برگشت پذیر هستند و برخی دیگر غیرقابل برگشت هستند، برخی اجازه معرفی اصلاحی را می دهند. اندازه گیری می شود اما در موارد دیگر امکان پذیر نیست و غیره.
که در آن I T تأثیر کل است، K i ضرایب وزنی است که به صورت قطعات در واحد بیان می شود، و I Pi تأثیر جزئی هر جزء است.
ردیفهای آن اضافه میشود و هر مجموع میانگین میشود تا بردار مجموع میانگین یا اولویتهای جهانی به دست آید. ماتریس اصلی در بردار اولویت های جهانی ضرب می شود و بردار ردیف کل به دست می آید. این بردار ردیف با بردار اولویت های جهانی تقسیم می شود و از این ضریب یک ماتریس ستونی به دست می آید. تمام عناصر این ماتریس ستون اضافه شده و میانگین می شود. با مقدار متوسط به دست آمده (λmax ) و با در نظر گرفتن تعداد مولفه های استفاده شده در ماتریس (n)، ضریب ناسازگاری (CI) محاسبه می شود (3).
که در آن CI ضریب ناسازگاری است، λ max میانگین عناصر ماتریس ستون و n تعداد اجزای ماتریس است.
سازگاری تصادفی با توجه به تعداد اجزای ماتریس انتخاب می شود تا متعاقباً نسبت سازگاری (RC) به عنوان ضریب بین CI محاسبه شده و سازگاری تصادفی (4) محاسبه شود.
3. نتایج
3.1. مقدمه
-
منطقه لاردو: شمالی ترین رخنمون های منطقه را شامل می شود. چهار رخنمون مختلف را می توان تشخیص داد، یعنی El Canto (L1)، Peña Lucía (L2)، Colindres (L3) و Limpias (L4).
-
منطقه اورجو: پنج رخنمون مختلف را می توان در منطقه تشخیص داد که عبارتند از اورجو (O1)، سولارس (O2)، سوبرمازاس (O3)، آناز (O4) و هرموسا (O5).
-
منطقه مرکزی: شامل رخنمون های ناحیه مرکزی منطقه است. چهار رخنمون مختلف را می توان تشخیص داد، یعنی San Román (C1)، Esles (C2)، Sandoñana (C3) و Escobedo (C4).
-
منطقه آلسا: شامل رخنمون های کوئتو پاندو (A1) و مخزن آلسا (A2) است.
-
منطقه ابرو: شامل رخنمون های افیتی در نزدیکی مخزن ابرو (E1) و La Población (E2) است.
-
منطقه جنوبی: شامل تعداد مهمی از رخنمون ها در جنوب منطقه است، یعنی سن مارتین د هویوس (S1)، اولئا (S2)، کاستریو دل هایا (S3)، ربولدو (S4)، کامسا (S5)، ماتاربودیو (S1). S6) و El Haya (S7).
3.2. ماتریس مقایسه زوجی و وزن دهی مولفه ها
-
عمل متقابل، اگر a ij = x، آنگاه جی = 1/x.
-
همگنی، اگر i و j به یک اندازه مهم باشند، a ij = a ji = 1.
-
طبق تعریف، a ii = 1 برای هر i.
-
سازگاری: ماتریس نباید دارای تناقض در ارزیابی انجام شده باشد.
3.3. تعیین نقشه های تاثیر
3.3.1. نقشه تاثیر هوا
3.3.2. نقشه تاثیر زمین-خاک
3.3.3. نقشه تاثیر آب
3.3.4. نقشه تاثیر پوشش گیاهی
3.3.5. نقشه تاثیر جانوران
3.3.6. نقشه تاثیر اکوسیستم های ویژه
3.3.7. نقشه تاثیر منظره
3.3.8. نقشه کاربری اراضی
3.3.9. نقشه تاثیر میراث فرهنگی
3.3.10. نقشه تاثیر جمعیت
3.3.11. نقشه تاثیر زیرساخت
3.3.12. نقشه تاثیر برنامه ریزی شهری
3.4. نتایج شاخص اثرات زیست محیطی
4. بحث
-
چارچوبی که این تحقیق را در بر می گیرد، بر تحلیل اولیه عامل محیطی متمرکز است، که به ما امکان می دهد EI را در مرحله اولیه اکتشاف معدن محاسبه کنیم. در طول این مرحله، تجزیه و تحلیل بر اساس یک مبنای کلی انجام می شود، زیرا بسیاری از تکنیک های اکتشاف هنوز به کار گرفته نشده اند و خود پروژه معدن نیز توسعه نیافته است. این امر به کارگیری داده هایی را که با ماهیت کلی مشخص مشخص می شوند ضروری می کند. موضوع مرتبط دیگر، محدوده جغرافیایی تحقیق است که بر یک منطقه اداری خاص اسپانیا، کانتابریا متمرکز است. این اجازه می دهد تا یک چارچوب نظارتی واحد، همان پایگاه نقشه برداری، و غیره اعمال شود. اگر چندین منطقه اداری درگیر بودند، این می تواند متفاوت باشد و باید در نظر گرفته شود.
-
پس از انتخاب مولفههایی که بیشترین تأثیر را بر محیط در حوزه فعالیتهای استخراجی مواد افیتی دارند، از روش چند معیاره (یعنی AHP) برای تعیین وزندهی مورد استفاده از طریق یک فرآیند تحلیلی با معیارهای عینی استفاده شد. پیشنهاد ماتریس مؤلفهها، و همچنین مقایسه زوجی آن و خود وزندهی، از طریق تحلیل نسبت سازگاری خود ماتریس، همانطور که در روش پیشنهاد شده است، تأیید شد.
-
پس از تعیین مولفه ها و ضرایب وزنی مربوط به آنها، معیارهای اصلی برای تعریف هر جزء تعیین شد. تجزیه و تحلیل دقیق از هر معیار درگیر مورد نیاز است. در این راستا باید در نظر داشت که هر چه مولفه ها بیشتر باشد، ضریب محیطی بهتر نشان دهنده واقعیت تاثیر خواهد بود. در سطح دوم، هر چه معیارهای بیشتری در تعریف مؤلفه استفاده شود، مؤلفه بهتر نمایش داده می شود و ضریب محیطی نماینده بیشتری خواهد داشت.
-
از آنجایی که تمامی پردازش ها با ابزارهای GIS انجام می شود، تهیه تمامی نقشه ها که حجم کاری زیادی را در بر می گیرد، به صورت شبه خودکار انجام می شود. با این حال، داده های موضوعی و نرمال سازی مناسب نتایج مورد نیاز است تا بتوان جبر نقشه را همانطور که توسط روش پیشنهاد شده اعمال کرد. کل روش بر اساس آن اعمال شد و با موفقیت انجام شد و ارزش هر یک از اجزای محیط برای هر رخنمون تحلیل شده به دست آمد.
-
هنگامی که مقدار و وزن هر جزء به دست آمد، مقدار نهایی ضریب محیطی برای هر رخنمون تعیین می شود. تفاوت های قابل توجهی در نتایج در مقایسه با ضرایب محیطی که به طور سنتی استفاده می شود، شناسایی می شوند. این تفاوت های قابل توجه به ناچار به EI رخنمون ها منتقل می شوند، زیرا ضریب محیطی می تواند تا 30٪ وزن را در محاسبه آن نشان دهد. همه اینها در مقایسه زوجی و استفاده از مقیاس ساعتی در نظر گرفته شد و یک مدل محافظه کارانه انتخاب شد. اتخاذ یک جایگزین پرمخاطره احتمالاً می تواند به تفاوت های مهم تری منجر شود.
-
روش شناسی وابستگی شدیدی به مؤلفه ها و معیارهای خود مؤلفه ها برای هر عامل دارد، زیرا تغییرات در هر یک از این مؤلفه ها باعث می شود که نتیجه متفاوت باشد. هم فاکتورها و هم اجزا در اختیار توسعه دهندگان است، زیرا باید بر اساس تجربه آنها و محیط منطقه ای که رخنمون ها در آن قرار دارند تنظیم شوند. با این وجود، با به کارگیری روش پیشنهادی در این تحقیق، تغییرات به ویژه با استانداردسازی نهایی به حداقل می رسد.
5. نتیجه گیری ها
منابع
- سو، جی. کیم، اس.-م. یی، اچ. چوی، ی. مروری بر مدلسازی و ارزیابی خطرات ناشی از معدنکاری مبتنی بر GIS: خاک، آب و جنگل. بین المللی جی. محیط زیست. Res. بهداشت عمومی 2017 ، 14 ، 1463. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ نسخه سبز ]
- ریسک، سی. زاماریا، SA; چن، جی. Ke، JJ; مورگان، جی. تیلور، جی. لارسن، ک. Cowling، SA استفاده از سیستم های اطلاعات جغرافیایی برای تصمیم گیری شفاف و وزن دار در مورد توسعه گودال: ترکیب عوامل اقتصادی، محیطی و اجتماعی تعاملی. می توان. J. Earth Sci. 2020 ، 57 ، 1103-1126. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کیم، اس ام؛ چوی، ی. سو، جی. اوه، اس. پارک، HD; یون، SH; برو، WR ArcMine: یک توسعه GIS برای پشتیبانی از برنامهریزی احیای معدن. محاسبه کنید. Geosci. 2012 ، 46 ، 84-95. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- نواک، م.م. زیوب، ک. لودویساک، ال. Chmiel، J. برنامه های کاربردی GIS موبایل برای بررسی های میدانی محیطی: وضعیتی از هنر. گلوب. Ecol. حفظ کنید. 2020 ، 23 ، e01089. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- پاراسکویس، ن. رومپوس، سی. استاتوپولوس، ن. Adam, A. تحلیل فضایی و ارزیابی یک کانسار زغال سنگ با جفت کردن تکنیک های AHP و GIS. بین المللی J. Min. علمی تکنولوژی 2019 ، 29 ، 943-953. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Haslam, PA داده های بزرگتر و روش های کمی در مطالعه تعارضات اجتماعی-محیطی. پایداری 2020 ، 12 ، 7673. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Ranjith Premasiri، HM; Dahanayake، T. توسعه مدل مبتنی بر GIS برای مکانیابی سایتهای استخراج مصالح ساختمانی پایدار: مطالعه موردی از سریلانکا. در سنجش از دور که موجب رفاه می شود، مجموعه مقالات سی و نهمین کنفرانس آسیایی سنجش از دور (ACRS 2018)، کوالالامپور، مالزی، 15 تا 19 اکتبر 2018 ؛ انجمن آسیایی سنجش از دور: Klong Luang، تایلند، 2019. [ Google Scholar ]
- یوان، اچ. Nturambirwe, JFI تحقیق و کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی و فناوری داده کاوی در پایش و ارزیابی محیط طبیعی جغرافیایی. J. Mine Vent. Soc. اس افر. 2020 ، 73 ، 135-139. [ Google Scholar ]
- فرناندز ماروتو، جی. دی لوئیس-روئیز، جی.ام. پردا-گارسیا، آر. مالاگون پیکون، بی. Pérez-Alvarez, R. تجزیه و تحلیل چند معیاره برای تعیین شاخص بهره برداری از دانه های صنعتی. قوس. حداقل علمی 2020 ، 65 ، 103-115. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- مردزک، آر. مالک، ح. Leśniak، A. اطلاعات فرونشست زمین به عنوان یک لایه ارزشمند در تجزیه و تحلیل GIS. E3S Web Conf. 2018 ، 36 ، 02006. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Barettino، D. Ordenación Minero-Ambiental de Recursos de Rocas Industriales. Aplicación a la Reserva Estatal de Pizarras de La Cabrera (León). Ph.D. پایان نامه، دانشگاه پلی تکنیک مادرید، مادرید، اسپانیا، 2002. [ Google Scholar ]
- دیاز د تران، جی آر. González Lastra، JR Un Método de Evaluación y de Jerarquización de los Afloramientos de Rocas Industriales. In Proceedings of the I Reunión Nacional de Geología Ambiental y Ordenación del Territorio، جلد. Comunicaciones، Santander، اسپانیا، 19-23 مه 1980; Sociedad Española de Geología y Ordenación del Territorio: Santander، اسپانیا، 1980. [ Google Scholar ]
- گومز اورئا، دی. ارزیابی د Impacto Ambiental Agrícola Española: مادرید، اسپانیا، 1998. [ Google Scholar ]
- Oliveira Sousa، LM Estudo da Fracturaçao e das Características Físico-Mecânicas de Granitos da Regiao de Trás-os-Montes com Vista à sua Utilizaçao como Rocha Ornamental. Ph.D. پایان نامه، Universidade de Trás-Os-Montes e Alto Douro، Vila Real، پرتغال، 2000. [ Google Scholar ]
- Muñoz de la Nava، PM; Escudero، JAR; سوارز، آی آر. رومرو، EG; رزا، AC; مول، اف سی; مارتینز، MPG Metodología de investigation de rocas ornamentales: Granitos. بول. جئول حداقل 1989 ، 100 ، 129-149. [ Google Scholar ]
- بری، پی. Pistocchi، A. یک رویکرد جغرافیایی چند معیاره برای ارزیابی اثرات زیست محیطی معادن روباز. در مجموعه مقالات ششمین کنفرانس بین المللی مسائل زیست محیطی و مدیریت زباله در تولید انرژی و مواد معدنی (SWEMP 2000)، کلگری، AB، کانادا، 30 مه تا 2 ژوئن 2000. AA: Balkema ناشر: روتردام، هلند، 2000. [ Google Scholar ]
- بندینی، ع. بری، پی. Dacquino، C. پیاده سازی پایگاه داده ارزیابی ریسک سایت های معدنی متروک ایتالیا. در مجموعه مقالات یازدهمین سمپوزیوم بین المللی در مورد مسائل زیست محیطی و مدیریت پسماند در تولید انرژی و مواد معدنی (SWEMP 2000)، Banff، AB، کانادا، 16-19 سپتامبر 2009. The Reading Matrix, Inc.: Irvine, CA, USA, 2009. [ Google Scholar ]
- رودکه، AP; سیکورا د سوزا، ویرجینیا؛ سانتوس، AMD؛ فریتاس خاویر، AC; Rotunno Filho، OC; مارتینز، JA تأثیر فعالیتهای معدنی یا مناطق حفاظت از محیط زیست در جنوب غربی آمازون: ارزیابی مبتنی بر GIS و سنجش از دور. جی. محیط زیست. مدیریت 2020 , 263 , 110392. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
- Fernández Maroto، G. Comportamiento como Árido para Pavimento de Ofitas de Cantabria. Ph.D. پایان نامه، دانشگاه اویدو، اویدو، اسپانیا، 2002. [ Google Scholar ]
- هرناندز-دوران، جی. Arranz-González، JC; Vega-Panizo، RDL تجزیه و تحلیل پتانسیل زمینشناسی صنعتی روکا و پروژههای نقشهکشی سرزمینی: یک تجدیدنظر. بول. جئول حداقل 2014 ، 125 ، 475-492. [ Google Scholar ]
- کوینتا، ا. Gradka، R. محدوده نفوذ بهره برداری معدن. نات خطرات 2018 ، 94 ، 979-997. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
- لین، ی. هوور، جی. بین، دی. اردعی، ای. لیو، زی. نقشه برداری خطر زیست محیطی آلودگی معدن اورانیوم رها شده بالقوه در کشور ناواهو، ایالات متحده، با استفاده از یک رویکرد تجزیه و تحلیل تصمیم گیری چند معیاره مبتنی بر GIS. محیط زیست علمی آلودگی Res. 2020 ، 27 ، 30542–30557. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ونوروفسکی، آ. آکلیلو، ی. هارنر، تی. شوستر، جی. Charland, J. ترکیبات آروماتیک چند حلقه ای در هوای محیط در منطقه قابل استخراج سطحی ماسه های نفتی Athabasca در آلبرتا (کانادا). اتمس. محیط زیست 2021 ، 244 ، 117897. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- مارتینز-تولدو، آ. گونزالس-میل، دی. گارسیا آرئولا، ام. کروز-سانتیاگو، او. Trejo-Acevedo، A. Ilizaliturri-Hernández، C. الگوهای استفاده از منابع کربن در جوامع میکروبی خاک آلوده به زباله های جامد معدن از سان لوئیس پوتوسی، مکزیک. اکوتوکسیکول. محیط زیست Saf. 2021 ، 208 ، 111493. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- تومیاما، اس. ایگاراشی، تی. تابلین، سی. تنگویرون، پ. لی، اچ. مدلسازی سیستم جریان آب زیرزمینی در مناطق حفاری شده یک معدن متروکه. J. Contam. هیدرول. 2020 , 230 , 103617. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ژیکسین، اس. گانگفو، اس. ونژونگ، تی. داندان، ی. یو، ز. یائویو، ز. جینگهائو، دبلیو. Yulu، M. پراکندگی آلودگی مولیبدن از سایت معدن به یک مخزن. اکوتوکسیکول. محیط زیست Saf. 2021 , 208 . [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Xinguang، Y.; Xilai، L. مینگ مینگ، اس. لیکون، جی. Huafang، S. اثرات خاک سطحی جایگزین شده در اعماق مختلف بر روی پوشش گیاهی و خواص خاک غنایم معدن زغالسنگ احیا شده در یک منطقه معدنی آلپ. اسر. جی. اکول. تکامل. 2019 ، 65 ، 1-14. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- جربا، م. Ninot Sugrañes، J.; Bracho، C. Interacciones en espacios mineros restaurados: Vegetación y avifauna. Ecosistemas 2019 ، 28 ، 78-81. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- هرناندز-سانتین، ال. راج، ام. بارتولو، آر. وایت ساید، تی. ارسکین، پی. پروتکل های انتخاب سایت مرجع برای بازسازی اکوسیستم سایت معدن. بازگرداندن. Ecol. 2020 ، 29 ، e13278. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- چن، دبلیو. لی، ایکس. او، اچ. Wang, L. ارزیابی اثرات مجموعههای ویژگیهای مختلف بر طبقهبندی پوشش زمین در مناظر پیچیده استخراجشده از سطح زمین توسط تصاویر ماهوارهای ZiYuan-3. Remote Sens. 2018 , 10 , 23. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
- برندی، آی. باربوسا، م. Guimarães de Paula، R.; آراجو، آر. ویرا د مورا، آر. موتا د لیما، اچ. پایش ژئوتکنیکی ابزاری یک غار طبیعی در عملیات معدن نزدیک – به سوی یک رویکرد پایدار برای استخراج و حفظ میراث غارشناسی. جی. پاک. تولید 2019 ، 239 ، 118040. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- دویا، ر. ناکایاما، SSMM؛ هوکوتو، ن. هارویا، تی. یابه، جی. موزندو، ک. یوهانس، YB; کاتبا، ع. زیامبو، جی. اوگاوا، تی. و همکاران استفاده از زمین در زیستگاه ها بر غلظت فلزات در مارمولک های وحشی در اطراف یک سایت معدن سرب سابق تأثیر می گذارد. محیط زیست علمی تکنولوژی 2020 ، 54 ، 14474-14481. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
- مارتینز، ن. بولینگر، سی. هارپر، آر. Ribeiro, R. اثرات زهکشی معدن اسید بر تنوع ژنتیکی و ساختار جمعیت طبیعی Daphnia longispina. آکوات. سموم 2009 ، 92 ، 104-112. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
- مریدی، م. کاوامورا، ی. شریف زاده، م. چاندا، EK; واگنر، ام. جانگ، اچ. Okawa، H. توسعه سیستم نظارت و ارتباط معادن زیرزمینی یکپارچه ZigBee و GIS. بین المللی J. Min. علمی تکنولوژی 2015 ، 25 ، 811-818. [ Google Scholar ] [ CrossRef ][ نسخه سبز ]
- گالاس، ا. تایزر، ام. Gałaś، S. استفاده از GIS برای پیش بینی تضادهای محیطی بالقوه در ژئوپارک آتشفشانی کولکا و آنداگوا (پرو). در بازآفرینی عمومی و حفاظت از منظر — با طبیعت دست به دست، مجموعه مقالات کنفرانس، کرتینی، جمهوری چک، 2 تا 4 مه 2018 ؛ Fialová, J., Ed. دانشگاه مندل در برنو—انجمن مهندسین منظر چک: برنو، جمهوری چک، 2018. [ Google Scholar ]
- ساعد پناه، س. امان اللهی، ج. ارزیابی ریسک آلودگی زیست محیطی و ژئواکولوژیکی منطقه معدنی قروه در غرب ایران. محیط زیست آلودگی 2019 ، 253 ، 811-820. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
- Saaty، TL نحوه تصمیم گیری: فرآیند سلسله مراتب تحلیلی. یورو جی. اوپر. Res. 1990 ، 48 ، 9-26. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- آگوارون، جی. اسکوبار، ام تی. Moreno-Jiménez، فواصل پایداری سازگاری JM برای قضاوت در سیستمهای پشتیبانی تصمیم AHP. یورو جی. اوپر. Res. 2001 ، 45 ، 382-393. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ازنار بلور، ج. Guijarro Martínez، F. Nuevos Métodos de Valoración. Modelos Multicriterio ; Editorial Universitat Politècnica de València: والنسیا، اسپانیا، 2005. [ Google Scholar ]
- کلوگ، کالیفرنیا؛ گریفین، DW Aeorobiology و حمل و نقل جهانی گرد و غبار صحرا. Trends Ecol. تکامل. 2006 ، 21 ، 638-644. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
- السامرایی، م. چان، آ. سلیم، SM; Mahabaleswar، شبیهسازیهای گردابی بزرگ ایالات متحده از رسوبگذاری ذرات در حوضه رسوبگذاری طولی یک تصفیهخانه آب. بخش اول: عملکرد ته نشینی ذرات. شیمی. مهندس J. 2009 ، 152 ، 307-314. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ناپف، ک. Bede, LC; آررودا، ال. آلوز، تی. Simons, B. Methods for After Disaster Impact Assessation: مطالعه موردی تأثیرات شکست سد Fundão بر روی گونه های زمینی در معرض خطر انقراض. یکپارچه سازی محیط زیست ارزیابی کنید. مدیریت 2020 ، 16 ، 1551-3777. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]
- دنتونی، وی. Massacci، G. ارزیابی تاثیر بصری ناشی از استخراج سطحی با ارجاع به مطالعه موردی واقع در ساردینیا، ایتالیا. محیط زیست علوم زمین 2013 ، 68 ، 1485-1493. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]





بدون دیدگاه