ما در این پست قصد داریم به ارزيابي و تحليل کاربري اراضي شهر کازرون با استفاده از GIS بپردازیم. www.gisland.org با ما در ارتباط باشید 09382252774دکتر سعید جَوی زاده
به دنبال افزايش مهاجرت ها و رشد جمعيت شهري در جهان به ويژه در کشورهاي در حال توسعه، کاربري اراضي شهري از اهميت ويژه اي برخوردار است. چرا که مي توان با تخصيص صحيح زمين به کاربري هاي مورد نياز شهري اهداف اصلي برنامه ريزي شهري يعني سلامت، زيبايي، آسايش و… را تضمين نمود. در اين پژوهش سعي شده است تا ضمن بررسي ويژگي هاي شهر کازرون، کاربري اراضي اين شهر از نظر توزيع فضايي، مکان يابي، سرانه کاربري ها و… مورد تحليل و بررسي قرار گيرد و با سرانه هاي استاندارد متداول در طرح هاي شهري تطبيق داده شود و با توجه به مشکلات موجود پيشنهادهاي اساسي در اين زمينه ارايه گردد. روش تحقيق در پژوهش حاضر ترکيبي از روش هاي تحقيق توصيفي- تحليلي است. اطلاعات مورد نياز اين پژوهش از طريق مشاهده ميداني، مطالعات کتابخانه اي و نقشه 1.2000 و 1.25000 شهر کازرون به دست آمده است. در ادامه با بررسي کمي وضع موجود (1385) کاربري اراضي شهر کازرون مشخص گرديد بعضي از کاربري ها مانند کاربري فضاي سبز و کاربري حمل و نقل و انبارداري و …، از نظر سرانه داراي کمبود محسوسي مي باشند. هم چنين به مشکلاتي مانند توزيع فضايي نامطلوب و عدم رعايت اهداف اصلي برنامه ريزي مانند عدم رعايت سازگاري کاربري ها پي برده شد. بنابراين با توجه به مشکلات موجود و بر اساس آينده نگري جمعيتي براي افق زماني 1400، مساحت مورد نياز براي هرکدام از کاربري ها در وضع موجود و سال 1400 برآورد گرديده و با استفاده از مدل هاي AHP و همپوشاني شاخص ها (Overlay) در محيط GIS ، محدوده هاي مناسب جهت ايجاد کاربري هاي جديد پيشنهاد شده است
برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=231692
در یک سامانه اطلاعات جغرافیایی:
واژه جغرافیایی (Geographic) عبارت است از موقعیت موضوعهای دادهها، برحسب مختصات جغرافیایی.
واژه (Information) یا اطلاعات نشان میدهد که دادهها در GIS برای ارائه دانستههای مفید، نه تنها به صورت نقشهها و تصاویر رنگی بلکه به صورت گرافیکهای آماری، جداول و پاسخهای نمایشی متنوعی به منظور جستجوهای عملی سازماندهی میشوند.
واژه (System) یا سامانه نیز نشان دهنده این است که GIS از چندین قسمت متصل و وابسته به یکدیگر برای کارکردهای گوناگون، ساخته شدهاست.
تعریفهای دیگر جیآیاس
دقیقترین تعریف مربوط به مؤسسه تحقیقات سیستمهای محیطی در ردلند کالیفرنیا است که یکی از فروشندگان اصلی این سیستمها در جهان است: «سامانههای اطلاعات جغرافیایی مجموعهای از سختافزار، نرمافزار، دادههای جغرافیایی و منابع انسانی است که به منظور کسب، ذخیره، بهروزرسانی، بهکارگیری، تحلیل و نمایش کلیه اشکال اطلاعات مرجع جغرافیایی طراحی میشود.»
این سامانه را میتوان به یک پازل شبیه دانست که با کنار هم قرار دادن اجزای آن معنی و مفهومی پیدا میکند. مکان بیمارستانها، پمپ بنزینها، سینماها و… تکههای این پازل اند که با کنار هم قرار دادن آنها نقشهای کامل و با معنی از یک منطقهٔ جغرافیایی بدست میآید. به زبان ساده هر گونه توضیحات مربوط به هر چیزی که در هر مکان متغیر یا ثابت جغرافیایی، در یک سامانه اطلاعاتی یا پایگاهی موجود است را gis یا استفاده از gis گویند. کافی است یک هماهنگی بین طول، عرض و ارتفاع بدست آمده از جی.پی. اس و نقشهها و اطلاعات دقیق و کامل سیستم جی.آی. اس بهوجود آوریم.
ویژگیهای سامانه اطلاعات جغرافیایی
این سامانه علاوه بر اطلاعات توصیفی، امکان ورود اطلاعات پیکسلی یا برداری را از منابع مختلفی از قبیل نقشه، تصاویر هوائی و ماهوارهای، GPS، تجهیزات نقشهبرداری و غیره دارد.
این سامانه امکان انجام تحلیل، پردازش و پرسش و پاسخهای مکانی مورد نیاز کاربر را دارد.
این سامانه امکان ارائه نتایج در قالب نقشه، گزارش، جدول و نمودار را دارد.
در طراحی و تولید این سامانهها از مجموعه فناوریهای مهندسی نرمافزار، مهندسی اطلاعات (مدل داده) و مهندسی GIS برای نیل به خصوصیات فوق استفاده میشود.
دادههای جغرافیایی
مقالهٔ اصلی: دادههای جغرافیایی
اطلاعات جغرافیایی یا دادههای جغرافیایی، به واقع، نوعی از دادههای جغرافیایی (spatial) هستند که نقشهها و تصاویر ماهوارهای را میشود از جمله نمونههای نوعی آنها ذکر کرد.
دادههای جغرافیایی را به دو دستهٔ عمده تقسیم مینمایند:
دادههای پیکسلی
رستر، شامل مجموعهای از نقاط یا سلولها است که عوارض زمین را در یک شبکه منظم میپوشاند و به کمک شمارههای ردیف و ستون آنها، آدرسدهی میشوند. کوچکترین عنصر تشکیلدهنده رستر، پیکسل یا سلول نامیده میشود که ارزش هر یک از آنها، نمایانگر اطلاعات طیفی یا توصیفی عارضه زمینی است. دادههای حاصل از اسکن کردن و تصاویر ماهوارهای دارای ساختار رستری میباشند.
نمونهای از دادههای رستری شامل: تصاویر ماهوارهای، عکسهای هوایی، اطلاعات ارتفاعی سطح زمین و انواع نقشههای کارتوگرافی مقالهٔ اصلی: دادههای پیکسلی
دادههای برداری
مقالهٔ اصلی: دادههای برداری
چنانچه بر روی فضای دو بعدی کار میکنیم، دادههای برداری از ترکیب اشکال پایه هندسی نظیر نقطهها، پارهخطها، مثلثها، و سایر چندضلعیها، شکل میگیرد. برای فضاهای سه بعدی همین کار به وسیله استوانهها، کرات، مکعبگونهها (cuboids)، و سایر اجسام چندوجهی صورت میپذیرد. در مدل برداری، اشیاء یا عوارض در جهان واقعی به وسیله عناصر هندسی نمایش داده میشوند. بدین معنا که موقعیت هر شئ یا پدیده به وسیله مختصات آن و توسط نقاط (چاه، نقاط شهری و روستایی)، خطوط (جاده، رودخانه، خطوط ریلی) و سطوح (دریاچه، منطقه بندی) مشخص میشود. در این مدل، موقعیت هر نقطه بهطور دقیق با یک جفت مختصات در یک سیستم مختصات معین ارائه میشود.
با ما در ارتباط باشید: 09382252774- مؤسسه علمی تحقیقاتی چشم انداز هزاره سوم ملل- دکتر سعید جوی زاده
بدون دیدگاه