مکان يابي سايت هاي گردشگري عشايري با استفاده از GIS و Topsis منطقه مورد مطالعه: استان چهارمحال و بختياري

مکان يابي سايت هاي گردشگري عشايري با استفاده از GIS و Topsis منطقه مورد مطالعه: استان چهارمحال و بختياري


مکان يابي سايت هاي گردشگري عشايري با استفاده از GIS و Topsis: با توجه به توان هاي بالاي گردشگري در مناطق عشايري، برنامه ريزي در اين زمينه، از جمله الزامات اساسي براي توسعه اين جامعه است. در اين خصوص، مکان يابي فضاهاي مناسب گردشگري نقش مهمي در ساير مراحل برنامه ريزي گردشگري عشاير دارد. بر اين اساس، هدف اين مقاله مشخص نمودن مناسب ترين فضاها با استفاده از مدل TOPSIS و GIS براي ايجاد سايت هاي گردشگري عشاير در استان چهارمحال و بختياري است. روش اين تحقيق توصيفي-تحليلي و از نوع تحقيقات کاربردي است. لايه هاي تاثير گذار بر مکان يابي سايت هاي گردشگري عشايري مواردي همچون لايه زيست بوم هاي عشايري، منابع و جاذبه هاي گردشگري، ايل راه هاي عشايري، کاربري اراضي، شبکه تلفن، نقاط روستايي، نقاط شهري، شبکه گاز، راه هاي دسترسي، گسل ها، شبکه برق سراسري، منابع آب و شيب را در بر مي گيرد. بر اساس نتايج بدست آمده، 10 نقطه استان واقع در شهرستان هاي کوهرنگ، لردگان و اردل بالاترين امتياز را بدست آورده اند که بر اساس مدل تاپسيس کانون چلگرد در شهرستان کوهرنگ با شاخص CIبرابر 816/0 بالاترين امتياز را به خود اختصاص داده است. ساير کانون هاي اولويت دار به ترتيب عبارتند از: شليل (630/0)، بارز (541/0)، قلعه مدرسه (478/0)، صمصامي (426/0)، شيخ عليخان (423/0)، مازه سوخته (420/0)، هيرگان (381/0)، کري چهاربنيچه (374/0) و شرمک (266/0). با توجه به اين اولويت بندي، ساير مراحل برنامه ريزي توسعه گردشگري عشاير در اين استان مي تواند بر اساس تجهيز و برنامه ريزي اين سايت ها صورت گيرد.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=480649

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

کاربرد سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) در صنعت گردشگری

کاربرد مدل های رقومی ارتفاعی در گردشگری
از این مدلها میتوان برای تولید نقشه های میزان شیب و جهت شیب و مدلهای سه بعدی یا پرسپکتیو استفاده کرد. اطلاعات مربوط به ناهمواریهای سطح زمین یا همان توپوگرافی در قالب مدلهای رقومی ارتفاع، اصلیترین لایه اطلاعاتی در همه مطالعات مربوط به مدل سازی علوم زمین مانند مدل سازی هیدرولوژیک، آب و هوایی و اکولوژیک محسوب میشود.

همان طور که در بحث سامانه های اطلاعات گردشگری ملاحظه شد، داشتن اطلاعات توپوگرافی برای انجام برنامه ریزی گردشگری از اصلیترین نیازهاست؛ بدین معنی مدلهای رقومی ارتفاع در ترکیب با سایر اطلاعات فضایی، پایگاه اطلاعات مهمی را بر تحلیلهای مرتبط با ناهمواریها یا انیمیشن ویدئویی سه بعدی مانند پرواز ایجاد میکنند.

در دنیای حاضر، سامانه های اطلاعات جغرافیایی ابزارهای قدرتمندی محسوب می شوند که تولید مدلهای رقومی ارتفاع را با دقتهای مناسب فراهم می کنند. این مدلها با همپوشانی تصاویر ماهواره ای، دید و منظر واقعی از چشم اندازهای موجود در طبیعت را فراهم می کنند. حال اگر اطلاعات گردشگری مورد نظر روی این اطلاعات همپوشانی داده شود امکان مشاهده عینی موقعیت منابع گردشگری در شرایط ناهمواری مختلف وجود خواهد داشت.

با نرم افزارهای به کار گرفته شده امکان پرواز در سطح منطقه وجود دارد و بدین ترتیب مشاهده کوچکترین جزئیات برای گردشگر فراهم میشود. از مهمترین ویژگیهای این کار، امکان مشاهده مدل سه بعدی ناحیه گردشگری در دستگاه های تعیین موقعیت جهانی است و بدین ترتیب گردشگر در هر موقعیتی از ناحیه گردشگری قرار گرفته باشد با استفاده از این ابزار میتواند موقعیت خود را تعیین و با وجود هرگونه مشکل مسیر خود را پیدا کند. این گونه مطالعات در سایر نواحی کشور در حال انجام است و سعی میشود با بهره گیری از مدلهای رقومی ارتفاع دید وسیع و منظر واقعی را از سطح زمین در اختیار گردشگران قرار دهند تا به عنوان یک راهنما از آن استفاده کنند.

برای اینکه بتوان هریک از شرایط فوق را با استفاده از سامانه های اطلاعات جغرافیایی انجام داد الزاما باید از توابع ویژه آن استفاده کرد. توابع موجود برای انجام این امور بسیار متنوع و متعددند و همه روزه در حال افزایش هستند.

با ما در تماس باشید: 09382252774 دکتر سعید جوی زاده

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید