کاربری زمین و پوشش زمین (LULC) نشان دهنده چالش مداوم تغییرات محیطی است. درک سطح و روند تغییر آن مبنای هر برنامه ریزی و مدیریت زیست محیطی است. در مراکش، مانند همه جای دنیا، تراکم جمعیت انسان در مناطق ساحلی به طور مداوم در حال افزایش است. این امر منجر به تسریع مداوم و سریع استفاده از فضای ساحلی و افزایش فشار بر اکوسیستم ها و گونه های مختلف آنها می شود. هدف از این مطالعه، تجزیه و تحلیل تغییرات LULC از سال 1985 تا 2017 در منطقه ساحلی خور سبو، واقع در شمال غربی سواحل اقیانوس اطلس مراکش است. این تغییرات پس از طبقهبندی مجموعهای از تصاویر Landsat که در سالهای 1985، 2002 و 2017 گرفته شدهاند، شناسایی و ارزیابی شدند. الگوریتم مورد استفاده برای طبقه بندی، ماشین بردار پشتیبان (SVM) است که نتایجی با دقت بالاتر از 85 درصد به دست می دهد. نتایج تغییر پوشش اراضی کاربری زمین، شهرنشینی و جنگلزدایی خارقالعاده و همچنین تحول بخش کشاورزی را توصیف میکند که نشاندهنده تأثیر انسانگرایی در این محیط آسیبپذیر است.
کلید واژه ها
LULC ، تشخیص تغییر ، ارزیابی دقت ، لندست ، خور سبو ، انسانسازی
1. مقدمه
کاربری و پوشش زمین (LULC) یکی از موضوعات اساسی در بررسی تغییرات محیطی است. در طول قرن بیستم، جهان رشد جمعیتی خارق العاده و سریعی را تجربه کرد که از 1.6 میلیارد در سال 1900 به 6.1 میلیارد در سال 2006 می رسد [ 1 ] [ 2 ] [ 3 ]. اکثریت قریب به اتفاق این رشد در کشورهای در حال توسعه رخ داده است [ 3 ]. در کشورهای مدیترانه ای بیش از یک سوم این رشد در مناطق ساحلی به ویژه در شهرهای ساحلی صورت می گیرد [ 4 ].
بر اساس شاخص های توسعه جهانی (WDI)، نرخ شهرنشینی در مراکش از 29 درصد در سال 1960 به 60.3 درصد در سال 2014 افزایش یافته است، جایی که 20.4 میلیون نفر از جمعیت مراکش در مناطق شهری زندگی می کنند، در حالی که 13.4 میلیون نفر در مناطق روستایی زندگی می کنند. این تحول منجر به بهره برداری بیش از حد از منابع طبیعی، مهاجرت روستایی، رشد بی رویه شهرها و همچنین ایجاد مراکز شهری جدید می شود [ 5 ]. بنابراین، این تغییرات اصلاح کاربری اراضی را تقویت می کند و باعث ایجاد خطر واقعی برای اکوسیستم و تنوع زیستی مناطق آسیب دیده می شود.
تکامل برنامه ریزی شهری و کشاورزی در یک منطقه مصب با توجه به منابع متعددی که این منطقه می تواند ارائه دهد اجتناب ناپذیر است. در طول سه دهه گذشته، جهان دستخوش تغییرات بسیار شدید و مهاجرت گسترده به مناطق ساحلی شده است. مطالعه تغییر کاربری زمین یک عامل کلیدی در تغییرات محیطی است [ 6 ] [ 7 ] [ 8 ] [ 9 ] [ 10 ]. این تغییرات از طریق تأثیراتشان بر کیفیت خاک و آب، فرآیندها و عملکردهای اکوسیستم، و سیستمهای آب و هوایی جهانی [ 11 ] [ 12 ] [ 13 ] [ 14 ] تأثیر قابلتوجهی بر منابع طبیعی دارند.]. اخیرا سنجش از دور با دادههای ماهوارهای چند زمانی به ابزاری قوی برای نظارت بر جنبههایی مانند پوشش گیاهی، تخریب خاک، گسترش شهری و بهطور کلی برای اکثر انواع تغییرات LULC تبدیل شده است [ 15 ] [ 16 ] [ 17 ] [ 18 ] 19 ].
شهر کنیترا، یکی از بزرگترین شهرهای مراکش، به دلیل ایجاد و تمرکز واحدهای صنعتی جدید و بزرگ، فرصت های شغلی زیادی را ایجاد کرده و در نتیجه منجر به مهاجرت گسترده جمعیت روستایی شده است. همه این پارامترها در غیاب برنامه های اقدام حفاظتی ادغام شده در توسعه اجتماعی-اقتصادی منطقه به تخریب محیط زیست منجر شده اند [ 20 ]. در ادبیات، هیچ مطالعه ای در مورد تکامل و تاثیر LULC در مصب Sebou انجام نشده است. بنابراین، این کار اصلی تلاش خواهد کرد تا تکامل LULC را در منطقه مورد مطالعه بهتر درک کند و به عنوان مبنایی برای مطالعات زیستمحیطی بیشتر و همچنین ارزیابی کلی از توسعه انسانی (کشاورزی، شهری …) باشد.
هدف این تحقیق بررسی تغییرات زمانی LULC برای سالهای 1985، 2002، 2017 و ارزیابی تحول آن بین سالهای 1985 و 2017 است. این تحلیل شناسایی پراکندگی شهری و همچنین تغییرات جنگل و کشاورزی را ممکن میسازد. پوشش، و برای تعیین کمیت تاثیر فشار انسانی بر محیطهای ساحلی. نتایج تولید شده سهم اساسی در تصمیم گیری در زمینه های مدیریت زیست محیطی و برنامه ریزی آینده خواهد داشت.
2. منطقه مطالعه
خور سبو واقع در شمال غربی سواحل اقیانوس اطلس مراکش و متعلق به دشت الغرب، واقع بین 34 درجه و 21 دقیقه و 21 دقیقه اینچ شمالی و 34 درجه و 26 دقیقه و 22 دقیقه عرض جغرافیایی شمالی، و 6 درجه و 44 دقیقه و 6 درجه غربی و 6 درجه و 16 دقیقه. 22 اینچ طول جغرافیایی W ( شکل 1 ). مشخصه آن a
شکل 1 . (الف) وضعیت منطقه مورد مطالعه در مقیاس ملی. (ب) نقشه برجستگی سایه دار منطقه مورد مطالعه. (ج) منطقه مطالعه (خور سبو).
آب و هوای مدیترانه ای با نفوذ ملایم، معتدل و بارانی اقیانوس اطلس در طول زمستان، آب و هوای مرطوب و معتدل در تابستان با باد گرم از سمت شرق می آید. میانگین بارندگی بین سالهای 1973 و 2011 حدود 537 میلیمتر در سال و میانگین دما در حدود 15 درجه سانتیگراد است. با این حال، دما با یک تغییر ظاهری مشخص می شود (حداقل دمای 4 درجه سانتی گراد در زمستان و حداکثر 40 درجه سانتی گراد در تابستان) [ 21 ] [ 22 ].
شهر کنیترا به عنوان پایتخت منطقه الغرب، با تمرکز 90 درصد از کارخانه های صنعتی منطقه، در چند دهه به یک قلمرو با جاذبه های انسانی قوی تبدیل شده است که باعث گسترش بعدی منطقه شهری شده است. توده های کنیترا و مهدیا در یک سایت طبیعی استثنایی ایجاد شده اند که توسط دو حلقه گسترده از پیچ و خم های خور سبو نشان داده شده است. کرانه چپ توسط ساخت و سازهای نامناسب برای این محیط آسیب پذیر، یعنی دو منطقه بندری، یک پایگاه هوایی نظامی، یک مجتمع ندامتگاهی و یک منطقه صنعتی اشغال شده است، در حالی که کرانه سمت راست به ویژه توسط زمین های کشاورزی اشغال شده است.
3. مواد و روش ها
در این تحقیق، سه تصویر Landsat برای نقشه برداری و ارزیابی تغییرات LULC طی سی سال گذشته انتخاب شدند. صحنه ها با وضوح فضایی 30 متر در دسترس هستند و در طول تابستان برای سال های 1985، 2002 و 2017 به دست آمده اند. پس از پردازش تصاویر لندست، نقشه های LULC و نقشه های تغییرات LULC تولید و مورد ارزیابی قرار گرفت. نمودار جریان در شکل 2 روش مورد استفاده برای این مطالعه را خلاصه می کند.
3.1. پیش پردازش
تصاویر به دست آمده توسط سنسورهای لندست در معرض اغتشاش به دلیل اثرات سنسورها، خورشید، جو و توپوگرافی هستند. مرحله پیش پردازش تصویر تلاش می کند تا این اثرات را تا حد مورد نیاز برای یک برنامه خاص به حداقل برساند [ 23 ]. ابتدا مقادیر عدد دیجیتال (DN) به مقادیر درخشندگی تبدیل شدند. بعداً، تصحیح اتمسفر با استفاده از مدل FLAASH (Fast Line of sight Atmospheric Analysis of Spectral Hypercubes) که شامل یک کد انتقال تابشی مبتنی بر ماموریت TRANS اتمسفر با وضوح متوسط (MODTRAN4) [ 24 ] [ 25 ] است، انجام شد.
3.2. نقشه برداری LULC
نقشههای LULC از خور سبو برای سالهای 1985، 2002 و 2017، با استفاده از الگوریتم طبقهبندی نظارت شده SVM (ماشین بردار پشتیبان)، پس از انتخاب دقیق نمونههای پیکسل، بر اساس تغییرات طیفی هر طبقه، تولید شدند. تصاویر تعمیم یافته به 7 دسته مجدداً طبقه بندی شدند ( جدول 1 ).
به طور کلی، یک طبقه بندی نظارت شده به نمونه های یادگیری و همچنین تعریف اندازه و تعداد نمونه های یادگیری برای دستیابی به یک نتیجه خاص نیاز دارد.
که یکی از بحرانی ترین مشکلات طبقه بندی نظارت شده است [ 26 ]. مطالعات قبلی نشان میدهد که طبقهبندیکننده SVM (ماشین بردار پشتیبان) با حجم نمونه ارتباطی ندارد، و برای ارائه نتایج بهتر با نمونههای یادگیری با کیفیت و کمیت محدود بهبود یافته است [ 27 ]. اگرچه SVM کمتر از سایر طبقهبندیکنندهها برای نگاشت LULC شناخته شده است، اما نشان داده شده است که به عملکرد بسیار خوبی دست مییابد و این مزیت را دارد که به خوبی با نمونههای کوچک تمرین زمینی برخورد میکند، که برای این مطالعه موردی مورد توجه ویژهای است [ 27 ] [ 28 ] [28]. 29 ].
3.3. ارزیابی دقت
ارزیابی دقت بر اساس ماتریس های سردرگمی بین نقشه های طبقه بندی و نمونه های آموزشی بود. برای این منظور دو شاخص دقت کلی و شاخص کاپا مورد ارزیابی قرار گرفت.
دقت کلی با جمع کردن تعداد مقادیر به درستی طبقه بندی شده و تقسیم بر تعداد کل مقادیر مطابق معادله زیر محاسبه می شود [ 30 ]:
O A =سیآ∗ 100OA=CA∗100(1)
جایی که:
OA دقت طبقه بندی کلی است.
C تعداد نقاط صحیح است.
A تعداد کل نقاط مرجع است.
ضریب کاپا توافق بین طبقه بندی و مقادیر واقعی را اندازه گیری می کند. مقدار کاپا 1 نشان دهنده توافق کامل است، در حالی که مقدار 0 نشان دهنده عدم توافق [ 30 ] است. ضریب کاپا به صورت زیر محاسبه می شود:
k =ن∑ni = 1مترمن ، من–∑ni = 1(جیمنسیمن)ن2–∑ni = 1(جیمنسیمن)k=N∑i=1nmi,i−∑i=1n(GiCi)N2−∑i=1n(GiCi)(2)
جایی که:
شماره کلاس من است.
N تعداد کل مقادیر طبقه بندی شده در مقایسه با مقادیر صدق است.
m i ، i تعداد مقادیر متعلق به کلاس صدق i است که به عنوان کلاس i نیز طبقه بندی شده اند (یعنی مقادیری که در امتداد مورب ماتریس سردرگمی یافت می شوند).
C i تعداد کل مقادیر پیش بینی شده متعلق به کلاس i است.
G i تعداد کل مقادیر صدق متعلق به کلاس i است.
3.4. تجزیه و تحلیل تشخیص تغییر
تجزیه و تحلیل تشخیص تغییر، تفاوت بین تصاویر یک صحنه را در زمان های مختلف توصیف و کمیت می کند. این تجزیه و تحلیل با نرم افزار ENVI انجام شد و یک رویکرد ساده برای اندازه گیری تغییرات بین یک جفت تصویر که نشان دهنده حالت اولیه و حالت نهایی است، ارائه می کند.
4. نتایج و بحث
4.1. طبقه بندی LULC و ارزیابی دقت
بر اساس ارزیابی دقت، می توان نشان داد که دقت سه نقشه تولید شده بسیار مشابه (بیشتر از 84 درصد) است. دقت کلی و شاخصهای کاپا به ترتیب 88% و 84% برای سال 1985 است، در حالی که سالهای 2002 و 2017 دقت کلی 93% و 88.4% را نشان میدهند در حالی که شاخصهای کاپا به ترتیب حدود 90.6% و 85% هستند. جدول 2دقت تولید کننده و کاربر را برای سال های مربوطه نشان می دهد. انتخاب طبقهبندیکننده SVM این کار را آسانتر کرد، بهویژه برای تصاویر سالهای 1985 و 2002، که در آن دادههای مورد نیاز برای ایجاد کلاسهای نمونههای مختلف ROI (مناطق مورد علاقه) وجود ندارد. همانطور که در بالا توضیح داده شد، این طبقه بندی بر اساس کیفیت است، نه بر اساس تعداد نمونه ها. بنابراین، ما توانسته ایم از نقشه های توپوگرافی، داده های میدانی و داده های جمع آوری شده از کمیسیون عالی آب و جنگل ها و آژانس شهری کنیترا استفاده کنیم. این رویکرد امکان طبقه بندی و ارزیابی قابل اعتماد نتایج به دست آمده را با استفاده از تعداد محدودی از نمونه های با کیفیت فراهم می کند. تصاویر طبقه بندی شده LUCL برای سال های 1985 و 2002 و 2017 در شکل 3 ارائه شده است.
تصاویر لندست مورد استفاده در این تحقیق در همان ماه از سال گرفته شده است. تمام تصاویر متعلق به فصل تابستان است، انتخاب فصل بر اساس آن است
شکل 3 . نقشه کاربری اراضی/پوشش اراضی منطقه مورد مطالعه برای سال های 1364، 1381 و 1396.
نیاز ما به اجتناب از گیاهان فصلی و برجسته کردن تخریب یا تکامل درختچهها و جنگلها در منطقه مورد مطالعه است. طبقه بندی های مربوطه در قالب نقشه ها و نمودارها ارائه شده است که در شکل 3 و شکل 4 نشان داده شده است. شکل 4 مساحت مربوط به هر دسته LULC و درصد آن از کل مساحت را نشان می دهد. بر این اساس، افزایش قابل توجه مناطق ساخته شده از 6.7 کیلومتر مربع ( 0.43 درصد) در سال 1985 به 49.97 کیلومتر مربع ( 3.45 درصد) در سال 2017 قابل ذکر است. از سوی دیگر مشاهده می شود که طبقه ای که از سال 1364 بیشترین مساحت مورد مطالعه را به خود اختصاص داده است، اراضی کشاورزی است که افزایش کلی از 333.1 کیلومتر مربع شناخته شده است .(23%) به 468.6 (32.37%) با اوج در سال 2002، بیان شده توسط سطح 496.3 کیلومتر مربع ( 34.31%). از سال 1985 طبقه بوتهها و جنگلها افت خارقالعادهای از 310.6 کیلومتر مربع ( 21.45 درصد) به 74.2 کیلومتر مربع ( 5.42 درصد) در سال 2017 داشته است. طبقات زمین برهنه، آب، تپههای سواحل شن و کلاسهای پوشش گیاهی کم تغییرات قابلتوجهی را نشان نمیدهند. که نشان دهنده تغییرات 1 تا 3 درصدی در طول 32 سال گذشته است.
4.2. تشخیص تغییر
تجزیه و تحلیل بزرگی تغییرات برای دوره های 1985-2002، 2002-2017 و 1985-2017 نشان می دهد که منطقه مورد مطالعه به ویژه در سه دسته بوته ها و جنگل ها، زمین های کشاورزی و ساخته شده دستخوش تغییرات بسیار چشمگیری شده است. ( شکل 5 ).
شکل 4 . کل مساحت (الف) و درصد (ب) هر رده کاربری اراضی طی سالهای 1985، 2002 و 2017.
شکل 5 . سود و زیان و تغییر خالص در هر طبقه کاربری زمین.
4.2.1. تغییر در Built-Up
با سرعتی سریع، LULC در شهرهای کنیترا و مهدیه طی 32 سال گذشته در نتیجه افزایش هفت برابری فضای ساخته شده بین سالهای 1985 و 2017 تغییر کرده است. طی دورههای 1985-2002 و 2002-2017، مساحت ساخته شده به ترتیب 14.6 کیلومتر مربع و 29.2 کیلومتر مربع افزایش یافته است ( شکل 5). با توجه به کاهش مرگ و میر، توسعه کشاورزی، ایجاد زیرساخت ها برای اهداف اقتصادی و اجتماعی و ایجاد پارک های بیش از حد صنعتی (مانند منطقه آزاد کنیترا). این شهر به هدف مهاجرت روستایی تبدیل شده است. دادههای سرشماری نفوس بین سالهای 1982 و 2014 نرخ رشد بالاتری را در این منطقه نسبت به نرخ ثبتشده ملی نشان میدهد. در واقع، درصد رشد بین سالهای 1982 و 1994 به 2.3 درصد، بین سالهای 1994 و 2004 به 1.5 درصد رسید، سپس بین سالهای 2004 و 2014 نرخ رشد به ترتیب 1.3 درصد در مقابل 2.06، 1.3 درصد و 1.25 درصد برای نرخ رشد ملی بود [ 315 ] . [ 32 ]. این افزایش جمعیت مستقیماً شامل گسترش منطقه شهری است.
یک نقشه تکاملی ساخته شده نشان می دهد که رشد بیش از حد عمدتاً در جنوب رودخانه سبو و به دنبال سه جهت اصلی رخ داده است ( شکل 6).) که جهات جنوب شرقی، جنوب غربی و غربی هستند. جهت جنوب شرقی از مدینه قدیم تا مرزهای غربی و جنوبی مرداب های سی علی بوچتا گسترش یافته است. از سوی دیگر، جهت جنوب غربی از مرز غرب مدینه قدیم تا بزرگراه در جنوب شروع می شود. یک شکاف مهم بین جهت اول و دوم قرار دارد. می توان آن را به دو دلیل توضیح داد: وضعیت حفاظت از جنگل (جنگل شهری کنیترا) و همچنین ارتفاع منطقه (80 متر)، در مقایسه با امتداد جنوب شرقی و جنوب غربی (20 تا 30 متر). ایجاد و گسترش نواحی صنعتی که میتواند تأثیر مستقیمی در جهتهای گسترش داشته باشد، مانند ایجاد منطقه صنعتی بیر رامی در سال 1363 در منتهی الیه جنوب غربی شهر. گسترش منطقه صنعتی سابق در سال 1982 که در دوران استعمار از سال 1912 در شمال شرقی باتلاق سی علی بوچتا ایجاد شد. سومین جهت تکاملی که در امتداد فرودگاه نظامی تا شهر مهدیه رخ می دهد را می توان با جذابیت توریستی و اقتصادی سواحل اقیانوس اطلس توضیح داد.
شکل 6 . تغییرات فضایی ساخته شده بین سال های 1985، 2002 و 2017، با وضعیت شهرک های صنعتی: (الف) (پارک صنعتی شهری از سال 1912)، (ب) (پارک صنعتی بیره رامی از سال 1984)، (ج) (آتلانتیک آزاد) منطقه از سال 2010).
4.2.2. تغییر در زمین های بوته ای و جنگلی
دامنه جنگلی منطقه مورد مطالعه خسارت بسیار زیادی را نشان می دهد، با از دست دادن 75 درصد از مساحت آن بین سال های 1985 و 2017 که در نقشه زیر نشان داده شده است ( شکل 7 ). نتایج بهدستآمده از آمار تشخیص تغییر نشان میدهد که بیشترین خسارت در بازه زمانی 1985-2004 با تلفات 192.6 کیلومتر مربع ثبت شده است، در حالی که طی بازه زمانی 2004 تا 2017 تلفات قابل توجهی (43.8 کیلومتر مربع ) نبوده است ( شکل 5 ) .
با توجه به نقشه تغییر رده اراضی درختچه ای و جنگلی مشاهده می شود که قسمت عمده طبقه در جنوب رودخانه سبو واقع شده است. این منطقه حد شمال غربی جنگل مامورا است که بزرگترین جنگلهای بلوط چوب پنبه دشت پیوسته در جهان است. در آغاز قرن بیستم 133000 هکتار را پوشش می داد [ 33 ] [ 34 ]. طبق گزارش کمیساریای عالی آب و جنگل ها، گونه های اصلی جنگلی بلوط چوب پنبه، اکالیپتوس، اقاقیا و کاج هستند. مراکش بین سالهای 1993 و 2004 شدیدترین دورههای خشکسالی را تجربه کرد [ 35 ]]، از این رو، بهره برداری از چوب پنبه در این دوره در نتیجه افزایش تقاضا برای چوب برای نیازهای اجتماعی-اقتصادی (Delimbing) منفجر شد. در نتیجه، از بین رفتن بیش از دو سوم از طبقات درختچهها و زمینهای جنگلی بین سالهای 1985 و 2017 گزارش شد.
علیرغم تلاشهایی که دولت برای حفظ جنگل انجام داده، هنوز هم از اختلال عملکرد شدید رنج میبرد. بر اساس گزارش فنی سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد فائو که در سال 2015 انجام شد [ 36 ] عوامل و عوامل جنگل زدایی در جنگل مامورا عبارتند از: دامداری، ایجاد زمین کشاورزی، برداشت هیزم خانگی و تجاری. تولید زغال سنگ، شهرنشینی، زیرساخت های صنعتی و جاده ای و آتش سوزی جنگل ها.
شکل 7 . تغییرات فضایی سطح بوته و جنگل در سال های 1985، 2002 و 2017.
4.2.3. تغییر در زمین های کشاورزی
بخش کشاورزی یکی از سرمایه های عمده فعالیت اقتصادی در منطقه مورد مطالعه است. از عوامل مختلف محلی مانند طیف متنوعی از خاک های با کیفیت بالا، منابع آبی فراوان، در دسترس بودن نیروی کار و نزدیکی به اروپا و مراکز عمده مصرف سود می برد. همه این عوامل باعث می شود کشاورزی به فعالیت پیشرو در منطقه تبدیل شود.
زمینهای کشاورزی بین سالهای 1985 و 2017 با گسترش 135.6 کیلومتر مربع یک تحول کلی را تجربه کردند ، با توجه به اینکه بین سالهای 1985 تا 2002 این رده به 163.7 کیلومتر مربع رسید قبل از اینکه بین سالهای 2002 و 2017 به میزان 23.7 کیلومتر مربع کاهش یافت ( شکل 5 ).
از سال 1985، زمین کشاورزی قسمت شمالی شهر کنیترا و مناطق پست رودخانه سبو را اشغال کرده است، همانطور که در نقشه تغییر زمین کشاورزی نشان داده شده است ( شکل 8 ). از سال 1985 تا 2002 این گسترش جهت جنوب شرقی را دنبال کرد و به ویژه دره های وادی خشک را اشغال کرد. بین سالهای 2004 و 2017 زمینهای کشاورزی به سواحل اقیانوس اطلس رسیدند و بیشترین بخش نوار ساحلی را اشغال کردند.
شکل 8 . تغییرات فضایی مساحت زمین کشاورزی در سال های 1985، 2002 و 2017.
4.2.4. تغییر نقشه تشخیص
به منظور شناسایی فعالیت های انسانی در منطقه مورد مطالعه، ما مسیرهای تغییر LULC را با هم در شش خوشه ( شکل 9 ) دسته بندی کرده ایم که عبارتند از شهرنشینی، کشت، جنگل زدایی، جنگل کاری، رها شدن و بدون تغییر. خوشه شهرنشینی شامل تمام طبقات تبدیل شده به ساخته شده است. خوشه کشت شامل تمام طبقات تبدیل شده به زمین کشاورزی است. خوشه جنگل زدایی شامل تغییرات از طبقه درختچه و زمین جنگلی به طبقات دیگر است، در حالی که خوشه جنگل کاری شامل تمام طبقات تبدیل شده به زمین های درختچه ای و جنگلی است. خوشه رهاسازی شامل تمام کلاس های تبدیل شده است
شکل 9 . مسیرهای تغییر کاربری زمین بین سالهای 1985 تا 2017
به پوشش گیاهی نیزه ها و زمین های برهنه. از سوی دیگر، خوشه بدون تغییر، مناطقی را نشان می دهد که هیچ تغییری در آنها صورت نگرفته است (مثلاً ساخته شده به ساخته شده، زمین کشاورزی به زمین کشاورزی و غیره).
واضح است که منطقه مورد مطالعه دستخوش تغییرات بسیار زیادی در LULC شده است که این تغییرات عمدتاً ناشی از فعالیت های انسانی با توجه به افزایش جمعیت است که مستلزم نیاز به زمین برای گسترش شهر در چوب و مصالح ساختمانی و همچنین گسترش و جستجو است. برای زمین های کشاورزی جدید [ 34 ]. این کاملاً منجر به عدم تعادل در اکوسیستم های شکننده خور سبو شده است. این تکامل علاوه بر تغییرات در LULC، آلودگی شیمیایی آب و خاک خور [ 37 ] [ 38 ] را نیز به همراه دارد.
5. نتیجه گیری ها
درک تغییرات LULC و ارزیابی محیطی مبنایی برای توسعه یک سیاست برنامه ریزی شهری مناسب با تمرکز بر توسعه پایدار است. در این مطالعه، ما نقشههای LULC را بر اساس تصاویر چند زمانی Landsat در سالهای 1985، 2002 و 2017 تولید کردیم. از آنها برای تولید نقشههای LULC و ارزیابی تأثیر تغییر کاربری زمین در سه دهه گذشته در منطقه ساحلی خور سبو استفاده شد. شمال غربی سواحل اقیانوس اطلس مراکش. مطالعه حاضر شواهدی از تغییرات قابل توجه در LULC، به ویژه در سطح زمین کشاورزی، اراضی درختچه ای و جنگلی و طبقه های ساخته شده ارائه کرد. درختچه و جنگل به طور چشمگیری از 310.6 کیلومتر مربع ( 21.5٪) به 74.2 کیلومتر مربع ( 5.4٪) کاهش یافته است. مساحت ساخته شده از 6.7 کیلومتر مربع افزایش یافت(0.4%) در سال 1985 به 50 km2 (3.5%) در سال 2017. زمین کشاورزی از 333.9 کیلومتر مربع ( 23 %) به 468.6 (32.4%) افزایش یافت.
تکامل خارق العاده مناطق ساخته شده، تخریب جنگل و همچنین فضاهای سبز در منطقه مورد مطالعه، گسترش و ایجاد زمین های کشاورزی منجر به کاهش کیفیت زیست محیطی در سراسر منطقه مورد مطالعه می شود.
در طول 32 سال گذشته، شهر کنیترا و اطراف آن بیشتر و بیشتر به یک منطقه شهری بزرگ تبدیل شده است. ما می دانیم که توسعه شهری ممکن است به دلایل مختلف اجتماعی و اقتصادی در منطقه ای مانند کنیترا مفید باشد. با این حال، به نظر می رسد برای دستیابی به توسعه پایدار، نگرانی های زیست محیطی و منظر با جدیت بیشتری مورد توجه قرار گیرد.
نقشه برداری و مستندسازی LULC ممکن است توضیح نهایی را برای تمام مشکلات مرتبط با تخریب محیطی ارائه نکند. آنها می توانند یک نمای کلی توصیفی از تکامل علل گسترش انسان زایی ارائه دهند، اما تأثیر این تکامل را نمی توان بدون چندین مطالعه بیوژئوشیمیایی بر روی رسوبات و آب های مصب رودخانه ارزیابی کرد. با این حال، یکی از مهم ترین مراحل برای درک بهتر روندها و علل احتمالی این تخریب است.
منابع
[ 1 ] | Livi-Bacci, M. (2017) تاریخ مختصر جمعیت جهان. https://doi.org/10.1002/9781119406822 |
[ 2 ] | چشم انداز جمعیت جهان (2007) چشم انداز جمعیت جهان: جلد دوم تجدید نظر در سال 2006: توزیع جنسیتی و سنی جمعیت جهان. |
[ 3 ] | کوهن، بی. (2006) شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه: روندهای فعلی، پیش بینی های آینده و چالش های کلیدی برای پایداری. فناوری در جامعه، 28، 63-80. https://doi.org/10.1016/j.techsoc.2005.10.005 |
[ 4 ] | Houpin، S. (2011) تحرک شهری و توسعه پایدار در مدیترانه: چشم انداز تشخیصی منطقه ای، طرح آبی. |
[ 5 ] | CERED (2005) Démographie Marocaine: Tendances passées et views d’avenir. |
[ 6 ] | Shi، ZH، Chen، LD، Hao، JP، Wang، TW و Cai، CF (2009) اثرات تغییر کاربری زمین بر کیفیت محیطی در منطقه تپهای خاک سرخ، چین: مطالعه موردی در شهرستان Xianning. پایش و ارزیابی محیط زیست، 150، 295-306. https://doi.org/10.1007/s10661-008-0231-8 |
[ 7 ] | دیل، وی اچ (1997) رابطه بین تغییر کاربری زمین و تغییر آب و هوا. کاربردهای زیست محیطی، 7، 753-769. https://doi.org/10.1890/1051-0761(1997)007[0753:TRBLUC]2.0.CO;2 |
[ 8 ] | Imbernon, J. (1999) الگو و توسعه تغییرات کاربری زمین در ارتفاعات کنیا از دهه 1950. کشاورزی، اکوسیستم ها و محیط زیست، 76، 67-73. https://doi.org/10.1016/S0167-8809(99)00061-4 |
[ 9 ] | Meyer, WB and Turner, BL (1994) تغییرات در کاربری زمین و پوشش زمین: یک چشم انداز جهانی. |
[ 10 ] | Jain, M., Dawa, D., Mehta, R., Dimri, AP and Pandit, MK (2016) نظارت بر تغییر کاربری زمین و رانندگان آن در دهلی هند با استفاده از داده های ماهواره ای چندموقت. مدلسازی سیستم های زمین و محیط، 2، 19. https://doi.org/10.1007/s40808-016-0075-0 |
[ 11 ] | Chen, L., Wang, J., Fu, B. and Qiu, Y. (2001) تغییر کاربری زمین در حوضه کوچکی از فلات لس شمالی، چین. کشاورزی، اکوسیستم ها و محیط زیست، 86، 163-172. https://doi.org/10.1016/S0167-8809(00)00271-1 |
[ 12 ] | Kilic, S., Evrendilek, F., Berberoglu, S. and Demirkesen, AC (2006) پایش محیطی تغییرات کاربری و پوشش زمین در منطقه مدیترانه ای ترکیه. پایش و ارزیابی محیط زیست، 114، 157-168. https://doi.org/10.1007/s10661-006-2525-z |
[ 13 ] | Turner, ABL, Meyer, WB and Skole, DL (1994) جهانی تغییر کاربری زمین/پوشش زمین: به سوی یک مطالعه یکپارچه. آمبیو، 23، 91-95. |
[ 14 ] | Choudhury, D., Das, K. and Das, A. (2018) ارزیابی تغییرات پوشش زمین کاربری اراضی و تأثیر آن بر تغییرات دمای سطح زمین در منطقه توسعه Asansol-Durgapur. مجله مصری سنجش از دور و علوم فضایی، 22، 203-218. https://doi.org/10.1016/j.ejrs.2018.05.004 |
[ 15 ] | Güler, M., Yomraliogu, T. and Reis, S. (2007) با استفاده از داده های Landsat برای تعیین تغییرات کاربری/پوشش زمین در سامسون، ترکیه. پایش و ارزیابی محیط زیست، 127، 155-167. https://doi.org/10.1007/s10661-006-9270-1 |
[ 16 ] | Mundia، CN andAniya، M. (2005) تجزیه و تحلیل کاربری زمین/تغییرات پوشش و گسترش شهری شهر نایروبی با استفاده از سنجش از دور و GIS. مجله بین المللی سنجش از دور، 26، 2831-2849. https://doi.org/10.1080/01431160500117865 |
[ 17 ] | Yuan, F., Sawaya, KE, Loeffelholz, BC and Bauer, ME (2005) طبقه بندی پوشش زمین و تحلیل تغییر منطقه شهری دوقلو (مینسوتا) توسط سنجش از دور لندست چندزمانی. سنجش از دور محیط زیست، 98، 317-328. https://doi.org/10.1016/j.rse.2005.08.006 |
[ 18 ] | Yildirim, H., Alparslan, E. and Ozel, ME (1995) تشخیص تغییر زمانی با تبدیل مولفه اصلی در تصاویر ماهواره ای. 1995 سمپوزیوم بین المللی علوم زمین و سنجش از دور، Firenze، ایتالیا، 10-14 جولای 1995، 1227-1229. |
[ 19 ] | Gidey, E., Dikinya, O., Sebego, R., Segosebe, E. and Zenebe, A. (2017) مدلسازی دینامیک مکانی-زمانی و تکامل کاربری و پوشش زمین (1984-2015) با استفاده از سنجش از دور و GIS در رایا، شمال اتیوپی. مدل سازی سیستم های زمین و محیط، 3، 1285-1301. https://doi.org/10.1007/s40808-017-0375-z |
[ 20 ] | Mergaoui, L., Fekhaoui, M., Bouya, D., Gheit, A. and Stambouli, A. (2003) Qualité des eaux et macrofaune benthique d’un milieu estuarien du Maroc: Cas de l’estuaire de Sebou. Bulletin de l’Institut Scientifique، بخش Sciences de la Vie، شماره 25، 67-75. |
[ 21 ] | ORMVAG (2014) Données des stations Météorologiques de la zone de l’Office Régional de Mise en Valeur Agricole du Gharb (ORMVAG). کنیترا. |
[ 22 ] | الجهاد، M.-D.، Peyrusaubes، D. and El Bouzidi، A. (2014) Sécheresses saisonnières et changement climatique dans le Gharb (Maroc). Rur @lités، 4، 14-25. |
[ 23 ] | Young, NE, Anderson, RS, Chignell, SM, Vorster, AG, Lawrence, R. and Evangelista, PH (2017) راهنمای بقا برای پیش پردازش Landsat. اکولوژی، 98، 920-932. https://doi.org/10.1002/ecy.1730 |
[ 24 ] | Abreu, LW and Anderson, GP (1996) گزارش MODTRAN 2/3 و LOWTRAN 7 MODEL. |
[ 25 ] | Berk, A., Feldeb, AJRGW, Anderson, GP, Hoke, ML and Cooky, T. (2002) بهره برداری از تصحیح جوی: الگوریتم FLAASH. مجموعه مقالات پنجمین کنفرانس بین المللی در همجوشی اطلاعات، FUSION 2002، آناپولیس، MD، 8-11 جولای 2002، 798-803. |
[ 26 ] | Chi, M., Feng, R. and Bruzzone, L. (2008) طبقه بندی داده های سنجش از دور فراطیفی با SVM اولیه برای مشکل مجموعه داده آموزشی با اندازه کوچک. پیشرفت در تحقیقات فضایی، 41، 1793-1799. https://doi.org/10.1016/j.asr.2008.02.012 |
[ 27 ] | Mountrakis, G., Im, J. and Ogole, C. (2010) پشتیبان ماشین های بردار در سنجش از دور: بررسی. ISPRS مجله فتوگرامتری و سنجش از دور، 1، 1-13. |
[ 28 ] | فرناندز-دلگادو، ام.، سرناداس، ای. و بارو، اس. (2014) جریان های فرامرزی سرگرمی های غربی در سراسر پرده آهنین. مجله تحقیقات یادگیری ماشین، 15، 3133-3181. |
[ 29 ] | Melgani, F. and Bruzzone, L. (2004) طبقهبندی تصاویر سنجش از دور فراطیفی با ماشینهای بردار پشتیبان. IEEE Transactions on Geoscience and Remote Sensing, 42, 1778-1790. https://doi.org/10.1109/TGRS.2004.831865 |
[ 30 ] | Conglaton، RG (1991) مروری بر ارزیابی دقت طبقه بندی داده های سنجش از دور. سنجش از دور محیط، 37، 35-46. https://doi.org/10.1016/0034-4257(91)90048-B |
[ 31 ] | RGPH و HCP (2014) ویژگیهای اجتماعی-اقتصادی و جمعیتشناسی جمعیت استان کنیترا. |
[ 32 ] | RGPH و HCP (2004) ویژگی های جمعیت شناختی و اقتصادی-اجتماعی: منطقه غرب-چراردا-بنی هسن. |
[ 33 ] | FFEM، FAO، ON-FInternational و HCEFLCD (2015) ویژگیهای عوامل و باعث جنگلزدایی و تخریب جنگلها و سایتهای Maamora au Maroc میشوند. |
[ 34 ] | Noumonvi, KD, Mounir, F. and Belghazi, B. (2017) تجزیه و تحلیل مبتنی بر چند معیار فضایی برای ارزیابی پویایی و آسیب پذیری اکوسیستم های جنگلی در برابر تغییرات جهانی: مورد جنگل ماامورا-مراکش. OALib: مجله دسترسی آزاد جدید، 4، 1-16. |
[ 35 ] | Stour, L. and Agoumi, A. (2008) Sécheresse climatique au Maroc durant les dernières décennies (خشکسالی آب و هوایی در مراکش در دهه های گذشته) (ترجمه نویسنده). Hydroécologie Appliquée, 16, 215-232. https://doi.org/10.1051/hydro/2009003 |
[ 36 ] | فائو (2015) عوامل و عوامل جنگل زدایی و تخریب و سایت های خلبان پروژه. |
[ 37 ] | Cheggour, M., Chafik, A., Fisher, NS and Benbrahim, S. (2005) غلظت فلزات در رسوبات و صدف ها در چهار مصب مراکشی. تحقیقات محیطی دریایی، 59، 119-137. https://doi.org/10.1016/j.marenvres.2004.04.002 |
[ 38 ] | Loukili, A. and Belghyti, D. (2007) The Dynamics of the Nematode Anguillicola crassus, Kuvahara 1974 در Eel Anguilla anguilla (L. 1758) در مصب Sebou (مراکش). تحقیقات انگل شناسی، 100، 683-686. https://doi.org/10.1007/s00436-006-0349-y |
بدون دیدگاه