ایجاد سیستم های مدیریت زمین به اندازه کافی یک چالش است و وظیفه به روز نگه داشتن سیستم با تحولات جامعه چالش برانگیزتر است. آنها باید به صورت بلندمدت به جامعه خدمت کنند و معمولاً بازده سرمایه گذاری بلندمدت دارند. بنابراین، هر دو مؤلفه استاتیک و دینامیک سیستم باید در هنگام طراحی سیستمهای مدیریت زمین در نظر گرفته شوند. فرآیندهای درون سیستم های اداره زمین عبارتند از ثبت و انتشار. در این مطالعه، نویسندگان دو مورد رایج استفاده از فرآیندهای انتشار داده های مدیریت زمین را رسمی و تجزیه و تحلیل کردند. مورد اول انتشار محدودیتهای کاربری اراضی تحمیلشده توسط برنامهریزی فضایی را به تصویر میکشد، در حالی که مورد دوم انتشار ابزارهای موجود را به تصویر میکشد. هدف از این مطالعه بررسی چگونگی بهینه سازی و بهبود فرآیندهای انتشار داده های مدیریت زمین به شیوه ای رسمی استاندارد شده بود. از فرآیندهای رسمی، عناصر خاصی مانند بازیگران، فعالیتها، دادههای ورودی و خروجی و چارچوب زمانی شناسایی و با کلاسهای LADM موجود تطبیق داده شدند. اهمیت قراردادهای سازمانی و نیاز به دسترسی کارآمدتر و کاربرپسندتر به داده های منتشر شده نیز در مقاله حاضر مورد بحث قرار گرفته است.
کلید واژه ها:
LADM ; فرآیندها ؛ مدل سازی ; انتشار ; مراحل فرآیند ؛ کرواسی
1. مقدمه
اداره زمین (LA) به عنوان فرآیندی برای تعیین، ثبت و انتشار اطلاعات در مورد مالکیت، ارزش و استفاده از زمین در هنگام اجرای سیاست های مدیریت زمین توصیف می شود [ 1 ]. سیستم های مدیریت زمین (LAS) شامل منابع انسانی و فنی است که همراه با روش های سازماندهی مناسب، برای جمع آوری، ذخیره سازی، بازیابی، انتشار و استفاده از اطلاعات مربوط به زمین به کار می رود. این منابع ممکن است بر روی اطلاعات محیطی، زیرساختی، کاداستر یا اجتماعی-اقتصادی تمرکز کنند [ 2 ].
ایجاد LAS به اندازه کافی یک چالش است و وظیفه به روز نگه داشتن سیستم با تحولات جامعه چالش برانگیزتر است. LAS ها باید به صورت درازمدت به جامعه خدمت کنند و معمولاً دارای بازگشت سرمایه طولانی مدت هستند. بنابراین، هر دو مؤلفه استاتیک و دینامیک سیستم باید هنگام طراحی آن سیستم ها در نظر گرفته شوند. طراحی و توسعه LAS ها بدون در نظر گرفتن اجزای پویا، سیستم را منسوخ می کند و مانعی برای توسعه اجتماعی می کند [ 3 ].
امروزه LAS ها خدمات و عملکردهای متنوعی برای مدیریت منافع در زمین دارند. به عنوان مثال، ثبت زمین بر مدیریت حقوق، محدودیت ها و مسئولیت های خصوصی (RRRs) در رابطه با قطعات زمین تأکید دارد. در عین حال، توسعه زمین، یعنی سیستم های برنامه ریزی فضایی، با محدودیت های کاربری اعمال شده توسط مقامات برنامه ریزی فضایی مرتبط است. در مقابل، سیستم ارزش گذاری بر عملکردهای اقتصادی زمین متمرکز است. اگرچه فرآیندها مستقل به نظر می رسند، اما هر یک از آنها به قطعات زمین یا دارایی ها متکی هستند یا به آنها مربوط می شوند [ 4 ]]. این خدمات و عملکردهای متنوع دیدگاه و تفسیر خاص خود را از اهمیت، استفاده و کاربرد آنها دارند. آنها همچنین دارای واژگان منحصر به فردی هستند و کاملاً مستقل هستند و از رویه های مختلفی استفاده می کنند که معمولاً توسط مقررات مؤثر بر دامنه آنها تعریف می شود [ 5 ]. دادهها و خدمات باید به بیش از یکی از عملکردهای LA مرتبط باشند، علاوه بر آگاهی کاربران از نیاز به زیرساخت بهتر اداره زمین (LAI)، زیرا این امر برای پیشرفتهای آینده در زمینه فرآیندهای انتشار دادههای LA حیاتی است [ 6 ] ]. LAI برای جامعه و اقتصاد اهمیت استراتژیک دارد [ 7 ]. با این حال، با توجه به تحولات تاریخی، شامل بسیاری از منابع متنوع و ناهمگون اطلاعات ثبت است [ 8 ]].
چنین تفاوتهایی را میتوان با استفاده و توسعه استانداردها برطرف کرد، زیرا آنها در سطح بینالمللی به رسمیت شناخته شده و برای شکلدهی مدلهای مفهومی برای LA به دلیل کارایی و امکاناتی که ایجاد میکنند، استفاده میشوند. در واقع، آنها ارتباط بین سیستم های اطلاعاتی را بر اساس یک زبان مشترک ارائه می دهند، بنابراین منجر به اجرای خدمات و زیرساخت های استاندارد می شود [ 9 ، 10 ].
مدل مفهومی که LAS ها را توصیف می کند، یعنی ISO 19152، مدل دامنه مدیریت زمین (LADM)، اساس مدل سازی اجزای استاتیک سیستم را نشان می دهد، و این مدل در حال حاضر شامل فرآیندهایی برای جمع آوری داده های اولیه، نگهداری داده ها نمی شود. یا انتشار داده ها یکی از دلایل اصلی حذف فرآیندهای فوق الذکر از اولین ویرایش LADM این بود که فرآیندهای مذکور مختص کشور در نظر گرفته می شدند. چاپ اول بر ارائه یک چارچوب مفهومی عمومی برای روابط مردم و سرزمین با استفاده از واژگان و مفاهیم مشترک متمرکز بود. LADM در حال حاضر تحت بازنگری است و دامنه آن در حال گسترده تر شدن است. بنابراین، فرآیندها به عنوان بخش مهمی از LA شناسایی شدهاند.11 ، 12 ، 13 ، 14 ، 15 ، 16 ]. می توان بیان کرد که تحقیقات در مورد فرآیندهای LAS تا حدودی کمیاب است. با این حال، برخی از مطالعات وجود دارد که می تواند به عنوان نقطه شروع برای تحقیق در مورد مدل سازی و استانداردسازی فرآیندها استفاده شود [ 17 ، 18 ].
یک نقطه شروع عالی در مدلسازی فرآیند LAS توسط COST G9 Action تعیین شد. هدف اصلی این پروژه ایجاد روشی برای مدلسازی معاملات ملکی بود – روشی که این معاملات را شفافتر میکند و امکان مقایسه واقعی فرآیندها و هزینههای مرتبط در کشورهای اروپایی را فراهم میکند. در طول تحقیق خود، نویسندگان هنگام مقایسه دادههای کشورهای شرکتکننده در اقدام با مشکلات جدی مواجه شدند و در نتیجه، اصطلاحات استاندارد شده را پیشنهاد کردند و زبان مدلسازی یکپارچه (UML) را به عنوان ابزاری برای مدلسازی فرآیندها اتخاذ کردند. UML ثابت کرده است که برای مدلسازی در حوزه LA مفید است، زیرا هم در CCDM و هم در LADM استفاده میشود [ 19 ، 20 ، 21 ].
تجزیه و تحلیل سیستم های مختلف کاداستر منجر به تعریف دو فرآیند اصلی در سیستم های کاداستر، یعنی ثبت و انتشار شد. ثبت اسناد جدید را به ثبت اضافه می کند، در حالی که انتشار اطلاعات درخواستی را به کاربر برمی گرداند [ 22 ]. علیرغم اینکه هر دو این فرآیندها بخش های مهمی از LA هستند، این مقاله به فرآیندهای انتشار می پردازد، زیرا تقاضای فزاینده برای داده های LA نیاز به مدل سازی و تحقیق فرآیند واضح تر را تشویق می کند [ 23 ، 24 ].
برای انجام تحقیق در مورد LAS ها و فرآیندها، لازم است داده های واقعی و معتبر در دسترس باشد. تحقیق در مورد توسعه انبارهای موقت مرتبط با ثبت عمومی، تعاریف تولیدکنندگان داده و نیازهای کاربران و همچنین توسعه محصولات و خدمات جدید، تحت پروژه “توسعه سیستم مدیریت زمین چند منظوره” (DEMLAS) انجام شد. ) [ 25 ]. جهتهای کلیدی تحقیق در زمینههای مدلسازی مفهومی، مدلسازی فرآیندهای LA و پشتیبانی از نظارت بر حاکمیت زمین [ 26 ] بود.
تجزیه و تحلیل پروفایل های کشور توسعه یافته LADM تشخیص داد که در بیشتر موارد، سهامداران اصلی درگیر کار در جهت رویکردهای جدید شامل موسسات دانشگاهی، دولت ها، یا مقامات و صنایع LA/ژئودتیک [ 27 ] هستند. از سوی دیگر، چالش های ایجاد زیرساخت های اطلاعاتی با استفاده از LADM در [ 28 ، 29 ] مورد بحث قرار گرفت. یکی از رایجترین چالشها در توسعه زیرساختهای اطلاعاتی مبتنی بر LADM، نیاز به همکاری چند رشتهای و پراکندگی اجزای سیستم در میان نهادهای مختلف مسئول نگهداری و انتشار دادههای مربوطه است.
این مطالعه دو مورد از رایجترین فرآیندهای انتشار دادههای LA در کرواسی را مورد بررسی و رسمی قرار داد. هدف این تحقیق تعیین چگونگی بهینه سازی، بهبود و استانداردسازی فرآیندهای انتشار مورد بررسی بود. علاوه بر این، اینکه آیا امکان توسعه روشی برای مدلسازی فرآیندهای انتشار دادهها به شیوهای رسمی استاندارد شده، و اعمال چنین روششناسی در سایر LASها وجود دارد، مورد بررسی قرار گرفت. علاوه بر این، فرآیندهای رسمی شده از سایر LAS ها را می توان با موارد استفاده از این مقاله مقایسه کرد.
با توجه به زمینه LADM در کرواسی، [ 30 ] انطباق LAS کرواسی فعلی با LADM را بررسی کرد که منجر به توسعه نمایه کشور کرواسی LADM شد. مراجع. [ 31 و 32 ] وضعیت افزونگی را در ثبتهای LA کرواسی تجزیه و تحلیل کرد. تجزیه و تحلیل منجر به پیشنهادهایی برای افزایش اثربخشی ثبات های تجزیه و تحلیل شده با ایجاد روابط بین ثبات ها و LADM شد. تجزیه و تحلیل انطباق بین رجیسترها و LADM با استفاده از تطبیق طرحواره انجام شد. یافتههای تحقیق مستند شده در این مقاله میتواند به پیشرفتهای آینده نمایه LADM کرواسی با فرآیندهای انتشار دادههای LA کمک کند و دستورالعملهایی را برای چنین ارتقاهایی برای پروفایلهای ملی دیگر ارائه دهد.
از نظر ساختار، مقاله شامل یک بخش مواد و روشها است که ترکیب تحقیقاتی را در رابطه با تحلیل فنی هدف مقاله توصیف میکند ( بخش 2 ). متعاقباً، خدمات و زیرساخت انتشار داده های LA در کرواسی که به موارد استفاده بررسی شده مربوط می شود در بخش 3 ارائه شده است. رسمی کردن فرآیندها و شرح گردش کار آنها در بخش 4 نشان داده شده است. تجزیه و تحلیل و نتایج در بخش 5 ارائه شده است و جزئیات فرآیندهای رسمی موارد استفاده مورد بررسی و عناصر آنها مطابق با روش پیشنهادی ارائه شده است. بخش 6بحثی در مورد چالش های احتمالی در بهینه سازی، بهبود و استانداردسازی فرآیندهای انتشار داده ها ارائه می کند. نتیجه گیری ( بخش 7 ) کلیت این پروژه را خلاصه می کند و تحقیقات آینده و مسیرهای کاری را توصیه می کند.
2. مواد و روشها
برای بررسی و رسمی کردن فرآیندهای انتشار دادههای LA، تحقیقاتی که در فعالیتهای شکل 1 نشان داده شدهاند ، انجام شد.
این تحقیق با جستجو و بازرسی ادبیات موجود از طریق پایگاه های اطلاعاتی دانشگاهی مانند Scopus [ 33 ]، Web of Science [ 34 ]، Google Scholar [ 35 ] و کتابشناسی علمی کرواسی [ 36 ] آغاز شد. سه پایگاه داده اول برای یافتن مقالات تحقیقاتی بینالمللی مرتبط مورد استفاده قرار گرفتند، در حالی که کتابشناسی علمی کرواسی برای جستجوی پایاننامههای دکترا و مقالات نویسندگان کروات مرتبط با پرونده کرواسی استفاده شد. علاوه بر پایگاههای اطلاعاتی دانشگاهی، جستجوی ادبیات شامل مقالاتی از کنفرانسها و کارگاههای آموزشی مربوطه، مانند مواردی که توسط فدراسیون بینالمللی نقشهبرداران سازماندهی شده بود [ 37 ] بود.]. علاوه بر این، برخی از مراجع به کار گرفته شده در این مقاله از طریق جستجوی ساده دسکتاپ با استفاده از یک مرورگر اینترنتی یافت شدند. این مراجع مربوط به خدمات و فرآیندهای انتشار داده های LA در کرواسی و همچنین مقرراتی بود که بر آنها تأثیر می گذارد.
رشتههای جستجوی اولیه و پیوسته شامل ترکیبی از کلمات کلیدی مانند سیستم مدیریت زمین، LADM، دادههای زمین، دادههای مکانی، مدلسازی، فرآیندها، انتشار و قابلیت همکاری است. این روش منجر به چندین صد منبع شد. با این حال، به منظور انتخاب منابع مناسب برای این تحقیق، نویسندگان بر منابعی تمرکز کردند که با توسعه LAS، فرآیندها و LADM مرتبط بودند. این رویکرد منجر به 65 مرجع در این مقاله شد.
شناسایی موارد استفاده یا اهداف مدلها هنگام انجام مدلسازی از هر نوع مهم است، به این معنی که متخصص یا متخصصانی که مدل را توسعه میدهند باید هدف مدلی را که باید ساخته شود، تعیین کنند [ 38 ]. در حال حاضر، مدلهای فرآیند استاندارد و روششناسی برای توصیف فرآیندهای LA وجود ندارد [ 39 ]. با این حال، یک رویکرد برای مدلسازی فرآیندها در LAS توسط [ 15 ] پیشنهاد شد و ماهیت سلسله مراتبی دارد و شامل چهار سطح/مرحله است:
-
سطح 1: شناسایی همه بازیگران/عناصر درگیر در یک فرآیند با توجه به عناصر مشخص شده.
-
سطح 2: شناسایی مراحل فرآیند. به عبارت دیگر، گروه ها یا فرآیندهای فرعی مرتبط با موضوعی خاص و ارائه یک توصیف عمومی.
-
سطح 3: شناسایی فعالیت های اساسی.
-
سطح 4: ساخت مدل.
این رویکرد به عنوان روشی برای مدلسازی فرآیندهای این تحقیق مورد استفاده قرار گرفت. علاوه بر این، در مورد فرآیندهای انتشار دادهها، سؤالات «پنج W» (W5) نیز میتواند مورد استفاده قرار گیرد، یعنی «چرا»، «چه چیزی»، «چه کسی»، «کجا»، و «چه زمانی». مدل فرآیند باید به این سوالات پاسخ دهد [ 40 ]. سؤالات W5 در تکمیل سطح 1 روش شناسی فوق مفید بودند. استفاده از سؤالات W5 همچنین ممکن است برای سایر کارشناسان LA هنگام مدلسازی فرآیندها مفید باشد، زیرا حوزه علمی مدلسازی فرآیند بیشتر به سمت جوامع مدیریت بازرگانی و علوم رایانه است [ 41 ].
با استفاده از پاسخ به سوالات W5، امکان تعیین عناصر فرآیند مانند بازیگران، فعالیت ها، داده های ورودی و خروجی و بازه زمانی مورد نیاز برای اجرای فرآیندها وجود داشت. علاوه بر این، عناصر فرآیند شناساییشده با کلاسهای LADM موجود مطابقت داده شد تا مشخص شود کدام عناصر فرآیندها را میتوان با LADM مدلسازی کرد و کدامها باید در نسخههای بعدی LADM گنجانده شوند.
این تحقیق با شناسایی خدمات و فرآیندهای انتشار داده های LA ادامه یافت. داده های سیستم کاداستر ممکن است به عنوان داده های مرکزی هر LAS در نظر گرفته شود [ 42 ]. بنابراین، تجزیه و تحلیل موارد استفاده در دسترس وجود داشت که در آن گواهینامه های رسمی LAS برای به دست آوردن سایر اطلاعات مربوط به زمین مورد نیاز بود.
اهداف، به عنوان مثال، موارد استفاده، توسط سرویس سیستم کاداستر در کرواسی از قبل تعریف شده بود، زیرا هدف از اخذ گواهینامه های کاداستر باید برای تکمیل فرآیند انتخاب می شد. موارد استفاده از پیش تعریف شده به کارکردهایی مانند مالکیت زمین، ارزش، استفاده و توسعه گروه بندی شدند زیرا نظریه LA مدرن مبتنی بر پارادایم مدیریت زمین است که در آن این توابع به عنوان توابع اصلی LA در نظر گرفته می شوند [ 43 ]. جدا از گروهبندی موارد استفاده بر اساس توابع اصلی LA، چند کاربرد خاص کشور مربوط به گزارشهای زمینشناسی و موارد استفاده اجتماعی-اقتصادی وجود داشت، در حالی که در برخی موارد هدف به دلایل دیگری مشخص میشد، از این رو دسته «سایر» قرار میگرفت. داده های آماری برای موارد استفاده از انتشار گروهی در شکل 2 نشان داده شده است. علاوه بر این، مقادیر عددی برای هر گواهی در سال و مورد استفاده توسط اداره زمین شناسی ایالتی (SGA) و گروه Ericsson Nikola Tesla ارائه شده است. مقادیر عددی در این مقاله در جدول A1 ( پیوست A ) گنجانده شده است. قابل ذکر است که موارد استفاده خاص کشور به سختی می تواند در یک مفهوم جهانی مدل شود.
پس از شناسایی خدمات و فرآیندها، نویسندگان تصمیم گرفتند تا دو مورد از رایج ترین موارد استفاده را برای انتشار کپی نقشه کاداستر رسمی و تجزیه و تحلیل کنند. خدماتی که موارد کاربری مورد بررسی را فعال می کند در بخش بعدی توضیح داده شده است و به خدمات کاداستر و برنامه ریزی فضایی مربوط می شود.
اولین مورد کاربری مربوط به کاربری زمین، یعنی انتشار محدودیت های کاربری زمین است. هدف اصلی این مورد استفاده این است که به کاربران LAS پاسخ دهد که چه کاری می توانند با بسته/های مورد علاقه انجام دهند. دومین مورد کاربری مربوط به توسعه زمین است، یعنی انتشار خدمات آب و برق موجود. هدف اصلی مورد استفاده دوم جمع آوری اطلاعات مفید برای ساخت و ساز برنامه ریزی شده ساختمان/ها است و بخشی از فرآیند اخذ مجوز ساختمان است. خطوط لوله و کابل های شبکه های مختلف شهری مانند فاضلاب، منبع تغذیه، تامین حرارت، تامین آب، شبکه های ارتباط الکترونیکی و غیره، عناصر زیرساختی حیاتی هر شهر مدرن هستند.44 ]. رسمیسازی فرآیندهای انتشار دادههای مورد بررسی با استفاده از نمودارهای فعالیت UML انجام شد.
دو مورد استفاده مورد بررسی را میتوان به عنوان یک فرآیند رسمی کرد، اما اگر به این شکل رسمیت میکردند، بهینهسازی، بهبود و استانداردسازی صرفاً به فرآیند اخذ مجوز ساختمان کمک میکرد. به این ترتیب، اولین مورد استفاده میتواند به بهینهسازی، بهبود و استاندارد کردن فرآیند انتشار محدودیتهای کاربری زمین کمک کند، زیرا همیشه به ساخت ساختمانهای جدید مربوط نمیشود. در برخی موارد، کاربران LAS ممکن است علاقه مند شوند که بسته/های مورد علاقه را بتوان برای مقاصد دیگر، به عنوان مثال، کشاورزی استفاده کرد. از سوی دیگر، بهینهسازی، بهبود و استانداردسازی مورد استفاده دوم به استفاده تخصصیتر کمک میکند، زیرا بخشی از فرآیند اخذ مجوزهای ساختمانی است و معمولاً شامل سایر کارشناسان فعال در حوزه LA میشود.
روش های علمی مورد استفاده در این تحقیق شامل استقراء، استنتاج، تجزیه و تحلیل و سنتز بود. فرآیندهای انتشار، که یک واحد پیچیده را تشکیل میدهند، با استفاده از روش تحلیل به عناصر فرآیند سادهتر تقسیم شدند. با استفاده از روش سنتز برای عناصر فرآیند تجزیه و تحلیل شده، می توان تعیین کرد که کدام عناصر از فرآیندها را می توان با هدف تعریف یک واحد جدید، به عنوان مثال، یک فرآیند “در آینده” بهینه و استاندارد کرد. روش استقرایی برای نتیجه گیری کلی از فرآیندهای رسمی استفاده شد، در حالی که روش قیاسی برای تعیین نتیجه گیری های فردی از نتیجه گیری های کلی در مورد فرآیندها در LAS ها استفاده شد.
مدلهای توسعهیافته در این مقاله با حالت «همانطور که هست» استفاده در فرآیندهای انتشار دادههای LA کرواسی مطابقت دارد. مطالعه موردی برای LAS در کرواسی انجام شد زیرا کشور بومی نویسندگان است. علاوه بر این، نویسندگان دارای دانش و تجربه کلی در مورد گردش کار فرآیند هستند. از مدلهای توسعهیافته، شناسایی عناصر فرآیند، مراحل فرآیند و فعالیتهای اساسی به دست آمد و این نتایج با سطوح 1، 2 و 3 روش سلسله مراتبی فوق مطابقت داشت. سطح 4، ساخت یک مدل، در این تحقیق انجام نشد زیرا به تحقیقات بیشتری در مورد مفاهیم و معماری های مدیریت فرآیند نیاز داشت.
3. خدمات انتشار داده های اداره زمین
با توسعه اینترنت و پیشرفتهای فناوری در علوم رایانه، دادههایی که قبلاً در قالب کاغذی ذخیره میشد و از طریق مقامات اداره زمین قابل دسترسی بود، اکنون بهصورت الکترونیکی از طریق خدمات وب در دسترس هستند. انتقال از داده های کاغذی به داده هایی که به صورت آنلاین در دسترس هستند، تقاضا برای استانداردسازی را افزایش داده است. گواهینامه های استاندارد اداره زمین برای اعطای اطلاعات به کاربران توسعه داده شد و این اطلاعات توسط قانون تعریف شده است [ 23 ].
با این حال، اولین نسل از سیستمهای اطلاعات زمین (LIS) به طور کلی با استفاده از یک ذهنیت ساختاریافته، با استفاده از پایگاههای دادهای رابطهای متمرکز ساخته شدند، اگرچه آنها همچنین حاوی دادههای دیجیتالی از ثبتهای مرتبط به سیستمها به صورت دستی یا خودکار بودند. این روش با سیستم مبتنی بر کاغذ جدولی از قبل موجود که از آن داده های اساسی از کاغذ به یک محیط الکترونیکی منتقل می شد، تناسب داشت [ 45 ]. اکثر LAS های موجود در سراسر جهان در حال حاضر بر اساس شیوه های دوبعدی هستند، جایی که یک بسته دوبعدی موجودیت کلیدی ثبت ملک است. این سیستمها توسط فرآیندهایی پشتیبانی میشوند که برای نمایش بستههای دوبعدی در قالب الکترونیکی طراحی شدهاند و اغلب هنوز با استفاده از سوابق مبتنی بر کاغذ اجرا میشوند [ 46 ]]. علاوه بر این، مجموعه دادههای معتبر معمولاً توسط مقامات دولتی ارائه میشوند و در بیشتر موارد، مجموعه دادهها همچنان در سیلوهای داده قرار دارند [ 8 ].
به اصطلاح مدیریت داده LA در LAS کرواسی نیز وجود دارد. خدمات انتشار داده های LA در کرواسی توسط مرجعی اداره می شود که مسئول داده هایی است که جمع آوری، نگهداری و منتشر می کند. برای اهداف این تحقیق، خدمات ارائهدهنده دادههای معتبر کاداستر، برنامهریزی فضایی و کاربری شناسایی و تجزیه و تحلیل شد.
دادههای کاداستر از طریق یک سیستم اطلاعات مشترک (JIS)، یک سرویس مرجع کاداستر، یعنی SGA، منتشر میشوند. خدمات کاداستر به طور خلاصه در بخش 3.1 توضیح داده شده است. سرویسی که برای انتشار داده های برنامه ریزی مکانی و کاربری استفاده می شود، یعنی مجوز الکترونیکی، یکی از خدمات وزارت برنامه ریزی کالبدی، ساخت و ساز و دارایی های دولتی است. با این حال، داده های خدماتی توسط موسسات حقوق عمومی فعال در منطقه ای که قطعه یا قطعات کاداستر در آن قرار دارد ارائه می شود. در انتشار خدمات، سرویس مجوز الکترونیکی به عنوان یک سرویس واسطه بین کاربران LAS و موسسات حقوق عمومی عمل می کند. قابل ذکر است، بسیاری از خدمات دیگر وجود دارد که در آنها می توان داده های کاداستر و برنامه ریزی فضایی را مشاهده کرد یا به آنها دسترسی داشت. با این حال، JIS و e-Permit امکان انتشار دادههای معتبر از ثبتهای خود را فراهم میکنند و تضمین میکنند که دادههای منتشر شده میتواند برای مقاصد رسمی استفاده شود.
3.1. خدمات زمین و مالکیت
JIS از سال 2016 برای تمام 107 دفتر دفتر زمین و در 113 دفتر کاداستر در کرواسی در حال تولید کامل بوده است. حفظ، و انتشار داده های معتبر LA. یکی از بخشهای JIS، یک توقفگاه (OSS) است که به عنوان یک نقطه خدمات واحد برای انتشار دادههای کتاب کاداستر و زمین عمل میکند [ 47 ].
OSS از دو جزء تشکیل شده است، یعنی برنامه عمومی و برنامه کاربر ثبت شده. نرم افزار عمومی برای همه کاربران قابل دسترسی است و امکان جستجو و مشاهده دفترچه زمین پایه و داده های کاداستر یعنی گواهی های ارائه شده توسط هر ثبت را با معافیت از اینکه داده های ارائه شده دارای علامت غیر رسمی هستند، می دهد. جستجو و مشاهده داده های موجود با مرور ساده نقشه کاداستر یا با شناسایی ویژگی های پاکت کاداستر امکان پذیر است. ویژگی های شناسایی قطعات کاداستر شامل دفتر کاداستر یا دفتر دفتر زمین مسئول منطقه ای است که قطعه مورد علاقه در آن قرار دارد، شهرداری کاداستر و شناسه قطعه. از طرف دیگر، بخشی از برنامه کاربر ثبت نام شده امکان جستجوی داده ها، مشاهده، و تشکیل پرونده جهت اخذ گواهینامه رسمی. کاربران ثبت نام شده ملزم به داشتن نوعی مجوز برای ثبت نام در سیستم، با تغییرات در سطوح آن مجوز هستند. نمونه هایی در این زمینه می تواند اعتبار از طریق بانکداری اینترنتی یا ثبت نام با شناسه دیجیتال باشد. برنامه های کاربران ثبت نام شده همچنین موارد استفاده ای را ارائه می دهند که در آنها گواهینامه رسمی کاداستر یا دفتر زمین مورد نیاز است.
از طریق OSS، کاربران می توانند گواهینامه ها را درخواست و دانلود کنند: عصاره کتاب زمین، رونوشت برگه مالکیت، و کپی نقشه کاداستر. گواهینامه ها در قالب PDF ارائه می شوند و دارای امضای الکترونیکی هستند که اعتبار آنها را ثابت می کند. شرح مفصلی از محتویات چنین گواهینامه ها را می توان در [ 23 ] یافت.
3.2. خدمات برنامه ریزی فضایی
مجوز الکترونیکی بخشی از سیستم اطلاعاتی برنامه ریزی فضایی (ISPU) وزارت برنامه ریزی کالبدی، ساخت و ساز و دارایی های دولتی است. برای صدور قوانینی که اجازه ساخت و ساز را می دهد، به عنوان مثال، برای اجرای رویه های مطابق با قانون برنامه ریزی فیزیکی [ 48 ] و قانون ساختمان [ 49 ] توسعه یافته است. این سامانه در سطح کشور اجرا میشود و در تمامی شهرستانها، شهرهای بزرگ و شهرستانهایی که مقر شهرستانهای مسئول صدور پروانههای برنامهریزی فضایی هستند، اعمال میشود.
اگرچه اکثر درخواست های موجود در E-Permit مربوط به مجوزهای ساخت و ساز و استفاده است، آنها همچنین اسناد برنامه ریزی فضایی را ارائه می دهند که می تواند به یک یا چند بسته مورد علاقه مربوط باشد. سند برنامه ریزی فضایی اطلاعات مکان نام دارد. این اطلاعات در مورد تمام برنامه های فضایی فعلی در مورد منطقه مورد علاقه، افشای محدودیت های کاربری زمین و سایر مقررات برنامه ریزی فضایی موثر بر منطقه مورد علاقه، یعنی یک یا چند قطعه کاداستری، ارائه می دهد. به بیان ساده، اطلاعات موقعیت مکانی به سوالاتی در مورد اینکه از چه طریقی می توان از قطعه/های کاداستری استفاده کرد و کدام مقررات برنامه ریزی فضایی بر پاکت/ها و مناطق اطراف آن تاثیر می گذارد، پاسخ می دهد. علاوه بر اسناد و رویه های برنامه ریزی فضایی،50 ]. این روش به منظور توسعه اسناد پروانه ساختمانی مورد نیاز است زیرا اطلاعاتی را در مورد تاسیسات موجود و اینکه آیا قابلیت های آنها برای ساختمان هایی که مطابق با مقررات برنامه ریزی فضایی ارائه شده از طریق اطلاعات مکان برنامه ریزی شده اند کافی است یا خیر را ارائه می دهد. الزامات ویژه و شرایط اتصال توسط موسسات حقوق عمومی مسئول خدمات آب و برق (زیرساخت های برق، تامین آب، فاضلاب، ترافیک، خطوط لوله گاز و غیره) منتشر می شود. قابل ذکر است، موسسات حقوق عمومی فعال در این منطقه ممکن است از یک حوزه قضایی به حوزه دیگر متفاوت باشند و الزامات آنها توسط دولت محلی تعیین می شود.
سامانه مجوز الکترونیکی نیز در زمینه دسترسی دارای دو نوع کاربر است، کاربران ثبت نام شده و کاربران ثبت نام نشده. تمایز اصلی این است که کاربران ثبت نام نشده تنها به مدت 30 روز به درخواست های ارسالی دسترسی دارند، در حالی که کاربران ثبت نام شده همیشه به چنین درخواست هایی دسترسی دارند. همچنین لازم به ذکر است که برای ارسال درخواست از طریق سامانه مجوز الکترونیکی، کاربران موظف به داشتن امضای الکترونیکی و پیش نیاز ارسال درخواست می باشند.
4. فرآیندهای انتشار داده های اداره زمین
فرآیندهای رسمی شده در این بخش نشان دهنده وضعیت “همانطور که هست” دو فرآیند رایج انتشار داده های LA در LAS کرواسی است. قابل ذکر است، گردش کار فرآیندی که در زیر نشان داده شده است، از دیدگاه یک کاربر ثبت شده رسمی شده است. نکته مهم دیگر این است که تمام مجموعه داده های حاصل از فرآیندهای رسمی در دسترس عموم هستند. با این حال، برای اهداف رسمی، انجام مراحل خاصی که در بخشهای فرعی زیر توضیح داده شده است، ضروری بود.
4.1. مورد استفاده 1: انتشار محدودیت های کاربری زمین
اولین مورد استفاده در نظر گرفته شده از فرآیندهای انتشار داده های LA شامل داده های کاداستر و برنامه ریزی فضایی است. هدف اصلی این فرآیند یافتن پاسخی برای این سوال است که چه محدودیتهای برنامهریزی فضایی بر قطعه مورد علاقه کاداستر، یعنی انتشار محدودیتهای کاربری اراضی تأثیر میگذارد.
برای تکمیل این فرآیند لازم است اسناد کاداستر جمع آوری شود، در این صورت گواهی به نام کپی نقشه کاداستر. این گواهی باید به همراه هرگونه درخواست برای داده های برنامه ریزی مکانی ارائه شود، در این مورد، اطلاعات مکان. این فرآیند بین دو سرویس، یعنی JIS و e-Permit تقسیم میشود. JIS برای جمعآوری دادههای کاداستر مورد دسترسی قرار گرفت، در حالی که مجوز الکترونیکی برای درخواست دادههای برنامهریزی فضایی مورد دسترسی قرار گرفت. نمونه ای از بازیابی هر دو گواهینامه کاداستر و برنامه ریزی فضایی با استفاده از نمودار فعالیت، نشان داده شده در شکل 3 نشان داده شده است.
ذینفعان درگیر در این فرآیند به صورت محاوره ای کاربر LAS، مرجع کاداستر و سازمان برنامه ریزی فضایی نام داشتند و با پارتیشن های عمودی نشان داده می شوند. فعالیت های هر یک از ذینفعان درگیر با مستطیل های لبه گرد در هر پارتیشن مربوطه نشان داده می شود. درخواست ها و مجموعه داده های منتشر شده توسط مستطیل ها نشان داده می شوند.
مورد استفاده رسمی با دسترسی به خدمات کاداستر و جستجو برای یک بسته کاداستری مورد علاقه آغاز می شود. جستجو را می توان با مرور نقشه کاداستر منتشر شده یا با پیروی از معیارهای جستجوی شرح داده شده در بخش قبل انجام داد. پس از شناسایی بسته مورد علاقه، کاربر LAS اسناد کاداستر موجود را مشاهده می کند و باید انتخاب کند که درخواست برای کدام گواهی کاداستر تشکیل می شود.
پس از ارسال درخواست، توسط اداره کاداستر تایید می شود. در موارد درخواست نامعتبر، کاربر از عدم اعتبار درخواست مطلع می شود و تشکیل درخواست باید تکرار شود. از طرفی اگر درخواست معتبر باشد به صورت آنی اجرا می شود و کاربر گواهی درخواستی یعنی کپی نقشه کاداستر را دریافت می کند.
پس از جمع آوری کپی نقشه کاداستر، کاربر ملزم به دسترسی به سرویس برنامه ریزی فضایی – مجوز الکترونیکی است. پس از دسترسی به سرویس، لازم است درخواستی برای اطلاعات موقعیت مکانی انتخاب کنید. در این بخش از فرآیند، تشکیل درخواست شامل چهار مرحله است. اولین قدم شناسایی دفتر برنامه ریزی فضایی مسئول منطقه ای است که قطعه کاداستر در آن قرار دارد. دفتر برنامه ریزی فضایی با شهرستان، اداره اداری و محل اداره اداری مشخص می شود. مرحله دوم مربوط به اطلاعات شخصی متقاضی درخواست است که برای کاربران ثبت نام شده به صورت خودکار تکمیل می شود. مرحله سوم در فرآیند تشکیل درخواست برای پیوستها، در این مورد، کپی نقشه کاداستر، محفوظ است. سرانجام، مرحله چهارم مستلزم ارائه اطلاعات اضافی در مورد بسته ای است که اطلاعات موقعیت مکانی برای آن درخواست شده است. این شامل شهرستان، شماره خیابان و خانه، شهرداری کاداستر و شناسه پاکت است. هنگامی که درخواست تشکیل شد، برای ارسال درخواست به سازمان برنامه ریزی فضایی، باید به صورت الکترونیکی امضا شود.
پس از ارسال رسمی درخواست از طریق سرویس e-Permit، توسط بخش سازمان برنامه ریزی فضایی که در مرحله اول تشکیل درخواست شناسایی شد، دریافت می شود. افسران بخش سازمان برنامه ریزی فضایی مشخص شده، درخواست را تأیید می کنند. اگر درخواست نامعتبر باشد، به کاربر اطلاع داده می شود و به او فرصت داده می شود تا درخواست را اصلاح کند و دوباره ارسال کند. از طرف دیگر، اگر درخواست معتبر تشخیص داده شود، اجرا می شود و اطلاعات موقعیت مکانی به صندوق ورودی کاربر در سرویس e-Permit ارسال می شود. اجرای درخواست برای اطلاعات موقعیت مکانی خودکار نیست. توسط افسران برنامه ریزی فضایی انجام می شود. بازه زمانی اجرای درخواست توسط قانون تنظیم شده و حداکثر تا 8 روز ادامه دارد.
4.2. استفاده از مورد 2: در دسترس بودن ابزارهای کمکی
تقاضای فزاینده ای برای ساخت مسکن جدید در مناطق شهری کشورهای مختلف به دلیل رشد سریع جمعیت وجود دارد [ 51 ]. بر این اساس، از آنجایی که ساختمانهای جدید نیاز به مجوز ساختمانی دارند، نهادهای نظارتی و سیاستگذاران به دنبال بهبود کارایی و گسترش مرتبط با الزامات به دست آوردن آنها هستند تا بتوانند زیرساختهای هوشمند ساخته شده را به واقعیت تبدیل کنند [ 52 ].
بسیاری از کارشناسان دادههای کاداستر را با مجموعههای جدید دادههای خود که یا از دادههای کاداستر مشتق شدهاند یا مطابق با آنها ایجاد میشوند، ارتقا میدهند [ 42 ]. یک مثال زمانی است که داده های کاداستر با داده های برنامه ریزی فضایی ترکیب می شوند تا یک راه حل مفهومی برای یک ساختمان جدید در یک قطعه کاداستر ایجاد شود. برای بررسی اینکه آیا راه حل مفهومی با شرایط اتصال زیرساخت عمومی مطابقت دارد، لازم است داده های زیرساخت عمومی برای قطعه کاداستری که ساختمان جدید در آن ساخته می شود، درخواست شود. این فرآیند را میتوان بهصورت محاورهای، در دسترس بودن ابزارهای برقی نامید.
در کرواسی، فرآیند انتشار دادههای زیرساخت عمومی برای توسعه ساختمانهای جدید از طریق سرویس e-Permit انجام میشود. برخلاف مورد اول، این مورد شامل سایر کارشناسان، یعنی معماران و مؤسسات حقوق عمومی است. با این حال، برای توسعه یک راه حل مفهومی، فرآیندی که قبلا مورد بررسی قرار گرفت یک پیش نیاز است. روند انتشار داده های زیرساخت عمومی در نمودار فعالیت نشان داده شده در شکل 4 نشان داده شده است.
ذینفعان درگیر در این فرآیند کاربر LAS، سازمان برنامه ریزی فضایی و موسسات حقوق عمومی هستند و آنها نیز با پارتیشن های عمودی نمایندگی می شوند. فعالیت های هر یک از ذینفعان درگیر با مستطیل های لبه گرد در هر پارتیشن مربوطه نشان داده می شود. درخواست ها و مجموعه داده های منتشر شده توسط مستطیل ها نشان داده می شوند.
کاربر LAS ملزم به دسترسی به سرویس برنامه ریزی فضایی، مجوز الکترونیکی و انتخاب درخواست داده های زیرساخت عمومی است. تشکیل درخواست در این مورد شامل پنج مرحله است. چهار مرحله اول با مراحل مورد استفاده رسمی قبلی یکسان است. مرحله پنجم به شرح ساختمان برنامه ریزی شده مربوط می شود و شامل نوع رویه (مثلاً ساخت و ساز ساختمان)، هدف ساختمان برنامه ریزی شده (مثلاً مسکونی) و داده های فنی (مثلاً مساحت و ابعاد خارجی ساختمان برنامه ریزی شده) است. ). داده های فنی تکمیل کننده قطعه کاداستر و پلان زمین یک ساختمان، ارائه شده در فرمت GML، و در نهایت، با توضیحات فنی ساختمان برنامه ریزی شده است. درخواست تشکیل شده نیز باید قبل از ارسال به صورت الکترونیکی امضا شود.
پس از ارسال رسمی درخواست از طریق سرویس e-Permit، توسط اداره برنامه ریزی فضایی دریافت شد که در مرحله اول تشکیل درخواست شناسایی شد. افسران اداره برنامه ریزی فضایی شناسایی شده این درخواست را تایید کردند. اعتبار درخواست شامل این بود که آیا درخواست به طور کامل تکمیل شده و واجد شرایط برای ارسال به موسسات حقوق عمومی است یا خیر. در صورت نامعتبر بودن درخواست، به کاربر اطلاع داده می شود و امکان تصحیح درخواست و ارسال مجدد آن به کاربر داده می شود. از سوی دیگر، در صورتی که درخواست معتبر تشخیص داده شود، به نهادهای حقوقی عمومی ارسال می شود. بازه زمانی اعتبار سنجی و ارسال درخواست نیز توسط قانون تنظیم شده و حداکثر تا هشت روز می باشد.
با دریافت درخواست، نهادهای حقوقی عمومی نیز درخواست را تأیید میکنند، اما در این مورد اعتبار به دادههای فنی ارائه شده توسط درخواست اشاره میکند. اگر درخواست نامعتبر تلقی شود، مؤسسات حقوقی عمومی به افسر سازمان برنامه ریزی فضایی اطلاع می دهند که سپس درخواست نامعتبر را به کاربر LAS اطلاع می دهد. مجدداً به کاربر فرصت داده می شود تا درخواست را اصلاح کند و دوباره ارسال کند. در صورت معتبر بودن درخواست، مؤسسات حقوقی عمومی درخواست را اجرا و داده های زیرساخت عمومی را به دفتر سازمان برنامه ریزی فضایی ارسال می کنند. بازه زمانی اجرای درخواست داده های زیرساخت عمومی توسط قانون تنظیم می شود و حداکثر تا پانزده روز می باشد.
هنگامی که افسر برنامه ریزی فضایی داده های زیرساخت عمومی را دریافت کرد، مشخص می شود که آیا نهادهای حقوق عمومی همه مجموعه داده های مورد نیاز را ارائه کرده اند یا خیر. اگر داده های زیرساخت عمومی ناقص باشد، درخواست بار دیگر به نهادهای حقوقی عمومی ارسال می شود که باید درخواست را اجرا کنند. از سوی دیگر، در صورت کامل بودن اطلاعات زیرساخت عمومی، در داخل سرویس e-Permit به صندوق ورودی کاربر تحویل داده شده و برای دانلود در دسترس است.
5. تجزیه و تحلیل و نتایج
مدلهای فرآیندی نقش مهمی در تسهیل ارتباطات بین ذینفعان مختلف و مستندسازی فرآیندهای تجاری مؤسسه دارند. آنها برای طراحی مجدد فرآیندهای تجاری و همچنین برای خودکارسازی آنها به کار گرفته می شوند [ 53 ].
از فرآیندهای رسمی قبلی، سه سطح اول روششناسی مدلسازی فرآیند را میتوان استخراج کرد. تکمیل سطح اول با استفاده از سوالات W5 انجام شد. سطح دوم مراحل فرآیند را شناسایی کرد. و در سطح سوم فعالیت های اساسی شناسایی و تشریح شد.
5.1. سطح 1: شناسایی عناصر فرآیند
با استفاده از سؤالات W5، امکان تعیین بازیگران/ ذینفعان، فعالیت ها، داده های ورودی و خروجی و همچنین چارچوب زمانی فرآیندها وجود داشت. اولین سوال، «چرا» برای نامگذاری مورد استفاده استفاده شد، و میتوان از آن به همان شیوهای استفاده کرد که برای رسمیسازی آینده فرآیندها در LA. سوال “چرا” می تواند برای تعیین هدف کلی از انتشار داده ها نیز استفاده شود، به عنوان مثال، “من می خواهم یک خانه در این بسته بسازم”. سوال “چه کسی” برای تعیین بازیگران / ذینفعان در فرآیند به کار گرفته شد و از سوال “چه چیزی” برای تعیین فعالیت ها و همچنین داده های ورودی و خروجی استفاده شد. سؤال «کجا» روشن میکند که فرآیند در کدام محیط/پلتفرم انجام شده است و در نهایت، سوال “When” پاسخی را در رابطه با زمان اجرای فرآیند و مراحل آن ارائه کرد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل W5 در به تصویر کشیده شده استجدول 1 .
جدول 1 عناصر فرآیند شناسایی شده را از هر دو فرآیند رسمی نشان می دهد زیرا بسیاری از عناصر فرآیند در هر دو مورد استفاده بررسی شده وجود دارند. علاوه بر این، عناصر شناسایی شده نیز با کلاسهای LADM موجود شناسایی شدند تا مشخص شود کدام عناصر فرآیند میتوانند با LADM مدلسازی شوند و کدامها باید در نسخههای بعدی LADM گنجانده شوند. همانطور که در مقدمه بیان شد ( بخش 1 )، نسخه LADM کنونی به اجزای پویا LAS نمی پردازد، حتی اگر کلاس ویژه VersionedObject دارای ویژگی های پویا مانند start و end Lifespan و Valid باشد.مهر زمانی تمام کلاس ها در نسخه فعلی، به غیر از LA_Source، از فرزندان کلاس ویژه VersionedObject هستند، به این معنی که رفتار زمانی یکسانی دارند [ 54 ]. جدول 2 که در زیر نشان داده شده است، شناسایی عناصر فرآیند تعیین شده را با کلاس های LADM موجود نشان می دهد. هنگام اشاره به شناسایی با کلاس های LADM، باید توجه داشت که عناصر ملموس فرآیندها به عنوان نمونه هایی از کلاس های توسعه یافته در مدل LADM در نظر گرفته می شوند.
بازیگران شناسایی شده در این فرآیندها را می توان با استفاده از کلاس LA_Party و زیر کلاس های آن، LA_GroupParty و LA_PartyMember مشخص کرد. به عنوان مثال، LA_Party مرجع برنامه ریزی فضایی است، LA_GroupParty مربوط به بخش برنامه ریزی فضایی است، و LA_PartyMember افسر برنامه ریزی فضایی است که مسئول اعتبارسنجی درخواست ها برای اطلاعات مکان است. بازیگران همچنین ممکن است به عنوان سهامداران در این فرآیند با تمایز واضح در نقش خود نامیده شوند.
فعالیتهای شناساییشده در این فرآیندها توسط LADM مدلسازی نشدهاند. اگرچه این فعالیتها در استاندارد تعریف نشدهاند، میتوان آنها را به عنوان نقشهای کلاس LA_Party و LA_PartyRoleType نشان داد. ترجمه فعالیتها به انواع نقشها منجر به نمونههای مشخصتر بازیگران میشود، به این معنی که برخی از بازیگران به بیش از یک نقش نیاز دارند، به عنوان مثال، نقشهای اعتبارسنجی و اجرا.
داده های ورودی و خروجی مربوط به درخواست های کاربر و اسناد ارائه شده توسط مقامات است. داده های ورودی و خروجی را می توان با کلاس LA_Source و زیر کلاس های آن LA_SpatialSource و LA_AdministrativeSource نشان داد. با این حال، ممکن است نیاز به ایجاد پیوند بین کلاسهای LA_Source و VersionedObject وجود داشته باشد، زیرا درخواستها و اسناد/گواهینامههای ارائه شده ممکن است ویژگیهای زمانی داشته باشند، به عنوان مثال، درخواست ممکن است شامل زمان ارسال و زمان تکمیل باشد، در حالی که برخی از گواهیها ممکن است بازه زمانی معتبری داشته باشند که در آن به عنوان فعلی معتبر هستند، به عنوان مثال، نسخه نقشه کاداستر ممکن است در کنار درخواست ارسال شود اگر بیش از شش ماه نباشد.
علاوه بر این، مدلسازی فرآیند میتواند شامل قالبهای دادههای درخواستی در فرآیند انتشار دادههای LA باشد، زیرا ممکن است بین پروفایلهای مختلف کاربران LAS متفاوت باشد. برخی از کارشناسان ممکن است به دادههایی در قالبهای مختلف مانند DXF، XML، GML و غیره نیاز داشته باشند. در مورد کلاس LA_Source، این میتواند به عنوان ویژگی mediaType نشان داده شود. در نهایت، چارچوب زمانی نیز میتواند از ارزش زیادی در مدلسازی فرآیند در نظر گرفته شود. زمان تکمیل درخواست معمولاً توسط مقررات یا در برخی موارد با توافقات بین بازیگران شرکت کننده در فرآیند تعیین می شود.
5.2. سطح 2: شناسایی مراحل فرآیند
فرآیندهای رسمی را می توان به پنج مرحله تقسیم کرد. مرحله اول شروع است که با جستجو و مشاهده داده ها آغاز می شود. مرحله دوم برنامه ریزی است که شامل تشکیل درخواست برای داده است. مرحله سوم، نظارت است که شامل دریافت و تایید درخواست ارسالی و در صورت انجام فرآیند رسمی دوم، مسئولیت برقراری ارتباط بین عوامل فرآیند است. مرحله چهارم اجرای فرآیند یعنی انتشار داده های درخواستی است و در نهایت مرحله پنجم و پایانی بسته شدن فرآیند است که در آن کاربر داده های درخواستی را مشاهده یا دانلود می کند یا اعلان یک را دریافت می کند. درخواست نامعتبر در جدول 3 ، هر مرحله فرآیند با یک توضیح کلی ارائه شده است.
هر مرحله شامل فعالیت های متفاوتی است که توسط بازیگران مختلف شرکت کننده در فرآیند انجام می شود. مراحل شروع و برنامه ریزی توسط کاربر LAS انجام می شود. نظارت توسط مقامات انجام می شود. در مورد خدمات کاداستر، هیچ نظارتی وجود ندارد زیرا کل فرآیند خودکار است. از طرفی خدمات برنامه ریزی فضایی شامل نظارت از نظر بررسی و اعتبارسنجی درخواست و داده های دریافتی می باشد. نهادهای حقوق عمومی در فرآیند دوم بازیگران خارجی بودند. بدین ترتیب مسئولیت ایجاد پروتکل ارتباطی به عنوان بخشی از نظارت بر عهده سازمان فضایی کشور با استفاده از کنفرانس الکترونیکی قرار گرفت. مرحله اجرای فرآیند نیز توسط مقامات انجام شد. در مورد داده های کاداستر، خودکار بود، در حالی که در مورد داده های برنامه ریزی مکانی و داده های نهاد حقوق عمومی، توسط کارکنان هر یک از مقامات مسئول انجام شد. مرحله نهایی، بسته شدن، شامل همه بازیگران میشود، جایی که در صورت درخواست معتبر، فرآیند با دریافت دادههای درخواستی توسط کاربر LAS خاتمه مییابد، و در صورت درخواست نامعتبر، کاربر LAS توسط کاربر مطلع میشود. خدمات یا مرجع درخواست نامعتبر.
بر اساس فرآیندهای رسمی، می توان اظهار داشت که فضا برای بهبود و خودکارسازی مراحل خاصی از فرآیند وجود دارد. بخش فرعی بعدی فعالیت های شناسایی شده را تشریح می کند و چگونگی بهبود آنها را تحلیل می کند.
5.3. شناسایی فعالیت های اساسی
فرآیند انتشار دادهها را میتوان به عنوان یک فعالیت مشاهده کرد، زیرا به فعالیت انجام شده توسط LAS اشاره دارد. با این حال، این واحد پیچیده ای است که شامل فعالیت های دیگری است که توسط بازیگران مختلف درگیر در فرآیند انجام می شود.
LAS ها باید کاربران خود را قادر به جستجو و مشاهده داده های موجود و همچنین درخواست داده ها در قالب های مختلف کنند. اولین فعالیت اساسی شامل دسترسی و جستجوی داده ها است. در موارد استفاده مورد بررسی، دو نقطه ورودی برای دسترسی به خدمات وجود داشت. این فعالیت با فعال کردن یک نقطه ورودی برای دسترسی به سرویس LAS بهینه می شود. جستجوی داده ها یا با معیارهای جستجو (خدمات کاداستر) یا با انتخاب درخواست های موجود (سرویس برنامه ریزی فضایی) فعال شد. فعالیت جستجو را می توان با معیارهای جستجوی اضافی، مانند آدرس پستی گسترش داد، یا در مورد سیستم های یکپارچه، جستجو را می توان با چندین معیار تعریف کرد، به عنوان مثال، بسته های بالای 500 متر مربع .که بر روی آن می توان در یک شهر خاص ساختمان های مسکونی ساخت. یک روش جستجو مانند این شامل دادههای کاداستر، برنامهریزی فضایی و ثبت آدرس میشود و نیاز به ادغام همه ثبتها در یکدیگر دارد. جستجوی داده ها ممکن است توسط مقررات محدود شود، به عنوان مثال، جستجو با نام شخص با مقررات حفاظت از داده های عمومی (GDPR) در تضاد است.
پس از شناسایی بسته مورد علاقه، مشاهده داده های موجود است. این فعالیت می تواند به گونه ای بهبود یابد که کاربران LAS با داده های موجود قبل از جستجو آشنا شوند. دادههای موجود از طریق کاتالوگها یا در مورد دادههای مکانی، با فعال کردن لایههایی با دادههای رجیسترهای مختلف فهرستبندی میشوند. مشاهده داده ها ممکن است بین پروفایل های کاربران مختلف تفاوت ایجاد کند و باید مطابق با مقررات باشد. به عنوان مثال، یک نمایه کاربری برای کارشناسان زمینشناسی میتواند شامل مشاهده آرشیو گزارشهای زمینشناسی باشد، اگرچه ممکن است برای شهروندان عادی محدود شود.
درخواست داده ممکن است فعالیتی در فرآیندهای انتشار داده باشد که بیشترین فضا را برای بهبود دارد. از موارد استفاده بررسی شده، مشهود است که تشکیل درخواست در خدمات کاداستر بسیار ساده تر از تشکیل درخواست در خدمات برنامه ریزی فضایی است. تشکیل درخواست در سرویس برنامه ریزی فضایی شامل چندین مرحله است که تعداد مراحل به درخواست انتخاب شده بستگی دارد.
موضوع اصلی که در تشکیل درخواست مطرح می شود قسمتی است که به شناسایی زمین اختصاص دارد. در مورد درخواست برای داده های کاداستر، تشکیل درخواست ساده است و فقط شامل شناسایی پاکت کاداستر با ویژگی های شناسایی مانند دفتر کاداستر، شهرداری کاداستر و شناسه پاکت می شود. با این حال، کپی نقشه کاداستر خود را می توان به عنوان یک شناسایی زمین مشاهده کرد، زیرا حاوی تمام ویژگی های شناسایی همراه با داده های اضافی، مانند تجسم قطعه کاداستری است.
از سوی دیگر، در صورت درخواست داده های برنامه ریزی مکانی، شناسایی زمین به سه قسمت تقسیم می شود. بخش اول به شناسایی بخش برنامه ریزی فضایی با ویژگی هایی مانند شهرستان، اداره اداری و محل اداره اداری اختصاص دارد. بخش دوم شناسایی به پیوست های اجباری، مانند کپی نقشه کاداستر اختصاص دارد. در نهایت، بخش سوم مربوط به اطلاعات اضافی در مورد منطقه رویه است و شامل شهرستان، خیابان و شماره مسکن (که اختیاری هستند)، شهرداری کاداستر و شناسه پاکت است. شناسایی زمین می تواند به گونه ای بهینه شود که شامل داده های بخش برنامه ریزی فضایی و کپی نقشه کاداستر یا ویژگی های منطقه رویه باشد. در یک مرحله از تشکیل درخواست با هم ادغام شدند. موضوع دیگری که در شکلگیری درخواستهای جاری مطرح میشود، این است که در برخی قسمتها، ویژگیهایی برای شناسایی زمین توسط کاربر درج میشود که البته باید انتخاب شوند. به این ترتیب، درخواست کمتر در معرض خطا خواهد بود، یعنی نمی توان شناسه بسته ای را نوشت که در شهرداری کاداستر خاصی وجود ندارد.
با ایجاد ارتباط بین دادههای کاداستر و برنامهریزی فضایی، میتوان این فرآیند را بهینه کرد، زیرا فرآیند انتشار نقشه کاداستر نیازی نیست و فرآیند انتشار تنها شامل یک سرویس میشود. ارسال پیوستهای درخواست نیز باید بسته به هدف درخواست متفاوت باشد و همچنین اطلاعات شخصی که در صورت دسترسی از طریق حساب مجاز، باید فوراً پر شود و از تشکیل درخواست حذف شود.
شکل 5 تفاوت بین جریان کار تشکیل درخواست فعلی و بهبود یافته را نشان می دهد.
علاوه بر این، فعالیت هایی مانند اعتبار سنجی، اجرا و ارتباطات (ارسال و تحویل) را می توان با استفاده از سیستم های خبره بهینه کرد.
سیستم خبره یک سیستم کامپیوتری است که توانایی تصمیم گیری یک متخصص انسانی را تقلید می کند و هدف آن حل مسائل پیچیده از طریق دانش استدلال است. ساختار اساسی یک سیستم خبره شامل بخشهای زیر است: پایگاه دانش، حافظه کاری، ماشین استدلال، مفسر، و رابط تعامل انسان و کامپیوتر [ 55 ].
همانطور که از سرویس دادههای کاداستر مشاهده میشود، فعالیتهای اعتبارسنجی و اجرا بهطور خودکار انجام میشوند که منجر به انجام فوری درخواستها برای دادههای کاداستر میشود. بهبودهایی مانند این برای فرآیندهای انتشار دادهها که توسط مقامات برنامهریزی فضایی و نهادهای حقوق عمومی انجام میشود، مورد نیاز است. با این حال، در این مرحله، نیاز به ساخت واضح تر یک مدل دارد. با گسترش LADM به سایر توابع LAS، می توان به این امر دست یافت زیرا زمانی که داده ها با LADM مطابقت داشته باشند، امکان برقراری روابط معنایی، توپولوژیکی و هندسی تنها یک مسئله فنی خواهد بود. با این حال، چالش در موافقت نامه های نهادی و تصویب LADM نهفته است. سطح 4، ساخت مدل،
6. بحث
LASها به دنبال ایجاد ثبات از طریق انتشار اطلاعات موجود، دقیق، معتبر، مطمئن و بدون ابهام در مورد اینکه چه کسی چه زمینی را در اختیار دارد، در کجا واقع شده است، ارزش آن، نحوه استفاده از آن، و چگونه می تواند یا باید مورد استفاده قرار گیرد [ 56 ] است. . این واقعیت که مدیریت زمین توسط نیاز فزاینده مشتریان به اطلاعات زمین به چالش کشیده می شود، یک پدیده اخیر نیست [ 17 ، 57 ، 58 ].]. هنگام طراحی یا مدل سازی یک LAS، یادآوری تعریف قابلیت همکاری اطلاعات مکانی به متخصصان می تواند مفید باشد، که بیان می کند که قابلیت همکاری در حوزه اطلاعات مکانی، همکاری و همچنین توانایی یک سیستم اطلاعاتی برای اجرا، مدیریت است. ، تبادل و به اشتراک گذاری داده های ثبت های مختلف مربوط به اطلاعات فضایی در، بالا و زیر سطح زمین [ 59 ]. از این تعریف، می توان بیان کرد که پیوند بین مجموعه داده های LA ارائه شده توسط رجیسترهای مختلف در توسعه یک سیستم کارآمد برای استفاده برای کاربران فعلی و آینده اطلاعات زمین کلیدی است.
در این مقاله، نویسندگان دو مورد استفاده از فرآیندهای انتشار داده های مدیریت زمین را رسمی و تحلیل کرده اند. فرآیندهای مورد بررسی شامل چندین ثبت و متخصص است که از طریق خدمات مختلف ارتباط برقرار می کنند و توسط مقامات مختلف LA اداره می شوند. یکی از چالش برانگیزترین مراحل هنگام مدلسازی و مهندسی مجدد فرآیندها، اولین مرحله، شناسایی یک فرآیند است [ 60 ]. در این مطالعه، فرآیندها توسط خدمات از پیش تعریف شده بود. با این حال، ممکن است این مورد در سایر LAS ها وجود نداشته باشد و ممکن است برای سایر محققان چالشی باشد.
به خوبی شناخته شده است که پیچیدگی فرآیندهای انتشار داده های مدیریت زمین ناشی از تنوع کاربران درگیر، یعنی موسسات، و همچنین تنوع فرآیندهای دیگر است [ 61 ]]. در موارد مورد بررسی، این پیچیدگی ممکن است ناشی از نقاط ورودی مختلف آنلاین (یعنی JIS یا E-Permit)، تشکیل درخواست های پیچیده، فرآیندهای فرعی مانند ارسال درخواست و این واقعیت است که کل فرآیند انجام نشده است. به طور خودکار، مانند مورد انتشار داده های JIS، در عوض به شدت به توانایی های کارکنان سازمان برنامه ریزی فضایی و نهادهای حقوق عمومی بستگی دارد. جالب است که ببینیم اگر چندین هزار درخواست به طور همزمان به همان دفتر ارسال شود، آیا درخواست اطلاعات موقعیت مکانی ظرف 8 روز برآورده می شود یا خیر. این نگرانیها نیاز به استانداردسازی دادهها، بهینهسازی فرآیند، یکپارچهسازی و، در صورت امکان، اتوماسیون را ایجاد میکند. به طور کلی، بهبود فرآیند و پیاده سازی شامل دو جنبه مکمل است:60 ]. تغییرات سازمانی ممکن است چالش بزرگی ایجاد کند، زیرا بازیگران درگیر باید از برنامه مدیریت تغییر و اینکه چه توافقنامههای انتقالی برای رسیدگی به مشکلات در طول انتقال به فرآیندهای «آینده» استفاده میشود، بدانند. علاوه بر این، تغییرات در سازمان کارکنان ممکن است شامل تغییر نقش ها از اجرا به نظارت بر فرآیندها باشد. علاوه بر این، اتوماسیون فرآیندها ممکن است شامل پیکربندی و اجرای یک سیستم فناوری اطلاعات جدید یا پیکربندی مجدد یک سیستم موجود باشد. فناوری هایی مانند سیستم های خبره یا هوش مصنوعی ممکن است جایگاه خود را در چنین سیستم هایی پیدا کنند. این بخش از بهبود فرآیند به منابع مالی نهادهای درگیر و توافقات بین آنها بستگی دارد.
اگر مجموعه دادههای LA و ذینفعان در یک سیستم/سرویس عمل میکردند، که در آن مجموعه دادهها با روابط هندسی، توپولوژیکی و معنایی تثبیتشده با یکدیگر کار میکردند، کاربران میتوانند تنها با استفاده از یک درخواست در یک سرویس LAS، دادهها را بازیابی کنند. معرفی یا تجدید سیستم های اطلاعاتی به طور معمول با مدل سازی داده ها آغاز می شود. در حوزه LA، این فرآیند چالش برانگیز است زیرا نه تنها نیاز به مدل سازی داده ها وجود دارد، بلکه باید قوانین و مقرراتی را نیز در بر گیرد که بر ذینفعان و فرآیندهای آنها تأثیر می گذارد. اینجاست که انطباق با LADM می تواند وارد عمل شود [ 62 ، 63]. LADM تجویزی نیست، بلکه توصیفی است و با سایر عملکردهای مدیریت زمین، مانند برنامه ریزی فضایی و ارزیابی [ 29 ، 64 ] در حال ارتقا است. با پیشرفتهای آتی، ممکن است بتوان یک نمایه ملی برای همه توابع LA موجود ایجاد کرد و آنها را در یک سیستم یا سرویس ادغام کرد، مشابه انبار JIS، جایی که دادههای کاداستر و کتاب زمین روابط برقرار کردهاند. با استفاده از مدل LAS منطبق با LADM، ممکن است بتوان یک نمای/سند/گواهی واحد ایجاد کرد که در آن کاربران LAS بتوانند اطلاعات زمین مورد نظر خود را انتخاب کنند و گواهی را فوراً بازیابی کنند. نمونه ای از گواهی نامه یکپارچه بسته پیشنهادی، که به صورت محاوره ای سند ملک نامیده می شود، در [ 23 ] یافت می شود. شکل 6نشان میدهد که اگر دادههای مدیریت زمین در یک سرویس LAS سازگار ذخیره و منتشر شوند، فرآیندهای انتشار دادههای بررسیشده چگونه به نظر میرسند.
در این حالت استفاده، کاربر LAS از طریق یک نقطه ورود تکی، یعنی سرویس LAS، به خدمات دسترسی خواهد داشت که به موجب آن موسسات شرکت کننده در LAS داده های مربوطه خود را منتشر می کنند. در این مورد، فرآیند میتواند خودکار شود، زیرا کاربر به دنبال یک قطعه کاداستری مورد علاقه یا هر منطقه مورد علاقه دیگری میگردد، دادههای LA موجود را مشاهده میکند، و در صورت مجاز بودن، اطلاعات زمین مورد نیاز را انتخاب میکند، که این درخواست را تشکیل میدهد. سند مالکیت، که دومی شامل تمام داده های انتخاب شده در یک فرم استاندارد می شود.
توسعه چنین سیستمی همچنین می تواند مستلزم استفاده بزرگ از اصول FAIR باشد [ 65]. FAIR مخفف عبارت Findable، Accessible، Interoperable و Reusable است. ویژگیهای قابل یافتن و در دسترس نشان میدهد که دادهها باید به شناسههای منحصربهفرد و پایدار اختصاص داده شوند، با ابردادههای غنی توصیف شوند، و باید توسط شناسههایشان با استفاده از پروتکلهای ارتباطی استاندارد قابل بازیابی باشند. چنین پروتکل هایی دسترسی رایگان، احراز هویت و مجوز رویه ها را در صورت لزوم امکان پذیر می کنند. ویژگیهای قابل استفاده و قابل استفاده مجدد نشان میدهد که دادهها باید از زبان رسمی، در دسترس، مشترک و به طور گسترده قابل اجرا برای نمایش استفاده کنند و باید ارجاعاتی به مجموعه دادههای دیگر داشته باشند. علاوه بر این، داده ها باید با استانداردهای جامعه مربوط به دامنه مطابقت داشته باشند و با مجوز استفاده از داده واضح و قابل دسترس منتشر شوند.
7. نتیجه گیری
این مطالعه دو سناریو مورد استفاده از انتشار دادههای LA در کرواسی را تحلیل کرد. موارد استفاده تحلیل شده با استفاده از نمودارهای فعالیت با استفاده از UML رسمیت یافتند. بر اساس فرآیندهای رسمی، امکان پاسخگویی به سؤالات W5 وجود داشت که برای تعیین بازیگران، فعالیت ها، داده های ورودی و خروجی و زمان مورد نیاز برای انجام فرآیندها استفاده می شد. علاوه بر این، عناصر فرآیند تعیینشده با کلاسهای LADM موجود شناسایی شدند. این منجر به پیشنهادهایی برای توسعه نمونههای کلاسهای LADM شد زیرا؛ به عنوان مثال، فعالیت های تعیین شده را می توان با ویژگی نقش کلاس LA_Party نشان داد.
سه سطح از روش پیشنهادی برای مدلسازی فرآیند شناسایی شد، یعنی شناسایی عناصر فرآیند، شناسایی مراحل فرآیند و شناسایی فعالیتهای اساسی. یکی از فعالیت های اساسی که در موارد کاربری مورد بررسی بیشتر قابل بهینه سازی بود، تشکیل درخواست ها با تاکید بر شناسایی زمین بود. سطح چهارم، یعنی ساخت مدل، به تحقیقات بیشتری در مورد روششناسی و هستیشناسی مدلسازی فرآیند نیاز دارد و به عنوان هدفی برای کار و تحقیقات آتی توصیه میشود.
در این مقاله همچنین اهمیت قابلیت همکاری در مجموعه دادههای مدیریت زمین و چگونگی دستیابی به آن با استفاده از استانداردهایی مانند LADM مورد بحث قرار گرفت. یک مدل مفهومی که از طریق نمودار استفاده از یک سرویس LAS یکپارچه رسمیت یافته بود، همچنین ارائه شد، و همچنین نحوه ادغام دادهها از توابع مختلف LAS در یک نمای یا گواهی واحد ارائه شد.
به منظور توسعه فرآیندهای استاندارد انتشار داده ها، رسمی کردن فرآیندهای انتشار داده در سایر کشورها / حوزه های قضایی ضروری است. بنابراین، می توان فرآیندها را با هم مقایسه کرد و شباهت ها و تفاوت ها را شناسایی کرد. توسعه یک روش عمومی برای مدلسازی فرآیندهای انتشار دادهها کمک بزرگی در این روش خواهد بود.
توسعههای فعلی و آتی LADM میتواند نقش مهمی در بهینهسازی و بهبود فرآیندهای انتشار دادههای مدیریت زمین ایفا کند، زیرا نمایههای کاربر در یک نمایه کشوری میتواند مطابق با LADM توسعه یابد، در حالی که گواهیهای اطلاعات زمین و اطلاعات درون آنها میتوانند از کلاسها مشتق شوند و ویژگی های مدل سازی شده توسط LADM
در نهایت، توصیههای کاری آتی در رابطه با فرآیندهای انتشار دادههای مدیریت زمین عبارتند از: رسمیسازی سناریوهای مورد استفاده در سایر کشورها یا حوزههای قضایی دیگر برای مقایسه بین کشورهای مختلف/مناطق قضایی، و توسعه یک روش عمومی برای مدلسازی فرآیندهای انتشار دادهها، که باید با همان اصل LADM توسعه یابد تا توصیفی باشد تا تجویزی.
منابع
- UN-GGIM. چارچوبی برای اداره کارآمد اراضی ; سازمان ملل متحد: نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 2019؛ در دسترس آنلاین: https://ggim.un.org/meetings/GGIM-committee/10th-Session/documents/EC.20-2020-29-Add_2-Framework-for-Effective-Land-Administration.pdf (دسترسی در 20 دسامبر 2022).
- UNECE. رهنمودهای اداره زمین با اشاره ویژه به کشورهای در حال گذار ; سازمان ملل متحد: نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 1996.
- ون در مولن، پی. جنبه دینامیکی اداره زمین: مؤلفه ای اغلب فراموش شده در طراحی سیستم. محاسبه کنید. محیط زیست سیستم شهری 2002 ، 26 ، 361-381. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کلانتری، م. رجبی فرد، ع. والاس، جی. ویلیامسون، IP چشم انداز جدید در مورد مدل داده کاداستر. در مجموعه مقالات شکل دادن به تغییر XXIII کنگره FIG، مونیخ، آلمان، 8 تا 13 اکتبر 2006. فدراسیون بین المللی نقشه برداران: مونیخ، آلمان، 2006. [ Google Scholar ]
- کالوجیانی، ای. ون اوستروم، پی. دیموپولو، ای. Lemmen, C. مدیریت زمین سه بعدی: بررسی و چشم انداز آینده در زمینه چرخه حیات توسعه فضایی. ISPRS Int. J. Geo-Inf. 2020 ، 9 ، 107. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- بنت، آر. رجبی فرد، ع. ویلیامسون، آی. والاس، جی. در مورد نیاز به زیرساخت های اداره ملی زمین. سیاست کاربری زمین 2012 ، 29 ، 208-219. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ویلیامسون، مدیریت زمین IP “بهترین عمل” زیرساخت را برای اجرای سیاست زمین فراهم می کند. سیاست کاربری زمین 2001 ، 18 ، 297-307. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- شکل. داده های جغرافیایی در دهه 2020: قدرت تحول آفرین و مسیرهایی به سوی پایداری ؛ انتشارات FIG: کپنهاگ، دانمارک، 2022; شماره 78; ISSN 2311-8423. شابک 978-87-93914-01-8. [ Google Scholar ]
- گوگولو، سی. دیموپولو، ای. استانداردسازی مدیریت زمین برای ادغام میراث فرهنگی در سیاست های کاربری زمین. سیاست کاربری زمین 2015 ، 49 ، 617-625. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- UN-GGIM. راهنمای نقش استانداردها در مدیریت اطلاعات مکانی ; سازمان ملل: نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 2018. در دسترس آنلاین: https://ggim.un.org/meetings/GGIM-committee/8th-Session/documents/Standards_Guide_2018.pdf (در 4 اکتبر 2022 قابل دسترسی است).
- لمن، سی. ون اوستروم، پی. کلانتری، م. اونگر، ای.-م. Teo، HC; de Zeeuw, K. استانداردسازی بیشتر در اداره زمین. در مجموعه مقالات کنفرانس سالانه بانک جهانی درباره زمین و فقر، واشنگتن دی سی، ایالات متحده آمریکا، 20 تا 24 مارس 2017. [ Google Scholar ]
- لمن، سی. ون اوستروم، پی. اونگر، ای.-م. د زیو، ک. کلانتری، م. بررسی گزینههای استانداردسازی فرآیندها و معاملات در آمایش سرزمین. در مجموعه مقالات هفتمین کارگاه بین المللی FIG در مورد مدل دامنه مدیریت زمین، زاگرب، کرواسی، 11 تا 13 آوریل 2018. [ Google Scholar ]
- لمن، سی. ون اوستروم، پی. کارا، ا. کالوجیانی، ای. اشنایدمن، ا. ایندراجیت، ا. آلاتاس، الف. دامنه LADM در حال شکل گیری است. در مجموعه مقالات هشتمین کارگاه بین المللی FIG در مورد مدل دامنه مدیریت زمین، کوالالامپور، مالزی، 1 تا 3 اکتبر 2019. [ Google Scholar ]
- لمن، سی. آلاتاس، ا. ایندراجیت، ا. کالوجیانی، ای. کارا، ا. اوکس، پی. van Oosterom، PJM اساس نسخه دوم مدل دامنه مدیریت زمین. در مجموعه مقالات نقشه برداران هوشمند برای مدیریت زمین و آب – چالش ها در یک واقعیت جدید، آنلاین، 20 تا 25 ژوئن 2021. [ Google Scholar ]
- ون اوستروم، پی. کارا، ا. کالوجیانی، ای. اشنایدمن، ا. ایندراجیت، ا. آلاتاس، ا. Lemmen، C. بازبینی مشترک ISO/TC211 و OGC در LADM: اطلاعات ارزش گذاری، اطلاعات برنامه ریزی فضایی، شاخص های زمین SDG، مدل بررسی اصلاح شده، پیوندها به BIM، پشتیبانی از فرآیندهای LA، رمزگذاری های فنی، و موارد دیگر در راه خود! در مجموعه مقالات هفته کاری FIG 2019 اطلاعات مکانی برای زندگی هوشمندتر و انعطاف پذیری محیطی، هانوی، ویتنام، 22 تا 26 آوریل 2019؛ فدراسیون بین المللی نقشه برداران: هانوی، ویتنام، 2019. [ Google Scholar ]
- کنسرسیوم فضایی باز کتاب سفید کنسرسیوم زمین فضایی OGC در مورد مدیریت اراضی ; کنسرسیوم فضایی باز: Rockville، MD، ایالات متحده آمریکا، 2018. [ Google Scholar ]
- کریگشولم، پی. ریکینن، ک. Ståhle, P. تغییر استفاده از اطلاعات کاداستر: مطالعه موردی کاربر محور. Land 2018 , 7 , 83. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ورانیک، اس. ماتیویچ، اچ. رویچ، م. Vučić، N. گسترش LADM برای پشتیبانی از گردش کار و مدل های فرآیند. خطمشی استفاده از زمین 2021 ، 104 ، 105358. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- آروانیتیس، ا. هامیلو، ای. مدل سازی معاملات کاداستر در یونان با استفاده از UML. در مجموعه مقالات هفته کاری FIG 2004، آتن، یونان، 22-27 مه 2004. فدراسیون بین المللی نقشه برداران: آتن، یونان، 2004. [ Google Scholar ]
- زونبرگن، جی. فرانک، AU; Stubkjær, E. معاملات املاک و مستغلات: رویه ها، هزینه های معاملات و مدل ها . IOS Press: آمستردام، هلند، 2007; شابک 978-1-60750-156-5. [ Google Scholar ]
- ISO مدل دامنه مدیریت زمین (LADM) – استاندارد بین المللی ISO 19152 ; ISO: ژنو، سوئیس، 2012. [ Google Scholar ]
- ناوراتیل، جی. فرانک، AU فرآیندها در یک کاداستر. محاسبه کنید. محیط زیست سیستم شهری 2004 ، 28 ، 471-486. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کریژانوویچ، جی. پیواک، دی. تومیک، اچ. Mastelić-Ivić، S. بررسی شیوه های انتشار داده های مدیریت زمین: مطالعه موردی در چهار نوع مختلف سیستم مدیریت زمین. Land 2021 , 10 , 1175. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کریژانوویچ، جی. Roić، M. رسمی سازی فرآیندهای انتشار داده های کاداستر – مطالعات اولیه. در مجموعه مقالات FIG Working Week 2020—Smart Surveyors for Land and Water Management، آمستردام، هلند، 10-14 مه 2020. [ Google Scholar ]
- DEMLAS. در دسترس آنلاین: https://demlas.geof.unizg.hr (دسترسی در 20 دسامبر 2022).
- Roić، M. داده های مدیریت زمین برای حمایت از توسعه و تحقیق. در مجموعه مقالات اطلاعات جغرافیایی برای زندگی هوشمندتر و انعطاف پذیری محیطی، هانوی، ویتنام، 22 تا 26 آوریل 2019. [ Google Scholar ]
- کالوجیانی، ای. یانچکا، ک. کلانتری، م. دیموپولو، ای. بیدلوز، جی. رادولوویچ، آ. ووچیچ، ن. اسلادیچ، دی. گووداریکا، م. لمن، سی. و همکاران روش شناسی توسعه نمایه های کشوری LADM. خطمشی استفاده از زمین 2021 ، 105 ، 105380. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- گودژ، کی جی. van Oosterom، PJM توسعه زیرساخت اطلاعاتی بر اساس LADM – مورد لهستان. Surv. Rev. 2016 , 48 , 168-180. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کارا، ا. ون اوستروم، پی. کاتمان، آر. Lemmen, C. الزامات و فرصت ها برای تجسم سه بعدی مبتنی بر وب و انتشار اطلاعات ارزش گذاری اموال. در مجموعه مقالات هفتمین کارگاه بین المللی کاداستر سه بعدی FIG، نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 11 تا 13 اکتبر 2021. [ Google Scholar ]
- Vučić، N. از انتقال از کاداستر دو بعدی به سه بعدی در جمهوری کرواسی حمایت کنید. Ph.D. پایان نامه، دانشگاه زاگرب، دانشکده ژئودزی، زاگرب، کرواسی، 2015. [ Google Scholar ]
- Mađer, M. مدل پیوند کاداستر با ثبت های مرتبط. Ph.D. پایان نامه، دانشگاه زاگرب، دانشکده ژئودزی، زاگرب، کرواسی، 2012. [ Google Scholar ]
- ماجر، م. ماتیویچ، اچ. Roić، M. تجزیه و تحلیل احتمالات برای پیوند ثبت زمین و سایر ثبت های رسمی در جمهوری کرواسی بر اساس LADM. سیاست کاربری زمین 2015 ، 49 ، 606-616. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- الزویر اسکوپوس. در دسترس آنلاین: https://www.scopus.com/search/form.uri?display=basic#basic (در 1 اکتبر 2022 قابل دسترسی است).
- Clarivate Web of Science. در دسترس آنلاین: https://www.webofscience.com/wos/woscc/basic-search (در 1 اکتبر 2022 قابل دسترسی است).
- Google Scholar. در دسترس آنلاین: https://scholar.google.com (در 1 اکتبر 2022 قابل دسترسی است).
- موسسه، کتابشناسی علمی RB کرواسی (CROSBI). در دسترس آنلاین: https://www.bib.irb.hr (دسترسی در 2 اکتبر 2022).
- صفحه وب فدراسیون بین المللی نقشه برداران FIG. در دسترس آنلاین: https://www.fig.net (در 2 اکتبر 2022 قابل دسترسی است).
- Aguilar-Savén، مدل سازی فرآیند کسب و کار RS: بررسی و چارچوب. بین المللی J. Prod. اقتصاد 2004 ، 90 ، 129-149. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- اسلادیچ، دی. رادولوویچ، آ. Govedarica، M. توسعه مدل فرآیند برای کاداستر صربستان. خط مشی استفاده از زمین 2020 , 98 , 104273. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- پورشهید، ع. آمیوت، دی. پیتون، ال. قنواتی، س. چن، پی. ویس، م. Forster، AJ به سمت چارچوب و ابزار یکپارچه نشانه گذاری نیازمندی های کاربر برای مدیریت فرآیند کسب و کار. در مجموعه مقالات کنفرانس بین المللی MCETECH 2008 در زمینه فناوری های الکترونیکی (MCETECH 2008)، مونترال، QC، کانادا، 23 تا 25 ژانویه 2008. [ Google Scholar ]
- Weske, M. مدیریت فرآیند کسب و کار ; Springer: برلین/هایدلبرگ، آلمان، 2019. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Roić, M. Upravljanje Zemljišnim Informacijama , 1st ed.; دانشگاه زاگرب، دانشکده ژئودزی: زاگرب، کرواسی، 2012. [ Google Scholar ]
- ویلیامسون، آی. Enemark، S. والاس، جی. رجبی فرد، الف. آمایش سرزمین برای توسعه پایدار ; Esri Press: Redlands, CA, USA, 2010; شابک 978-1-58948-041-4. [ Google Scholar ]
- جلالیجا، جی. Roić، M. داده های آب و برق در سیستم های مدیریت زمین. در مجموعه مقالات هفتمین کارگاه بین المللی کاداستر سه بعدی FIG، نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 11 تا 13 اکتبر 2021؛ شکل: نیویورک، نیویورک، ایالات متحده آمریکا، 2021. [ Google Scholar ]
- بنت، آر.ام. پیکرینگ، ام. سارجنت، جی. دگرگونی ها، انتقال ها یا داستان های بلند؟ بررسی جهانی جذب و تأثیر NoSQL، بلاک چین و تجزیه و تحلیل داده های بزرگ در بخش مدیریت زمین. سیاست کاربری زمین 2019 ، 83 ، 435-448. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- رجبی فرد، الف. کاداسترهای سه بعدی و فراتر از آن. در مجموعه مقالات چهارمین کارگاه بین المللی کاداسترهای سه بعدی، دبی، امارات متحده عربی، 9 تا 11 نوامبر 2014. [ Google Scholar ]
- سیستم اطلاعات مشترک – JIS. در دسترس آنلاین: https://www.uredjenazemlja.hr/default.aspx?id=22. (دسترسی در 5 اکتبر 2022).
- روزنامه رسمی کرواسی قانون برنامه ریزی کالبدی ; Narodne novine dd: زاگرب، کرواسی، 2019. [ Google Scholar ]
- روزنامه رسمی کرواسی قانون ساختمان ؛ Narodne novine dd: زاگرب، کرواسی، 2019. [ Google Scholar ]
- وزارت برنامه ریزی کالبدی، ساخت و ساز و دارایی های دولتی. مجوز الکترونیکی در دسترس آنلاین: https://dozvola.mgipu.hr/naslovna/en (دسترسی در 5 اکتبر 2022).
- OECD / کمیسیون اروپا شهرهای جهان: دیدگاهی جدید در مورد شهرنشینی انتشارات OECD: پاریس، فرانسه، 2020. ISBN 9789264519718. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- گولر، دی. یومرالی اوغلو، تی. چارچوب اصلاحی برای فرآیندها از صدور پروانه ساختمانی تا مالکیت املاک در ترکیه. خط مشی استفاده از زمین 2021 ، 101 ، 105115. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- Fettke, P. چگونه از مدل سازی مفهومی استفاده می شود. اشتراک. دانشیار Inf. سیستم 2009 , 25 . [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ورانیک، اس. ماتیویچ، اچ. رویچ، م. Cetl, V. افزایش عادلانه با مدلسازی پایدار تعاملات احزاب با سیستم های مدیریت زمین. در مجموعه مقالات دهمین کارگاه بین المللی FIG در مورد مدل دامنه مدیریت زمین، دوبرونیک، کرواسی، 31 مارس تا 2 آوریل 2021؛ Kara, A., Bennett, R., Lemmen, C., van Oosterom, P., Eds. فدراسیون بین المللی نقشه برداران: کپنهاگ، دانمارک. شابک 978-87-92853-62-2. [ Google Scholar ]
- Tan, H. A Brief History and Technical Review of the Expert System Research. IOP Conf. سر. ماتر علمی مهندس 2017 , 242 , 012111. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- فائو. UNECE. شکل. تحول دیجیتال و مدیریت زمین-روش های پایدار از منطقه UNECE و فراتر از آن ؛ انتشارات شکل شماره 80: رم، ایتالیا، 2022. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ماسر، آی. رجبی فرد، ع. ویلیامسون، I. توانمندسازی فضایی دولت ها از طریق اجرای SDI. بین المللی جی. جئوگر. Inf. علمی 2008 ، 22 ، 5-20. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- کلانتری، م. مدل سازی داده های کاداستر – ابزاری برای اداره زمین الکترونیک. Ph.D. پایان نامه، دانشگاه ملبورن، ملبورن، انگلستان، 2008. [ Google Scholar ]
- Rawat، S. مدل دادههای مکانی قابل همکاری در زمینه NSDI هند . مؤسسه بینالمللی علوم اطلاعات جغرافیایی و رصد زمین: Enschede، هلند، 2003. [ Google Scholar ]
- دوما، م. لا روزا، م. مندلینگ، جی. Reijers، HA مبانی مدیریت فرآیند کسب و کار . Springer: برلین/هایدلبرگ، آلمان، 2018. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- داگلاس، ن. توسعه زیرساختهای دادههای مکانی: کتاب آشپزی SDI . GSDI: بنگلور، هند، 2004. در دسترس آنلاین: https://gsdiassociation.org/images/publications/cookbooks/SDI_Cookbook_GSDI_2004_ver2.pdf (دسترسی در 10 اکتبر 2022).
- اوکس، پی. لمن، سی. Folmer, E. مسائل مربوط به قابلیت همکاری مرتبط با پیاده سازی های LADM Profiled-A First Exploration. در مجموعه مقالات هشتمین کارگاه بین المللی FIG در مورد مدل دامنه مدیریت زمین، کوالالامپور، مالزی، 1 تا 3 اکتبر 2019. [ Google Scholar ]
- اوکس، پی. ون آندل، م. فولمر، ای. بنت، آر. Lemmen، C. طراحی دامنه محور که در توسعه سیستم مدیریت زمین کاربرد دارد: درس هایی از هلند. خطمشی استفاده از زمین 2021 ، 104 ، 105379. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ایندراجیت، ا. ون لونن، بی. پلوگر، اچ. van Oosterom, P. توسعه یک بسته اطلاعاتی برنامه ریزی فضایی در مدل دامنه مدیریت زمین ISO 19152. خطمشی استفاده از زمین 2020 ، 98 ، 104111. [ Google Scholar ] [ CrossRef ]
- ویلکینسون، MD؛ دومانتیه، ام. آلبرسبرگ، آی جی; اپلتون، جی. آکستون، ام. باک، ا. بلومبرگ، ن. Boiten، J.-W. دا سیلوا سانتوس، LB; بورن، PE; و همکاران اصول راهنمای FAIR برای مدیریت و سرپرستی داده های علمی. علمی داده 2016 ، 3 ، 160018. [ Google Scholar ] [ CrossRef ] [ PubMed ]

شکل 1. گردش کار تحقیق.

شکل 2. داده های آماری برای اهداف انتشار کپی نقشه کاداستر در کرواسی.

شکل 3. نمودار فعالیت برای فرآیند انتشار محدودیت های کاربری اراضی.

شکل 4. نمودار فعالیت برای انتشار ابزارهای موجود.

شکل 5. گردش کار تشکیل درخواست.

شکل 6. استفاده از نمودار موردی فرآیند انتشار داده های سند ملکی.
بدون دیدگاه