توزيع فضايي و مکان يابي ايستگاه هاي آتش نشاني شهر سنندج با استفاده از GIS و مدل AHP

توزيع فضايي و مکان يابي ايستگاه هاي آتش نشاني شهر سنندج با استفاده از GIS و مدل AHP


توزيع فضايي و مکان يابي ايستگاه هاي آتش نشاني شهر سنندج با استفاده از GIS و مدل AHP: کاربري هاي امدادي با توجه به فعاليت هايي که بر عهده دارند، نسبت به ساير خدمات شهري از اهميت ويژه اي برخوردار مي باشند. تحليل مکاني ايستگاه هاي آتش نشاني از نظر ايمني، دسترسي، ساختارهاي فضايي و کالبدي، عوامل اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي مي تواند در جهت کاهش آسيب پذيري شهر تا حد زيادي موثر باشد. انتخاب بهترين مکان براي ايستگاه هاي آتش نشاني تحت تاثير معيارها و ضوابط مختلفي از جمله شعاع پوششي، استخوانبندي شهر (ساختار فضايي) و کاربري اراضي خصوصا بافت هاي متراکم و فرسوده و فاصله از بازار هستند. بدين منظور و با توجه به معيارهاي مکان گزيني و با توجه به توانمندي ها و وضع موجود شهر و نيز با ارزيابي و تجزيه و تحليل وضعيت ايستگاه هاي آتش نشاني، نحوه توزيع مکاني و الگوي فضايي آنها مشخص گرديد و چنين نتيجه شد که تعداد ايستگاه هاي موجود شهر سنندج جهت پوشش کل شهر کافي نبوده و بيش از نيمي از محدوده فعلي شهر، خارج از شعاع پوشش استاندارد (3 تا 5 دقيقه) هستند و نيازمند مکان يابي ايستگاه هاي جديد مي باشند، تا بتوان زمينه اي فراهم آورد تا کل فضاي شهر تحت پوشش ايستگاه هاي موجود و پيشنهادي قرار گيرد.در اين مطالعه با استفاده از روش فرايند تحليل سلسله مراتبي (AHP) و تلفيق آن با قابليت هاي GIS براي مناطقي که خارج از شعاع عملکردي ايستگاه هاي موجود بودند، ايستگاه هاي جديدي مکان يابي گرديد.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=219678

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در مکان یابی (Site Selection):

اصولا مکان یابی تخصص بسیار مهمی در نصب نیروگاه‌های برق ، ایستگاه‌های مخابراتی، ایستگاه‌های خدمات شهری، مراکز توریستی و مکان‌یابی مجتمع خدماتی راه‌ها و …، به شمار می‌رود. به عنوان مثال:

در مکانیابی نیروگاه‌های برق ، هدف تعیین موقعیت احداث یک یا چند نیروگاه به منظور تامین انرژی مورد نیاز مناطق مسکونی یا صنعتی است و معیارهای تصمیم‌گیری، سهولت دسترسی به منابع سوخت، سهولت دسترسی به مناطق مصرف، سهولت دسترسی به منابع آب، نیروی کار و سهولت دسترسی به شبکه حمل و نقل می‌باشد.
در مکان‌یابی راهدارحانه‌ها یا پاسگاه‌های پلیس راه آنچه هدف است، تعیین موقعیت استقرار یا احداث پایگاه به منظور ایجاد حداکثر قدرت عکس‌العمل در برابر وضعیت‌های بحرانی است. معیارهای تصمیم‌گیری سهولت دسترسی به مراکز تدارکاتی، سرعت دسترسی به موقعیت های خطر و بحران و تحت پوشش قرار دادن حداکثر مساحت ممکن .

بنابراین در تعریف مکان یابی می‌توان گفت که عمل تصمیم‌گیری و تعیین مختصات استقرار مجموعه وسیله یا تجهیز جدید در میان مجموعه‌ای از موقعیت‌های مفروض، بارعایت محدودیت‌ها و در نظر گرفتن معیارهای مورد نظر است. در این تعریف وسیله یا تجهیز به امکانی اطلاق می‌شود که به واسطه سرویس آن، مجموعه‌ای از نقاط و موقعیت‌های مفروض، بهره‌مند می‌شوند. کاربرد GIS در مکان‌یابی را می‌توان اینگونه تشریح کرد:

تعیین موقعیت دقیق نقاط مرتبط
تعیین مسیرهای ارتباط فیزیکی بین نقاط مرتبط و وسیله یا وسایل جدید
تعیین دقیق ابعاد و نوع گستره جغرافیایی برای مکان‌یابی (پیوسته یا گسسته)

با پیشرفت جوامع بشری در ابعاد تکنولوژی، فرهنگی، اقتصادی و ارتباطات پیش بینی می شود که ساکنان سیاره زمین برای رفع نیازهای خود بیش از گذشته به مدیریت اطلاعات از یک طرف و منابع طبیعی زمین از طرف دیگر، احتیاج داشته باشند. این دو مورد مستلزم پردازش نیازهای جوامع انسانی و ساختارهای فرهنگی با در نظر گرفتن وضعیت طبیعی و زیست محیطی سیاره زمین است. این امر مستلزم استفاده از تکنولوژی های اطلاعاتی است که بتوانند هر دو بعد ساختارهای طبیعی و اجتماعی را با هم در نظر بگیرند.

از میان نرم افزارهای پردازش بانک های اطلاعاتی، نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی تنها نرم افزاری است که می تواند با دیدی جغرافیایی این هر دو بعد را یکجا پردازش و به همراه نمایش گرافیکی به زبان ساده بیان نماید. بسیاری از مسائل بخش های مختلف سیاره زمین از جمله کشور ایران نظیر خشک شدن دریاچه ها و رودخانه های پر آب گذشته، مسائل آلودگی هوا و ریزگردها، بیابان زایی، کمبود آب آشامیدنی، عدم موفقیت پروژه های کلان مانند سدها، و مسائل زیست محیطی و نابودی گونه های گیاهی و جانوری همگی بعد جغرافیایی دارند که با دیدی ترکیبی در نرم افزارهای جغرافیایی قابل بررسی هستند.

بخش قابل توجهی از مشکلات جوامع انسانی به دلیل عدم پردازش اطلاعات مکانی در تصمیم گیری های اقتصادی و اجتماعی مانند راه اندازی فعالیت های اقتصادی کلان و سرمایه گذاری های خرد است. این عدم پردازش منجر به بروز مسائل زیست محیطی، کاهش توان رقابت پذیری با افزایش هزینه ها و یا ایجاد آلودگی هایی برای جوامع انسانی می شود. بسیاری از پارامترهای دخیل در این مسائل حالت غیردقیق و فازی دارند. با گنجانده شدن توابع و عملگرهای پردازش فازی در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی بسیاری از این مسائل را می توان به آسانی مورد پردازش قرار داد و راه حل های عملیاتی برای آن ها پیشنهاد نمود.

یک کاربر سیستم اطلاعات جغرافیایی هر چند به تمامی ابزارها و کدهای این نرم افزار تسلط داشته باشد تا زمانی که با روشی منسجم برای یک مطالعه در این نرم افزار آشنا نباشد، نمی تواند گزارش مدون و پروژه دقیق را تهیه و به سرانجام برساند. ما به شما کمک میکنیم.

با ما در تماس باشید: 09382252774 دکتر سعید جوی زاده

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید