زمينه و هدف: آب هاي زيرزميني اصلي ترين منابع تامين آب شرب در جهان هستند. تغييرات اقليمي در دهه هاي اخير منجر به بحران كم آبي در بسياري از كشورهاي جهان از جمله ايران شده است. در چنين شرايطي، تامين آب آشاميدنيسالم اهميت ويژه اي دارد و آگاهي از تاثيرات اقليمي بر كيفيتشيميايي اين منابعمي تواندنقش عمده اي در بهره برداري مناسب از آنها داشته باشد.
روش بررسي: با استفاده از مدل هاي زمين آماري GIS تاثير عوامل اقليمي دماي کمينه و بيشينه، ميانگين بارش، تبخير، تعرق و شاخص پوشش گياهي بر کيفيت منابع آب زيرزميني دشت ورامين شامل: pH، هدايت الکتريکي، مواد جامد محلول، آنيون ها و کاتيون ها و سختي کل بررسي و نقشه هاي پهنه بندي آنها توليد شد. همبستگي اين فاکتورها با استفاده از ابزار تحليل همبستگي فضايي در سطح اطمينان 0.95 (p=0.05) در محيط GIS بررسي شد.
يافته ها: نتايج نشان دادند که اين پارامترها (به جز pH) در سطح دشت از تغييرپذيري بسيار بالايي برخوردارند و توزيع فضايي داده ها در اين منطقه حول ميانگين، نرمال نيست و به صورت معني داري فراواني پيکسل هاي با مقادير کمتر از ميانگين فضايي منطقه، بالاتر است. توزيع فضايي فاکتورها نشان دادند که مقدار آنها (به جز pH) در نواحي مرکزي دشت کم بوده و در نواحي غربي و شمال غربي به اوج خود مي رسند. توزيع فضايي pH در تمامي نواحي دشت تقريبا يکنواخت بود.
نتيجه گيري: نتايج آناليز همبستگي نشان داد که کيفيت منابع آبي متاثر از عوامل اقليمي بوده و دماي بيشينه، بالاترين اثر اقليمي را دارد.
برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=352677
آموزش کاربردی GIS وRS
همراه با فیلم و کتاب
همراه با پروژه های کاربردی
مدرس:
دکتر سعید جوی زاده
تلفن ثبت نام:
09382252774
آدرس وب سایت:
تمام دوره ها – دوره های آموزشی GIS ، RS ، آمار فضایی ، برنامه نویسی و علمی پژوهشی
بدون دیدگاه