پهنه بندي آسيب پذيري ناشي از زلزله با استفاده از منطق فازي در GIS مطالعه موردي شهر لار

پهنه بندي آسيب پذيري ناشي از زلزله با استفاده از منطق فازي در GIS مطالعه موردي شهر لار


پهنه بندي آسيب پذيري ناشي از زلزله با استفاده از GIS: هدف از پژوهش حاضر بررسي ميزان آسيب پذيري بخش هاي مختلف شهر لار در اثر زلزله مي باشد در اين پژوهش ابتدا با تهيه نقشه ها مختلف از عوامل مؤثر در آسيب پذيري زلزله همچون محل گسل ها، فاصله از خدماتي همچون ايستگاه هاي آتش نشاني، بيمارستان ها و مراکز درماني، کاربري ها نظامي و انتظامي، تراکم، کيفيت ابنيه و. . . نقشه هاي مذکور پس از رقومي سازي و زمين مرجع نمودن در نرم افزار GIS نسبت به فازي سازي آن ها اقدام شده و درنهايت از روش همپوشاني لايه ها توسط اپراتور گاماي فازي نقشه طبقه بندي شده آسيب پذيري تهيه شد، اين پژوهش شهر لار را به پنج طبقه آسيب پذيري تقسيم بندي نموده است، که در حدود 29 درصد از مساحت ساخته شده شهر لار در معرض آسيب پذيري بسيار زياد تا زياد قرار دارد، حدود 17 درصد در شرايط متوسط آسيب پذيري و حدود 54 درصد نيز در محدوده آسيب پذيري کم تا بسيار کم قرار مي گيرند. همچنين مشخص گرديد که هسته مرکزي شهر قديم لار با توجه به قرارگيري آن در بافت فرسوده و نبود راه هاي شرياني همچنين دوري از ايستگاه هاي آتش نشاني، درمانگاه و بيمارستان همچنين تراکم بالاي ساختمان ها و کيفيت پايين ابنيه از آسيب پذيرترين نقاط اين شهر مي باشد

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=480692

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

 

روش مکان یابی فازی چیست؟
روش فازی در اصل یک روش وزن دهی به لایه های مورد استفاده می باشد که قابل قبول ترین روش مکان یابی محسوب می شود. این روش، روشی دارای ریسک پذیری پایین و نتیجه دهی بسیار مناسب و بالایی است. الگوریتم فازی برای اولین بار توسط پروفسور عسگر لطفی زاده استاد دانشگاه برکلی آمریکا برای اقدام در شرایط عدم اطمینان ارائه شده است. این نظریه قادر است که بسیاری از مفاهیم، متغیرها و سیستم هایی را که نادقیق و مبهم اند صورت بندی ریاضی بخشیده و زمینه را برای استدلال و کنترل تصمیم گیری در شرایط عدم اطمینان فراهم آورد (پوراحمد و همکاران، ۱۳۸۶). الگوریتم فازی که در مقابل الگوریتم منطقه کلاسیک بیان شده است، ابزاری توانمند برای حل مسائل مربوط به سامانه های پیچیده به شمار می آید که مشکل آنها مسائل وابسته به استدلال، تصمیم گیری و استنباط بشری است (کوره پزان، ۱۳۸۷). از این رو، نظریه مجموعه های فازی، یک نظریه ریاضی طراحی شده، برای مدل کردن ابهام فرایند های وابسته به دانش بشری است.

بر اساس تئوری مجموعه فازی، بازه ای از مقادیر ما بین صفر و یک می توانند برای بیان درجه یا میزان ارزش اعضای یک مجموعه مورد استفاده قرار گیرند (نوریادی و همکاران، ۲۰۰۶). روش فازی عضویت هر لایه را بر حسب ارزشی که دارد مورد ارزیابی قرار داده، نقاط دارای ارزش بالاتر را در نقشه، مکان مناسب و نقاط دارای ارزش پایینتر را نقاط نامناسب در نظر می گیرد. بدین ترتیب، مقدار صفر به معنای عدم عضویت کامل و مقدار یک به معنای عضویت کامل اعضای مجموعه می باشد (آنو همکاران، ۱۹۹۱). سایر اعضای مجموعه نیز می توانند  مقادیری را بین صفر تا یک و بر اساس درجه قطعیت عضویتشان به مجموعه و به خود، دریافت کنند. پس از امتیازدهی به لایه های اطلاعاتی، این لایه ها توسط عملگرهای مختلف فازی با یکدیگر تلفیق و نقشه مکان یابی بهینه حاصل از آنها تهیه می شود.

با ما در تماس باشید: 09382252774 دکتر سعید جوی زاده

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید