1. مقدمه
با توسعه تقسیمات صنعتی و جهانی شدن تجارت، صنعت به تدریج در فضای جغرافیایی جمع شده و به یک پدیده جغرافیایی اقتصادی رایج [ 1 و 2 ] در کشورهای در حال توسعه و کشورهای توسعه یافته تبدیل شده است. به عنوان شکلی از سازماندهی فضایی، تراکم صنعتی می تواند اقتصاد بیرونی نیز ایجاد کند که بر توسعه شهری تأثیر می گذارد [ 3 ]]، و این اثر به عنوان متراکم شدن اثرات خارجی در نظر گرفته می شود. علاوه بر این، در پس زمینه اطلاعات، جهانی شدن و روندهای یکپارچگی منطقه ای، روابط بین شهرها به طور فزاینده ای نزدیک شده است. “فضای مکان” با “فضای جریان” جایگزین شده است، روند شبکه ای روابط فضایی منطقه ای رشد قابل توجهی داشته است، اثر مجاورت جغرافیایی کاهش یافته است و شبکه شهری و اثر سرریز فضایی آن به طور قابل توجهی بر توسعه شهرها تأثیر گذاشته است. 4 ]. به عنوان یک گره در فضای شبکه، توسعه یک شهر بیشتر به تأثیر متقابل و سرریز بین شهرها بستگی دارد تا به عملکردها و ویژگی های خود [ 5 ].]. مطالعات مربوطه نشان داده است که بازده تولید یک شهر ارتباط نزدیکی با اتصال آن در شبکه دارد [ 6 ]. با مشارکت در شبکه شهری و همکاری با شهرهای دیگر در شبکه، شهرها از صرفه های مقیاس برای ارتقای توسعه خود از طریق “رابطه مکمل” و “اثر هم افزایی” استفاده می کنند [ 7 ، 8 ، 9 ، 10 ]. همانطور که شهرها بیشتر به هم متصل می شوند، اهمیت “خارجی ها” به تدریج برجسته می شود [ 11 ، 12 ]]. بنابراین، تجزیه و تحلیل تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر توسعه با کیفیت بالا (HQD) شهرها از منظر اثرات خارجی تحت اتصالات شهری به طور فزاینده ای از اهمیت نظری و عملی برخوردار است.
1.1. توسعه شهری با کیفیت بالا
چین برای اولین بار HQD را در نوزدهمین کنگره ملی حزب کمونیست چین در اکتبر 2017 پیشنهاد کرد و خواستار توسعه کارآمدتر، عادلانه، باز و پایدار بود [ 13 ]. محققان چندین مطالعه اکتشافی در مورد HQD، از جمله مفهوم، انگیزش و سیستمهای شاخص آن انجام دادهاند [ 14 ، 15 ، 16 ]. به طور گسترده اعتقاد بر این است که HQD شامل پنج بعد است: نوآوری، هماهنگی، سبز، باز کردن، و به اشتراک گذاری. در میان آنها، مکانیسم تأثیرگذار HQD یک زمینه تحقیقاتی مهم در جغرافیای شهری است [ 17 ].]. با تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر بر HQD شهرها، به تدریج به موضوعی کلیدی در تحقیقات تبدیل شده است تا مرجع علمی برای تدوین علمی و مؤثر سیاستهای مربوطه فراهم شود. در حال حاضر، اکثر مطالعات مربوطه در مورد تأثیر HQD بر «قدرت درونزا» شهرها تمرکز میکنند و تأثیر عوامل «خارجی» بر HQD منطقهای را نادیده میگیرند. در حال حاضر، با توسعه یکپارچگی شهری، تأثیر خارجی نسبتاً آشکاری از اتصال فضایی شهری وجود دارد و تأثیر عوامل خارجی بر توسعه شهری باید هنگام بررسی نیروی محرکه HQD در نظر گرفته شود. علاوه بر این، تراکم شهری مکان مهمی برای ترویج توسعه پایدار منطقه ای است [ 18]، بنابراین مطالعه HQD تراکم شهری ارزش راهنمائی خاصی برای توسعه شهری دارد [ 19 ].
1.2. انبوه سازی های خارجی و شبکه های خارجی
به عنوان محصول تجمع واحدهای اقتصادی و فعالیت های اقتصادی آنها در یک فضای جغرافیایی معین [ 20 ]، تراکم فضایی عناصر شهری اثرات بیرونی تجمع را ایجاد می کند [ 21 ] که اثرات سرریز فضایی آشکاری دارد و بنابراین بر توسعه شهری تأثیر می گذارد. [ 22 ، 23]. با بهبود حمل و نقل و فناوری، شهرها بیشتر به هم متصل می شوند و اقتصاد تراکم دیگر محدود به یک فضای فیزیکی خاص نیست. شبکه های شهری می توانند تا حدودی از مرز فضای جغرافیایی عبور کرده و دامنه جریان فضایی عناصر شهری را گسترش دهند. شهرهای موجود در شبکه می توانند از تعامل با سایر شهرها بهره ببرند و درجه بهره حتی از اندازه خود شهر نیز بیشتر است [ 6 ]. کاپلو مفهوم “خارجی های شبکه” را مطرح کرد و معتقد بود که خارجی بودن به عنوان یک ویژگی اساسی یک شبکه شهری، برای توسعه شهرها و مناطق اهمیت زیادی دارد [ 8 ].]. در شبکه شهری، شهر به اشتراک گذاری، تطبیق و یادگیری از طریق مشارکت در شبکه شهری پی می برد و اقتصاد خود را از طریق فعالیت های تعاونی توسعه می دهد [ 9 ، 10 ]. اثر مقیاس استقراض تولید شده توسط همکاری شهرها در شبکه می تواند به طور موثر کارایی تولید شهری را بهبود بخشد [ 24 ، 25 ، 26 ]. مشخص شد که اثرات خارجی شبکههای شهری میتواند بر توسعه شهری تأثیر بگذارد [ 27 ، 28 ، 29 ]، از جمله یک اثر مقیاس استقراضی مثبت و یک اثر سایه جمعآوری منفی [ 21 ، 30 ].]. بحث در مورد رابطه بین عوامل خارجی و HQD به یک موضوع داغ در جغرافیای شهری تبدیل شده است [ 31 ]. برخی از محققان بر این باور بودند که اثرات خارجی تراکم تأثیر مهم تری بر توسعه شهری نسبت به اثرات خارجی شبکه دارد [ 32 ، 33 ، 34 ]، در حالی که سایر محققان فکر می کردند که اثرات خارجی شبکه می تواند تا حدی جایگزین اثرات خارجی تراکم شود [ 4 ، 6 ، 35 ]. در واقع، یک رابطه مکمل بین اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه وجود دارد و آنها می توانند با هم برای توسعه شهری کار کنند [ 28 ].
به طور خلاصه، مطالعات موجود پایه خوبی برای تجزیه و تحلیل رابطه بین اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD ایجاد کرده است. با این حال، بیشتر مطالعات در مورد اثرات خارجی شبکه شهری، نظری و فاقد مطالعات تجربی بودند. در یک سیستم شهری، اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه به طور مشترک بر HQD تأثیر میگذارند و اهمیت نسبی آنها چیست؟ علاوه بر این، مطالعات تجربی کمی در مورد تأثیر عوامل خارجی بر HQD بر اساس مقیاس تراکم شهری انجام شده است، و مکانیسم تشکیل داخلی آن هنوز نیاز به بررسی بیشتر دارد. از منظر اثرات خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه، بحث در مورد مکانیسم انتقال اثرات خارجی تجمع بر HQD اهمیت زیادی دارد. در حقیقت، لازم است در مورد تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD بحث شود. تحقیقات تجربی برای ارتقای HQD در پس زمینه ادغام منطقه ای و شبکه ها مفیدتر است. بر این اساس، 28 شهر در سطح استان در تراکم شهری میاندست رودخانه یانگ تسه از سال 2011 تا 2020 بهعنوان واحدهای تحقیقاتی انتخاب شدند. بر اساس دادههای چندمنبعی، تحلیل شبکه اجتماعی و یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای بررسی و توضیح رابطه بین اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD به منظور تعمیق درک مکانیسم HQD و ارائه درک نظری برای HQD مورد استفاده قرار گرفت. . تحقیقات تجربی برای ارتقای HQD در پس زمینه ادغام منطقه ای و شبکه ها مفیدتر است. بر این اساس، 28 شهر در سطح استان در تراکم شهری میاندست رودخانه یانگ تسه از سال 2011 تا 2020 بهعنوان واحدهای تحقیقاتی انتخاب شدند. بر اساس دادههای چندمنبعی، تحلیل شبکه اجتماعی و یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای بررسی و توضیح رابطه بین اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD به منظور تعمیق درک مکانیسم HQD و ارائه درک نظری برای HQD مورد استفاده قرار گرفت. . تحقیقات تجربی برای ارتقای HQD در پس زمینه ادغام منطقه ای و شبکه ها مفیدتر است. بر این اساس، 28 شهر در سطح استان در تراکم شهری میاندست رودخانه یانگ تسه از سال 2011 تا 2020 بهعنوان واحدهای تحقیقاتی انتخاب شدند. بر اساس دادههای چندمنبعی، تحلیل شبکه اجتماعی و یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای بررسی و توضیح رابطه بین اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD به منظور تعمیق درک مکانیسم HQD و ارائه درک نظری برای HQD مورد استفاده قرار گرفت. .
اهداف پژوهشی این مقاله به شرح زیر است: (1) برای روشن کردن مکانیسم تاثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD. (2) استفاده از یک مدل اقتصاد سنجی فضایی برای مطالعه تجربی چگونگی تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD. و (3) ارائه پیشنهاداتی در مورد ارتقاء HQD تراکم های شهری، به منظور ارائه مرجع برای برنامه های توسعه منطقه ای.
مشارکتهای حاشیهای این مطالعه عمدتاً در نکات زیر منعکس میشوند: (1) با ساختن یک چارچوب نظری، مکانیسم نظری بین اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD روشن میشود. (2) با استفاده از داده های چند منبعی، یک شبکه یکپارچه شهری ساخته می شود که می تواند ارتباطات عناصر بین شهرها را با دقت بیشتری منعکس کند و اثرات خارجی شبکه های شهری را بهتر اندازه گیری کند. (3) بر اساس تحقیقات موجود، مدل اقتصاد سنجی فضایی برای کشف مکانیسم تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD، و همچنین برای غنیسازی و گسترش تحقیقات تجربی در مورد اثرات خارجی تجمع، اثرات خارجی شبکه و HQD استفاده میشود.
ادامه مقاله به شرح زیر سازماندهی شده است: بخش 2 چارچوب نظری و فرضیه تحقیق را معرفی می کند. بخش 3 منطقه مورد مطالعه، منابع داده ها و روش های تحقیق را تشریح می کند. بخش 4 نتایج تجربی را تجزیه و تحلیل میکند، از جمله تجزیه و تحلیل ویژگیهای تکامل مکانی و زمانی شبکههای شهری و HQD و تحلیلی از اثرات اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD با ساخت مدلهای اقتصادسنجی فضایی. بخش 5 نتایج تحقیق، توصیه های خط مشی و جهت گیری های تحقیقاتی آتی را مورد بحث قرار می دهد. بخش 6 خلاصه ای از محتوای این مقاله است.
2. چارچوب نظری و فرضیه تحقیق
2.1. عوامل خارجی تجمع و تأثیر HQD
تراکم به عنوان یک پدیده اقتصادی به دلیل وجود عوامل خارجی اثرات زیست محیطی ایجاد می کند. مطالعات نشان داده اند که عوامل خارجی تجمع از طریق سه مکانیسم: اشتراک منابع، تطبیق عناصر و یادگیری متقابل در توسعه شهری نقش دارند [ 26 ]. بسیاری از محققین دریافته اند که تراکم صنعتی دارای اثرات جانبی محیطی مثبت است [ 36 ]، تجمع جمعیت، شرکت ها و سایر عوامل در فضای شهری می تواند هزینه مبادلات بین منطقه ای را کاهش دهد و نیروی محرکه قدرتمندی برای توسعه شهری ایجاد کند. تأثیر مثبت قابل توجهی بر توسعه کلی شهر [ 37]. با این حال، تأثیر عوامل خارجی تراکم بر توسعه شهری توسط فضای جغرافیایی محدود می شود و درجه تأثیر آن با افزایش فاصله کاهش می یابد [ 4 ]. علاوه بر این، برخی از مطالعات بر این باورند که، زمانی که شهرها در فرآیندهای مختلف توسعه قرار دارند، اثرات خارجی تجمع درجات متفاوتی بر شهرها تأثیر خواهد داشت [ 38 ].]. هنگامی که یک شهر در مرحله اولیه توسعه قرار دارد، اثرات خارجی تجمع می تواند تأثیر مثبتی داشته باشد. اما تجمع تدریجی عناصر در فضا منجر به افزایش هزینه تراکم و افزایش هزینه های حمل و نقل، افزایش اجاره بها و تشدید آلودگی هوا می شود. این اثر را عدم اقتصاد انباشتگی می نامند. هنگامی که یک شهر تا حد معینی توسعه می یابد، عدم اقتصاد تراکم ممکن است از اقتصاد تراکم فراتر رود و اثرات بیرونی تراکم ممکن است از توسعه شهری جلوگیری کند [ 38 ]. بنابراین، رابطه بین اثرات خارجی تجمع و HQD ممکن است غیرخطی باشد.
بر اساس تحلیل فوق، این پژوهش فرضیه زیر را پیشنهاد می کند:
H1:
تأثیر عوامل خارجی تجمع بر HQD ناهمگن است و احتمالاً غیرخطی است.
2.2. عوامل خارجی شبکه و تأثیر HQD
به عنوان گره های شبکه، شهرها با یکدیگر تعامل دارند تا اثرات خارجی تولید کنند [ 39 ]. مطالعات تجربی نشان می دهد که اثرات سرریز فضایی اثرات خارجی شبکه شهری شامل “اندازه قرض گرفته شده” و “سایه تجمع” [ 11 ] است، و تحقیقات موجود در مورد اثرات خارجی شبکه نیز بر این دو جنبه تمرکز دارد [ 40 ].]. اندازه قرض گرفته شده نشان دهنده یک شهر کوچک است که از توسعه شهرهای بزرگ از طریق شبکه با کمک اثر تشعشع بهره می برد و در نتیجه توسعه آن را ارتقا می دهد. به طور خاص، شبکه شهری عناصر را قادر میسازد تا جریانهای گستره فضایی جغرافیایی بزرگتری داشته باشند، در نتیجه اثر سرریزی ایجاد میشود که میتواند توسعه خود شهر و شهرهای اطراف آن را ارتقا دهد. سایه تراکم نشان می دهد که یک شهر کوچک تحت تأثیر اثر سیفونی شهرهای بزرگ همسایه قرار می گیرد که توسعه خود را محدود می کند. به لطف عوامل خارجی شبکه، شهرها می توانند با سایر شهرها همکاری کنند و خدمات یا عملکرد شهرهای دیگر را برای ارتقای توسعه خود قرض بگیرند [ 29 ]]. البته شهرها همیشه نمی توانند از عوارض جانبی شبکه که شامل اثرات خارجی منفی نیز می شود، بهره مند شوند. شهرهای کوچک و متوسط ممکن است به دلیل نزدیکی به شهرهای بزرگ از اثرات رقابتی رنج ببرند که منجر به توسعه بدتر می شود [ 11 ، 41 ]. بنابراین، اثرات خارجی شبکههای شهری میتوانند از طریق اثر «اندازه قرضشده» بر HQD یا از طریق اثر «سایه تجمع» تأثیر منفی بر HQD داشته باشند.
بر اساس تحلیل فوق، این پژوهش فرضیه های زیر را پیشنهاد می کند:
H2:
هنگامی که اثر “اندازه وام” قوی تر از اثر “سایه تجمع” باشد، اثرات خارجی شبکه شهری می تواند HQD را تا حدی ارتقا دهد.
H3:
هنگامی که اثر “سایه تجمع” قوی تر از اثر “اندازه وام گیری” باشد، عوامل خارجی شبکه شهری می توانند HQD را تا حد مشخصی مهار کنند.
به طور خلاصه، چارچوب نظری ساخته شده در این مطالعه در شکل 1 نشان داده شده است. شهرها به هم پیوسته اند و با یکدیگر تعامل دارند تا اثرات خارجی تولید کنند. در میان آنها، اثرات خارجی تجمع تولید شده توسط اتصالات داخلی شهری توسط فضای جغرافیایی محدود می شود، در حالی که اثرات خارجی شبکه تولید شده توسط اتصالات خارجی شهری محدود نمی شود. در میان آنها، اثرات خارجی تجمع عمدتاً با تراکم فعالیت اقتصادی شهری اندازه گیری می شود، در حالی که اثرات خارجی شبکه توسط شبکه های پیچیده تعیین می شود. علاوه بر این، روش آنتروپی برای اندازه گیری سطح توسعه با کیفیت بالا (HQDL) شهرها اتخاذ شده است. بر این اساس، از مدل اقتصادسنجی فضایی برای بررسی تأثیر عوامل خارجی بر HQD استفاده میشود که نیاز به تحقیقات تجربی در مقیاس تراکم شهری دارد. از این رو،
3. حوزه و روش تحقیق
3.1. منطقه مطالعه
تراکم شهری در میانه رود یانگ تسه در منطقه مرکزی چین است که نقش باربری شرق، روشنگر غرب و اتصال شمال و جنوب را بر عهده دارد. این یک منطقه مهم برای استراتژی رو به رشد چین مرکزی و انتقال صنعتی شرق است [ 42]. با دایره شهری ووهان، تراکم شهری چانگژو-ژوژو-ژیانگتان و تراکم شهری دریاچه پویانگ به عنوان بدنه اصلی، از 31 شهر در سه استان تشکیل شده است. در میان آنها، Xiantao، Qianjiang، و Tianmen شهرهای سطح شهرستانی هستند که تحت صلاحیت قضایی مستقیم هستند، که در آنها به دست آوردن برخی از داده ها دشوار است. برای اطمینان از قوام و علمی بودن تحقیق، این شهرها را حذف کردیم. بنابراین، واحد منطقه ای پایه این مطالعه شامل 28 شهر در سطح استان بود ( شکل 2). در سال 2020، کل جمعیت این شهرها در تراکم شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه به 123 میلیون نفر رسید، تولید ناخالص داخلی منطقه از 9 تریلیون یوان فراتر رفت و تولید ناخالص داخلی سرانه به 69800 یوان رسید. این منطقه بزرگ با جمعیت متراکم، حمل و نقل گسترده و فعالیت های اقتصادی قابل توجه است [ 43 ].
3.2. معیارها و توصیفات متغیر
3.2.1. متغیرهای توضیح داده شده
متغیر توضیحی سطح HQD بود. در حال حاضر، مطالعات فراوانی در مورد مفاهیم و اندازهگیریهای HQD وجود دارد و اعتقاد بر این است که HQD شامل پنج بعد است: نوآوری، هماهنگی، سبز، باز کردن، و اشتراکگذاری [ 44 ، 45 ، 46 ]. این پنج بعد طرح کلی HQD را تشکیل می دهند که نیازهای خود مردم برای توسعه همه جانبه در عصر جدید و الزامات توسعه اجتماعی جامع و پایدار را برآورده می کند [ 47 ]. بنابراین، با پیروی از اصل تحقیقات علمی، و همچنین “سیزدهمین برنامه پنج ساله چین برای توسعه ملی اقتصادی و اجتماعی” ( https://www.xinhuanet.com//politics/2016lh/2016-03/17/c_1118366322. htm، در 30 آوریل 2022 مشاهده شد، و با شروع از پنج مفهوم توسعه، سیستم شاخص ارزیابی HQD ساخته شد ( جدول 1 ). نوآوری نیروی محرکه اصلی برای HQD [ 48 ] است، از جمله محیط نوآوری و خروجی نوآوری. هماهنگی یک نیاز ذاتی برای توسعه صحیح منطقه ای است [ 49 ]. توسعه هماهنگ بین شهرها و توسعه یکپارچه بین مناطق شهری و روستایی برای HQD ضروری است و شامل هماهنگی شهری و روستایی، هماهنگی ساختار صنعتی، ثبات اقتصادی و درجه تورم است. رنگ سبز یک شرط اجتناب ناپذیر برای حفظ HQD است [ 50] و شامل مصرف منابع و حفاظت از محیط زیست سبز است. گشایش تنها راه یک کشور برای شکوفایی و توسعه است [ 51 ] و شامل سرمایه گذاری خارجی، تجارت خارجی، حمل و نقل و ارتباطات است. اشتراک هدف اساسی HQD [ 52 ] و نیاز اساسی سوسیالیسم با ویژگی های چینی است. بر “اولویت مردم” تاکید دارد و شامل هفت جنبه است: معیشت مردم، رفاه فرهنگی، رفاه پزشکی، رفاه آموزشی، امکانات حمل و نقل، زیرساخت ها و شرایط زندگی. شاخص ساختار صنعتی پیشرفته با نسبت بین صنعت ثانویه و صنعت سوم اندازه گیری می شود، در حالی که شاخص Theil برای اندازه گیری سطح منطقی سازی ساختار صنعتی استفاده می شود [ 53 ].].
3.2.2. متغیرهای توضیحی
متغیرهای توضیحی اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بودند.
(1) عوامل خارجی تراکم
در این مطالعه، تراکم فعالیت اقتصادی برای اندازهگیری سطح اقتصادی تراکم شهری [ 54 ]، و تراکم کل حملونقل مسافر شهری (کل حملونقل سالانه مسافر اتوبوس/مساحت ساختهشده/تعداد سالانه روز) برای نشان دادن تراکم فعالیت های اقتصادی ( Density ). علاوه بر این، عبارت مربع تراکم فعالیت های اقتصادی ( تراکم 2 ) برای بررسی اینکه آیا اثرات خارجی تراکم اثرات غیرخطی بر HQD دارند یا خیر، معرفی شد.
(2) شبکه های خارجی
از آنجایی که شبکه شهری یک سیستم پیچیده است، بازتاب کامل رابطه بین شهرها با استفاده از یک عنصر دشوار است. بنابراین، اطلاعات شهری، نوآوری و پیوندهای اقتصادی واسطه ساخت شبکه اطلاعات، شبکه نوآوری و شبکه اقتصادی مورد توجه قرار گرفت [ 55 ]. از آنجایی که روشهای اصلی حملونقل در یک تراکم شهری بزرگراهها و راهآهنها هستند، از مجموع مسافت جاده و فاصله راهآهن برای جایگزینی فاصله خط مستقیم استفاده شد. بر این اساس، از روش آنتروپی برای تعیین وزن هر شبکه برای ساخت یک شبکه یکپارچه وزنی هدایت نشده استفاده شد. مرکزیت درجه وزنی ( درجه ) برای نشان دادن اثرات خارجی شبکه انتخاب شد. فرمول محاسبه در نشان داده شده استجدول 2 .
3.2.3. متغیرهای کنترل
(1) ظرفیت دولت ( Gov ). این متغیر شامل مخارج مالی برای ارائه حمایت مالی برای توسعه منطقهای، ارتقای بهبود زیرساختها و حذف عوامل متعدد برای ارتقای HQD است [ 56 ]. نسبت مخارج مالی به تولید ناخالص داخلی (درصد) به عنوان متغیر نماینده انتخاب شد.
(2) کارایی نوآوری ( نوآوری ). نوآوری علمی و فناوری به بهینهسازی تخصیص منابع، بهبود کارایی استفاده از منابع، و ارتقای بهینهسازی و ارتقای صنعتی کمک میکند، در نتیجه HQD منطقه را ارتقا میدهد [ 56 ]. نسبت تعداد اعطای حق ثبت اختراع به تعداد درخواست های ثبت اختراع (%) به عنوان یک متغیر پروکسی انتخاب شد.
(3) سطح توسعه اقتصاد دیجیتال ( دیجیتال ). اقتصاد دیجیتال به تدریج به یک نیروی محرکه جدید توسعه اجتماعی و اقتصادی تبدیل شده است. اقتصاد دیجیتال برای بهبود بهره وری عوامل، و همچنین کیفیت توسعه منطقه ای مساعد است [ 17 ]. سرانه ترافیک مخابراتی (CNY) به عنوان یک متغیر پروکسی انتخاب شد.
(4) سطح باز شدن به دنیای خارج ( Opening ). معرفی علم و فناوری و سرمایهگذاری خارجی شرایط تشکیل سرمایه را تغییر داده، تغییر در فناوری منطقهای و ساختار تجاری را ارتقا داده و مرکز مرکزی شهرها را ارتقا داده است. علاوه بر این، معرفی فناوری و تجارت فرصت های خوبی برای توسعه چین و فرصت های شغلی بیشتر برای ساکنان آن فراهم کرده است [ 57 ، 58 ]. نسبت سرمایه گذاری خارجی استفاده شده واقعی در تولید ناخالص داخلی (درصد) به عنوان متغیر نماینده انتخاب شد.
به منظور کاهش تأثیر ناهمگونی بر نتایج رگرسیون، متغیرهای کنترل بر اساس متغیرهای تعیین کننده به صورت لگاریتمی پردازش شدند. مشخصات آماری متغیرها در جدول 3 نشان داده شده است.
3.3. منابع اطلاعات
داده های این مقاله عمدتاً از چهار منبع به دست آمده است. ابتدا، دادههای شاخص بایدو از وبسایت رسمی شاخص بایدو ( https://index.baidu.com ؛ جمعآوریشده در 10 تا 15 ژانویه 2022)، با استفاده از 28 شهر در سطح استان در تراکم شهری در دامنههای میانی به دست آمد. رودخانه یانگ تسه به عنوان کلمات کلیدی جستجو. میانگین دادههای توجه روزانه دو شهر در بخش میانی تجمع شهری رودخانه یانگ تسه از 1 ژانویه 2011 تا 31 دسامبر 2020 بازیابی شد و شبکه اطلاعات شهری ساخته شد. ثانیا، اطلاعات مسافت پیموده شده، مسافت پیموده شده در بزرگراه و اطلاعات مسافت پیموده شده راه آهن را تشکیل می دهند. داده های مسافت پیموده شده بزرگراه بین 28 شهر در بخش میانی تراکم شهری رودخانه یانگ تسه عمدتاً از طریق وب سایت رسمی نقشه بایدو به دست آمده است.https://map.baidu.com ; جمع آوری شده در 13 ژانویه 2022). داده های مسافت پیموده شده راه آهن بین دو شهر از شبکه قطار به دست آمده است ( https://www.huochepiao.com/licheng/ ؛ جمع آوری شده در 19 ژانویه 2022). ثالثاً، مقالات مشترک از پایگاه داده Web of Science ( https://webofscience.com ) بازیابی شدند.; جمع آوری شده در 11 تا 13 فوریه 2022). تعداد مقالات تالیف شده مربوط به این دو شهر از سال 2011 تا 2020 برای توصیف شبکه نوآوری شهری بازیابی شد. در نهایت، داده های آماری اجتماعی-اقتصادی عمدتاً از سالنامه آماری استان جیانگشی، سالنامه آماری استان هوبی، سالنامه آماری استان هونان از 2012 تا 2021، سالنامه آماری ساخت و ساز شهری چین، و Bullet از سال 110 تا 2020 به دست آمده است. از 28 شهر در سطح استان در بخش میانی تراکم شهری رودخانه یانگ تسه.
3.4. روش های پژوهش
3.4.1. تحلیل شبکه های اجتماعی
تحلیل شبکههای اجتماعی میتواند برای کشف مؤثر ویژگیهای ساختاری شبکههای شهری مورد استفاده قرار گیرد و در سالهای اخیر به طور گسترده در تحقیقات شبکههای شهری مورد استفاده قرار گرفته است. این مطالعه عمدتاً شاخصهای آماری مانند تراکم شبکه، ضریب خوشهبندی، طول مسیر متوسط و مرکزیت درجه را برای کشف پیچیدگی شبکه یکپارچه تراکم شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه [ 59 ] انتخاب کرد ( جدول 2 ).
3.4.2. روش آنتروپی
روش آنتروپی می تواند وزن عینی هر شاخص را محاسبه کند و از انحراف ناشی از تخصیص وزن ذهنی تا حد معینی اجتناب کند [ 60 ]. این به طور گسترده در تحقیقات علمی استفاده می شود [ 61 ، 62 ]. در این تحقیق از روش آنتروپی برای محاسبه وزن هر شاخص توسعه با کیفیت شهری و وزن هر زیرشبکه شبکه یکپارچه شهری استفاده شده است. HQDL و شبکه یکپارچه تراکم شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه با توجه به وزن و ارزش استاندارد به دست آمد. لطفاً برای مراحل محاسبه به ادبیات مربوطه مراجعه کنید [ 63 ].
3.4.3. مدل اقتصاد سنجی فضایی
مدل های اقتصادسنجی فضایی می توانند به طور کامل همبستگی فضایی متغیرها را در نظر بگیرند و مدل های متداول اقتصادسنجی فضایی شامل مدل تاخیر مکانی (SLM)، مدل خطای فضایی (SEM) و مدل دوربین فضایی (SDM) [ 56 ] است. SDM می تواند همبستگی مکانی متغیرهای توضیحی و همبستگی فضایی متغیرهای توضیح داده شده را در نظر بگیرد. می توان در نظر گرفت که SDM بهبود SLM و SEM است [ 64 ].
ابتدا مدل رگرسیون معیار به صورت زیر ساخته شد:
با توسعه یکپارچگی منطقه ای، HQD دارای درجه خاصی از همبستگی فضایی است. یعنی HQD می تواند تحت تأثیر وضعیت توسعه شهرهای اطراف قرار گیرد. بنابراین، اثر سرریز فضایی HQD باید هنگام در نظر گرفتن تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD در نظر گرفته شود . به طور خلاصه، SLM، SEM و SDM به منظور انتخاب بهترین مدل رگرسیون ساخته شدند.
مدل فضایی دوربین (SDM):
در بالا، β 0 عبارت ثابت است، β 1 -β 7 پارامترهایی هستند که باید تخمین زده شوند، ρ و ρ 1 -ρ 7 ضرایب تاخیر مکانی هستند، λ ضریب عبارت خطای مکانی است، μ و ε ترم های اختلال هستند، i. شهر، t زمان، و W ماتریس وزن فضایی است. ماتریس های وزن فضایی متداول شامل ماتریس مجاورت ( W1 )، ماتریس جغرافیایی اقتصادی ( W2 ) و ماتریس جغرافیایی جمعیت ( W ) است.3). فرمول محاسبه به شرح زیر است:
ماتریس فاصله جغرافیایی اقتصادی ( W 2):
ماتریس فاصله جغرافیایی جمعیت ( W 3):
در اینجا، P i و Pj ، به ترتیب ، میانگین تولید ناخالص داخلی سرانه شهر i و شهر j را پس از کاهش تورم تولید ناخالص داخلی از 2011 تا 2020 نشان می دهند. Q i و Q j به ترتیب میانگین جمعیت شهر i و شهر j را در پایان سالهای 2011-2020 نشان میدهند. D ij مجموع مسافت جاده و فاصله راه آهن بین شهر i و شهر j است. در تحلیل تجربی، با توجه به اینکه ماتریس مجاورت مختصرترین و پرکاربردترین ماتریس در مقایسه با ماتریس های دیگر است، به عنوان ماتریس مرجع برای آزمون های مربوطه انتخاب و در مدل اقتصادسنجی فضایی معرفی شد. در آزمون استحکام مدل از ماتریس جغرافیایی اقتصادی و ماتریس جغرافیایی جمعیت استفاده شد.
3.4.4. تجزیه اثر فضایی
از آنجایی که روش تخمین نقطه ای دارای ایراداتی در توضیح اثرات فضایی است، این مطالعه از روش دیفرانسیل جزئی [ 65 ] برای تجزیه اثرات کل اثرات خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD استفاده کرد [ 66 ]. مدل اقتصاد سنجی فضایی فوق را می توان به صورت زیر بازنویسی کرد:
در اینجا، R عبارت باقیمانده است، از جمله عبارت رهگیری و خطا. برای متغیر توضیحی و متغیر کنترل X ، ماتریس مشتق جزئی مقدار مورد انتظار متغیر توضیح داده شده مربوطه Y را می توان به صورت زیر نوشت:
در اینجا، عناصر روی مورب ماتریس در انتهای سمت راست نشان دهنده تأثیر متوسط متغیر توضیحی و متغیر کنترل X بر روی متغیر توضیح داده شده Y در این ناحیه است، یعنی اثر مستقیم. عناصر روی خط غیر قطری نشان دهنده تأثیر متوسط متغیر توضیحی و متغیر کنترل X بر متغیر توضیحی و متغیر کنترل X در منطقه همسایه، یعنی اثر غیر مستقیم است.
4. نتایج
4.1. الگوی مکانی و زمانی شبکه شهری و HQD
4.1.1. الگوهای مکانی و زمانی شبکه شهری
(1) ویژگی های کلی شبکه شهری
بر اساس نرم افزار Gephi، میانگین طول مسیر شبکه یکپارچه در تراکم شهری از 2.331 در سال 2011 به 1.950 در سال 2020 کاهش یافت و اتصال شبکه یکپارچه شهری به همراه عملکرد سازمان فضایی و کارایی شبکه بهبود یافت. ضریب خوشه بندی از 0.699 در سال 2011 به 0.804 در سال 2020 افزایش یافت، ارتباط بین شهرها به تدریج تنگ شد و درجه تراکم تا حدودی افزایش یافت. در مقایسه با شبکه کشتیرانی بندر خطوط هوایی چین و ژاپن در سال 2015 (با میانگین طول مسیر 2.769، ضریب خوشه بندی 0.330) [ 67 ] و شبکه نوآوری در مناطق ساحلی چین در سال 2017 (با میانگین طول مسیر 4.733، ضریب خوشه بندی 0.333 ) [ 68]، میانگین طول مسیر کوچکتر و ضریب خوشه بندی بزرگتر بود. این نشان می دهد که ویژگی های دنیای کوچک شبکه یکپارچه تراکم شهری قابل توجه تر بوده و عملکرد تراکم و اتصال بهتری دارد.
(2) تکامل زمانی شبکه شهری
به منظور تحلیل بهتر تغییر ارتباط بین شهرها، از نرم افزار Origin برای ترسیم نمودار حلقه شبکه یکپارچه تراکم شهری در میانه رود یانگ تسه با توجه به جهت جریان و رابطه جریان عناصر در بین شهری استفاده شد. گره ها ( شکل 3). در میان آنها، نسبت رادیان نشان دهنده اهمیت درجه گره های شهری و جهت و عرض اتصال نشان دهنده شدت اتصال بین گره های شهری است. از نظر رادیان، از سال 2011 تا 2020، رادیان های ووهان و چانگشا هر دو بیشتر از 10 درصد بوده اند که دو جایگاه برتر را در طول دوره زمانی به خود اختصاص داده اند. این نشان میدهد که ووهان و چانگشا موقعیت هسته مطلق را در تراکم شهری اشغال کردهاند و ووهان و چانگشا بهعنوان هستهای که به بیرون تابش میکنند. علاوه بر این، نسبت رادیان نانچانگ به تدریج به رتبه سوم در سال 2020 افزایش یافت. از نظر جریان اتصال، جریان عناصر شهری از سال 2011 تا 2020 عمدتاً از ووهان، چانگشا و نانچانگ سرازیر شد، در حالی که تعداد شهرهای ورودی افزایش یافت، که نشان میدهد که شبکه شهری یکپارچه به روشی متعادل توسعه یافته است. علاوه بر این، رابطه جغرافیایی به طور قابل توجهی مغرضانه بود و ارتباط بین شهرهای استان نزدیکتر بود. از نظر عرض اتصال، ارتباطات بین ووهان و هوانگانگ و بین چانگشا و ژوژو در سالهای 2011 و 2020 نسبتا نزدیک بود و بار دیگر ثابت کرد که ووهان و چانگشا قطبهای ارتباطی مهم تراکم شهری بودند.
(3) الگوی توزیع فضایی شبکه شهری
شبکه یکپارچه تراکم شهری از سال 2011 تا 2020 به تدریج ساختار توزیع فضایی چند هسته ای با ویژگی های تودرتو سلسله مراتبی را برجسته کرد ( شکل 4).). تراکم شبکه شبکه یکپارچه شهری از 0.161 در سال 2011 به 0.233 در سال 2020 افزایش یافته است که نشان می دهد 23.3 درصد از شهرها تا سال 2020 به اتصال مستقیم بدون ترانزیت پی برده اند و ارتباط بین گره های شهری به تدریج نزدیکتر شده است. با این حال، در کل، تراکم شبکه کم بود، ارتباط بین شهرها به اندازه کافی نزدیک نبود و اتصال نسبتا ضعیف بود. به منظور تحلیل بهتر خصوصیات ساختار فضایی شبکه یکپارچه تراکم شهری، از روش نقطه شکست طبیعی برای تقسیم آن به پنج سطح و ArcGIS برای نمایش بصری شبکه یکپارچه، همانطور که در شکل 4 نشان داده شده است، استفاده شد.. از سال 2011 تا 2020، چارچوب اصلی شبکه یکپارچه به تدریج شکل گرفت و یک ساختار فضایی مثلثی با ووهان، چانگشا و نانچانگ به عنوان هسته ارائه کرد، در حالی که ارتباط بین شهرهای پیرامونی تراکم شهری ضعیف بود. علاوه بر این، منطقه غربی تراکم شهری با تراکم بیشتری مرتبط بود، در حالی که منطقه شرقی به طور پراکنده متصل بود.
(4) ویژگی های مرکزی گره های شهری
مرکزیت گره در شبکه یکپارچه تراکم شهری از سال 2011 تا 2020 دارای ساختار سلسله مراتبی است. مرکزیت درجه وزنی هر گره شهری با استفاده از نرم افزار Matlab محاسبه شد و از روش نقطه شکست طبیعی برای طبقه بندی مرکزیت درجه وزنی گره های شهری در چهار سطح استفاده شد. مشخص شد که سطح شهر از “4 + 6 + 8 + 10” به “1 + 2 + 13 + 12” تغییر کرده است و یک ساختار “هرمی” را ارائه می دهد ( شکل 5 ). به طور خاص، مرکز شهری تراکم شهری از چانگشا، ووهان، ژوژو و شیانگتان در سال 2011 به ووهان در سال 2020 تغییر کرد. ووهان در طول دوره زمانی در راس ساختار هرم باقی ماند و موقعیت نسبتاً مطلوبی در تراکم شهری داشت.
4.1.2. الگوی مکانی و زمانی HQD
HQDL شهرها در تراکم شهری از سال 2011 تا 2020 با استفاده از روش آنتروپی ( جدول 4 ) محاسبه شد و با تجزیه و تحلیل خوشه ای SPSS به پنج دسته تقسیم شد: بسیار کم (0.281-0.352)، کم (0.353-0.429)، متوسط (0.430). 0.536-)، بالا (0.527-0.621) و بسیار بالا (0.622-0.734).
(1) تغییر سری زمانی HQDL
HQDL در تراکم شهری به طور پیوسته بهبود یافت، در حالی که “شکاف توسعه” بین مناطق به تدریج کاهش یافت ( شکل 6 ). از سال 2011 تا 2020، HQDL تراکمهای شهری روند صعودی تدریجی را نشان داد و از 0.350 در سال 2011 به 0.480 در سال 2020 با میانگین رشد سالانه 3.57 درصد افزایش یافت. شکاف بین شهرها در HQDL به تدریج کاهش یافت و ضریب تغییرات از 0.188 در سال 2011 به 0.147 در سال 2020 کاهش یافت.
به منظور تجزیه و تحلیل بیشتر ویژگیهای تنوع HQDL هر شهر از سال 2011 تا 2020، از نرمافزار Origin برای ترسیم یک باکس پلات توسعه با کیفیت بالا از تراکم شهری استفاده شد. جعبه های بلندتر و بخش های خط نشان دهنده سطح بالاتر HQD و رشد بیشتر است. همانطور که در شکل 7 نشان داده شده است، شکاف بزرگی در HQDL در بین شهرها وجود داشت. ووهان، چانگشا و نانچانگ از نظر HQD تجمع شهری در موقعیتی سودمند قرار داشتند، در حالی که جینگژو، هوانگانگ و شیائوگان در موقعیت پایینتری قرار داشتند. در میان آنها، ووهان با توجه به امتیاز HQD برتری قابل توجهی نشان داد که ویژگی های خوشه بندی یک “خوشه با ارزش بالا” را نشان می دهد. چانگشا یک مزیت نسبی با توجه به امتیاز HQD نشان داد، و میانه آن نزدیک به چارک پایین بود، که نشان می دهد HQDL چانگشا نامتعادل است، با ویژگی های یک “خوشه کم ارزش”. میانه HQDL Nanchang نزدیک به چارک های بالا و پایین بود، که نشان می دهد HQDL Nanchang ویژگی های توزیع نسبتاً متعادلی را ارائه می دهد.
(2) تنوع فضایی HQD
از سال 2011 تا 2020، HQDL تراکم شهری یک الگوی توزیع فضایی ناهموار ارائه کرد و روند رقابت سه ستونی آشکار بود. با توجه به نتایج طبقهبندی تحلیل خوشهای، الگوی توزیع فضایی HQDL تراکم شهری با استفاده از دادههای سالهای 2011 و 2020 ترسیم شد. همانطور که از شکل 8 مشاهده میشود.، HQDL تراکم شهری یک الگوی توزیع فضایی با شهرهای مرکز استان در مرکز ایجاد کرد و به مناطق اطراف گسترش یافت، در حالی که شهرهای با سطوح پایین HQD در سال 2020 ناپدید شدند. شهرهای دارای HQD به تدریج در مناطق اطراف دریاچه پویانگ و در امتداد خط پکن-گوانگژو متمرکز شدند. این شهرها معمولاً سطح بالایی از توسعه اجتماعی و اقتصادی داشتند، ساخت و سازهای شهری را زودتر انجام می دادند و از امکانات اولیه خدمات عمومی نسبتاً کاملی برخوردار بودند.
(3) ویژگی های تراکم فضایی
مقادیر I موران از HQD تراکم شهری از سال 2011 تا 2020 همگی زیر 0.1- بود، کمتر از مقدار مورد انتظار (-0.037). اکثر آنها آزمون سطح معناداری 5% را گذرانده اند ( جدول 5) نشان می دهد که سطح تراکم شهری کاملا مستقل از کیفیت بالا نبوده است. همبستگی منفی در فضای جهانی وجود داشت، شاید به دلیل تراکم شهری ووهان، چانگشا-ژوژو-شیانگتان، و دریاچه پویانگ که نسبتاً رقابتی بود. این منجر به توسعه نامتوازن منطقه ای شد که منجر به مشخصه های همبستگی منفی فضایی آشکار شد. بنابراین، یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای بررسی تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر سطح HQD انتخاب شد. با این حال، لازم به ذکر است که Moran’s Iارزش HQDL میانی تراکم شهری رودخانه یانگ تسه در سال 2020 از آزمون اهمیت عبور نکرد. با این حال، ویژگی های همبستگی قابل توجهی ممکن است هنوز به صورت محلی وجود داشته باشد یا همبستگی های مثبت و منفی ممکن است یکدیگر را خنثی کرده باشند.
4.2. تأثیر عوامل خارجی تراکم و عوامل خارجی شبکه بر HQD
4.2.1. نتیجه رگرسیون پایه
نتایج رگرسیون OLS در جدول 6 نشان داده شده است. تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD هر دو آزمون سطح معناداری 1٪ را گذراندند که در ابتدا فرضیه تحقیق این مقاله را تأیید کرد. به ازای هر 1 واحد افزایش اثرات خارجی تراکم، HQDL 0.206 واحد کاهش یافت. هنگامی که ترم مربع اثرات خارجی تراکم 1 واحد افزایش یافت، سطح HQD 0.306 واحد افزایش یافت، که نشان می دهد ممکن است یک رابطه غیرخطی U شکل بین اثرات خارجی تراکم و HQD وجود داشته باشد. بنابراین، فرضیه H1 تأیید شد. به ازای هر افزایش خارجی شبکه به میزان یک واحد، HQDL شهر 0.052 واحد افزایش مییابد، که نشان میدهد اثر «اندازه وامگیری» HQDL شهر در داخل منطقه آشکار است، بنابراین فرضیه H2 را تأیید میکند. علاوه بر این،
با این حال، با توجه به تجزیه و تحلیل تراکم فضایی، اثرات سرریز فضایی وجود دارد. بنابراین، رگرسیون OLS ساده نمی تواند برای تعیین اثرات خارجی تجمع و تأثیر آنها بر HQD استفاده شود. بر این اساس، یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای تحلیل رگرسیون بیشتر مورد نیاز بود.
4.2.2. قبل از تخمین مدل بررسی کنید
(1) تست چند خطی و تست ثابت
قبل از تحلیل رگرسیون مدل اقتصادسنجی فضایی، یک آزمون چند خطی و آزمون ایستایی برای هر متغیر انجام شد و نتایج آزمون در جدول 7 نشان داده شده است. در مرحله اول، در آزمون چند خطی، بالاترین ضریب تورم واریانس (VIF) برای متغیر ln Gov ثبت شد که مقدار آن 1.349 (<5) بود، که نشان دهنده عدم وجود چند خطی بین متغیرها است. بنابراین، یک مدل اقتصادسنجی فضایی می تواند ساخته شود. ثانیاً در آزمون ایستایی، آزمون LLC تمامی متغیرها فرضیه صفر را در سطح 1% رد کرد که نشان میدهد همه متغیرها پایدار بوده و رگرسیون کاذب وجود ندارد. بنابراین، تخمین پارامتر می تواند انجام شود.
(2) انتخاب مدل اقتصادسنجی فضایی
این مطالعه بهترین مدل اقتصادسنجی فضایی را برای بررسی تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD ایجاد کرد. نتایج ( جدول 8) نشان می دهد که آمار LM مدل خطای فضایی آزمون معنی داری را رد نکرده است، در حالی که LM و LM قوی مدل تاخیر مکانی هر دو آزمون معنی داری را گذرانده اند، که نشان دهنده نوعی تاخیر مکانی در مدل تاثیر اثرات خارجی تجمع و شبکه است. اثرات خارجی در HQD آمار Wald و LR همچنین نشان داد که مدل دوربین فضایی نمی تواند به مدل تاخیر فضایی یا مدل خطای فضایی تبدیل شود. علاوه بر این، آزمون هاسمن به طور معنیداری در سطح 1% منفی بود که نشان میدهد مدل اثرات تصادفی فضایی کارآمدتر از مدل اثرات ثابت مکانی است. بنابراین مدل اثرات تصادفی برای تحلیل رگرسیون انتخاب شد.
4.2.3. تجزیه و تحلیل رگرسیون
به طور خلاصه، یک مدل اثرات تصادفی برای تجزیه و تحلیل تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD انتخاب شد. برای اینکه بتوان مدل مناسب را انتخاب کرد، SLM، SEM و SDM بر روی نتایج رگرسیون اعمال شد ( جدول 9 ).
از جدول 9 می توان مشاهده کرد که ضریب تاخیر فضایی SDM ρ 0.646 بود که در سطح 1% معنی دار است، که نشان می دهد HQD تراکم های شهری دارای اثر سرریز فضایی است. HQDL هر شهر نه تنها تحت تأثیر عوامل داخل منطقه، بلکه تحت تأثیر عوامل شهرهای مجاور قرار گرفت. این اثر سرریز فضایی میتواند شکاف HQDL بین شهرها را تا حدی کوتاه کند و HQD تراکم شهری را ارتقا دهد. در همان زمان، SLM (ρ = 0.762) و SEM (λ = 0.870) نیز شواهدی برای وابستگی فضایی به HQD ارائه میکنند.
در بین اثرات خارجی تراکم، ضریب تراکم فعالیت اقتصادی در سطح 5 درصد به طور معنی داری منفی و ضریب مجذور در سطح 10 درصد به طور معنی داری مثبت بود که نشان می دهد تراکم پایین فعالیت اقتصادی تا حدی مانع HQD می شود. تمرکز تدریجی تراکم فعالیت اقتصادی میتواند HQD را تا حدی ارتقا دهد، که نشان میدهد اثرات خارجی تجمع اثرات غیرخطی ناهمگنی بر HQD منطقهای دارد.
از نظر عوامل خارجی شبکه، از جدول 9 می توان دریافت که تراکم شهری دارای اثرات خارجی شبکه است که می تواند HQD را ارتقا دهد. تأثیر مرکزیت بر HQD در سطح 1 درصد معنادار بود. نتایج رگرسیون متغیرها مشابه مدل تاخیر فضایی بود، که نشان میدهد عوامل خارجی شبکه میتوانند HQD را ارتقا دهند. علاوه بر این، ضریب رگرسیون فضایی اثرات خارجی شبکه به طور قابلتوجهی در سطح 1% مثبت بود (0.019)، که نشان میدهد اثرات خارجی شبکه دارای اثر سرریز فضایی خاصی است و میتواند HQDL مناطق اطراف را تا حد معینی ارتقا دهد.
از نظر متغیرهای کنترلی، ظرفیت دولت و سطح گشایش به دنیای خارج به ترتیب در سطوح 10% و 5% اثرات مثبتی بر HQD داشتند. بنابراین، HQD تراکمهای شهری نه تنها تحت تأثیر عوامل خارجی است، بلکه تحت تأثیر ظرفیت داخلی دولت و سطح باز شدن به دنیای خارج است.
4.2.4. تجزیه اثر فضایی
ضرایب تخمینی SDM نمی تواند مستقیماً تأثیر متغیرهای مستقل را بر متغیرهای وابسته منعکس کند. بنابراین، اثرات فضایی تولید شده توسط هر متغیر بیشتر به اثرات مستقیم، اثرات غیر مستقیم و اثرات کل با روش دیفرانسیل جزئی تجزیه شدند [ 65 ]. علاوه بر این، اثرات حاشیه ای متغیرهای توضیحی و متغیرهای کنترل بر HQD، علاوه بر تأثیر هر متغیر بر HQD منطقه و مناطق همجوار، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت ( جدول 10 ).
همانطور که از جدول 10 مشاهده می شودضرایب رگرسیون تمام اثرات تراکم فعالیت اقتصادی منفی بود که نشان میدهد اثرات خارجی تجمع اثر بازدارنده بر HQD دارد. ضرایب رگرسیون اثرات مجذور تراکم فعالیت اقتصادی و مرکزیت درجه وزنی به طور قابلتوجهی مثبت بود، که نشان میدهد تمرکز بیش از حد چگالی فعالیت اقتصادی و اثرات خارجی شبکه میتواند HQDL منطقهای و همچنین اثر سرریز فضایی مربوطه را ارتقا دهد. هم ظرفیت دولت و هم سطح باز شدن به دنیای خارج تأثیر مثبتی بر HQD منطقه ای داشت، اما اثر سرریز فضایی آشکار نبود. در نهایت، تأثیر کارایی نوآوری و سطح اقتصاد دیجیتال بر HQD منطقهای آزمون اهمیت را پشت سر نگذاشت.
4.2.5. تست استحکام
در این مقاله، دو ویژگی برجسته شهری، صفت جمعیت و ویژگی اقتصادی، با فاصله جغرافیایی به ترتیب برای ساخت ماتریس جغرافیایی اقتصادی شهری و ماتریس جغرافیایی جمعیت شهری ترکیب شدند. در همین حال، مجدداً آزمون اقتصادسنجی فضایی برای بررسی پایداری نتایج انجام شد. نتایج نشان می دهد ( جدول 11 ) که مقادیر R 2و ρ با استفاده از ماتریس های جدید ساخته شده بزرگتر بودند، که نشان می دهد اثر برازش ماتریس فاصله جغرافیایی بهتر است. هم تراکم فعالیت اقتصادی و هم تراکم مربع آن بر کیفیت توسعه شهری تأثیر داشته و رابطه غیرخطی را حفظ می کند. ضرایب رگرسیون و شرایط تأخیر فضایی مرکزیت درجه وزنی به طور معنیداری مثبت بود که با نتایج برآورد شده مطابقت داشت. نتایج رگرسیون متغیرهای کنترل کمی متفاوت بود، اما هیچ تغییر کلی آشکاری وجود نداشت، که استحکام و پایایی نتایج تحقیق را تا حد معینی تأیید میکرد.
5. بحث
5.1. یافته ها و مشارکت ها
با گذار از فضای جغرافیایی به فضای شبکه ای، توسعه و ساخت و ساز شهری دیگر محدود به یک فضای فیزیکی خاص نیست، بلکه بیشتر تحت تأثیر شهرهای دیگر در شبکه منطقه ای است. با این حال، از منظر اثرات خارجی، مطالعات کمی در مورد تأثیر عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD انجام شده است. داده های چند متغیره برای ساخت یک شبکه یکپارچه استفاده شد. تجزیه و تحلیل شبکه اجتماعی برای ارزیابی پیچیدگی تراکم شهری در دسترسی میانی رودخانه یانگ تسه از طریق ویژگی های شبکه یکپارچه استفاده شد. روش ارزش آنتروپی و تجزیه و تحلیل فضایی GIS برای کشف تمایز مکانی و زمانی HQD از تراکم شهری استفاده شد. استفاده از یک مدل اقتصادسنجی فضایی برای کشف تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD یک مبنای نظری و چشمانداز سیاست جدید برای ساخت و ساز شهری و توسعه محلی فراهم میکند. نتایج اصلی به شرح زیر است:
(1) از سال 2011 تا 2020، شبکه یکپارچه تراکم های شهری دارای ویژگی های “دنیای کوچک” است که روند توسعه متوازن را نشان می دهد و ارتباط در داخل استان نزدیک تر بود. در فضا، ووهان، چانگشا و نانچانگ در موقعیت پیشرو هستند و ساختار توزیع فضایی چند هسته ای را ارائه می دهند [ 69 ]. محوریت گره های شهری یک ساختار هرمی است. بنابراین، به منظور ارتقای یکپارچگی منطقه ای، همکاری فرامنطقه ای باید با شهرهای مرکز استان ها به عنوان هسته اصلی توسعه مناطق اطراف تحقق یابد.
(2) از 2011 تا 2020، HQDL تجمعات شهری به طور پیوسته بهبود یافته و “شکاف توسعه” منطقه ای به تدریج کاهش یافته است. ووهان در تراکم شهری موقعیت غالب داشت، در حالی که چانگشا و نانچانگ در موقعیت نسبتاً مسلط بودند، که نشان می دهد همبستگی مثبتی بین میزان تجمع عوامل و وضعیت شهرها در تراکم شهری وجود دارد [ 70 ]. HQDL شهرها یک الگوی توزیع فضایی خوشهای را با همبستگی منفی در فضا نشان داد [ 71 ]. بنابراین لازم است که نقش پیشروی شهرهای مرکزی را به طور کامل ایفا کنیم و HQD شهرهای حاشیه ای را تسریع کنیم.
(3) HQD یک اثر تراکم فضایی و اثر سرریز مثبت داشت، با اثرات جانبی شبکه تفاوتهایی را در شهرهای مختلف نشان داد. هم اثرات خارجی تجمع و هم اثرات خارجی شبکه می توانند بر HQD تأثیر بگذارند [ 72]. اثرات خارجی تراکم از طریق یک رابطه غیرخطی U شکل بر HQD تأثیر گذاشت، در حالی که اثرات خارجی شبکه به طور قابل توجهی HQD را ارتقا داد، که نشان میدهد اثر «اندازه قرضشده» توسعه شهری با کیفیت بالا تحت تأثیر تراکم سایر عناصر شهری قویتر از اثر «سایه تجمع» است. تأثیر غیرمستقیم این عوامل خارجی بیشتر از تأثیر مستقیم آنها بود. علاوه بر این، ظرفیت دولت منطقه ای و سطح گشایش به دنیای خارج نیز باعث ارتقای HQD منطقه شد. با توجه به نتایج تحقیقات مکانیسم نفوذ، بهبود مربوطه پیشنهاد شده است، تلاش برای ارائه یک مرجع هدفمند برای بهبود HQDL منطقه تحقیقاتی.
5.2. اقدامات بهینه سازی
این تحقیق شواهدی را ارائه می دهد که اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه می تواند به طور قابل توجهی بر HQD شهرها تأثیر بگذارد، که نشان می دهد، در عصر شبکه، توسعه شهری دیگر به ساخت و ساز خود بستگی ندارد، بلکه بیشتر به ساخت منطقه بستگی دارد. بنابراین، در تدوین استراتژی HQD تراکم شهری در میان دستهای رودخانه یانگ تسه، تأثیر عوامل خارجی و عناصر شبکه بر HQD باید به طور کامل مورد توجه قرار گیرد و نقش مثبت اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه در ارتقای HQD منطقهای. باید به طور کامل وارد بازی شود.
(1) ارتباط بین شهرها در تراکم شهری باید تقویت شود. برای ارتقای HQD شهرها باید به شدت ارتباط بین شهرها، افزایش گردش عناصر بین شهرها و گسترش فضای ارتباط شهری به ویژه در قسمت میانی تراکم شهری توجه داشت. علاوه بر این، ما باید ارتباط بین منطقه مرکزی و شهرهای مرکز استان را تقویت کنیم و تحقق یک ارتباط بین منطقه ای را ارتقا دهیم. علاوه بر این، برای شهرهایی با مرکزیت پایین، میتوان حمایت از سیاستها را تقویت کرد، ساخت زیرساخت را بهبود بخشید، ظرفیت تجمع و تشعشع را افزایش داد و ارتباطات و تعامل عناصر داخلی را افزایش داد.
(2) باید از اثر سیفون بین خوشه های شهر به طور منطقی اجتناب شود. با توجه به اثر سیفونی مراکز استانها، تراکم فعالیت اقتصادی بر HQD شهرها تأثیر منفی دارد که برای HQD شهرهای اطراف مناسب نیست. بنابراین، شهرهایی با مرکزیت کم می توانند از اثر سرریز مثبتی که توسط شهرهای اطراف ایجاد می شود، استفاده کنند. در همین حال، آنها می توانند به طور مداوم سطح اقتصاد تراکم و مرکزیت خود را بهبود بخشند، تراکم فعالیت های اقتصادی منطقه ای را افزایش دهند و شکاف بین مناطق را کاهش دهند.
5.3. محدودیت ها
این مطالعه از تراکم فعالیت اقتصادی در توصیف اثرات خارجی تراکم با توجه به اطلاعات، نوآوری و روابط اقتصادی بین ساخت شهری شبکه یکپارچه شهری استفاده کرد. علاوه بر این، از مرکزیت درجه وزندار برای توصیف اثرات خارجی شبکه و مدل فضایی دوبین برای بررسی تأثیر عوامل خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه بر HQD تراکمهای شهری استفاده شد. اگرچه این مطالعه تحقیقات موجود را تا حدودی تعمیق و گسترش داد، اما همچنان محدودیتهایی وجود داشت که باید در آینده مورد توجه قرار گیرد. اولا، نتایج ناهمگن تولید شده توسط عناصر در دوره های مختلف ممکن است متفاوت باشد [ 72] که می تواند در آینده از نظر زمانی و مقیاسی گسترش یابد تا مقیاس مکانی-زمانی تحقیق را غنی کند. ثانیا، مسیر نفوذ عوامل خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD به طور مفصل در مطالعه تجربی مورد بررسی قرار نگرفت. در آینده، مسیر نفوذ اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه در فضای محلی را می توان برای به دست آوردن نتایج تحقیقات دقیق تر تقسیم کرد. در نهایت، این مطالعه عمدتاً تأثیر یک طرفه اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه را بر HQD تجزیه و تحلیل کرد. تعامل معکوس، به عنوان مثال، اینکه آیا HQD می تواند اثرات خارجی تراکم و اثرات خارجی شبکه را ارتقا دهد، باید با ساخت مدل های مرتبط در آینده بیشتر مورد بحث قرار گیرد.
6. نتیجه گیری
با توسعه یکپارچگی منطقه ای، شبکه های شهری به تدریج به شکل جدیدی از ساختار فضایی شهری تبدیل شده اند و تقویت ارتباط بین شهرها به تدریج به موضوعی مهم برای بهینه سازی ساختار فضایی منطقه ای تبدیل شده است. شبکه های شهری و عوامل خارجی آن نقش مهمی در ارتقای HQD منطقه ای ایفا می کنند [ 4 ، 73 ]. تئوری شبکه شهری کنونی شکل گیری شبکه شهری و اثرات اقتصادی آن را در نظر می گیرد [ 7]، اما اثرات زیست محیطی کمتر مورد توجه قرار می گیرد. بر اساس مفهوم توسعه جدید، این مقاله یک سیستم شاخص ارزیابی HQD ایجاد میکند و بهطور تجربی اثرات اثرات خارجی تجمع و اثرات خارجی شبکه بر HQD را با استفاده از یک مدل اقتصادسنجی فضایی تحلیل میکند. مشخص شد که اثرات خارجی تراکم، اثرات خارجی شبکه، اندازه جمعیت، ظرفیت دولت، کارایی نوآوری، سطح توسعه اقتصاد دیجیتال و سطح باز بودن اثرات مستقیم یا غیرمستقیم متفاوتی بر HQD در جهات مختلف و از طریق مسیرهای مختلف دارند. این مطالعه برای درک تأثیر عوامل خارجی بر HQD مفید است. HQD نه تنها تحت تأثیر پویایی درون زا خود شهر است، بلکه تحت تأثیر عوامل خارجی نیز قرار دارد. از این رو، اهمیت دادن به حاکمیت تعاونی منطقه ای و تحقق مدیریت هماهنگ بین منطقه ای ضروری است. اگرچه مطالعه تجربی تجمع شهری را در بخش میانی رودخانه یانگ تسه به عنوان منطقه موردی در نظر میگیرد، چارچوب نظری ساختهشده توسط مطالعه و نتیجهگیریهای بهدستآمده جهانی است و برای تحقیق در مناطق دیگر قابل استفاده است. در حال حاضر، شبکهسازی و یکپارچگی به روند اجتنابناپذیر توسعه شهری تبدیل شده است و سایر مناطق نیز با فرصتها و چالشهای توسعه مشابهی با تجمع شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه مواجه هستند. بنابراین، این مطالعه برای توسعه سایر مناطق اهمیت مرجع دارد. اگرچه مطالعه تجربی تجمع شهری را در بخش میانی رودخانه یانگ تسه به عنوان منطقه موردی در نظر میگیرد، چارچوب نظری ساختهشده توسط مطالعه و نتیجهگیریهای بهدستآمده جهانی است و برای تحقیق در مناطق دیگر قابل استفاده است. در حال حاضر، شبکهسازی و یکپارچگی به روند اجتنابناپذیر توسعه شهری تبدیل شده است و سایر مناطق نیز با فرصتها و چالشهای توسعه مشابهی با تجمع شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه مواجه هستند. بنابراین، این مطالعه برای توسعه سایر مناطق اهمیت مرجع دارد. اگرچه مطالعه تجربی تجمع شهری را در بخش میانی رودخانه یانگ تسه به عنوان منطقه موردی در نظر میگیرد، چارچوب نظری ساختهشده توسط مطالعه و نتیجهگیریهای بهدستآمده جهانی است و برای تحقیق در مناطق دیگر قابل استفاده است. در حال حاضر، شبکهسازی و یکپارچگی به روند اجتنابناپذیر توسعه شهری تبدیل شده است و سایر مناطق نیز با فرصتها و چالشهای توسعه مشابهی با تجمع شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه مواجه هستند. بنابراین، این مطالعه برای توسعه سایر مناطق اهمیت مرجع دارد. شبکه سازی و یکپارچگی به روند اجتناب ناپذیر توسعه شهری تبدیل شده است و سایر مناطق نیز با فرصت ها و چالش های توسعه مشابهی با تجمع شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه مواجه هستند. بنابراین، این مطالعه برای توسعه سایر مناطق اهمیت مرجع دارد. شبکهسازی و یکپارچهسازی به روند اجتنابناپذیر توسعه شهری تبدیل شده است و سایر مناطق نیز با فرصتها و چالشهای توسعه مشابهی با تجمع شهری در بخش میانی رودخانه یانگ تسه مواجه هستند. بنابراین، این مطالعه برای توسعه سایر مناطق اهمیت مرجع دارد.
بدون دیدگاه