مقدمه و هدف پژوهش: با توجه به کمبود سرانه فضاي سبز و توزيع نامناسب آن در شهر شوشتر، دراين پژوهش که بر اساس روش توصيفي- تحليلي با تاکيد بر جنبه کاربردي آن، مي باشد با استفاده از سامانه اطلاعات جغرافيايي (GIS) و تحليل سلسه مراتبي (AHP) سعي در ارائه الگوي مناسب توزيع بهينه فضاي سبز شهر شوشتر بر اساس ضوابط مکان يابي و نياز هاي جمعيتي دارد.
روش پژوهش: در اين راستا داده هاي مكاني گردآوري شده مربوط به هر معيار به فرمت قابل تبديل در (GIS) براي اعمال مدل و انجام تحليل هاي فضايي از طريق تشكيل پايگاه داده ها و ايجاد لايه هاي اطلاعاتي جديد، تبديل شدند. نهايتا به منظور الگوسازي هر كدام از معيارها بر اساس ارزش و اهميت آنها در مکان يابي فضاي سبز، در نرم افزار Choice Expert وزن مناسبي به هريك از لايه هاي اطلاعاتي داده شده است.
يافته ها: نتايج حاصل از تلفيق لايه هاي وزن دهي شده بر اساس ميزان اهميت هر يک ازلايه ها در مکان يابي فضاي سبز زمين هاي منطقه مورد مطالعه را براي انتخاب مکان مناسب براي ايجاد فضاي سبز اولويت بندي کرد سپس اين زمين ها با نقشه کاربري مقايسه کرده و مکان هاي مناسب در پنج طبقه مشخص شدند.
نتيجه گيري: زمين هاي با درجه عالي و خيلي خوب نزديک به مناطق مسکوني، مراکز فرهنگي و مذهبي، و مراکز آموزشي قرار دارند. و از شعاع عملکرد پارک هاي موجود و کاربري هاي ناسازگار فاصله دارند. و زمين هاي با درجه تناسب خوب و متوسط در مسير شبکه ارتباطي و نزديکي به مراکز اداري و رودخانه قرار گرفته اند همچنين از شعاع عملکرد پارک هاي موجود فاصله دارند، چون اين کاربري ها مالکيت دولتي دارند بنابراين در صورت نياز به تغيير کاربري مشکلات زيادي به وجود نخواهد آمد. نوع ديگر از زمين هاي اولويت دار براي کاربري فضاي سبز زمين هاي با درجه تناسب ضعيف مي باشند اين زمين ها به دليل فاصله زياد از مناطق مسکوني، واقع شدن در زمين هاي ناهموار در مرز محدوده شهر و همچنين مالکيت خصوصي اين زمين ها براي ايجاد فضاي سبز پيشنهاد نمي شوند.
برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=275280
آموزش کاربردی GIS وRS
همراه با فیلم و کتاب
همراه با پروژه های کاربردی
مدرس:
دکتر سعید جوی زاده
تلفن ثبت نام:
09382252774
آدرس وب سایت:
بدون دیدگاه