توزيع ميزان بستري بيماران مبتلا به بيماري عروق کرونر در استان اردبيل با استفاده از سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS

توزيع ميزان بستري بيماران مبتلا به بيماري عروق کرونر در استان اردبيل با استفاده از سيستم اطلاعات جغرافيايي GIS


زمينه و هدف: بيماريهاي قلبي- عروقي اولين علت مرگ ومير و ناتواني در جهان است. آگاهي از وضعيت سلامت و الگوي فضايي و زماني شيوع بيماري نقش اساسي در برنامه ريزي سلامت دارد. لذا اين پژوهش با هدف بررسي روند فضايي و زماني بيماري عروق کرونر در استان اردبيل انجام گرفت.
روش کار: اين پژوهش مطالعه اي توصيفي– تحليلي و مقطعي است. جمعيت مورد بررسي تمامي بيماران بستري به علت بيماري عروق کرونر در بيمارستان هاي وابسته به دانشگاه علوم پزشکي اردبيل در يک بازه زماني 5 ساله (1394-1390) به روش سرشماري انتخاب شدند. داده ها از نظر محل سکونت و زمان بستري طبقه بندي شده و نرخ بستري بر اساس جمعيت بدست آمده همان سال محاسبه گرديد. ميزان هاي حاصله توسط 
SPSS-23 با استفاده از آزمون هاي توصيفي و تحليل واريانس با اندازه گيري هاي مکرر مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت و سپس نقشه هاي توزيع فضايي به تفکيک سال با استفاده از نرم افزار ArcGIS 10.2 ترسيم شد.
يافته ها: در تجزيه وتحليل دموگرافيک از 60156 بيمار بستري به علت بيماري عروق کرونر در بازه زماني مورد مطالعه، 58 درصد را مردان و 42 درصد را زنان تشکيل ميدادند. بيشترين محدوده سني بيماران بستري 60-69 سال (25.3%) بود. در بررسي مدت و دفعات بستري بيماران مبتلا به بيماري عروق کرونر 92.4 درصد بيماران کمتر از 7 روز و 53.9 درصد بيماران يک بار بستري شده بودند. در بررسي روند زماني بيماري، بيشترين نرخ بستري با روند صعودي در خلخال و با روند کاهشي در اردبيل و کمترين نرخ بستري عليرغم روند افزايشي در شهرستان کوثر مشاهده شد. در طول بازه زماني بيشترين کاهش نرخ به ترتيب در شهرستان بيله سوار، مشکين شهر، نمين و نير و بيشترين افزايش در گرمي، پارس آباد و کوثر ديده شد.
نتيجه گيري: با استفاده از سيستم اطلاعات جغرافيايي توزيع فضايي و مناطق در معرض خطر و روند فضايي و زماني بيماري عروق کرونر قلب در بازه زماني 94-1390 در استان اردبيل مدلسازي شد. نتايج نشان داد که ميزان بستري در برخي از شهرستان هاي استان عليرغم نوسان در سال هاي متوالي بالا بوده و روند افزايشي داشت. همچنين مناطق شمالي و جنوبي استان در معرض خطر بيشتري از لحاظ ابتلا بودند. با شناسايي مناطق در معرض خطر و روند افزايشي ميزان بستري مي توان از عوامل خطر بيماري هاي قلبي و عروقي در دوران کودکي و نوجواني و در زمان درمان بيماران از مرگ و مير ناشي از اين بيماري ها پيشگيري نمود.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=301954

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید