کاربرد  GIS در مدیریت منابع آب

آب منبع کمیابی است که نمی توانیم زندگی کنیم. آب از منابع مختلفی مانند باران ، چاه ، چشمه ، کوه و همچنین یخ می آید. از اکسیژن و هیدروژن بصورت شیمیایی تشکیل می شود. بنابراین موجودات زنده مانند انسان باید هر کاری از دستشان بر می آید برای اطمینان از مدیریت صحیح این منبع ارزشمند انجام دهند. مدتهاست كه دولتها مقرراتي را در مورد استفاده از منابع آب پيشنهاد كرده اند. آنقدر ضروری است که بدون آن زندگی نمی تواند وجود داشته باشد. با این وجود GIS در فعالیتهای مختلف شامل مدیریت آب استفاده می شود. مدیریت آب با استفاده از GIS برای نظارت بر منابع آب مفید است.

 

لیست موارد استفاده از GIS در منابع آب

1. ذخیره و مدیریت داده های مکانی:سیستم های اطلاعات جغرافیایی اطلاعات و سوابق مربوط به منابع آب را نگهداری می کنند. اطلاعات جمع آوری شده در مورد منابع آب در سرورهای مناطق مختلف جهان ذخیره می شود. برخی از اطلاعات معمولاً در نتیجه پردازش انجام شده بر روی داده های جمع آوری شده توسط GIS است. بنابراین می توان مقادیر زیادی از داده های مربوط به منابع آب را برای دسترسی مشترک با کمک GIS ذخیره کرد. ماهواره های بزرگ فضایی پرتاب شده از خارج که همیشه در حال حرکت و چرخش در نزدیکی جو زمین هستند با GIS ادغام شده و سپس برای کمک به انتشار داده ها و اطلاعات بین قاره ای مورد استفاده قرار می گیرند. ماهواره دسترسی بی سیم به همه ایستگاههای پایه را که درخواست داده های مکانی هستند ، فراهم می کند. اکثر سیستم های اطلاعات جغرافیایی سیستم عامل های مبتنی بر ابر را نیز ارائه می دهند.این بدان معنی است که مراکز فضایی در هر قسمت از جهان می توانند به داده های ذخیره شده در هر یک از سرورهای GIS دسترسی داشته باشند. این فراگیری و انعطاف پذیری دسترسی به داده ها و اطلاعات بخشی از برنامه ها یا کاربردهای GIS است.

2. مدیریت هیدرولوژیک: مطالعات روی آب نشان داده است که آب در بیشتر موارد تحت حرکت است ، یا با گذشت زمان حالت و فشار خود را تغییر می دهد. سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند سهم بزرگی در پیگیری این شرایط آب داشته باشد. بنابراین هیدرولوژیست ها از بزرگترین ذی نفعان سیستم های اطلاعات جغرافیایی هستند. با استفاده از GIS کاملاً مهندسی شده می توان مطالعات مختلفی راجع به آب انجام داد. به عنوان مثال هیدروژئولوژی ، رشته ای است که آبهای زیرزمینی را همراه با ویژگی های ذخیره سازی ، وقوع و حرکت آن بررسی می کند. ماهیت و ویژگی های آب ذخیره شده در زیر زمین یا آب ساکن در سطح زمین یا راکد است و می تواند به عنوان داده وارد GIS شود ، ذخیره شده و برای پردازش آینده توسط سیستم اطلاعات جغرافیایی بازیابی شود.

3. مدلسازی آبهای زیرزمینی: مدل سازی آبهای زیرزمینی شامل هیدرولوژیستهایی است که سعی در درک رفتار و ویژگیهای آبهای زیرزمینی دارند . با در نظر گرفتن کمبود آب ، بنابراین می توان برای حفاظت از مناطق آبگیر مطالعه زیادی انجام داد. GIS همچنین می تواند در ایجاد مدل ها و طرح هایی برای کمک به استفاده مسئولانه از آب های زیرزمینی کمک کند. بررسی خصوصیات خاک و سایر ویژگیهای جغرافیایی با استفاده از GIS در رابطه با آبهای زیرزمینی طبیعی است. سپس می توان تصاویر دیجیتالی روی آب های زیرزمینی را ایجاد کرد ، به عنوان مثال ، با استفاده از میدان های مغناطیسی در طول تحقیقات و مطالعات موردی.

4 تجزیه و تحلیل کیفیت آب : همه آبی که در زمین وجود دارد برای مصرف انسان و حیوان بی خطر نیست. مصرف آب نامناسب می تواند منجر به شرایط نامطلوب سلامتی شود. از طریق GIS می توان از مطالعات روی شیب ، ویژگی های زهکشی و الگوهای استفاده از زمین برای پیش بینی سالم بودن آب در یک منطقه مشخص استفاده کرد. با توجه به توانایی GIS در اداره مقادیر زیادی از مجموعه داده ها ، داده های نمونه می توانند پردازش ، ذخیره و همچنین گزارش های تولید شده شوند. این گزارشات را می توان توسط سازمان مربوطه یا حتی دولت برای بررسی آینده و مقررات مربوط به آب و تعیین اینکه آیا آب برای مصرف انسان بی خطر است ، استفاده کرد.

5- مدیریت تأمین آب: همانطور که قبلاً باران دیدیم منبعی مفید است که هیچ دولت یا فردی توانایی هدر دادن آن را ندارد. لوله های آبرسانی روی زمین گذاشته می شوند و می توان آنها را به صورت واقعی کنترل کرد. نشتی اجزای سیستم آب نیز می تواند به صورت بلادرنگ شناسایی و برطرف شود ، که به دلیل یکپارچه سازی سیستم های تأمین با GIS بسیار امکان پذیر است.

6. مدیریت سیستم فاضلاب: بیشتر زباله های انسانی در اکثر نقاط جهان تصفیه و به بدن آب منتقل می شوند. اما باید بصورت دوره ای نظارت دقیق و دقیق بر خطوط فاضلاب انجام شود. عدم مدیریت خوب سیستم فاضلاب می تواند منجر به شیوع بیماری هایی شود که منجر به تنزل اقتصاد کشور می شود. GIS همچنین در مدیریت سیستم فاضلاب نقش ستودنی داشته است. تصفیه فاضلاب نیز می تواند با کمک GIS انجام شود. تکنیک های مناسب و نقشه برداری که توسط این سیستم های اطلاعاتی در خطوط فاضلاب ارائه می شود نیز مهم است زیرا از آسیب رسیدن به زباله های لوله در هنگام ساخت سازه هایی مانند ساختمان ها ، جاده ها ، راه آهن و بسیاری دیگر جلوگیری می کند.

7. کنترل آب طوفان و مدیریت فاجعه سیل:در هنگام طغیان و طوفان ، به احتمال زیاد آب در مکانهای ساکن بشر تجمع می یابد. این می تواند برای تیم نجات چالش برانگیز باشد که با اطلاعات کمی در مورد مناطق سیل زده ، به عملیات نجات بپردازد. سیستم اطلاعات جغرافیایی باید به تیم های نجات اضطراری در خدمات خود با خیال راحت و حرفه ای کمک کند. بنابراین در چنین مواردی از بلایای سیل و شرایط سخت آب و هوایی ، می توان از GIS برای تهیه آماری از مناطق آسیب دیده استفاده کرد ، دولت را قادر به برنامه ریزی تخلیه و همچنین می توان با سیستم های پیش بینی وضعیت هوا یکپارچه کرد تا یک پیش بینی دقیق و تصمیم گیری را ارائه دهد. نماهای هوایی و شبیه سازی سیلها همچنین می توانند با استفاده از اجزای سیستم خاص و ابزارهایی که به سیستم های اطلاعات جغرافیایی متکی هستند ، انجام شود.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید