این مطالعه به بررسی پذیرش پدیده جدید سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) در زمینه سازمانی در یک اقتصاد نوظهور، یعنی عربستان سعودی می پردازد. عوامل تعیین کننده ادراک کارکنان از GIS، استفاده واقعی آنها و نتایج مورد انتظار هنگام استفاده از آن را بررسی می کند. مدلی برای این مطالعه بر اساس نظریههای مرتبط و ادبیات موجود ایجاد شد. در مجموع 221 پاسخ از وزارت آب و برق (MOWE) در عربستان سعودی با استفاده از یک پرسشنامه نظرسنجی ساختاریافته جمع آوری شد. چندین تکنیک آماری برای داده های جمع آوری شده استفاده شد. نتایج نشان میدهد که عواملی که بیشترین تأثیر را بر درک کارکنان از GIS دارند، پشتیبانی مدیریتی، تخصص فناوری اطلاعات و قرار گرفتن در معرض GIS است. با این حال، برخی از عوامل تاثیر قابل توجهی بر ادراک کارکنان نداشتند. اینها آموزش و مشوق های GIS هستند. همچنین مشخص می شود که نگرش به GIS بر استفاده واقعی از GIS تأثیر دارد و با آن ارتباط دارد. در نتایج پذیرش GIS، نتایج نشان میدهد که استفاده از آن بر افزایش مدیریت ریسک و روابط بهتر با مشتری تأثیر میگذارد. با این حال، هیچ رابطه معنی داری یافت نشد که منجر به تصمیم گیری کارآمدتر و صرفه جویی در هزینه ها شود. این مقاله همچنین مفاهیم را برجسته می کند و محدودیت ها و پیشنهاداتی را برای تحقیقات آینده مورد بحث قرار می دهد.
کلید واژه ها
آموزش GIS , پشتیبانی مدیریتی , مشوق ها , پذیرش GIS , عربستان سعودی , استفاده از GIS
1. مقدمه
سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) با یکپارچهسازی سختافزار، نرمافزار و دادهها برای جمعآوری دادههای جغرافیایی و مدیریت آنها برای تجزیه و تحلیل، و سپس نمایش اطلاعات نهایی جغرافیایی برای دسترسی کاربران، کار میکند. این به کاربران کمک می کند تا به راحتی و به سرعت داده ها را درک کرده و تصمیم بگیرند [ 1 ]. اصطلاح “علم سیستم های اطلاعات جغرافیایی” بیست سال است که در سطح بین المللی استفاده می شود. این علم دارای ویژگی های بسیاری است و راهبردهای فکری و فنی مختلفی را به کار می گیرد [ 2 ] . سیستم اطلاعات جغرافیایی یک علم مهم است و در سه زمینه یا طبقه بندی مختلف به شرح زیر مورد استفاده قرار می گیرد: 1) «ابزار» سیستم اطلاعات جغرافیایی. 2) “برنامه” سیستم اطلاعات جغرافیایی؛ و 3) “علم” سیستم اطلاعات جغرافیایی [ 2] .
شش مؤلفه GIS وجود دارد که اولین و مهمترین آنها شبکه فراگیر است. شبکه یکی از جنبههای حیاتی GIS است، زیرا دادهها و اطلاعات دیجیتال را نمیتوان جز از طریق شبکه به اشتراک گذاشت یا انتقال داد. دومین جزء GIS سخت افزار کاربر است که از دستگاه هایی تشکیل شده است که عملیات GIS را اجرا می کنند [ 3 ]] . بخش سوم سیستم اطلاعات جغرافیایی، نرم افزار است. فروشندگان GIS مانند موسسه تحقیقات سیستم های محیطی بسته هایی را ارائه می دهند که می توانند توسط سازمان ها خریداری شوند. این بسته های ارائه شده توسط فروشندگان مختلف GIS دارای کاربردهای متنوع، سطح پیچیدگی و اندازه داده ها هستند. جزء چهارم پایگاه داده ای است که در آن تمام اطلاعات برای تصمیم گیری در آینده یا حل یک مشکل ذخیره می شود. جزء پنجم شامل رویه هایی است که GIS را مدیریت می کند و آن را در محدودیت های بودجه نگه می دارد و تا حد امکان دقیق است تا بتواند رضایت کاربران را جلب کند. مولفه ششم مربوط به افراد، یعنی کاربران GIS و کسانی است که تمام داده های دیجیتالی را در پایگاه داده GIS ارائه و به روز می کنند تا کارآمدتر و موثرتر باشد [ 3 ].
استفاده از GIS مزایای زیادی دارد. این مزایا برای همه نوع سازمان ها و صنایع اعم از کوچک، متوسط یا بزرگ است. پنج طبقه بندی وجود دارد که این مزایا شامل صرفه جویی در هزینه ها و افزایش کارایی سازمانی، تصمیم گیری بهتر، بهبود ارتباطات، ثبت سوابق کارآمدتر و مدیریت متغیرهای جغرافیایی می باشد [ 4 ]. GIS را می توان با چارچوب سیستم اطلاعاتی هر سازمانی ادغام کرد [ 1 ]. علاوه بر این، GIS برای ذخیره، کنترل و بازیابی مجموعه داده ها استفاده می شود. این در بسیاری از برنامه های کاربردی در بسیاری از مناطق مختلف استفاده می شود. در GIS یک مجموعه داده یک لایه نامیده می شود که می تواند به جاده ها، دریاها، ساختمان ها و غیره اشاره کند. هر لایه در یک مکان خاص با مختصاتی در GIS ذخیره می شود [ 5 ]] . لایه هایی که مختصات جغرافیایی یکسانی دارند در GIS به یکدیگر مرتبط می شوند. این رابطه که از آن به عنوان اتصالات فضایی بین مجموعه داده ها یاد می شود، می تواند به تجزیه و تحلیل داده ها و تصمیم گیری کمک کند. نمونه ای از تصمیم گیری می تواند تخصیص جاده هایی باشد که نزدیک به یک رودخانه خاص هستند. این جاده ها را می توان با استفاده از برخی پرس و جوها در GIS تخصیص داد و به تعیین جاده هایی که ممکن است تحت تأثیر سیل قرار گیرند کمک کند [ 5 ].
مطالعه دیگری در فرانسه برای کاهش خطرات سیل / جریان با ارائه چارچوبی برای مدیریت محدودیت ها انجام شد [ 6 ]. راه دیگری که پرس و جوهای GIS می تواند در تصمیم گیری کمک کند، زمانی است که بیماری های عفونی می توانند گسترش یابند، تصمیم گیری ها در رابطه با دانستن اینکه چه مدت طول می کشد تا این بیماری ها به مناطق خاصی برسند و متعاقباً از آنها اجتناب کنند، حیاتی هستند [ 7 ]. همچنین می تواند پناهگاه های اضطراری زلزله را اختصاص دهد که میزان آسیب و آسیب را کاهش می دهد [ 8 ]. تحلیلی که در کره جنوبی انجام شد مدلی را ارائه کرد که می تواند به تخمین میزان آتش سوزی جنگل ها توسط انسان کمک کند. این همچنین می تواند بر تصمیمات و اقداماتی که می تواند برای کاهش گسترش آتش و کاهش آسیب و صدمات انجام شود تأثیر بگذارد [ 9 ]] . GIS همچنین در ایرلند شمالی برای تخصیص مناطق با زیرگروه های جمعیتی خاص بر اساس مذهب آنها مورد استفاده قرار گرفت. دولت می تواند از GIS برای کمک به توسعه سیاست ها و تصمیم گیری ها و مدیریت تفکیک مسکونی استفاده کند [ 10 ]. GIS همچنین می تواند در برنامه ریزی برای هر گونه شرایط اقلیمی آینده در مناطق روستایی و چگونگی تهیه یک استراتژی یا استراتژی در پاسخ [ 11 ] کمک کند.
برخی از مطالعات عمومی GIS وجود دارد که در عربستان سعودی انجام شده است. یکی از این مطالعات، مطالعه الرمضان (1993) است که تمرکز اصلی آن بررسی اعتبار فرضیه آنها بود، که شامل دولت بسیار متمرکز در عربستان سعودی میشود که ممکن است نسبت به دولتهایی که تمرکز کمتری دارند، پذیرش GIS بسیار سازمانیافتهتری داشته باشد. [ 12 ] . مطالعه دیگری توسط عبدالله (2009) یک چارچوب کلی برای GIS سازمانی برای شهرداری های عربستان ارائه کرده است. این چارچوب شامل سه عامل اصلی است که عبارتند از عملکردهای تجاری، وظایف و الزامات داده [ 13 ]. مطالعه ای توسط کوشک نشان می دهد که در زمان حج در مکه مکرمه، بهتر است از GIS مبتنی بر وب برای مدیریت طرح ترافیک برای تسهیل تردد آسان تر استفاده شود [ 14 ].] . در این مطالعه کوشک یک GIS مبتنی بر وب برای طرح ترافیک حج توسعه داده است [ 14 ].
GIS همچنین در منابع آب استفاده می شود زیرا برای مثال مهندسان باید بفهمند که لوله ها، شیرها، پمپ ها، مترها و غیره در کجا قرار دارند. وزارت آب و برق (MOWE) در عربستان سعودی در حال حاضر به همین دلایل از GIS استفاده می کند. مکان و استفاده از آب و محل سکونت مشتریان عواملی هستند که باید شناخته شوند. مهندسان، مدیران و غیره نیز باید بدانند چه پروژه هایی در دست ساخت هستند و چه امکاناتی نیاز به تعمیر دارند [ 15 ]. MOWE در عربستان سعودی GIS و در ابتدا در منطقه هسته ریاض اتخاذ کرده است، این فرآیند در سال 2003 شروع شد و سپس در منطقه هسته دمام در سال 2004 [ 16 ]. به دنبال آن GIS در بسیاری از شهرهای بزرگ با استفاده از سیستم مدیریت یکپارچه منابع آب یکپارچه شد [ 17 ]] . این مقاله به بررسی پذیرش GIS در MOWE می پردازد و برخی از عوامل تعیین کننده را ارزیابی می کند و تأثیر آنها را بر ادراک کارکنان MOWE از GIS و اینکه چگونه این موارد بر استفاده واقعی از GIS تأثیر می گذارد، آزمایش می کند. سپس نتایج این پذیرش ارزیابی خواهد شد.
2. روش ها
روش مورد استفاده برای جمع آوری داده ها از کارکنان، پیمایش بود. نظرسنجی ما به چهار بخش تقسیم شده است که شامل سؤالاتی در مورد جمعیت شناسی، استفاده از GIS، درک GIS و عوامل تعیین کننده و مزایای استفاده از GIS است. ادراکات سیستم اطلاعات جغرافیایی و سؤالات تعیین کننده و مزایا دارای یک نوع سؤال است که در یک مقیاس لیکرت 7 درجه ای است که برای اندازه گیری سطح توافق کارکنان (1-کاملاً مخالف، 2-مخالف، 3-تا حدودی). مخالف، 4-نه موافق یا مخالف، 5-تا حدودی موافق، 6-موافق، 7-کاملا موافقم) [ 18 ]. این نظرسنجی یک نظرسنجی آنلاین بود که برای کارمندان MOWE ارسال شد. تعداد افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند 297 نفر بود که در شعب مختلف MOWE در سراسر عربستان سعودی کار می کردند.
2.1. موارد و منابع
موارد استفاده شده در این تحقیق در مطالعات قبلی مورد استفاده قرار گرفته اند، یعنی قبلاً اعتبارسنجی شده اند. جدول 1 شامل تمام اطلاعات مربوط به اقلام، توضیح مختصری در مورد هر مورد و منابع هر مورد است.
2.2. تکنیک های آماری
در این مقاله از تکنیک های تحلیل آماری زیادی استفاده شده است که شامل توزیع فراوانی، تحلیل پایایی و روایی، تحلیل همبستگی و تحلیل رگرسیون می باشد. تجزیه و تحلیل توزیع فراوانی اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان را توضیح داد. توزیع فراوانی برای هر داده را می توان به روش های مختلف نشان داد و یکی از آنها مربوط به جداول فراوانی مورد استفاده در این مقاله برای نمایش اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان است [ 19 ].] . برای تایید پایایی و روایی سازه های نظرسنجی، تحلیل پایایی و روایی انجام شد. تجزیه و تحلیل همبستگی نشان داد که رابطه بین: اولاً عوامل تعیین کننده و درک GIS وجود دارد. دوم، برداشت از GIS و استفاده از GIS. و سوم، استفاده از GIS و نتایج این استفاده. در این مقاله تحلیل رگرسیون برای بررسی تأثیر متغیرهای مستقل بر متغیرهای وابسته انجام شد.
3. چارچوب نظری
چندین مدل برای مطالعه پذیرش فناوری GIS در MOWE استفاده شده است. تئوری های مورد استفاده در این تحقیق عبارت بودند از نظریه انتشار نوآوری (IDT)، مدل پذیرش فناوری (TAM)، TAM2، نظریه اقدام منطقی (TRA) و نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری (UTAUT). نظریه انتشار نوآوری (IDT) از دهه 1950 مورد استفاده قرار گرفت، اما توسط راجرز شناخته شده ترین و متداول ترین فرآیند تصمیم گیری نوآوری در سال 1962 معرفی شد [ 20 ]. این نظریه فرآیند پذیرش یا رد یک نوآوری جدید را توصیف می کند. تصمیم گیری در مورد یک نوآوری خاص از پنج مرحله می گذرد که به آن مراحل IDT می گویند [ 20] . مرحله اول زمانی است که فرد با نوآوری و نحوه عملکرد یک فناوری جدید، هدف آن و نیاز به آن آشنا می شود. مرحله دوم زمانی اتفاق می افتد که فرد از این فناوری جدید خوشش بیاید یا دوست نداشته باشد. پنج ویژگی وجود دارد که فرد را به دوست داشتن یک فناوری جدید تشویق می کند و بر تصمیم او تأثیر می گذارد: مزیت نسبی، سازگاری، پیچیدگی، آزمایش پذیری و مشاهده پذیری. پس از آن تصمیم به پذیرش یا رد فناوری گرفته می شود که مرحله سوم است. مرحله چهارم اجرای این فناوری جدید است در حالی که مرحله پنجم تصمیم فرد را تایید می کند [ 21 ].
تئوری عمل منطقی (TRA) توسط Ajzen و Fishbein در سال 1975 [ 22 ] [ 23 ] توسعه یافت. این نظریه را می توان در مطالعاتی که به روابط نگرش-رفتار افراد اشاره دارد استفاده کرد [ 24 ]. در این نظریه، اعتقاد بر این است که باورهای شخصی بر نگرش تأثیر می گذارد و هنجارهای اجتماعی نیز به نوبه خود رفتار فرد را نسبت به عمل شکل می دهد [ 22 ]. در نظریه کنش مستدل دو سازه اصلی از قصد وجود دارد که عبارتند از نگرش نسبت به رفتار و رفتاری که یک فرد یا تصمیم گیرنده در هنگام وارد شدن فشار اجتماعی بر او انجام می دهد. این به عنوان هنجار ذهنی شناخته می شود [ 22 ].
مدل پذیرش فناوری (TAM) از مدل TRA رشد کرد و توسط دیویس [ 25 ] ابداع شد. TAM پذیرفته شده ترین مدل از همه مدل های پذیرش فناوری است [ 23 ]. TAM شامل سه بخش اصلی است که بر قصد رفتاری و استفاده واقعی از یک فناوری خاص تأثیر میگذارد: سودمندی درک شده، سهولت درک شده و نگرش کاربران که بر قصد رفتاری تأثیر میگذارد [ 26 ]. این هدف هم با ادراک و هم نگرش کاربران در مورد فناوری و سودمندی درک شده آن تعیین می شود. نگرش هم با سودمندی درک شده از فناوری و هم سهولت استفاده درک شده از آن تعیین می شود [ 25 ].
TAM2 توسط Venkatesh و Davis معرفی شد [ 27] در مقاله تحقیقاتی خود با عنوان «توسعه نظری مدل پذیرش فناوری: چهار مطالعه میدانی طولی». این مدل توسعهای از مدل اصلی پذیرش فناوری (TAM) را نشان میدهد و هدف اصلی آن افزودن عوامل تعیینکننده بیشتر به TAM اصلی بود تا سودمندی درک شده و قصد استفاده از فناوری بهتر اندازهگیری شود. این عوامل تعیین کننده شامل تأثیرات اجتماعی است که در چارچوب هنجار ذهنی، اختیاری و تصویر ظاهر می شود. سایر عوامل تعیین کننده شامل ارتباط شغلی، کیفیت خروجی و قابلیت نمایش نتایج است که همگی می توانند بر سودمندی درک شده تأثیر بگذارند. نکته مهم دیگری که این مدل توسعه یافته میخواهد بفهمد این است که چگونه تأثیرات تأثیر اجتماعی با سطوح مختلف تجربه کاربران تغییر میکند.28 ] .
نظریه یکپارچه پذیرش و استفاده از فناوری (UTAUT) توسط ونکاتش و همکاران توسعه داده شد. (2003) [ 28 ]. این نظریه متشکل از چهار عامل اصلی است که مستقیماً بر قصد استفاده از فناوری های جدید تأثیر می گذارد: انتظار عملکرد، امید به تلاش، تأثیر اجتماعی و شرایط تسهیل کننده. این نظریه همچنین شامل چهار تعدیل کننده است که می توانند بر چهار عامل اصلی تعیین کننده مستقیم تأثیر بگذارند، یعنی جنسیت، سن، تجربه و داوطلبانه بودن استفاده [ 28 ].
4. مدل تحقیق
مدل تحقیق بر اساس نظریه های موجود که قبلا ذکر شد ساخته شده است. مدل تحقیق به سه بخش نگاه می کند و تأثیر آنها را بر یکدیگر آزمایش می کند. بخش اول این مدل شامل پنج عامل تعیین کننده است که ممکن است بر درک GIS تأثیر بگذارد. این عوامل تعیین کننده عبارتند از آموزش GIS، انگیزه ها، پشتیبانی مدیریتی و قرار گرفتن در معرض GIS. تأثیر این عوامل تعیین کننده بر ادراک مردم از GIS که قرار است مورد آزمایش قرار گیرد، مهم ترین خواهد بود. بخش دوم مدل به تأثیر ادراک GIS بر استفاده واقعی از GIS میپردازد که مورد آزمایش قرار خواهد گرفت. بخش سوم استفاده و پذیرش واقعی GIS را آزمایش می کند. چهار نتیجه مورد آزمایش قرار خواهند گرفت: تصمیم گیری کارآمد، صرفه جویی در هزینه، افزایش مدیریت ریسک و بهبود رضایت مشتری.شکل 1 ).
5. بررسی ادبیات و توسعه فرضیه ها
سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) برای هر علمی که با یک پدیده مرتبط با مکان سر و کار دارد استفاده می شود
شکل 1 . مدل تحقیق.
روی زمین. چند نمونه از این موارد آب و هوا در نقاط مختلف کره زمین و چگونگی تأثیر تغییرات آب و هوایی بر توزیع و گسترش بیماری ها است. همچنین میتواند به کشف توزیع جرایم در مناطق مختلف، توزیع گیاهان و حیوانات و غیره کمک کند. کاربردهای بسیاری از GIS وجود دارد که میتواند به انسانها مانند سیستم موقعیتیابی جهانی (GPS) در یافتن مکانها و مدیریت خدمات و منابع کمک کند [ 29 ]. ] . تمام فعالیتها مانند ساخت و ساز، حفر خندق، دفن خطوط لوله و کابلها، یافتن نفت و بسیاری از فعالیتهای دیگر را میتوان با استفاده از GIS مستند کرد [ 3 ]] . سیستمهای اطلاعات جغرافیایی (GIS) این گونه فعالیتها و مکانهایی که رخ داده یا اثری از خود بر جای گذاشتهاند را ردیابی میکنند. به گفته لونگلی و همکاران. (2011، p.4)، تقریباً هر چیزی که اتفاق می افتد، در جایی اتفاق می افتد. دانستن اینکه در کجا اتفاقی می افتد می تواند بسیار مهم باشد [ 3 ].
ما در زندگی روزمره خود از GIS استفاده می کنیم، به عنوان مثال برای رسیدن به جایی، جهتی را می خواهیم. ما همچنین از GIS برای حل مشکلات در بسیاری از زمینهها مانند مراقبتهای بهداشتی، مانند تصمیمگیری برای ساخت یک بیمارستان جدید در یک منطقه خاص و دلیل آن استفاده میکنیم. شرکت های تحویل کالا هر روز با استفاده از مسیرهای مختلف کالاها را ارسال می کنند، بنابراین تصمیماتی که باید در مورد مسیرهایی که وسایل نقلیه آنها باید طی کنند، مشکلات جغرافیایی را حل کند. برخی از افراد نمی توانند تصمیم بگیرند که آیا مشکل خاص آنها جغرافیایی است یا خیر. سه متغیر وجود دارد که می تواند به تصمیم گیری در مورد این موضوع کمک کند. اولین مورد این است که مشکل یک سوال مقیاس دارد. دوم هدف مسئله و اینکه آیا آنها از داده های جغرافیایی برای تجزیه و تحلیل موضوع استفاده می کنند یا خیر. سوم مقیاس زمانی مسئله و اینکه آیا مشکلات جغرافیایی برای یک دوره زمانی خاص ادامه داشته است یا خیر.3 ] . به این ترتیب، “GIS کار به اشتراک گذاری داده ها و اطلاعات را بهتر از دانش انجام می دهد، که جدا کردن آن از دانشمند دشوارتر است” [ 3 ].
سه رابطه در مدل تحقیق وجود دارد که نیاز به آزمایش و بررسی دقیق دارند. اولین رابطه بین عوامل تعیین کننده و درک GIS است. عوامل تعیین کننده شامل پنج عامل است که می تواند بر نظرات کارکنان MOWE در مورد GIS تأثیر بگذارد. تأثیر این پنج عامل تعیینکننده در قالب فرضیههایی که در زیر با جزئیات بیشتر توضیح داده میشود، آزمایش خواهند شد.
5.1. آموزش GIS
برنامه های آموزشی برای کارکنان مهم هستند زیرا می توانند به کارکنان کمک کنند دانش خود را در مورد فناوری های جدید معرفی شده افزایش دهند. این برنامه ها باعث می شود که کارکنان در مورد استفاده از فن آوری های جدید ادراک مثبت داشته باشند [ 30 ]. مهم است که سازمان ها برنامه های آموزشی در فرهنگ خود داشته باشند زیرا زمانی که فناوری های جدید به کار گرفته می شوند اهمیت دارد [ 30 ]. آموزش در این زمینه به آموزش های ارائه شده به کارکنان در MOWE اشاره دارد و دانش و مهارت های عملی را در استفاده از یک فناوری جدید به کارکنان ارائه می دهد [ 31 ]. کارکنان هنگام به کارگیری فناوری های جدید، اعتماد به نفس و سطح مهارت های خود را توسعه خواهند داد [ 32] . آموزش GIS با میزان آموزش داده شده به کارکنان MOWE اندازه گیری شد. از شرکت کنندگان در این نظرسنجی در مورد سطح آموزش ارائه شده به آنها و اینکه چگونه دوره های آموزشی داخلی توانایی استفاده از GIS را بهبود می بخشد، سؤال شد. پنج سوال برای به دست آوردن نظرات کارکنان در مورد آموزش GIS ارائه شده به آنها ابداع شد. این پنج سوال با توجه به الگاهانی و کینگ (1999)، تالوکدر (2014) و گوش و گلوت (2005) [ 31 ] [ 33 ] [ 34 ] ساخته شدند. فرضیه ای که مورد آزمون قرار خواهد گرفت این است:
H1: آموزش GIS بر ادراک کارکنان از GIS تأثیر می گذارد.
5.2. مشوق ها
انگیزه را می توان به عنوان آنچه که شخص فکر می کند و مزایای معرفی یک فناوری جدید در شرکت را می داند [ 35 ] – [ 37 ] تعریف می شود. درک یک فرد از یک نوآوری بسیار مهم است زیرا ممکن است رفتار افراد را در مورد پذیرش این نوآوری تغییر دهد [ 38 ]. انتظار میرود که پذیرش فناوریهای جدید، مؤسسات را قادر میسازد تا اهداف و مزایای خود را به نحو مؤثرتری برآورده سازند. به منظور تقویت درک کارکنان از مزیت پذیرش فناوری های جدید، مدیریت باید به آنها انگیزه های رفتاری فردی بدهد که آنها را تشویق به پذیرش فناوری های جدید کند [ 39 ]] . در این پژوهش، انگیزهها، انگیزهها و باورهای کارکنان در مورد پیامدهای استفاده از GIS در MOWE است. از شرکت کنندگان خواسته شد تا سطح موافقت یا مخالفت خود را در مورد چهار مورد که توسط کورنیا و همکاران تهیه شده است، رتبه بندی کنند. (2006) و Talukder (2014) [ 34 ] [ 40 ]. فرضیه دومی که مورد آزمون قرار خواهد گرفت این است:
H2: تأثیر مشوق ها بر ادراک کارکنان از GIS.
5.3. پشتیبانی مدیریتی
حمایت مدیریتی متغیر بسیار مهمی است که می تواند بر ادراک کارکنان از پذیرش نوآوری جدید در محل کار تأثیر بگذارد [ 25 ]. مطالعات قبلی نشان داد که حمایت مدیریتی با پذیرش فناوری جدید مرتبط است. همچنین توسط مطالعات دیگر مشخص شد که حمایت مدیریتی تأثیر مثبتی بر پذیرش فناوریهای جدید توسط کارکنان دارد [ 41 ]. هرچه یک سازمان بیشتر حمایت مدیریتی را به کارکنان ارائه دهد، احتمال بیشتری برای پذیرش و استفاده از فناوری های جدید وجود دارد. با این حال، فقدان حمایت مدیریتی برای چنین پذیرشی مشکل تلقی می شود [ 42 ]. این تعیین کننده به صورت زیر آزمایش می شود:
H3: تأثیر پشتیبانی مدیریتی بر ادراک کارکنان از GIS.
5.4. تخصص IT
تجربه قبلی افراد به مهارتهای آنها و آنچه از قبل درباره یک نوآوری میدانند، اشاره دارد [ 43 ] [ 44 ]. در این مورد، تخصص IT کارکنان به معنای سطح مهارت و تجربه آنها در مورد فناوری اطلاعات (IT) است. تخصص IT با توجه به تجربه و مهارت های قبلی کارگران و از جایی که آنها به دست آمده اند اندازه گیری شد. از شرکت کنندگان خواسته شد تا سطح موافقت یا مخالفت خود را در چهار موردی که بر اساس Talukder (2014) و Al-Gahtani and King (1999) [ 31 ] [ 34 ] ساخته شده بودند، رتبه بندی کنند. فرضیه مورد آزمایش به شرح زیر است:
H4: تخصص فناوری اطلاعات بر ادراک کارکنان از GIS تأثیر می گذارد.
5.5. قرار گرفتن در معرض فناوری GIS (خودکارآمدی رایانه)
قرار گرفتن کارکنان در معرض یک فناوری خاص به تجربه قبلی آنها اشاره دارد [ 43 ] [ 44 ]. هر یک از کارکنان اعتقادات خود را در مورد توانایی های خود در هنگام استفاده از GIS و حل مشکلات مربوطه دارند [ 45 ]. این بدان معناست که در واقع کارکنان در هنگام استفاده از GIS چقدر راحت هستند؟ این تعیین کننده توانایی کارکنان را برای مقابله با GIS در MOWE با توجه به مواجهه آنها با این فناوری آزمایش می کند. تعیین کننده با توجه به Sanchez and Hueros (2010) و Talukder (2014) [ 34 ] [ 46 ] ساخته شد. پنج سوال برای به دست آوردن اطلاعات در مورد تأثیر این عوامل تعیین کننده بر ادراک کارکنان از GIS پرسیده شد. فرضیه ای که مورد آزمون قرار خواهد گرفت این است:
H5: قرار گرفتن در معرض فن آوری GIS بر درک کارکنان از GIS تأثیر می گذارد.
5.6. درک GIS
رابطه دوم در مدل تحقیق رابطه بین درک GIS و پذیرش (استفاده) از GIS است. ادراک همان نگرش در هنگام استفاده از این فناوری و به ویژه احساسات مثبت یا منفی کارکنان در مورد آن است [ 47 ]. در نتیجه، نگرش کارکنان MOWE به استفاده از GIS اندازه گیری می شود. پنج سوال بر اساس کاکار (2011) و کورنیا و همکاران ساخته شد. (2006) برای آزمایش ادراک و احساسات کارکنان MOWE درباره GIS [ 40 ] [ 48 ]. تأثیر ادراک بر پذیرش GIS و استفاده از آن به عنوان یک فرضیه به روش زیر آزمایش خواهد شد:
H6: درک GIS بر استفاده واقعی از GIS تأثیر می گذارد.
رابطه سوم بین پذیرش GIS (استفاده) و مزایای استفاده از چنین فناوری در یک سازمان، در این مورد وزارت آب و برق (MOWE) در عربستان سعودی است. فرضیه های این رابطه در زیر با جزئیات بیشتری توضیح داده شده است.
5.7. تصمیم گیری کارآمد
تصمیم گیری فرآیند انتخاب یک گزینه از بین بسیاری از گزینه های موجود است [ 49 ]. تصمیم گیری نقش بزرگی در سازمان ها ایفا می کند زیرا گاهی اوقات می تواند به نتایج خوب یا بد منجر شود [ 49 ]. در این مقاله تأثیر استفاده واقعی بر افزایش تصمیم گیری کارکنان مورد آزمایش قرار خواهد گرفت [ 48 ]. آیتم های اندازه گیری سطح تصمیم گیری بر اساس کار ابوالعیش و عشق (2013) و کاکار (2011) [ 48 ] [ 50 ] ساخته شدند. موارد مطابق با این متغیر ویرایش شدند. فرضیه ای که مورد آزمون قرار خواهد گرفت این است:
H7: استفاده از GIS منجر به تصمیم گیری کارآمد می شود.
5.8. صرفه جویی در هزینه
این متغیر برای اندازه گیری اینکه آیا هزینه ها معقول است و آیا GIS مقرون به صرفه است ساخته شده است. موارد زیر با ارجاع به کورنیا و همکاران توسعه داده شد. (2006)، کیم و آمپرمتر (2014) و اولیویرا و همکاران. (2014) [ 40 ] [ 51 ] [ 52 ]. این آزمایش می کند که آیا استفاده واقعی از GIS منجر به صرفه جویی در هزینه ها می شود یا خیر. مطالعهای که توسط کورنیا در سال 2006 انجام شد، نشان داد که هزینه درک شده تأثیری بر نگرش به استفاده از نوآوری یا اهداف استفاده ندارد [ 40 ]. فرضیه ای که مورد آزمون قرار خواهد گرفت این است:
H8: استفاده از GIS منجر به صرفه جویی در هزینه می شود.
5.9. مدیریت ریسک پیشرفته
مدیریت ریسک به عنوان شناسایی خطراتی که ممکن است در آینده رخ دهد و تلاش برای یافتن راه حل هایی برای آنها تعریف می شود تا از خطرات جلوگیری شود [ 53 ]. مواردی که سطح مدیریت ریسک را اندازه گیری می کنند بر اساس ابوالعیش و عشق (2013)، تالوکدر (2014) و اولیویرا و همکاران ساخته شده اند. (2014) [ 34 ] [ 50 ] [ 52 ]. این آزمون تأثیر استفاده واقعی GIS را بر افزایش مدیریت ریسک در MOWE اندازه گیری می کند. پس از آن، فرضیه ای که باید مورد آزمایش قرار گیرد این است:
H9: استفاده از GIS منجر به افزایش مدیریت ریسک می شود.
5.10. بهبود روابط با مشتری
بهبود روابط با مشتری به ارتباط بهتر بین کارکنان و مشتریان اشاره دارد [ 54 ]. مواردی که چنین پیشرفتهایی را اندازهگیری میکنند بر اساس کارهای فیچیچایسوپا و نائنا (2013)، کیم و آمپرمتر (2014)، الحاربی و درو (2014) و ابوالعیش و عشق (2013) [ 50 ] [ 51 ] [ 50] [51] 55 ] [ 56 ] . آنها مطابق با این متغیر ویرایش شده اند. این آزمایش بر روی تأثیر استفاده واقعی GIS بر بهبود روابط با مشتری در MOWE خواهد بود.
H10: استفاده از GIS منجر به بهبود روابط با مشتری می شود.
6. نتایج
6.1. اطلاعات دموگرافیک شرکت کنندگان
عوامل جمعیت شناختی به عواملی اطلاق می شود که شرکت کنندگان و ویژگی های آنها را از نظر جنسیت، سن، سابقه تصدی، مدرک تحصیلی و استفاده و درک آنها از سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) شناسایی می کند. در این نظرسنجی، همه شرکتکنندگان کارمند مرد بودند، زیرا در وزارت آب و برق (MOWE)، بخش آب، فقط مردان در آنجا کار میکردند، بنابراین درصد 100٪ مرد بودند. ردههای سنی شرکتکنندگان از این نظر متفاوت بود که 42 درصد در رده سنی 18 تا 30 سال بودند، در حالی که بیشتر شرکتکنندگان در گروه سنی 31 تا 40 سال (51 درصد از کل گروههای سنی) بودند. بعلاوه 5 درصد در گروه سنی 41 تا 45 سال و کوچکترین گروه سنی (2 درصد) شرکت کنندگان 46 تا 65 سال بودند. هیچ کس در گروه 65 سال یا بیشتر نداشت. اکثر شرکت کنندگان (91٪) کارمندان تمام وقت هستند و تنها تعداد کمی (9٪) به صورت پاره وقت کار می کنند. اکثر کارمندان (86٪) دائمی هستند و تنها 14٪ در MOWE به صورت موقت یا قراردادی کار می کنند. مدارک تحصیلی شرکت کنندگان متفاوت است به این صورت که 8 درصد دارای مدرک ثانویه، 19 درصد دارای مدرک دیپلم و اکثریت (56 درصد) دارای مدرک لیسانس هستند. از نظر مدارک تحصیلات تکمیلی، 17 درصد دارای مدرک کارشناسی ارشد هستند.جدول 2 اطلاعات جمعیت شناختی شرکت کنندگان را خلاصه می کند.
6.2. قابلیت اطمینان و اعتبار سازه ها
برای تایید پایایی و روایی سازه های نظرسنجی، آزمون پایایی و روایی انجام شد. جدول 3 نشان دهنده پایایی بر حسب آلفای کرونباخ برای همه متغیرهای وابسته و مستقل است. مقادیر قابلیت اطمینان بین 0.70 و 0.80 “محترم” در نظر گرفته می شوند در حالی که مقادیر بین 0.80 و 0.90 “بسیار خوب” در نظر گرفته می شوند [ 57 ]. ضریب آلفای کرونباخ نشان می دهد که نتایج بسیار قابل اعتماد هستند زیرا ضریب آلفای کرونباخ از 0.692 تا 0.962 متغیر است. این به این معنی است که داده ها از سازگاری داخلی بالایی برخوردار هستند [ 58 ]. یک حد پایین تر برای آلفای کرونباخ مورد توافق قرار گرفت که به موجب آن 0.70 و حد پایین می تواند کاهش یابد اگر تحقیق یک تحقیق اکتشافی بود [ 59 ]. جدول 3همچنین میانگین واریانس استخراج شده (AVE) و بارهای عاملی مواردی که اعتبار سازه ها را اندازه گیری می کنند را نشان می دهد. اگر AVE بزرگتر از 0.50 [ 60 ] باشد، به عنوان مدرکی برای یک سطح اعتبار قابل قبول در نظر گرفته می شود، به این معنی که “حداقل 50٪ از واریانس اندازه گیری باید توسط سازه ها گرفته شود” [ 34 ] [ 60 ]. نتایج حاصل از دادههای جمعآوریشده نشان میدهد که محدوده AVE از 0.733 تا 0.932 است که بسیار قابل قبول در نظر گرفته میشود. بر اساس نتایج آلفای کرونباخ و AVE، می توان نتیجه گرفت که سازه ها به اندازه کافی قابل اعتماد و معتبر هستند تا محرک های استفاده از GIS، درک استفاده از GIS و استفاده واقعی از GIS را اندازه گیری کنند.
6.3. همبستگی ها
همبستگی پیرسون برای تمامی متغیرهای موجود در این مقاله محاسبه شد. این محاسبات روابط بین عوامل تعیین کننده در رابطه با درک GIS و رابطه بین آنها و استفاده از GIS را نشان می دهد ( جدول 4 را ببینید ). این محاسبات همچنین رابطه بین استفاده از GIS و متغیرهای نتیجه را نشان می دهد ( جدول 5 را ببینید). نتایج نشان می دهد که بین درک GIS و آموزش رابطه وجود ندارد. نتایج نشان میدهد که سطح ادراک با انگیزهها (r = 0.164، p <0.05) و ارتباط منفی با حمایت مدیریتی (r = -0.336، p <0.01) معنیدار و مثبت است. این نتایج نشان میدهد که ادراک از GIS با تجربه فناوری اطلاعات (r = 0.256، p <0.01) و قرار گرفتن در معرض GIS (r = 0.391، p <0.01) معنیدار و مثبت است. همچنین بین درک GIS و سطح استفاده رابطه مثبت وجود دارد (r = 0.470، p <0.01).
یک همبستگی در سطح 0.01 (2 دنباله) معنی دار است. c همبستگی در سطح 0.05 (2 دنباله) معنی دار است. TRA = آموزش، INC = مشوق ها، MSP = پشتیبانی مدیریتی، ITE = تجربه فناوری اطلاعات، EXG = قرار گرفتن در معرض GIS، POG = درک GIS.
یک همبستگی در سطح 0.01 (2 دنباله) معنی دار است. c همبستگی در سطح 0.05 (2 دنباله) معنی دار است. USE = استفاده، EDM = تصمیم گیری کارآمد، COS = صرفه جویی در هزینه، ERM = مدیریت ریسک پیشرفته، ICR = بهبود روابط با مشتری.
نتایج همچنین نشان میدهد که در انتهای دیگر مدل تحقیق، بین استفاده و تصمیمگیری کارآمد یا صرفهجویی در هزینه هیچ معناداری وجود ندارد. با این حال، رابطه مثبت معناداری بین استفاده و مدیریت ریسک افزایش یافته (r = 0.141، p <0.05) و بهبود روابط با مشتری (r = 0.477، p <0.01) در نتایج وجود دارد.
6.4. تجزیه و تحلیل رگرسیون
تحلیل رگرسیون داده هایی را در مورد چگونگی تأثیر متغیرهای مستقل بر متغیرهای وابسته جمع آوری کرد. در این مقاله تجزیه و تحلیل رگرسیون برای ارزیابی چگونگی تأثیر عوامل تعیین کننده بر درک استفاده از GIS، تأثیر این ادراک بر استفاده و تأثیر استفاده بر نتایج انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه در رابطه با درک GIS به عنوان یک متغیر وابسته، مدل برازش را در سطح معنیداری 1% با r2 35.0% پشتیبانی میکند . بر اساس متغیرهای مستقل، پشتیبانی مدیریتی، تخصص فناوری اطلاعات و قرار گرفتن در معرض GIS در سطح Sig <0.001 معنیدار بود. آموزش و مشوق ها هیچ اهمیتی با درک GIS نشان نمی دهد ( جدول 6 را ببینید ). جدول 7نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه را با استفاده به عنوان متغیر وابسته و درک GIS به عنوان یک متغیر مستقل ارائه می دهد. در جدول 7 ، نتایج با استفاده به عنوان متغیر وابسته نشان می دهد که در Sig < 0.001 معنادار وجود دارد، که مدل را پشتیبانی می کند، برازش در سطح معنی داری 1% با r2 22.1%. جدول 8 نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه را با استفاده به عنوان یک متغیر مستقل و هر یک از نتایج به عنوان متغیرهای وابسته خلاصه می کند. نتایج نشان میدهد که استفاده برای تصمیمگیری کارآمد و صرفهجویی در هزینهها اهمیتی ندارد. با این حال، مشخص شد که بهبود روابط با مشتری با Sig <0.000 معنیدار است و مدیریت ریسک افزایش یافته در Sig <0.05 معنیدار است.
7. بحث در مورد نتایج
در این بحث از نتایج، فرضیه ها با توجه به اهمیت آنها و نتایج آزمون برای هر یک به تفصیل مورد بحث قرار خواهند گرفت. جدول 9 نتایج آزمون فرضیه ها را برجسته می کند و یافته ها را به اختصار خلاصه می کند.
7.1. فرضیه های 1، 2، 3، 4 و 5
فرضیه های 1 تا 5 عوامل تعیین کننده ای هستند که برای ارزیابی اینکه آیا آنها بر ادراک کارکنان از GIS تأثیر می گذارند یا خیر، مورد آزمایش قرار گرفتند. فرضیه های 1 و 2 مورد آزمایش قرار گرفتند و مشخص شد که آموزش و مشوق های GIS تأثیری بر ادراک ندارد. دلیل این امر ممکن است این باشد که نمونه شرکتکنندگانی که نظرسنجی را پر کردند و برای این مقاله استفاده کردند، ممکن است تجربه قبلی GIS داشته باشند، به همین دلیل است که نتایج آموزش نشان داد که بر ادراک کارکنان نسبت به GIS تأثیری ندارد. انگیزه ها نیز تأثیری بر درک GIS نداشتند، زیرا کارکنان معتقدند GIS به وظایف واقعی کاری آنها کمک می کند، نه در خود سازمان دهی. فرضیه های 3، 4 و 5 معنی دار بوده و با درک GIS نیز رابطه دارند. این بدان معنی است که پشتیبانی مدیریتی، تخصص فناوری اطلاعات و قرار گرفتن در معرض GIS بر درک مردم از GIS تأثیر می گذارد.
7.2. فرضیه 6
فرضیه 6 برای آزمایش اینکه آیا درک GIS بر استفاده از GIS تأثیر دارد یا خیر طراحی شده است. تجزیه و تحلیل رگرسیون نشان می دهد که نتایج با مطالعات قبلی در مورد رابطه و تأثیر بین درک دو متغیر از GIS و استفاده از آن مطابقت دارد [ 46 ] [ 47 ] [ 61 ]-[ 64 ]. یافتههای مربوط به تأثیر ادراک GIS بر استفاده از آن معنادار بود و بین دو متغیر ارتباط وجود داشت.
7.3. فرضیه های 7، 8، 9 و 10
فرضیه های 7 تا 10 به تأثیر استفاده بر نتایج مربوط می شوند. تجزیه و تحلیل رگرسیون برای این فرضیه ها نشان داد که هیچ تأثیر معنی داری بین استفاده و تصمیم گیری وجود ندارد، که غیرمنتظره بود زیرا اکثر مطالعات GIS ادعا می کنند که GIS به تصمیم گیری خوب کمک می کند [ 5 ] [ 6 ] [ 8 ] [ 9 ]] . این مورد در MOWE بود. ممکن است نشان دهد که کارکنان MOWE آموزش GIS را دریافت نکرده اند و توضیح می دهد که چرا آنها به درستی از آن استفاده نمی کنند و متوجه تفاوت بزرگ GIS در تصمیم گیری خوب نمی شوند. استفاده همچنین تأثیر قابل توجهی در صرفه جویی در هزینه ها نداشته است، زیرا بسیاری از پروژه های MOWE هنوز تکمیل نشده اند. این ممکن است دلیل یا ممکن است این باشد که بسیاری از شرکت کنندگان فقط برای اجرای وظایف از GIS استفاده می کردند و روی جنبه های هزینه آن تمرکز نمی کردند. برخی از کارشناسان مالی مسئول هزینههای پروژهها هستند و این شرکتکنندگان در این مطالعه اقلیت را تشکیل میدهند، زیرا تنها تعداد کمی از آنها در هر شاخه وجود دارد. فرضیه های 9 تا 10 که تأثیر استفاده را بر افزایش مدیریت ریسک و بهبود رضایت مشتری بیان می کردند، معنی دار بودند.
8. نتیجه گیری و پیامدها
از نتایج این مقاله می توان نتیجه گرفت که برخی عوامل تعیین کننده بر ادراک کارکنان MOWE از GIS تأثیر می گذارد. همچنین مشخص شد که این ادراک بر استفاده واقعی تأثیر می گذارد. برخی از نتایج آزمایش شدند و برخی از آنها تحت تأثیر استفاده واقعی از GIS قرار گرفتند. پشتیبانی مدیریتی، تخصص فناوری اطلاعات و قرار گرفتن در معرض فناوری GIS بر درک کارکنان از GIS تأثیر دارد و با آن ارتباط دارد. آموزش و مشوق ها به عنوان عوامل تعیین کننده ناچیز ظاهر شدند که بر ادراک کارکنان از استفاده از GIS تأثیری ندارند. با این حال، یک رابطه بین انگیزه ها و درک GIS وجود دارد. علاوه بر این، تأثیر و رابطه قوی بین ادراک کارکنان از GIS و استفاده واقعی آنها از آن وجود دارد. هنگام استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی، مزایای بسیاری از جمله کارایی خدمات، سرعت ارائه خدمات، کیفیت خدمات، افزایش مدیریت ریسک و بهبود رضایت مشتری اینها عواملی هستند که استفاده از GIS قابل توجه و تأثیرگذار است.
عوامل نتیجه ای که ناچیز بودند، تصمیم گیری کارآمد و صرفه جویی در هزینه بودند. برخی از عوامل تعیین کننده نیاز به توجه بیشتری از سوی MOWE دارند تا کارکنان تمایل بیشتری به پذیرش GIS داشته باشند. همچنین کمک به کارکنان برای دانستن مزایا و نتایج حاصل از پذیرش GIS بسیار مهم است. کارکنان باید برای به دست آوردن حداکثر مزایای فناوری آموزش ببینند. تأثیر استفاده واقعی بر تصمیمگیری و صرفهجویی در هزینهها میتواند قابل توجه باشد اگر MOWE روی برخی عوامل تعیینکننده که میتوانند بر رفتار کارکنان در هنگام استفاده از GIS تأثیر بگذارد، سخت کار کند. این تحقیق به نفع دولت عربستان سعودی خواهد بود زیرا MOWE یک بخش دولتی است. دولت می تواند از نتایج این تحقیقات برای پیاده سازی GIS در سایر وزارتخانه ها استفاده کند. این تحقیق می تواند از نظر سازمانی نیز کمک کند زیرا: دولت می تواند از نتایج این تحقیق برای بهبود GIS در MOWE استفاده کند. و ثانیاً با توجه به نتایج این تحقیق، پذیرش GIS را برای سایر بخشها تسهیل کند. این تجزیه و تحلیل می تواند به مدیران کمک کند تا رفتارهای کارکنان خود را درک کنند و ابزاری برای تغییر نحوه درک GIS در اختیار آنها قرار دهد. این امر MOWE را قادر می سازد تا از GIS به طور موثر استفاده کند.
شکل 2 . نقشه موقعیت منطقه مورد مطالعه [ 65 ] .
9. محدودیت ها و تحقیقات آینده
محدودیت اصلی تحقیق این است که دادهها تنها از چهار شهر بزرگ در عربستان سعودی-مدینه، مکه، تبوک و ریاض جمعآوری شده است ( شکل 2 را ببینید ). این نمونه محدود ممکن است بر تعمیم پذیری یافته ها در کل کشور تأثیر بگذارد، که باید هنگام تفسیر نتایج در نظر گرفته شود. تحقیقات آینده باید به بررسی همه بخشها یا وزارتخانههایی بپردازد که شرکتکنندگان بیشتری دارند و نمونههای نماینده و سراسری بیشتری ایجاد کند که منعکسکننده رفتار پذیرش GIS توسط کارگران عربستان سعودی باشد. در نهایت، تحقیقات آینده باید از رویکردهای مدلسازی ساختاری مانند SEM یا PLS برای آزمایش مدل با نمونهای گستردهتر استفاده کند تا پذیرش سیستم GIS با دقت بیشتری مورد تحقیق قرار گیرد.
بدون دیدگاه