1. مقدمه
امکانات و محدودیت های گسترده تحلیل جغرافیایی با استفاده از GIS در تحقیقات آموزشی توسط بسیاری از نویسندگان، به ویژه در زمینه هایی مانند انتخاب مدرسه یا نابرابری فرصت های آموزشی اشاره شده است [ 1 ، 2 ].
تمام نمونه های تحرک انسان دارای ویژگی های زمانی و مکانی هستند [ 3 ، 4 ]. به عنوان مثال، بسته به هدف سفر، محل سکونت فرد ممکن است بر انتخاب مقصد [ 5 ] از جمله سفرهای مدرسه تأثیر بگذارد. تحقیقات در مورد آموزش همراه با تحرک بر یافتن پیوندهایی بین مدت زمان تحصیل و تحرک نیروی کار متمرکز شده است، به عنوان مثال، [ 6 ]، آموزش و دستمزد برای زنان و مردان [ 7 ]، بیکاری، فقر و محل سکونت [7]. 8 ، 9 ]، جهانی شدن در آموزش [ 10]، و تأثیر مکان مدارس بر امکانات محدود استفاده از آنها توسط گروه های اجتماعی خاص [ 11 ]. همه اینها جنبه جغرافیایی کمتر و بیشتر اقتصادی دارند. تحقیقات اجتماعی از جمله به مسائل تحرک و فعالیت های انسانی بر اساس داده های جمع آوری شده در رسانه های اجتماعی [ 12 ]، تأثیر تغییرات فاصله جغرافیایی ناشی از رویدادهای زندگی بر فراوانی تعاملات اجتماعی [ 13 ] و مسئله کیفیت فضای جغرافیایی اطراف مدارس در رابطه با عدالت اجتماعی [ 14 ].
آموزش مرحله ای از چرخه زندگی افراد است که بر عملکرد بعدی او در جامعه تأثیر می گذارد. در مراحل اولیه آموزش، انتخاب مدرسه معمولاً توسط والدین یا سرپرستان انجام می شود [ 15]، اما با گذشت زمان جوانان تأثیر فزاینده ای در انتخاب و مکان مدارس خود دارند. تقاضا و عرضه نقاط در مدارس معتبر متعادل نیست. این به علایق و ظرفیت فکری جوانان و همچنین به وضعیت مالی خانواده های آنها، به ویژه در آموزش عالی، به عنوان مثال، دانشگاه، مرتبط است. فاصله بین مدارس متوالی به ویژه در بین جوانان ساکن خارج از مراکز دانشگاهی در حال افزایش است. این امر تحرک جوانان را از نظر رفت و آمد از خانه به مدرسه یا نیاز به اجاره مسکن برای مدت تحصیل افزایش می دهد. ممکن است شرایط منطقه ای برای انتخاب مدرسه و تحرک در کشورهای مختلف وجود داشته باشد، اما مسیر خود مشابه است. برای ثبت نام در مدرسه ای دیگر باید یک مدرسه تکمیل شود.
مسیر تحصیلی جغرافیایی به مجموعه مدارس تکمیل شده متوالی و پیوندهای بین آنها در طول دوره آموزشی با در نظر گرفتن نوع مدرسه و موقعیت جغرافیایی آن اطلاق می شود. بسته به تعداد مدارس، مسیر ممکن است از نظر طول و تعداد موارد متفاوت باشد. این شامل نقاط آدرس مدرسه و خطوطی است که مدارس متوالی را به هم متصل می کند (به سادگی یا با استفاده از شبکه های حمل و نقل)، و ممکن است به صورت اختیاری شامل ویژگی های نقطه یا خط باشد. می توان آن را به صورت زیر مشخص کرد:
جایی که GEP به مسیر آموزشی جغرافیایی اشاره دارد. S n نقطه آدرس مدرسه n (POIn) است. L n-1,n نشان دهنده خطوط اتصال نقاط S n -1 و Sn است. A m S n به ویژگی های مدرسه اشاره دارد. A r L n-1,n به صفات خط اشاره دارد. n تعداد مدارس تکمیل شده است. m تعداد صفات مدرسه و r تعداد صفات خط است.
نگارنده در این مقاله ایده جدیدی برای بررسی مسیرهای آموزشی جغرافیایی با GIS و آمار فضایی ارائه می دهد.
هدف کلی پژوهش، پیشنهاد تحقیق در مسیر تحصیلی جغرافیایی است. به این منظور:
آنها به سوالات زیر پاسخ دادند:
-
دانشجویان مورد بررسی از کجا آمده اند؟
-
آیا در طول تحصیل محل سکونت خود را تغییر دادند؟
-
چه مدت و با چه وسیله ای به دانشگاه رفتند؟
-
مدارس آنها قبل از شروع تحصیل در کجا قرار داشت؟
-
مسیر تحصیلی جغرافیایی آنها از ابتدای تحصیل چگونه بوده است؟
این اثر اولین تلاش برای پاسخگویی به سوال در مورد کل مسیر آموزشی جغرافیایی است. علاوه بر این، این تحقیق به ما امکان می دهد تا تحرک جوانان در طول تحصیل و همچنین دامنه نفوذ یکی از دانشکده های دانشگاه لودز را تعیین کنیم.
لودز 700000 نفر جمعیت دارد و سومین شهر بزرگ لهستان است. جوانان در لهستان امکان تحصیل در 19 دانشگاه را دارند. بزرگترین آنها عبارتند از: دانشگاه لودز. دانشگاه صنعتی لودز؛ دانشگاه پزشکی؛ آکادمی موسیقی Grażyna و Kiejstut Bacewicz; آکادمی هنرهای زیبای استرزمینسکی؛ و مدرسه ملی فیلم، تلویزیون و تئاتر لهستان.
مطالعه مسیر آموزشی جغرافیایی در بین دانشجویان اطلاعات جغرافیایی شاغل به تحصیل در دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه لودز (لهستان) در سال تحصیلی 2016/2017 انجام شد. در آن سال، تعداد کل دانشجویان رشته اطلاعات جغرافیایی در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد 151 نفر (70 + 81) بود. تفاوت جنسیتی زیادی بین سالهای مختلف وجود نداشت و سهم زنان از 41.77% تا 58.6% بود. این دانش آموزان بین سال های 1368 تا 1376 متولد شده اند، یعنی بین 20 تا 28 سال سن داشته اند.
مسیر تحصیلی جغرافیایی دانش آموزان مورد بررسی در سیکل اول حداقل شامل سه مدرسه ابتدایی، راهنمایی و راهنمایی (دبیرستان/دانشکده فنی) بود. در مورد دانشجویان دوره دوم حداقل چهار مرحله تحصیلی را باید پشت سر می گذاشتند.
2. مواد و روشها
یک مسیر تحصیلی جغرافیایی ممکن است در هر زمانی از زندگی یک فرد منتخب و در هر مرحله از تحصیل او مورد مطالعه قرار گیرد. باید در نظر داشت که چرخه آموزش ممکن است از کشوری به کشور دیگر متفاوت باشد و ممکن است در یک کشور اصلاح شود. در لهستان، بین سالهای 1999 و 2016، ترتیب آموزش زیر برقرار بود: آموزش پیش دبستانی (فقط برای کودکان 6 ساله اجباری). آموزش ابتدایی – شش سال؛ دبیرستان (راهنمایی) – سه سال. برای مدارس متوسطه: دبیرستان (سه ساله) یا دانشکده فنی (چهار سال). دانشآموزان در آخرین سال تحصیلی خود در امتحان اجباری شرکت میکنند که مهارتهای کسبشده در طول تحصیل را تأیید میکند [ 16 ]. آموزش عالی مطابق با اعلامیه بولونیا [ 17 ] انجام می شود] در یک سیستم سه دوره لیسانس-کارشناسی ارشد-دکتری، (لیسانس 3-3.5 سال، کارشناسی ارشد 1.5-2 سال، دکترا 4 سال). رشته های تحصیلی خاص مانند پزشکی یا حقوق دوره های کارشناسی ارشد 5 ساله دارند [ 18 ].
2.1. روش شناسی
روش مطالعه موضوعات مربوط به استفاده از GIS برای انجام پروژه تحقیقاتی را پوشش می دهد. تصمیم بر این شد که کل فرآیند تحقیق با استفاده از ابزار GIS انجام شود. این شامل برنامه ریزی و استفاده از داده های مربوطه، پیش پردازش، ایجاد پایگاه های داده، و انتخاب آمار و روش های تجسم مربوطه بود ( شکل 1 ).
2.2. منبع اطلاعات
داده ها از منابع خارجی برای مطالعه جمع آوری شد، یعنی:
-
بانک اطلاعاتی محل سکونت کلیه دانشجویان (151) رشته منتخب در دانشگاه لودز؛
-
پایگاه داده آدرس Google/Open Street Map (POI)؛
-
ثبت ایالتی مرزها و مساحتهای زیرمجموعههای سرزمینی کشور و جادهها، با فرمت .shp از مؤسسه زمینشناسی و نقشهنگاری دولت در www.codgik.gov.pl دانلود شده است، در 12 اکتبر 2021 قابل دسترسی است.
سپس داده ها مستقیماً از دانشجویان رشته انتخابی به دست آمد. یکی از سه گزینه برای به دست آوردن داده ها در نظر گرفته شد: نظرسنجی ایمیلی، مصاحبه شخصی و مصاحبه تلفنی [ 19]. نظرسنجی ایمیلی انتخاب شد. مزیت این نوع نظرسنجی، بیش از هر چیز، دسترسی آسان به گروه هدف است. این نظرسنجی از طریق ایمیل برای همه دانشجویان اطلاعات جغرافیایی از طریق پلت فرم دانشگاه USOS ارسال شد. این روش تحقیق باعث ایجاد هزینه های کم، دسترسی به کل جمعیت و ناشناس ماندن می شود که یک جنبه مهم برای پاسخ دهندگان است. علاوه بر این، به آنها فرصت داد تا در مورد پاسخ های صحیح فکر کنند، یا پاسخ ها را در منابع مناسب بررسی کنند (مثلاً سؤالات مربوط به آدرس مدرسه). با این حال، عیب اصلی آن معمولاً درصد پایین پاسخ ها و عدم کنترل بر پاسخ های آنها است. تعداد 89 دانش آموز به سؤالات نظرسنجی پاسخ دادند، اما 84 نفر از آنها کامل و پذیرفته شدند که بیش از 55 درصد از کل جمعیت را تشکیل می دهند.جدول 1 ) برای هر سال بررسی شد.
نظرسنجی با استفاده از Google Docs Forms ایجاد شده است. به سه قسمت تقسیم شد. بخش اول شامل سوالات مربوط به اطلاعات پایه دانشجو، اطلاعات دموگرافیک (جنسیت، سال تولد، سال تحصیل) و تحصیلات تکمیل شده در مقطع کارشناسی توسط دانشجویان کارشناسی ارشد (رشته و مدرسه) بود. بخش دوم نشانی محل اقامت دائم و اقامت موقت احتمالی در طول مدت مطالعه (شهرستان، کد پستی، شهر، خیابان، بلوک اختیاری/شماره خانه) را پوشش میدهد. همچنین از دانشجویان در مورد مدت زمانی که طول می کشد تا به دانشگاه برسند و وسایل حمل و نقلی که اغلب انتخاب می کنند، سوال شد. بخش سوم مربوط به اطلاعات مربوط به مسیر تحصیلی آنها و مدارس تکمیل شده: ابتدایی، راهنمایی و راهنمایی (اعم از دبیرستان یا دانشکده فنی) بود. پاسخ به سؤالات فردی در یک صفحه گسترده xlsx. با یک ردیف مربوط به یک پاسخ دهنده و ستون هایی نشان دهنده سؤالات نظرسنجی موجود بود. داده های نظرسنجی قابل اعتماد هستند. این نظرسنجی توسط 55 درصد از کل دانش آموزان تکمیل شد. ساختار آنها بر اساس جنسیت و محل سکونت نشان دهنده ساختار کل جمعیت است.
2.3. پیش پردازش داده ها
داده های به دست آمده باید به اندازه کافی آماده می شد. در پیش پردازش، تأیید شد که همه پاسخ دهندگان به هر یک از سؤالات پاسخ دادند، یعنی نظرسنجی ها کامل بودند. مشخص شد که 5 نفر آنها را به اشتباه پر کرده اند و پاسخ هایی از دست رفته است، بنابراین آنها را دور انداخته اند. در نهایت از هشتاد و چهار پرسشنامه به درستی تکمیل شده در پژوهش استفاده شد. سپس اسامی جغرافیایی بررسی شد. در اینجا، در پر کردن نام شهرها نیز بی دقتی صورت گرفت، که به صورت دستی تصحیح شد، اغلب مربوط به شهر لودز، که به اشکال مختلف املا میشد: لودز، لودز، لودز، لودز. ابهام نام های جغرافیایی زمانی رخ داد که چندین شهر در لهستان با همین نام وجود داشت، به عنوان مثال، Moszczenica، و Zawada. برای تعیین مکان صحیح از نام استان و کد پستی استفاده شد. داده های آدرس در . فرمت xlsx سپس با استفاده از پایگاه داده آدرس Open Street Map کدگذاری شد. سیستم مختصات جهانی ژئودزی 84 انتخاب شد. این ویژگی شکل فایل های نقطه ای را با ویژگی های جدید ایجاد می کند. مشخصات آدرس دانشجویان ریاست دانشکده علوم جغرافیایی نیز به همین روش ارائه شد.
2.4. روشهای تحلیل
روشهای کارتوگرافی برای تجسم نتایج محل اقامت دانشجویی، از جمله امضاهای نقطهای، و نمودارهای دایرهای و برداری استفاده شد. آمار توصیفی ساده مانند حداقل، حداکثر، میانگین حسابی و انحراف معیار محاسبه شد. مشخص شده است که معیارهای مرکز نگاری، مرکز و بیضی انحراف استاندارد، به خوبی در تجزیه و تحلیل توزیع نقاط آدرس (POI) عمل می کنند [ 20 ]. این آمار “سنتروگرافی” فضایی اساسی مورد بحث قرار گرفته است و در طول 90 سال گذشته توسعه یافته است [ 21 ، 22 ، 23 ]. محاسبات در فضای جغرافیایی (در سیستم مختصات جغرافیایی GCS_WGS_1984) انجام شد.
زمان رسیدن دانشجویان به دانشگاه با استفاده از تحلیل شبکه (تحلیلگر شبکه موجود در ArcGIS) ارائه شد که برای آن نقاط آدرس و کلاس جاده اشیاء مورد نیاز بود. نحوه حمل و نقل اعلام شده توسط پاسخ دهندگان در نظرسنجی در نمودار نشان داده شده است.
3. نتایج
3.1. گستره فضایی خاستگاه دانش آموزان
در ابتدا، توزیع مکانی محل سکونت کلیه دانشجویان رشته اطلاعات جغرافیایی (151)، و شرکت کنندگان در نظرسنجی (83)، مقایسه شد.
توزیع فضایی محل سکونت همه 151 دانشجو ( شکل 2 A,B) به وضوح نشان داد که بیش از 75٪ از استان لودز که دانشگاه لودز در پایتخت آن قرار دارد آمده است. بقیه دانشجویان از مناطق همسایه و تنها تعداد کمی از آنها از مکانهایی که بیش از 200 کیلومتر دورتر از دانشگاه بودند، آمده بودند. این به این معنی است که تعداد انگشت شماری از افرادی که تحرک بیشتری از خود نشان داده اند و از مناطق دیگر لهستان برای تحصیل آمده اند و اکثر آنها از نزدیکی لودز آمده اند. این نیز با اندازه و شکل بیضی انحراف معیار نشان داده شد، که منطقه ی ولد Łódź را پوشانده بود و فقط اندکی جنوب غربی وکالت همسایه Masovian را پوشش می داد ( شکل 2 A).
محل سکونت دانشجویان به دست آمده از نظرسنجی ها (تقریباً 55٪ از جمعیت) تقریباً با محل به دست آمده از دانشگاه یکسان بود ( شکل 2 C, D)، نمونه 10٪ مازاد ساکنان Voivodeship Łódź را نشان می دهد. به کل جمعیت فرض بر این بود که می توان از نمونه استفاده شده نتیجه گیری معتبری داشت. در یک خط مستقیم، دورترین نقطه آدرس در سووالکی، تقریباً 350 کیلومتری شمال شرقی دانشکده علوم جغرافیایی قرار داشت، در حالی که نزدیکترین آن 0.2 کیلومتر بود.
از دانشجویان مورد بررسی، 38.6 درصد به طور موقت محل سکونت خود را تغییر دادند ( شکل 3 ). 61.4 درصد باقی مانده در طول تحصیل خود حرکت نکردند، که 28.4 درصد در لودز زندگی می کردند و 33 درصد از خارج از شهر به دانشگاه رفت و آمد داشتند.
دورترین نقاط مورد توجه دانشجویانی که تقریباً روزانه رفت و آمد می کردند، روستاهایی بود که در 83 کیلومتری شمال و 81 کیلومتری غرب ساختمان دانشکده قرار داشتند (فاصله جاده). البته شایان ذکر است که فاصله محل سکونت دانشجویان از دانشگاه همیشه متناسب با زمان مورد نیاز آنها برای رسیدن به آنجا نبود – وسیله حمل و نقل آنها نیز مهم است. اغلب، افرادی که بیشتر زندگی میکنند در مقایسه با افرادی که نزدیکتر زندگی میکنند اما از وسایل حملونقل عمومی استفاده میکنند، به زمان کمتری هنگام سفر با ماشین نیاز دارند. ساختمانهای دانشکده علوم جغرافیایی در جاده سراسری پلاک. 14، و به خوبی به شهرهای اطراف متصل هستند.
مدت زمان لازم برای رسیدن به دانشگاه که در پاسخها مشخص شده بود بین 10 تا 120 دقیقه بود و بیشتر دانشجویان برای رسیدن به آن بیش از 30 دقیقه نیاز نداشتند. یک گروه بزرگ از 23 درصد اعلام کردند که بیش از یک ساعت طول کشید، در حالی که دو نفر به مدت دو ساعت رفت و آمد داشتند. یک لایه شبکه ارائه شده به عنوان یک سرویس توسط پورتال ArcGIS Online برای تجزیه و تحلیل مسافت در طول شبکه حمل و نقل و همچنین زمان سفر دانشجویان به ساختمان های دانشکده علوم جغرافیایی استفاده شد. این لایه بر اساس داده های ارائه شده توسط ارائه دهندگان خارجی (به عنوان مثال، اینجا) بود و امکان محاسبه زمان سفر را با در نظر گرفتن تاریخ، زمان رسیدن و ازدحام فراهم می کرد. برای محاسبه تراکم ترافیک صبحگاهی، فرض بر این بود که دانشآموزان ساعت 8 صبح روز چهارشنبه، 6 اکتبر 2021 برای کلاس حاضر میشوند.
آستانه 15 دقیقه تعیین شد. این مبنایی برای تقسیم محدوده های مسافت جاده ای است که برای تجسم استفاده می شود ( شکل 4 ). هر نقطه آدرس دارای ویژگی میانگین زمان سفر [دقیقه] به دانشکده بود، و بخشهای جاده دارای ویژگی اختصاص داده شده با فاصله از دانشکده [کیلومتر] بودند. با توجه به نتایج بهدستآمده، میانگین زمان سفر به دانشکده تقریباً 21 دقیقه، کوتاهترین زمان 0.5 دقیقه و طولانیترین زمان 84 دقیقه از روستای کوویسی بود که یک دانشجو در آن زندگی میکرد.
در سؤال در مورد شیوههای حملونقل که دانشآموزان اطلاعات جغرافیایی بیشتر از آن استفاده میکردند، بیش از سه نوع نمیتوان انتخاب کرد، زیرا این فرض وجود داشت که انتخاب روشهای حملونقل (تراموا یا اتوبوس) و توانایی تغییر، به عنوان مثال، وجود دارد. ، از قطار تا دوچرخه شهری یا تراموا. انواع حمل و نقل زیر را می توان نشان داد: پیاده روی، دوچرخه سواری، ماشین، تراموا یا اتوبوس شهری، راه آهن، اتوبوس یا اتوبوس حومه شهر، یا غیره. اکثریت قریب به اتفاق 73.9 درصد مورد بررسی، تراموا یا اتوبوس شهری را به عنوان روش اصلی حمل و نقل خود انتخاب کردند ( شکل 5).) یک سوم دانشآموزان نیز پیادهروی میکردند، اما گروه کوچکی (10%) از دوچرخه استفاده میکردند که تعجبآور بود زیرا یک سیستم دوچرخه عمومی در شهر وجود دارد، بنابراین نیازی به استفاده از وسایل نقلیه شخصی نیست. پارکینگ دوچرخه نیز در دانشکده وجود دارد، اما از آن کم استفاده شده است. مسافران از فواصل دورتر قطار (15%)، اتوبوس یا اتوبوس برون شهری (14%) و ماشین مسافربری (25%) را به عنوان وسیله حمل و نقل ترجیحی خود شناسایی کردند.
3.2. مسیر آموزشی جغرافیایی دانش آموزان در حال مطالعه
در این مرحله از مطالعه، مبدأ دانشجویان و مهاجرت های موقت آنها برای مقاصد آموزشی و مهاجرت های روزانه آنها برای رسیدن به دانشکده علوم جغرافیایی مشخص بود.
بخش بعدی مطالعه به کل مسیر تحصیلی جغرافیایی دانش آموزان مربوط می شود. تجزیه و تحلیل نقاط آدرس مدارس نشان داده شده توسط پاسخ دهندگان نشان داد که آنها در مدارس واقع در نزدیکی خانه خود حضور داشتند ( شکل 6 ). در 12 سال تحصیل، تنها تعداد کمی به شهرهای دیگر نقل مکان کردند و یک نفر دوره ابتدایی و دبیرستان را در یونان به پایان رساند.
این نتیجهگیریها اندازه و توزیع بیضیهای انحراف معیار محاسبه و ترسیم شده برای هر سطح تحصیلی (به استثنای دانشآموز تحصیلکرده در یونان) را تأیید میکنند که تقریباً با مرکز در محدوده Łódź همپوشانی دارند ( شکل 7 ). این ممکن است به این معنی باشد که نه دانشآموزان و نه والدین آنها تحرک بیشتری در طول 12 سال تحصیل نشان ندادهاند.
مرحله آخر مطالعه شامل جستجو برای پاسخ به سؤال تحقیق بود: تحرک و مسیر یادگیری جغرافیایی دانش آموزان، که به صورت فاصله در یک خط مستقیم [کیلومتر] بین مراحل یادگیری آنها بیان می شود؟
برای تکمیل این، نقاط آدرس مدرسه با خطوط متصل شد ( شکل 8 )، آمار اولیه محاسبه شد ( جدول 2) .) و تجسم انجام شد. کمترین تفاوت فاصله در هنگام تغییر مدرسه ابتدایی به راهنمایی رخ داد که ممکن است به این دلیل باشد که مدرسه راهنمایی در همان ساختمان یا نزدیک مدرسه ابتدایی قرار داشت. تنها یک نفر در این مدت بیش از 100 کیلومتر محل سکونت و تحصیل خود را تغییر داده است. تکمیل دوره راهنمایی برای جوانان لهستانی اجباری بود، در حالی که تحصیلات بیشتر داوطلبانه بود. در لهستان، مدارس متوسطه کمتری نسبت به مدارس راهنمایی وجود دارد و در شهرهایی قرار دارند که ساکنان و وظایف اداری بیشتری دارند. دانش آموزان مدارس متوسطه را در مجاورت محل زندگی خود انتخاب کردند و یک دانش آموز از آتن (یونان) به لودز (بیش از 1500 کیلومتر) نقل مکان کرد. این ممکن است نتایج آمارهای حساس به مقادیر پرت را تحت تأثیر قرار داده باشد. و بنابراین در محاسبات لحاظ نشده است. تقریباً همه تحصیلات دولتی را به پایان رساندند و فقط تعداد انگشت شماری در مدارس کاتولیک تحصیل کردند. دبیرستان ها در میان دانش آموزان غالب بودند و هفت نفر مدرسه فنی ژئودزیک را تکمیل کردند.
دانشآموزان اطلاعات جغرافیایی باید طولانیترین مسیر را در آخرین مرحله تحصیلی خود طی میکردند، اگرچه این تحرک زیاد نبود و میتوان آن را منطقهای در نظر گرفت، زیرا اکثر مردم از Voivodeship Łódź میآیند ( شکل 8 )، و تنها تعداد کمی از بقیه آمدهاند. از لهستان
حدود نیمی از پاسخ دهندگان اطلاعات جغرافیایی سطح دوم را مطالعه کردند. همه آنها فارغ التحصیل تحصیلات سطح I در دانشگاه لودز بودند، بنابراین در دوره ای که 21 تا 25 سال داشتند و قادر به اتخاذ چنین تصمیماتی بودند، هیچ تحرکی نشان ندادند.
انگیزههای دانشآموزان در انتخاب نزدیکترین مرکز دانشگاهی چه بود؟ این سوال تنها با یک مطالعه عمیق تر قابل پاسخگویی است. میتوان فرض کرد که برخلاف سوئد، نقش متغیرهای جغرافیایی در تصمیمگیریهای فردی در مورد آموزش عالی قابل توجه بود. به طور خاص، به نظر می رسد که دستاوردهای آموزشی و نزدیکی دانشگاه ها تأثیر محسوسی بر تصمیم گیری های فردی داشته باشد. این اثرات ممکن است به نقش همسایگان محله، تقاضای بازار کار و هزینه های حضور در مطالعات [ 24 ] مرتبط باشد.
4. بحث
نتایج بهدستآمده ممکن است به «چرخش فضایی» در علوم اجتماعی (از جمله آموزش) و سهم رشته جغرافیا در زمینه آموزش مرتبط باشد [ 25 ].
در این مقاله یک مسیر آموزشی جغرافیایی تعریف شده و روشی برای بررسی آن با GIS و آمار فضایی ارائه شده است. مسیر تحصیلی جغرافیایی در میان گروههای اجتماعی مختلف در هر مرحله از تحصیل و همچنین پس از فارغالتحصیلی قابل بررسی است. تحقیقات مقایسه ای در کشورهای مختلف و سیستم های آموزشی ممکن است نتایج جالبی به همراه داشته باشد. نتایج ممکن است به سطح اقتصادی کشور یا منطقه، تراکم جمعیت، شبکه های سکونتگاهی و شبکه مدارس بستگی داشته باشد. ممکن است استفاده از آن در تحقیقات اجتماعی که طبقات مختلف اجتماعی را پوشش می دهد جالب باشد. مفهوم مسیر آموزش جغرافیایی تأثیر بیشتری در دنیای قبل از همهگیری داشت، اما همهگیری روششناسی پیشنهادی در این مقاله را تضعیف نمیکند.
یک گروه اجتماعی از دانشجویان اطلاعات جغرافیایی در دانشکده علوم جغرافیایی دانشگاه لودز برای تحقیق انتخاب شدند. مسیر تحصیلی آنها برای جوانانی بود که در لهستان تحصیل می کردند و مسیر تحصیلی جغرافیایی نشان می داد که اکثر آنها در مدارس نزدیک محل سکونت خود تحصیل می کردند و تصمیم گرفتند نزدیکترین دانشگاه را انتخاب کنند. نتایج پژوهش حاکی از تحرک کم دانشآموزان و بهطور غیرمستقیم خانوادههای آنان در طول دوره تحصیل بود.
مسائل مربوط به تحرک در طول تحصیل ممکن است جنبه اقتصادی نیز داشته باشد، مانند هزینه تحصیل و هزینه زندگی (در لودز، این موارد کمتر از ورشو، واقع در 100 کیلومتری شرق است)، و همچنین فرصتهایی برای یافتن یک شغل در طول تحصیل (ممکن است برعکس باشد).
کل فرآیند تحقیق در GIS انجام شد ( شکل 1 ). گام به گام شرح داده شده است و می توان از آن در مطالعات مقایسه ای استفاده کرد. از پایگاه های داده از منابع خارجی مانند: دانشگاه لودز، داده های ژئودزیکی و OSM و همچنین داده های مطالعات کیفی استفاده می کند. پیش پردازش و اتصال داده ها در یک پایگاه جغرافیایی یکی از موضوعات کلیدی کار تحقیق بود. روشهای تجسم مورد استفاده مناسب به نظر میرسند زیرا به سؤالات تحقیق پاسخ میدهند. با داده ها و ویژگی های بیشتر، پروژه ممکن است گسترش یابد.
نتایج یک مطالعه مسیر آموزشی جغرافیایی ممکن است برای مطالعه کامل تحرک فضایی از نظر حرکت روزانه، موقت و دائمی مورد استفاده قرار گیرد. یکی دیگر از مسائل مربوط به تحرک در دوره تحصیلی ممکن است به انتخاب محل سکونت موقت در طول تحصیل، در ترکیب با مشکلات اصیل سازی در شهرهای دانشگاهی مربوط باشد. نتایج این مطالعه ممکن است برای مقاصد بازاریابی برای مقامات دانشگاه مفید باشد، به عنوان مثال، برای جذب دانشجویان از مناطق دیگر و جستجوی پاسخ به این سوال که چرا جوانان مراکز آکادمیک دیگری را انتخاب میکنند (به عنوان مثال، در لهستان این مراکز عبارتند از کراکوف، وروتسواو، پوزنان، ورشو).
رویکرد GIS ارائه شده برای تحلیل مسیر آموزش جغرافیایی ممکن است پیامدهای مهم و ماندگاری برای آینده تحقیقات آموزشی از نظر جغرافیا و علم GIS داشته باشد.
بدون دیدگاه