روابط توپولوژی در GIS

روابط توپولوژی در GIS


روابط توپولوژیک در GIS بسیار مهم و کاربردی است.اگر کار شما با سیستم های اطلاعات جغرافیایی است با ید این قضیه را جدی بگیرید.

2- توپولوژی محدوده
در این نوع توپولوژی پلیگونها توسط یک رشته از قوسها با مختصات معین و به هم پیوسته ای تعریف میشوند. در این ساختار، پلیگونها با فهرستی از قوسهایی که پلیگون را احاطه نمودهاند، نمایش داده میشود و بنابراین به توپولوژی قوس- پلیگون (arc Topology- Polygon) معروف اند. خیلی از عوارض که یک منطقه یا سطح مشخصی را بر روی زمین میپوشانند (مانند دریاچه ها و جنگلها) توسط این مدل قابل تحلیل هستند.

روابط توپولوژی در GIS
روابط توپولوژی در GIS

در شکل بالا پلیگون C توسط قوس های 2، 4، 9، 6 محدود شده است. توجه کنید که پلیگون E در داخل پلیگون بزرگتری مشخصشده توسط حرف F قرار گرفته است که فقط با یک قوس محدود شده است. در مواقعی درج حرف صفر مبین واقعیت تودرتو بودن پلیگونها است. مانند دریاچهای که یک جزیره هم داشته باشد. مانند پلیگون E که با قوس 7 ایجاد و در داخل پلیگون بزرگتر F قرار گرفته است. در این مدل، ممکن است یک قوس در تشکیل بیش از چندین پلیگون مشارکت نماید. همچنانکه در شکل قبل مشخص است، قوس شماره 8 در لیست مربوط به پلیگونهای B و F ذکر گردیده است. با این ساختار هر قوس فقط یک بار در حافظۀ کامپیوتر ذخیره شده و از این طریق از تکرار بی مورد قوسها خودداری میشود.

3- توپولوژی مجاورت
در این نوع توپولوژی هر قوس دارای جهت (از -گره به-گره بعدی) مشخصی می باشد، که هنگام رقومی کردن عوارض به آنها تخصیص داده شده است. در این مدل که بهنام توپولوژی چپ – راست (right Topology- Left) معروف است، لیستی از پلیگونهای قرارگرفته در سمت راست و چپ هر قوس به طور جداگانه در جداول اطلاعات مربوطه ذخیره میگردد. دو پدیده جغرافیایی مختلف (مانند محدوده یک دریاچۀ و جزیره واقع در آن) که دارای محدوده مشترکی هستند، بهعنوان عوارض مجاور هم تعریف میشوند. از این نظر، مجاورت، مفهوم توپولوژیکی است که در مدل دادهای برداری با استفاده از آن میتوان در جهت شناسایی محدوده های کنار هم، عملیات محاسباتی و یا تحلیلهای مکانی را پیاده نمود .

توپولويس دز جس اس اس
توپولويس دز جس اس اس

به عنوان مثال، در شکل بالا پلیگون B در سمت چپ قوس 6 واقع میباشد و پلیگون C نیز در سمت راست همان قوس واقع شده است. بنابراین، میتوان گفت که پلیگونهای B و C در مجاورت هم قرار گرفتهاند. توجه داشته باشید که برچسب پلیگون 1 در خارج از محدوده گذاشته شده است. بنابراین، پلیگون A به نام پلیگون خارجی یا جهانی (Universal Polygon) نامیده میشود و محدوده خارج از منطقۀ مطالعاتی را نمایش میدهد. پلیگون جهانی باعث میشود که تمامی قوسها همواره دارای جهت (سمت) چپ و راست مشخصی باشند. توجه کنید که لیست مختصات مربوط به تمامی قوسها، در جدول ارتباطی دیگری ذخیره شده است.

مفاهیم سه نوع توپولوژی مطرح شده، این امکان را فراهم می سازد که با استفاده از آنها بتوان نوع روابط و همسایگی ها را مدلسازی نمود. اما بین عوارض جغرافیایی ارتباطات دیگری نیز وجود دارد. مثلا ممکن است یک عارضۀ جغرافیایی، ترکیبی از عوارض دیگر باشد. به عنوان مثال، یک مسیر اتوبوسرانی از اتصال چندین بخش از خیابانهای مختلف تشکیل شود. یا یک کشور ممکن است از مجموعهای از استانها ایجاد شده باشد. بعلاوه، عوارض جغرافیایی با گذشت زمان ممکن است تغییر یابند. از این رو، توجه به این تغییرات باید حائز اهمیت باشد.گاهی ممکن است برای یک مکان جغرافیایی ثابت، دو عارضۀ متفاوت تعریف گردد، که باهم همپوشانی داشته باشند. مانند قطعه زمینی که هم به عنوان مرتع تعریف شده و هم محل زیست یک حیوان خاص باشد. سه نوع رابطۀ توپویوژیک تعریف شده قبلی، این نوع ارتباطات را پشتیبانی نمیکنند. برای حل این مشکل، دو نوع دیگر از مدلهای توپولوژیک مطرح شده است که به منظور بیان روابط پیچیده قابل استناد هستند.

سیستم اطلاعات جغرافیایی

GIS آشنایی با کتبGIS آشنایی با مجلات معتبر جی ای اسآشنایی با مجلات معتبرآشنایی با مجلات معتبر جی ای اسآشنایی با نرم افزار GISآشنایی با نرم افزار جی ای اسآشنایی با نرم افزارهای متن باز GISآشنایی با نرم افزارهای متن باز جی ای اسآموزش GIS در ادارات و سازمانها در تهرانآموزش GIS در تهرانآموزش Web GIS در تهرانآموزش تحلیل فضایی با GISآموزش تحلیل فضایی با جی ای اسآموزش تخصصی GIS در تهرانآموزش تخصصی جی ای اس در تهرانآموزش جی ای اس GIS در تهرانآموزش جی ای اس در ادارات و سازمانها در تهرانآموزش درون یابی با استفاده از GISآموزش درون یابی با استفاده از جی ای اس در تهرانآموزش مقاله نویسی ISI در حوزه جی ای اسآموزش مقاله نویسی ISI در حوزهGISآموزش مکان یابی با GISآموزش مکان یابی با جی ای اسآموزش وب جی ای اس در تهرانآموزشگاه GIS در تهرانآموزشگاه جی ای اس GIS در تهرانتدریس خصوصی GIS در تهرانتدریس خصوصی جی ای اس در تهرانتهیه نقشه با استفاده از GISتهیه نقشه با استفاده از جی ای استولید مدل رقومی ارتفاعی زمین در GISتولید مدل رقومی ارتفاعی زمین در جی ای اسداده های توصیفی در GISداده های توصیفی در جی ای اسداده های مکانی در GISداده های مکانی در جی ای اسدانلود Arc Hydroدانلود Xtoolsدانلود نرم افزار GISدانلود نرم افزار جی ای اسدانلود نرم افزارهای متن باز GISدانلود نرم افزارهای متن باز جی ای اس GISدوره آموزش Arc Hydro در تهراندوره آموزش آرک هیدرو در تهراندوره آموزشی GIS در تهراندوره آموزشی جی ای اس در تهرانکاربرد  GIS در علوم خاککاربرد GIS در برنامه ریزی شهریکاربرد GIS در زمین شناسیکاربرد GIS در کشاورزیکاربرد GIS در گردشگریکاربرد GIS در محیط زیستکاربرد GIS در منابع آبکاربرد GIS در هیدرولوژیکاربرد جی ای اس GIS در برنامه ریزی شهریکاربرد جی ای اس GIS در پزشکی کاربرد جی ای اس GIS در جغرافیاکاربرد جی ای اس GIS در زمین شناسیکاربرد جی ای اس GIS در علوم خاککاربرد جی ای اس GIS در کشاورزیکاربرد جی ای اس GIS در گردشگریکاربرد جی ای اس GIS در محیط زیستکاربرد جی ای اس GIS در منابع آبکاربرد جی ای اس GIS در هیدرولوژیکاربردGISدر پزشکی کاربرد GIS در جغرافیاکارگاه آموزش GIS در تهرانکارگاه آموزش جی ای اس در تهرانمدل رقومی ارتفاعی زمینمشاوره پایان نامه GISمشاوره پایان نامه جی ای اسمعرفی کتب جی ای اسمعرفی کتبGISمعرفی مجلات معتبر GISمعرفی مجلات معتبر جی ای اسموسسه آموزشی GIS در تهرانموسسه آموزشی جی ای اس GIS در تهران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید