یکی از مراحل مهم پژوهش، ارائه مقالات پژوهشی است. مبانی آموزش مقاله نویسی پژوهشی شامل مراحلی است که مرحله نگارش از مهمترین بخش های آن به شمار می رود. هر محقق در نوشتن مقاله پژوهشی باید از آموزش این مبانی برخوردار شده باشد. روشن است که انجام پژوهش بدون ارائه و انتشار آن، فاقد ارزش است. چنانچه پژوهشگر تلاش زیادی برای انجام تحقیقات خود کرده باشد و آن ها را ارائه نکند، به پیشرفت علم کمکی نکرده است؛ زیرا پیشرفت علم مستلزم گردآوری پژوهش و تحقیقات و ارائه آن به دیگر محققان برای رسیدن به نتیجه بهتر است.
هر محقق برای ارائه پژوهش های خود در قالب مقاله، باید زیربنا و مبانی نوشتن آن را به خوبی بداند که در انجام این امر مهم موفق شود. روش نگارش و ارائه پژوهش مهمتر از موضوع تحقیقاتی است. چنانچه پژوهش موضوع خوبی داشته باشد اما از نگارش مطلوبی در مقاله نویسی برخوردار نباشد، مورد توجه چندانی قرار نمی گیرد. مقاله نویسی پژوهشی، خود دارای نکاتی است که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم.
آموزش مقاله نویسی پژوهشی
آموزش مقاله نویسی پژوهشی باید مبتنی بر اصول صحیح آموزش باشد. به طور کلی، چنانچه عمل آموزش به درستی انجام نشود، مقاله از نظم، انسجام و ترتیب درست برخوردار نخواهد شد. آموزش صحیح، یعنی ارائه تمام اجزا و نکاتی که باید در مقاله نویسی رعایت شوند؛ همچنین به معنای تربیت محققان آینده در ارائه مقالات مورد قبول و نتیجه گیری های علمی بیشتر است. در ادامه، اجزای مقاله پژوهشی را شرح می دهیم.
عنوان
در بخش عنوان، موضوع مقاله باید کاملاً مشخص شده باشد. در حقیقت عنوان، عصاره مقاله است و اهمیت زیادی در جلب توجه مخاطبان و محققان دارد. اگر عنوان مقاله با موضوع ارائه شده مطابقت نداشته باشد، امکان مردود شدن مقاله بسیار بالا است و انرژی و زمان صرف شده کاملا هدر می رود. بنابراین، یکی از نکات مهم در آموزش مقاله نویسی پژوهشی، تاکید بر عنوان و لزوم تناسب آن با موضوع تحقیقاتی مورد نظر است.
مقدمه
مقدمه خود از چند بخش تشکیل شده است. اگر در این بخش به بیان مسئله بپردازید و موضوعات حاشیه ای را مطرح نکنید، مهارت خود را در این قسمت کامل کرده اید و این مهارت در گروِ آموزش مقاله نویسی پژوهشی به شکل صحیح است. بهتر است در ابتدای مقدمه موضوع اصلی را به مرور مطرح کنید و در قسمت دوم به اهمیت موضوع بپردازید. در نهایت اهداف خود را از پژوهش مورد نظر بیان کنید. دقت داشته باشید که در بخش مقدمه، نتیجه گیری ها را وارد نسازید.
در این بخش، پژوهش خود را با پژوهش هایی که پیش تر توسط محققان دیگر انجام شده است، مقایسه کرده و ارتباط فعالیت خود را با فعالیت آنان بیان کنید. همچنین می توانید به بیان بقیه بخش های مقاله با ذکر کلیات بپردازید.
چکیده
چکیده، خلاصه موضوع پژوهش است و در آن تمامی مراحل انجام آن ذکر می شود؛ از جمله اهداف، پرسش ها، یافته ها و نتیجه گیری. هر محقق در بخش چکیده، با خواننده صحبت می کند، صرفا به اصل موضوع می پردازد و از طرح موضوعات اضافی خودداری می کند. در آموزش مقاله نویسی پژوهشی، حتما باید به این نکته مهم اشاره شود.
کلمات کلیدی
کلمات کلیدی کلماتی هستند که در عنوان اصلی مقاله ذکر می شوند و هر محقق برای به دست آوردن موضوع مورد نظر خود، با نوشتن آن در صفحات مرورگر اینترنتی به راحتی می تواند به مقالات دست پیدا کند. کلمات کلیدی بارها در متن پژوهشی تکرار می شود، از این رو در نوشتن مقالات پژوهشی استفاده از کلمات کلیدی موجب دسترسی سریع تر به موضوع می شود.
مواد و روش ها
بخش مهم دیگری که در آموزش مقاله نویسی پژوهشی باید به آن توجه داشت، تاکید بر معرفی مواد و روش های کاربردی در تحقیقات است. با توجه به نوع پژوهش انجام شده (عملی یا تئوری)، آن ها را در این بخش ارائه دهید. به طور مثال اگر پژوهش عملی باشد، ابزار مورد استفاده را بیان کنید و چنانچه پژوهش از نوع تئوری است، به بیان فرضیه ها، نرم افزارها و قضیه های اثبات شده بپردازید.
نتیجه گیری های علمی
در بخش نتیجه گیری، خلاصه ای از آن چه که در تحقیقات به دست آمده است ارائه کنید. بهتر است در بیان اطلاعات آماری، یافته ها و تجزیه و تحلیل، از اشکال و نمودارها استفاده کنید. سوالات و فرضیه هایی که به آن ها پاسخ داده اید، به ترتیب اهمیت بیان کنید.
قدردانی
روشن است که انجام تحقیقات پژوهشی، مستلزم یاری و راهنمایی کسانی است که به شما در این زمینه کمک کرده اند. تشکر و قدردانی شما، بیانگر شخصیت و فروتنی شما در برابر اهل علم است.
منابع
در این قسمت، منابع مورد استفاده در انجام تحقیقات باید ذکر شوند. برای استفاده از منابع به زبان انگلیسی، از روش APA استفاده کنید. برای دسترسی دقیق به منابع مورد نظر، به سایت google translator مراجعه کنید. با وارد کردن نام محقق، سال تحقیقاتی و عنوان پژوهش، می توانید منبع را بی کم و کاست پیدا کنید. برای ارجاع بخشی از متن به یک منبع، باید نام نویسنده، سال و شماره صفحه را قید کنید. توجه داشته باشید که لیست منابع در انتهای مقالات پژوهشی (فارسی یا انگلیسی) باید به ترتیب حروف الفبا باشد.
ضمیمه
بخش پایانی در مقاله نویسی پژوهشی، بخش ضمیمه است. در این قسمت می توانید جداول، آمار، اشکال و تصاویر را با توصیفات تفصیلی و در قالب پیوست بیان کنید. با انجام این امر، به اهمیت مقاله خود افزوده اید.
حرف آخر
آموزش مقاله نویسی پژوهشی، امر مهمی است که پژوهشگران و محققان در ارائه مطالب علمی خود باید از آن برخوردار باشند. قبول و تایید پژوهش های علمی، مستلزم آگاهی و رعایت دقیق اجزای مقاله نویسی پژوهشی است. این امر شما را در نتیجه گیری بهتر کمک می کند. بنابراین توصیه می شود پیش از آن که اقدام به نوشتن مقاله کنید، مبانی، اجزا و ترتیب آن را یاد بگیرید.
کلمات کلیدی: آموزش مقاله نویسی پژوهشی
بدون دیدگاه