پتانسيل سنجي نيروگاه بادي با استفاده از روش Fuzzy-AHP در محيط GIS (مطالعه موردي: شمال شرق کشور)

پتانسيل سنجي نيروگاه بادي با استفاده از روش Fuzzy-AHP در محيط GIS (مطالعه موردي: شمال شرق کشور)


پتانسيل سنجي نيروگاه بادي با استفاده از روش Fuzzy-AHP در محيط GIS (مطالعه موردي: شمال شرق کشور):

در اين پژوهش جهت پتانسيل سنجي احداث نيروگاه بادي در استان هاي خراسان رضوي و شمالي، معيارها و زير معيارهاي مختلفي مدنظر قرار گرفته است. براي فازي سازي معيارها بر اساس نظرات کارشناسي و بررسي تحقيقات صورت گرفته، نقاط کنترل و نوع تابع فازي براي هر يک از لايه ها بر اساس درجه بندي عضويت آن ها در محدوده صفر و يک در نرم افزار IDRISI مشخص گرديد. سپس با توجه به اهميت تلفيق اطلاعات، فرايند تحليل سلسله مراتبي (AHP) براي وزن دهي به لايه ها انتخاب و به کمک نرم افزار Expert choice پياده سازي گرديد. سپس از نرم افزار ArcGIS، به منظور تحليل فضايي و همپوشاني لايه ها استفاده شد و بعد از تجزيه و تحليل اطلاعات، استان هاي خراسان رضوي و شمالي از نظر قابليت احداث نيروگاه بادي به چهار سطح عالي، خوب، متوسط و ضعيف تقسيم گرديدند. در نهايت نتايج حاصله نشانگر آن است که مناطق عالي جهت احداث نيروگاه بادي در منطقه مورد بررسي، در محدوده جنوب شرقي منطقه مورد مطالعه در ايستگاه تربت جام با مساحتي معادل 222565.97 هکتار (0.018 درصد) قرار دارد. علاوه بر اين، مناطق خوب با مساحتي بالغ بر 1817573.81 هکتار (0.17 درصد) شامل ايستگاه هاي حوالي تايباد و خواف، گلمکان، سرخس، رشتخوار، بردسکن، نيشابور، سبزوار، بجنورد، جاجرم و فردوس مي باشند. مي توان در آينده با احداث نيروگاه بادي در اين مکان ها از انرژي تجديد پذير باد که عاري از هرگونه آلودگي مي باشد، نهايت استفاده را برد.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=284892

آموزش کاربردی GIS و RS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

یک نیروگاه بادی یا مزرعهٔ بادی، مجموعه‌ای از چندین توربین بادی است که در یک مکان قرار گرفته‌اند. یک نیروگاه بادی بزرگ می‌تواند شامل چندصد توربین بادی باشد. چنین مجموعه‌ای می‌تواند بر روی دریا قرار گرفته باشد.

کشور ایران از لحاظ منابع مختلف انرژی یکی از غنی‌ترین کشورهای جهان محسوب می‌گردد، چرا که از یک سو دارای منابع گسترده سوختهای فسیلی و تجدید ناپذیر نظیر نفت و گاز است و از سوی دیگر دارای پتانسیل فراوان انرژی‌های تجدید پذیر از جمله باد می‌باشد. با توسعه نگرش‌های زیست‌محیطی و راهبردهای صرفه جویانه در بهره‌برداری از منابع انرژی‌های تجدید ناپذیر، استفاده از انرژی باد در مقایسه با سایر منابع انرژی مطرح در بسیاری از کشورهای جهان رو به فزونی گذاشته‌است. استفاده از تکنولوژی توربین‌های بادی به دلایل زیر می‌تواندیک انتخاب مناسب در مقایسه با سایر منابع انرژی تجدید پذیر باشد.

قیمت پایین توربین‌های برق بادی در مقایسه با دیگر صور انرژی‌های نو کمک در جهت ایجاد اشتغال در کشور بزرگ‌ترین نیروگاه بادی دنیا، نیروگاه بادی روسکو در تکزاس آمریکا است که توان نامی ۷۸۱٫۵ مگاوات دارد.

در سال ۲۰۰۶ برای اولین بار در اتحادیهٔ اروپا رشد تولید برق از انرژی‌های نو بیش از رشد تولید برق از منابع فسیلی بود. از سال ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۶ شمسی، ظرفیت تولید برق بادی جهان از ۱۸۰۰۰ مگاوات به ۹۲۰۰۰ مگاوات افزایش یافته‌است. از سال ۲۰۰۰ تاکنون این صنعت سالانه ۲۵٪ رشد کرده و هر سه سال دو برابر شده‌است و این در شرایطی است که رشد اقتصاد جهانی از یک تا دو درصد در سال بیشتر نیست.

عوامل مهم در انتخاب محل استقرار توربین‌های بادی
موارد مهم جهت شناسایی یک منطقه مستعد برای نصب توربین‌های بادی عبارتند از:

استقرار ماشین‌های بادی در مکان‌هایی که مقدار انرژی تولید شده جوابگوی مصرف باشد.
پرهیز از مکان‌هایی که سبب مخاطره توربین‌های بادی می‌شود. مثل اغتشاش، یخبندان، موانع، ذرات شن و نمک در هوا، نامسطح بودن و شیب زمین که سبب افزایش قیمت نگهداری توربین، کوتاهی عمر و افت انرژی تولیدی خواهد شد
اقتصادی بودن انرژی تولیدی در مقایسه با انرژی‌های دیگر.[۵]
دراحداث نیروگاه بادی پیدا کردن محل سایت عامل بسیار مهمی است تا حداکثر بهره‌برداری را از نیروی باد بدست آورد. اطلاعات اولیه برای احداث نیروگاه بادی بینالود توسط ایستگاه هواشناسی حسین‌آباد آغاز گردید و کارهای مقدماتی آن از سال ۷۴ شروع شد. اطلاعات بدست آمده از ایستگاه در اختیار مهندسین قرار داده شد و پس از مطالعات فراوان سر انجام محل فعلی برای احداث انتخاب گردید. تونل بادی که در این منطقه وجود دارد از امام تقی آغاز و تا کویر سبزوار ادامه دارد و محل احداث نیروگاه در دهانه این تونل است و بیشترین بهره‌برداری را از نیروی باد می‌کند.

نکته مهم بعدی پس از انتخاب محل نحوه چیدمان واحدها است تا بتوان حداکثر استفاده را از نیروی باد کرد. از چندین طرح ارائه شده سرانجام چیدمان ۱۰×۶ انتخاب گردید.

در فاز اول ۴۳ واحد از ۶۰ واحد با یستی به بهره‌برداری برسد. قدرت هر واحد ۶۶۰ ولت است. از ۴۳ واحد فوق ۵ واحد از خرداد ۸۳ به بهره‌برداری رسیده و مابقی در حال نصب و راه اندازی است. واحدها با مشارکت ایران و چند کشور خارجی از جمله آلمان و دانمارک به بهره‌برداری رسیده به طوری که ۶۰ درصد تولید داخل و ۴۰ درصد تولید خارج است. کل برق تولید شده توسط واحذها توسط کابل به پست (۱۳۲/۲۰) برده می‌شود و توسط آن به شبکه اصلی منتقل می‌گردد.

خروجی هر واحد ۶۰۰ و توسط ترانسفورماتورهای مجزا به ۲۰۰۰۰ تبدیل می‌گردد.

در سطح سایتهای شناخته شده در سطح جهان دو سایت متمایز وجود دارد: سایت آلتامونت پاس کالیفرنیا که بیش از ۷۰۰۰ توربین دارد و حدود ۲ مگا ولت انرژی تولید می‌کند و دیگری سایت بینالود. وجه تمایز این دو سایت در این است که در تابستان بیشتر باد می‌آید و در نتیجه تولیدی این دو سایت در تابستان که پیک مصرف است پیک تولید هم است.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید