آموزشArcGIS Pro:اشتراک گذاری داده های مکان محور

اشتراک گذاری داده های مکان محور عنوان پستی است که تیم تحقیقاتی دکتر سعید جوی زاده با شما به اشتراک می گذارد.امیدواریم که این مطالب بتواند شما را در یادگیری نرم افزار مربوطه کمک شایانی کند.

1) اهمیت به اشتراک­ گذاشتن داده­ های مکان ­محور چیست؟

– برنامه ArcGIS Pro ابزاری قدرتمند برای تهیه نقشه­ های جذاب دوبعدی و سه­ بعدی و انجام تحلیل­های مختلف مکان ­محور است. اگر کاربر نتواند نتایج را در اختیار دیگران قرار دهد این خروجی­ ها کاربرد چندانی نخواهند داشت.

– با رشد استفاده از داده­ های مکان­ محور و تکنولوژي موبایل در جوامع مختلف، نیاز به دسترسی به سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نیز افزایش یافته است. امروزه همه افراد گوشی هوشمند یا تبلت دارند و از برنامه­ های کاربردی مبتنی بر نقشه از قبیل Google Map، Ways، Bin Maps و یا برنامه ­های محلی (مثل اسنپ، تب سی و…) استفاده می­کنند. بنابراین انتظار مردم در دریافت و استفاده از داده ­های مکان­ محور افزایش یافته است.

2) اشتراک­ گذاری داده­ های مکان ­محور به چه عواملی بستگی دارد؟

– چیزی که قرار است به اشتراک گذاشته شود (لایه اطلاعاتی، نقشه کامل، ابزار و..).

– مهارت و نرم ­افزارهایی که در اختیار کاربران قرار دارد.

– سطح دسترسی که قرار است به هر کاربر داده شود (چاپ، ویرایش، پرسش­گیری، دانلود و..).

– چگونگی اتصال کاربران به داده­ های مکان­ محور (رایانه شخصی، اینترنت، سرور سازمانی و…).

3) در اشتراک داده ­ها بایستی چه نکاتی را مدنظر قرار داد؟

الف) کاربران نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب دارند و از طریق اینترنت و یا شبکه داخلی به یکدیگر متصل هستند:

– در این­ صورت کاربران می­ توانند با توجه به سطح دسترسی که مدیر شبکه برای آن­ها مشخص می­ کند به فایل پروژه و داده ­های موجود در آن دسترسی داشته باشند، آن­ها را چاپ و یا ويرايش کنند و یا عملیاتی همچون پرسش ­گیری، انتخاب و شناسایی عوارض انجام دهند.

– در این حالت می ­توان برای استانداردسازی محتوای یک پروژه، فایل لایه ­ها، نقشه ­ها، فرایندها و جانمایی­ ها را به اشتراک گذاشت.

ب) کاربران نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب ندارند ولی از طریق اینترنت و یا شبکه داخلی به هم متصل هستند:

– در این حالت با توجه به تجربه و تخصص کاربران و همچنین نرم ­­افزارهایی که نصب دارند، لازم است داده ­های مکان ­محور را به فرمت ­های دیگری از قبیل pdf تبدیل کنند.

– راه حل دیگر انتشار داده ­ها به­ صورت نقشه یا لایه تحت وب بر روي ArcGIS Online، Portal for ArcGIS و یا ArcGIS Server است.

ج) کاربران از طریق اینترنت و یا شبکه داخلی به هم متصل نیستند:

– نقشه ­ها و جانمایی ­ها قادر به ذخیره­ سازی داده ­ها نیستند و انتشار فایل نقشه و یا جانمایی بدون انتشار داده ­های مربوطه کار اشتباهی است (داده ­ها می­  توانند در ژئودیتابیس و یا پوشه ­ها ذخیره شده باشند).

– این امکان وجود دارد که در یک نقشه یا جانمایی، داده ­هایی وجود داشته باشند که هر کدام در یک مسیر در رایانه موردنظر ذخیره شده باشند. این موضوع، اشتراک گذاشتن داده ­ها را مشکل خواهد کرد.

– زیپ کردن پوشه­ ای که حاوی فایل پروژه، داده­ ها و مانند آن است می­ تواند راه حلی برای ایمیل کردن داده ­ها و یا بارگذاری آن­ها بر روي وبسایت­ های پروتکل انتقال داده­ ها (FTP) باشد.

– راه حل دیگر، تولید بسته­ های لایه، بسته­ های نقشه، یا بسته­ های پروژه است. در این بسته­ ها تمامی داده ­هایی که در تولید لایه، نقشه و یا پروژه دست­ اندکار بوده ­اند (و احیانا در مسیر­های مختلفی در رایانه ذخیره شده ­اند)، به ­صورت یک فایل بسته ­بندی شده در اختیار سایر کاربران قرار می­ گیرند. کافی است کاربر موردنظر بر روي رایانه خود نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب داشته باشد و فقط دوبار بر روي فایل بسته ­بندی کلیک کند تا محتويات آن نمايش داده شود. با توجه به سطح دسترسی که کاربر مدیر برای بسته­ های مذکور تعیین کرده است، سایر کاربران می­ توانند داده­ ها را ببینند، ویرايش کنند، و یاچاپ نمایند. این بسته ­ها راه ­حل مناسبی براي بایگانی کردن و ایجاد نسخه پشتیبان از داده­ ها نیز محسوب می­ شوند. البته بسته­ بندی­های مذکور به داده ­های موجود در رایانه اصلی متصل نیستند و با تغییر داده ­ها، تغییری در این بسته­ بندی­ ها ایجاد نمی­ شود و با هر تغییر بایستی بسته­ های جدیدی تهیه کرد.

4) فايل لایه (Layer File) چیست؟

– فایل­ های لایه که در ArcGIS Pro دارای فرمت Lyrx هستند، تمامی تنظیماتی که بر روي یک لایه در نقشه اعمال می­ شود (از قبیل محل ذخیره، نمادگذاری، قابلیت نمایش فیلدها در جدول توصیفی، برچسب­ گذاری، پرسش­ گیری­ های تعریفی و… ) را در خود ذخیره می­ کنند.

– فایل­ های لایه را می ­توان برای استانداردسازی یک لایه به­کار برد و از آن در چند نقشه و يا چند پروژه استفاده کرد. این موضوع باعث صرفه­ جویی در زمان خواهد شد

چرا که نیازی به تنظیم مجدد نمادگذاری، برچسب­ گذاری و… وجود نخواهد داشت.

– فراخوانی یک فایل لایه همانند فراخوانی یک لایه جدید (مثلا لایه­ های موجود درژئودیتابیس، شیپ­ فایل، لایه­ هاي اتوکد یا لایه­ هاي رستری) به ArcGIS Pro است.

– فایل­های لایه که در نرم ­افزار ArcMap ساخته شده ­اند (این فایل­ ها فرمت Lyr دارند)، را می­ توان در ArcGIS Pro فراخوانی کرده و مورد استفاده قرار داد. اما امکان استفاده از فایل ­های لایه ArcGIS Pro در ArcMap وجود ندارد.

– ساخت فایل­ هاي لایه در ArcGIS Pro بسیار ساده است، کافی است در کادر Contents بر روي لایه موردنظر کلیک کنید تا فعال شود، سپس در بالای روبان، سربرگ Share را فعال کرده و در روبان، بر روي دکمه Layer File  کلیک کنید و در پنجره­ ای که باز می ­شود (پنجره Save Layers As Lyrx File) مسیر ذخیره و نام موردنظر را مشخص کرده و بر روي دکمه Ok کلیک کنید.

تمرين 19(الف): ایجاد و استفاده از فایل لایه

اهداف

در این تمرین برخی از لایه­ های موجود در پروژه «مکان یابی محل­ های مناسب برای احداث بانک در منطقه 4 شهر شیراز» را به­ صورت «فایل لایه» انتشار خواهید داد تا سایر کاربران به  ­راحتی با فراخوانی این فایل­ ها بتوانند به نمادها و برچسب ­هاي مربوطه دسترسی داشته باشند. ­

 مراحل حل تمرین

1) باز کردن پروژه و ایجاد فایل لایه؛

2) فراخوانی فایل لایه در یک نقشه جدید.

حل تمرین:

1- باز کردن پروژه و ایجاد فایل لایه:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19 را از مسیر C:\Exercises\Ex19 باز کنید. همان ­گونه که ملاحظه می ­کنید این پروژه دارای یک نقشه با عنوان «منطقه 4 شیراز» مشتمل بر چهار لایه بُرداری «بانک»، «ایستگاه اتوبوس»، «معابر»، و «کاربری»، یک کلاس آنوتشین با عنوان «نام_بانک» و یک نقشه پایه با عنوان «Word Street Map» است.

2) در کادر Contents، بر روي لایه «کاربری» کلیک کنید تا فعال شود.

3) در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Save As، بر روي دکمه Layer File  کلیک کنید تا پنجره Save Layers As Lyrx File باز شود.

4) در پنجره Save Layers As Lyrx File، مسیر C:\Exercises\Ex19\Result را دنبال کرده و نام فایل لایه خروجی را «کاربری» بگذارید.

 

2- فراخوانی فایل لایه در یک نقشه جدید:

1) در کادر Catalog، بر روي گروه Map کلیک راست کرده و گزینه New Map را انتخاب کنید تا یک نقشه جدید در پروژه ایجاد شود.

2) نام این نقشه را به «کاربری زمین» تغییر دهید.

3) فایل لایه «.Lyrx کاربری» را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Result به نقشه «کاربری زمین» فراخوانی کنید. ملاحظه می­ کنید که لایه «کاربری» با همان نمادگذاری از قبل تعریف شده به نقشه «کاربری زمین» اضافه شده است.

 

4) پروژه را با عنوان Ex19A-Result در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کرده و ArcGIS Pro را ببندید.

 

5) فايل نقشه (Map File) چیست؟

– این فایل­ ها شبیه به فایل­ های لایه (Lyrx) می­باشند با این تفاوت که تمامی تنظیماتی که بر روي یک نقشه انجام شده است را در خود ذخیره می­ کنند. این تنظیمات شامل تمامی لایه­ های موجود در کادر Contents با نمادگذاری و برچسب­ گذاری و… است.

– فایل نقشه می ­تواند هم برای نقشه دوبعدی (Map) و هم برای نقشه ­سه­بعدی یا همان چشم ­انداز (Scene) تهیه شود.

– فایل­ های نقشه دارای فرمت .mapx هستند.

– اگر با نرم ­افزار ArcGIS Desktop کار کرده­اید به یاد دارید که Map (در ArcMap) یا Scene (در ArcScene)، قسمتی از یک پروژه محسوب می ­شود و نمی­  توان آن­را به ­صورت یک فایل مجزا از پروژه ذخیره کرد. نقشه در ArcGIS Pro چیزی شبیه به Data Frame در ArcGIS Desktop است (دقت کنید شبیه و نه دقیقا همان Data Frame). بنابراین فایل نقشه در ArcGIS Pro متفاوت از سند نقشه (Map Document) در ArcMap است. سند نقشه در ArcMap شامل چارچوب­ های داده (Data Frame)، جانمایی ­ها (Layout)، نمودارها، گزارش­ ها و… است ولی در ArcGIS Pro فقط یک نقشه دوبعدی و یا سه­ بعدی را پوشش می  دهد.

– سایر کاربران می ­توانند فایل­ های نقشه را در پروژه­ هاي ArcGIS Pro به ­راحتی فراخوانی کرده و مورد استفاده قرار دهند. این موضوع باعث صرفه­ جویی قابل توجهی در زمان و هزینه می­ شود.

– فراخوانی فایل نقشه به یک پروژه بسیار آسان است. کافی است در بالای روبان بر روي سربرگ Insert و در روبان، در گروه Insert بر روي دکمه Import Map  کلیک کنید. سپس مسیر ذخیره فایل نقشه را دنبال کرده و آن­را فراخوانی کنید.

–  فایل نقشه را می­ توان مشابه با فایل لایه ایجاد کرد. کافی است در کادر Contents، بر روي نقشه موردنظر کلیک کنید تا فعال شود. سپس در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Save As بر روي دکمه Map File  کلیک کنید. در نهایت با انتخاب یک نام، فایل نقشه خروجی را در مسیر مورد نظر ذخیره نمایید.

تمرين 19(ب): ایجاد و استفاده از فایل نقشه

اهداف:

در این تمرین، یکی از  از نقشه ­های  موجود در پروژه «مکانیابی محل­ های مناسب برای احداث بانک در منطقه 4 شهر شیراز» را به­ صورت فایل نقشه منتشر خواهید کرد تا سایر کاربران به ­راحتی با فراخوانی آن بتوانند به لایه­ های موجود در نقشه به­ همراه نمادها و برچسب­ هاي مربوطه دسترسی داشته باشند. ­

 مراحل حل تمرین:

1) باز کردن پروژه و ایجاد فایل نقشه؛

2) فراخوانی فایل نقشه.

حل تمرین:

1- باز کردن پروژه و ایجاد فایل نقشه:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19A-Result را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Result باز کنید.

2) در بالای پنجره نمایش بر روي سربرگ منطقه 4 شیراز کلیک کنید تا این نقشه نمایش داده شود. در کادر Contents، بر روي نقشه «منطقه 4 شیراز» کلیک کنید تا فعال شود. در بالای روبان بر روي منوی Share، و در روبان در گروه Save As، بر روي دکمه Map File  کلیک کنید تا پنجره Save Map as MAPX File باز شود.

3) در این پنجره، مسیر C:\Exercises\Ex19\Result را دنبال کرده و نام فایل نقشه خروجی را «نقشه منطقه 4 شیراز» بگذارید. بر روي دکمه Save کلیک کنید.

 

2- فراخوانی فایل نقشه:

1) در بالای روبان بر روی سربرگ Insert و در روبان، در گروه Project، بر روي دکمه Import Map  کلیک کنید تا پنجره Import باز شود. در این پنجره، مسیر C:\Exercises\Ex19\Result را دنبال کنید و فایل نقشه «نقشه منطقه 4 شیراز» را به ArcGIS Pro فراخوانی کنید.

2) ملاحظه می­ کنید که فایل نقشه به ArcGIS Pro اضافه شده و تمامی لایه­ های موجود در آن با تمامی تنظیماتی که قبلا بر روي آن­ها اعمال شده در اين نقشه موجود است. فایل پروژه را با عنوان Exe19B-Result در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کنید 3) برنامه ArcGIS Pro را ببندید.

 

6) فايل جانمایی (Layout File) چیست؟

– با استفاده از فایل جانمایی می­ توان یک جانمایی از قبل آماده شده را با دیگران به اشتراک گذاشت تا سایر کاربران از آن به­ عنوان یک قالب برای ساخت جانمایی­ های موردنظر خود استفاده کنند.

– تمامی عناصر مورد استفاده در یک جانمایی شامل نقشه، راهنما، حاشیه نقشه، علامت شمال، مقیاس، عنوان نقشه، لوگوی شرکت، و نام تهیه کننده نقشه در فایل جانمایی ذخیره می ­شود.

–  اگر داده ­های مورد استفاده در فایل جانمایی، به همراه آن به اشتراک گذاشته نشود و سایر کاربران این داده ­ها را در مسیر متفاوت با رایانه شما ذخیره کنند، فایل جانمایی در رایانه آن­ها باز می­ شود اما داده ­ها را نشان نمی­ دهد. فایل­ های جانمایی، همانند فایل­ های لایه و فایل­ های نقشه، داده ­ها را در خود ذخیره نمی­ کنند.

– فرایند ایجاد فایل جانمایی و فراخوانی آن در ArcGIS Pro بسیار مشابه با ایجاد و فراخوانی فایل­ های نقشه است. برای ایجاد فایل جانمایی کافی است در کادر Contents، بر روي نقشه موردنظر کلیک کنید تا فعال شود. سپس در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Save As، بر روي دکمه Map File  کلیک کنید. در نهایت با انتخاب یک نام، فایل نقشه خروجی را در مسیر مورد نظر ذخیره کنید.

خودآزمایی: تهیه فایل جانمایی

با استفاده از مطالبی که در بالا گفته شد:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19-Result را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Result فراخوانی کنید.

2) از جانمایی «مکان یابی بانک» یک فایل جانمایی ایجاد کنید و آن­را با عنوان «فایل جانمایی» در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کنید.

3) پروژه Ex19 را ببندید. برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و فایل جانمایی «مکان یابی بانک» را فراخوانی کنید.

4) برنامه ArcGIS Pro را ببندید (نیازی به ذخیره پروژه نیست)

 7) لایه­ های موجود در ArcGIS Pro را به چه فرمت­ هایی می­ توان صادر کرد؟ توضیحاتی در مورد این فرمت­ ها ارائه کنید.

– در صورتی که سایر کاربران نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب نداشته باشند، لازم است داده ­ها را به فرمت­ هایی صادر کرد که توسط دیگر نرم ­افزارها نیز قابل خوانش باشند.

الف) فرمت ­های بُرداری: 

– لایه ­های موجود در ArcGIS Pro را می­ توان به فرمت­ هایی از قبیل ShapeFile، KML/KMZ، فایل­های CAD (.dwg، .dxf، یا .dgn) صادر کرد.

– قابلیت ­هایی برای صادر کردن چند فایل به یک فایل و یا صادر کردن یک فایل به چند فایل در ArcGIS Pro وجود دارد.

–  ShapeFile­ها که یکی از قدیمی­ ترین فرمت­ های بُرداری شرکت ERSI می ­باشند (.shp)، فقط یک لایه و یا یک کلاس عارضه را در خود ذخیره می ­کنند. بیشترنرم­ افزارهای GIS از قبیل QGIS، Grass، MapWindow و Map3D  قادر به خواندن و نمایش این فرمت هستند. بیشتر نرم­ افزارهای قابل نصب بر روي دستگاه­ های GPS و GNSS نیز می ­توانند این فرمت را بخوانند و یا خروجی با این فرمت داشته باشند.

– فرمت KML (فرمت اصلی نرم ­افزار رایگان Google Earth) نیز فرمت آشنایی است. با صادر کردن یک لایه به فرمت KML، نمادگذاری آن نیز در فایل KML ذخیره می­ شود (شکل 13-1).

– ابزارهای متعددی برای صادر کردن داده ­ها به فرمت­ های مختلف در ArcGIS Pro وجود دارد که بیشتر آن­ها در جعبه ابزار Conversion Tools قرار دارند (شکل 13-2).

ب) فرمت ­های گرافیک بُرداری و رستری:

نقشه ­ها و جانمایی­ ها را می­ توان به فرمت های رستری و گرافیک بُرداری نیز صادر کرد. این فرمت­ ها را می­ توان در نرم ­افزارهای مثل Microsoft Word و یا Microsoft PowerPoint فراخوانی و مشاهده کرد. بیشتر این فرمت­ ها را می­توان توسط مرورگرهای اینترنتی (مانند Chrome، Internet Explorer، Firefox)، نرم­ افزارهای رایگانی مانند Reader Adobe Acrobat و یا Microsoft Paint و حتی نرم ­افزارهای GIS باز کرده و مشاهده نمود. مهمترین این فرمت­ ها عبارتند از:

– Enhanced MetaFiles (.emf): از نوع گرافیک ­های بُرداری است.

– Encapsulated PostScript (.eps): از نوع گرافیک­ های بُرداری است.

– Graphics Interchange Format (.gif): از نوع داده ­های رستری است.

– Joint Photographic Experts Group (.jpeg): از نوع داده­ های رستری است.

–  Portable Network Graphic (.png): از نوع داده ­های رستری است.

–  Bitmap image files (.bmp): از نوع داده ­های رستری است.

شکل (13-1): نمونه­ای از یک لایه صادر شده به فرمت KML که در Google Earth فراخوانی شده است.

  شکل (13-2): تعدادی از ابزارهای مورد استفاده برای صادر کردن داده­هاي ArcGIS Pro

– Scalable Vector Graphics (.svg): از نوع گرافیک ­های بُرداری است.

– Zipped Scalable Vector Graphics  (.zsvg): فرمت فشرده svg است و از نوع گرافیک ­های بُرداری است.

– Truevision Graphics Adapter (.tga): از نوع داده ­های رستری است.

– Tagged Image File Format (.tiff): از نوع داده ­های رستری است.

– Portable Document Format (.pdf): از نوع گرافیک­ های بُرداری است. این فرمت توانایی ذخیره داده­ ها به­صورت لایه­ های مختلف را دارد. یک نقشه را می­  توان همراه با لایه­ هایی که دارد به این فرمت صادر کرد (شکل 13-3).

شکل (13-3): صادر کردن یک جانمیایی به فرمت pdf

 

8) جداول اطلاعات توصیفی موجود در ArcGIS Pro را چگونه می ­توان صادر کرد؟

– جداول اطلاعات توصیفی را می ­توان به فرمت ­های مختلفی صادر کرد.

– اولین روش صادر کردن جداول توصیفی، استفاده از منوی Option در جداول است (دکمه  در سمت راست، بالای جدول). در این منو، کافی است زیرمنوی Export را انتخاب کنید (شکل 13-4) تا پارامترهای ابزار Copy Rows در کادر Geoprocessing نمایش داده شوند. سپس در پارامتر Output Table نام و مسیر جدول خروجی را انتخاب کرده و بر روي دکمه Run  کلیک کرد.

شکل (13-4): صادر کردن جدول در ArcGIS Pro

– روش دیگر، فراخوانی مستقیم و باز کردن ابزار Copy Rows است که در جعبه ابزار Data Management Tools و دسته ابزار Table در دسترس قرار دارد.

– با استفاده از ابزار Copy Rows می­توان جدول مستقل و یا جدول مربوط به یک لایه ­برداری را به­ فرمت­ های زیر صادر کرد:

Geodatabase

dbase (.dbf)

Comma-delimited text files (.csv)

Tab-delimited text files (.txt)

شکل (13-5): مسیر دسترسی به ابزار Copy Rows در ArcToolbox

 

Info: پایگاه داده ­ای است که قبل از دهه 1970توسعه داده شد و زیربنای پایگاه ­های داده dbase محسوب می­ شود. نرم ­افزار قدیمی شرکت ESRI معروف به ArcInfo با این پایگاه داده کار می ­کرد.

– با استفاده از ابزار Table to Excel که در واقع یک اسکریپت پایتون است و در جعبه ابزار Conversion Tools و دسته ابزار Excel گنجانده شده است (شکل 13-6) می­توان جداول را به فرمت صفحات گسترده Microsoft Excel صادر کرد.

شکل (13-6): مسیر دسترسی به ابزار Excel to Table در ArcToolbox

– با استفاده از تمامی روش ­هایی که در بالا توضیح داده شد می­ توان تمام و یا رکوردهای انتخابی جدول مورد نظر را صادر کرد.

9) بسته­ بندی لایه چیست و چگونه تهیه می­ شود؟

– بسته ­بندی لایه بسیار شبیه به فایل لایه می ­باشد با این تفاوت که علاوه بر موارد قابل ذخیره در فایل لایه، منبع داده ­ها را نیز در خود ذخیره می­ کند. بنابراین کاربرانی که به داده­ های موجود در رایانه شما دسترسی ندارند، می ­توانند از بسته ­بندی لایه استفاده کنند.

– اگر سایر کاربران نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب داشته باشند و دوبار بر روي بسته ­بندی لایه کلیک کنند، برنامه ArcGIS Pro باز می­ شود و یک لایه با تمامی نمادگذاری­ ها، برچسب­ ها، پرسش ­گیری­ های تعریفی و… را نشان می­ دهد.

– بسته­ بندی لایه فقط دارای یک لایه است؛ بنابراین در مقایسه با سایر بسته­ بندی­ ها حجم کمتری دارد و مناسب ایمیل کردن به سایر کاربران است.

-فرمت بسته ­بندی لایه به­ صورت .Lpkx است.

– بسته ­بندی لایه را می­ توان مشابه با فایل لایه ایجاد کرد. بدین ترتیب که ابتدا بایستی در کادر Contents بر روي لایه موردنظر کلیک کنید تا فعال شود. سپس در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Package ، بر روي دکمه Layer  کلیک کنید تا پارامترهای ابزار Sharing As Layer Package در کادر Package Layers در سمت راست پنجره نمایش باز شود. در تمرین بعد با چگونگی ایجاد بسته­ بندی لایه آشنا خواهید شد.

تمرين 19(ج): ایجاد و استفاده از بسته­ بندی لایه

اهداف

در این تمرین، یکی از لایه ­های موجود در پروژه «مکانیابی محل­ های مناسب برای احداث بانک در منطقه 4 شهر شیراز» را به­ صورت «بسته ­بندی لایه» انتشار خواهید داد.

 مراحل حل تمرین

1) باز کردن پروژه و ایجاد «بسته­ بندی لایه»؛

2) استفاده از بسته ­بندی لایه.

حل تمرین:

1- باز کردن پروژه و ایجاد «بسته­ بندی لایه»:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19B-Result را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Result فراخوانی کنید.

2) مطمئن شوید نقشه «منطقه 4 شیراز» فعال است. در کادر Contents، بر روي لایه «ایستگاه اتوبوس» کلیک کنید تا فعال شود. در بالای روبان بر روي منوی Share، و در روبان در گروه Package، بر روي دکمه Layerکلیک کنید تا پارامترهای ابزار Sharing As Layer Package در کادر Package Layers در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

3) در کادر Package Layers، مطمئن شوید سربرگ Package و تیک گزینه Save Package to File فعال است.

4) در  سمت راست پارامتر Name، بر روي دکمه Browse  کلیک کنید تا پنجره Share As باز شود. در این پنجره، مسیر  C:\Exercises\Ex19\Result را دنبال کرده و نام بسته ­بندی خروجی را «ایستگاه اتوبوس» بگذارید. بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره Share As بسته شود.

5) در جعبه Summary، عبارت: «این بسته بندی حاوی لایه ایستگاه ­های اتوبوس منطقه چهار شیراز است» را تایپ کنید.

6) در جعبه Tags، کلمات: «ایستگاه اتوبوس، منطقه چهار، شیراز» را تایپ کنید.

7) بر روی دکمه Analyze کلیک کنید تا پیام No Error or Warning Found نشان داده شود (مطمئن شوید اتصال به اینترنت برقرار است و VPN روشن است).

8) بر روي دکمه Package کلیک کنید تا عملیات تکمیل شود و بسته ­بندی لایه «ایستگاه اتوبوس» ساخته شود.

2- استفاده از بسته­ بندی لایه:

1) در بالای روبان بر روي سربرگ View و در روبان، در گروه Windows، بر روي دکمه Catalog Pane  کلیک کنید تا کادر Catalog در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

2) در کادر Catalog، بر روي گروه Map کلیک راست کرده و گزینه New Map را انتخاب کنید تا نقشه جدیدی با عنوان Map در پروژه ایجاد شود. نام این نقشه را به «ایستگاه اتوبوس» تغییر دهید.

3) در بالای روبان، بر روي سربرگ Map و در روبان، در گروه Layer، بر روي دکمه Add Data  کلیک کنید تا پنجره Add Data باز شود. در این پنجره، مسیر C:\Exercises\Ex19\Result را دنبال کرده و فایل «lpkx.ایستگاه اتوبوس» را انتخاب کنید. بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره Add Data بسته شود.

4) ملاحظه می­ کنید که لایه «ایستگاه اتوبوس» با نمادگذاری که از قبل برای آن تنظیم شده است به نقشه اضافه شده است.

5) پروژه را با عنوان Ex19C-Result در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کنید 6) برنامه ArcGIS Pro را ببندید.

 

10) بسته ­بندی نقشه چیست و چگونه تهیه می­ شود؟

– بسته ­بندی نقشه بسیار شبیه به فایل نقشه (Map File) می­باشد با این تفاوت که علاوه بر موارد قابل ذخیره در فایل نقشه (یا چشم ­انداز)، منبع داده­ ها را نیز در خود ذخیره می­ کند. بنابراین کاربرانی که به داده ­های موجود در رایانه شما دسترسی ندارند، می ­توانند از بسته­ بندی نقشه استفاده کنند.

– بسته­ بندی نقشه، تمامی لایه ­های موجود در یک نقشه به ­همراه نمادگذاری، برچسب­ ها، پرسش­ گیری­ های تعریفی و… را در خود ذخیره می­ کند و همان­طور که گفته شد، برخلاف فایل نقشه، داده­ های مربوط به هر لایه را از مسیرهای مختلف ذخیره شده در رایانه جمع ­آوری کرده و در خود ذخیره می­ کند.

– کافی است بسته­ بندی نقشه را در اختیار سایر کاربران قرار دهید تا آن­ها با دوبار کلیک کردن بر روي این بسته­ بندی، به تمامی لایه ­ها و تنظیمات مربوطه در نقشه موردنظر دسترسی پیدا کنند.

– فرمت بسته ­بندی نقشه به ­صورت .mapkx می ­باشد و سایر کاربران بایستی نرم ­افزار ArcGIS Pro را نصب داشته باشند تا بتوانند محتوای این بسته­ بندی­ها را ببینند و مورد استفاده قرار دهند.

– با توجه به اینکه بسته­ بندی نقشه تمامی لایه­ ها و منابع داده ­های مورد نیاز را در خود ذخیره می­ کند، ممکن است حجم قابل توجهی را به خود اختصاص دهد و بنابراین اشتراک ­گذاری این بسته­ بندی­ها به سهولت بسته­ بندی لایه نیست (به ­ويژه اگر در نقشه مورد نظر از تصاویر ماهواره ­ای و یا عکس­ هاي هوایی و سایر لایه ­های رستری استفاده شده باشد). بنابراین پیشنهاد می­ شود قبل از ایجاد بسته ­بندی نقشه، لایه ­ها و سایر داده ­های اضافی را از نقشه موردنظر حذف کنید.

–  لایه ­هایی که در کادر Contents خاموش می ­شوند، در بسته ­بندی نقشه وجود خواهند داشت و اگر نیازی به این لایه­ ها نیست بایستی قبل از ایجاد بسته­  بندی نقشه آن­ها را به ­طور فیزیکی از کادر Contents حذف کرد.

– بسته ­بندی نقشه را می­ توان مشابه با بسته­ بندی لایه ایجاد کرد. بدین ترتیب که ابتدا بایستی در کادر Contents بر روي نقشه موردنظر کلیک کنید تا فعال شود. سپس در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Package ، بر روي دکمه Layer  کلیک کنید تا پارامترهای ابزار Share As a Map Package در کادر Package Map در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

11) بسته­ بندی پروژه چیست و چگونه تهیه می ­شود؟

– بسته­ بندی پروژه (Project Package) بسیار شبیه به بسته ­بندی نقشه می ­باشد با این تفاوت که تمامی اجزا پروژه (نقشه ­ها، چشم ­اندازها، جانمایی ­ها، نمودارها، جعبه ­ابزارها، فرایندها، فایل ­های ضمیمه تاریخ چه Geoprocessing و..) را با تمامی نمادگذاری­ ها، برچسب­ گذاری­ها و… در خود ذخیره می­ کند. منبع داده­ ها نیز در بسته­ بندی پروژه ذخیره می­ شود. بنابراین کاربرانی که به داده ­های موجود در رایانه شما دسترسی ندارند، می­توانند از بسته­ بندی پروژه استفاده کنند.

– کافی است بسته­ بندی پروژه را در اختیار سایر کاربران قرار دهید تا آن­ها با دوبار کلیک کردن بر روي این بسته­ بندی، به تمامی اجزای پروژه موردنظر دسترسی پیدا کنند.

– فرمت بسته ­بندی نقشه به ­صورت .mapx می ­باشد و سایر کاربران بایستی نرم­ افزار ArcGIS Pro را نصب داشته باشند تا بتوانند محتوای این بسته­ بندی­ ها را ببینند و مورد استفاده قرار دهند.

– با توجه به اینکه بسته­ بندی پروژه تمامی اجزای یک پروژه و منابع داده­ های مورد نیاز را در خود ذخیره می­کند، ممکن است حجم قابل توجهی را به خود اختصاص دهد و بنابراین اشتراک­ گذاری این بسته­ بندی­ها از طریق ایمیل دشوار خواهد بود. با این وجود اشتراک­ گذاری بسته­ بندی­ هاي پروژه از طریق وبسایت   ­های FTP، ذخیره بر روي هارد اکسترنال، فلش مموری و یا از طریق ArcGIS Online (البته به­ صورت غیررایگان) رایج شده است.

– بسته­ بندی پروژه می­ تواند برای بایگانی و تهیه نسخه پشتیبان پروژه­ ها نیز به ­کار رود. بدین ترتیب می­توان تمامی اجزای پروژه را در یک فایل ذخیره نمود و به­ راحتی بایگانی و مدیریت نمود.

– بسته ­بندی پروژه را می ­توان مشابه با بسته ­بندی نقشه ایجاد کرد. کافی است در بالای روبان بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Package ، بر روي دکمه Project  کلیک کنید تا پارامترهای ابزار Share As a Project Package در کادر Package Project در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

خودآزمایی: تهیه بسته ­های نقشه و پروژه

با استفاده از مطالبی که در بالا گفته شد:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19C-Result را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Result فراخوانی کنید.

2) از نقشه «منطقه 4 شیراز» یک بسته ­بندی نقشه تهیه کنید و آن­را با عنوان «منطقه 4 شیراز» در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کنید.

3) حجم ذخیره ­سازی بسته ­بندی نقشه «منطقه 4 شیراز» را با حجم ذخیره­ سازی بسته ­بندی لایه «ایستگاه اتوبوس» (که در تمرین قبل تهیه کردید) مقایسه کنید.

4) پروژه  Ex19 را بسته ­بندی کرده و نتیجه را با عنوان Ex19-Result در مسیر C:\Exercises\Ex19\Result ذخیره کنید.

5) برنامه ArcGIS Pro را ببندید (نیازی به ذخیره پروژه نیست)

12) انتشار داده ­های ArcGIS Pro در ArcGIS Online چگونه انجام می­ شود؟

– یکی از نقاط قوت ArcGIS Pro، ارتباط آسان و سریع با ArcGIS Online و Portal for ArcGIS است. بدین ترتیب می­توان لایه ­ها و نقشه ­ها را به آسانی در محیط وب منتشر کرد و در اختیار کاربرانی قرار داد که ArcGIS Pro را نصب ندارند.

– ArcGIS Online یک وبسایت مبتنی بر فن اوری ابری است که به­ صورت «سرویس جایگزین نرم ­افزار» (SaaS)توسط شرکت ESRI تهیه شده و در اختیار کاربران قرار دارد.

– با استفاده از ArcGIS Online، همه افراد در سراسر دنیا می­ توانند داده ­ها، نقشه ­ها و برنامه­ های کاربردی را با استفاده از یک مرورگر ساده اینترنتی با هم به اشتراک بگذارند.

– انتشار داده­ ها در ArcGIS Online بسیار ساده است و در تمرین بعد با روش انتشار داده­ ها در این محیط آشنا خواهید شد.

تمرين 19(د): انتشار داده ­ها در ArcGIS Online

اهداف

در این تمرین، نقشه «منطقه 4 شهر شیراز» را با انجام برخی تغییرات در محیط ArcGIS Online منتشر خواهید کرد.

 مراحل حل تمرین

1) باز کردن پروژه و اتصال به اکانت ESRI؛

2) بهینه ­سازی نقشه؛

3) تعریف فراداده (Meta data) براي نقشه؛

4) انتشار نقشه در ArcGIS Online؛

5) مشاهده نقشه در ArcGIS Online.

حل تمرین

1) باز کردن پروژه و اتصال به اکانت ESRI:

1) با اطمینان داشتن از اتصال به اینترنت و روشن بودن VPN، برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex19 را از مسیر C:\Exercises\Ex19\Data فراخوانی کنید.

 

2) در بالای پنجره اصلی نرم ­افزار، سمت راست، بر روي گزینه Not Sign In و سپس Sign In کلیک کنید تا پنجره اتصال به اکانت ArcGIS  (پنجره ArcGIS Sign In) باز شود. همان­طور که در فصل اول نیز گفته شد، کاربران می­توانند دو نوع اکانت عمومی (Public) و سازمانی (Organization) داشته باشند که در اینجا به اکانت سازمانی نیاز است.

3) نام کاربری و کلمه عبور مربوط به اکانت سازمانی خود را وارد کرده و بر روي دکمه Sign In کلیک کنید تا پنجره ArcGIS Sign In بسته شود.

به بالای پنجره اصلی نرم ­افزار، سمت راست دقت کنید. شناسه اکانت سازمانی شما درج شده است و نشان از اتصال نرم ­افزار با این اکانت دارد (در صورت عدم اتصال به اکانت سازمان، برخی از قابلیت­ های نرم ­افزار که در این تمرین با آن سروکار دارید، غیرفعال هستند).

 

 

2) بهینه ­سازی نقشه:

قبل از انتشار نقشه در ArcGIS Online بهتر است تغییراتی در آن داده شود و نقشه برای انتشار بهینه ­سازی شود.

1) لایه ­های «ایستگاه اتوبوس» و «معابر» را از کادر Contents حذف کنید.

2) در کادر Contents، بر روي لایه «منطقه 4» کلیک راست کرده و گزینه Zoom to Layer را انتخاب کنید تا نقشه بر روي این لایه بزرگ نمایی شود.

 

3) در کادر Contents، بر روي نقشه «منطقه 4 شیراز» کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید تا پنجره Map Properties باز شود. در سمت چپ این پنجره، بر روي زبانه Extent کلیک کنید.

4) بر روی دکمه Use Custom Extent کلیک کنید و در جعبه Get extent from، لایه «منطقه 4» را انتخاب کنید. بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره Map Properties بسته شود.

بدین ترتیب گستره نقشه «منطقه 4 شیراز» بر روي لایه «منطقه 4» تنظیم می­شود و پس از انتشار این نقشه در وب، کاربران ArcGIS Online در گستره کوچکی که درواقع گستره منطقه 4 شیراز است، لایه­های مورد نظر را مشاهده خواهند کرد و نه در کل کره زمین.

5) در جعبه مقیاس که در پایین پنجره نمایش، سمت چپ، قرار گرفته است، مقیاس نقشه را به 1:2800 تغییر دهید. سپس کلیک چپ موس را فشرده نگه داشته و به  قسمتی از نقشه که چند بانک در آن قرار دارد حرکت کنید. مطمئن شوید لایه «نام بانک» روشن است.

6) لایه «نام بانک» از نوع کلاس عارضه آنوتشیشن است. آنوتیشن­ ها برچسب ­هایی هستند که به­ صورت کلاس عارضه در یک ژئودیتابیس ذخیره می­ شوند. بهتر است آنوتیشن­ها تا بزرگ نمایی خاصی نمایش داده نشوند تا در مقياس­ های کوچکتر (وقتی نقشه در حالت Zoom Out است) با هم قاطی نشوند. برای انجام این تنظیم، در کادر Contents، بر روي لایه «نام بانک» کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید تا پنجره Layer Properties باز شود.

7) در سمت چپ پنجره Layer Properties، بر روي زبانه General کلیک کنید و در سمت راست، در فهرست بازشونده Out Beyond (Minimum Scale) بر روي گزینه Current کلیک کنید تا مقیاس فعلی نقشه (1:2800) به­ عنوان حداقل مقیاس قابل نمایش برای لایه «نام بانک» در نظر گرفته شود. بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره Layer Properties بسته شود. با غلتک وسط موس بر روي نقشه کوچک نمایی کنید، ملاحظه می ­کنید در  مقیاس ­های کوچکتر از 1:2800، برچسب نام بان ک­ها نمایش داده نمی­ شود. این تنظیم پس از انتشار نقشه در ArcGIS Online نیز وجود خواهد داشت.

 

3) تعریف فراداده  (Meta data) براي نقشه:

اطلاعات شناسنام ه­ای یک لایه و یا یک نقشه «فراداده» نامیده می­ شود. برای نمونه نام شرکت تهیه کننده، تاریخ تهیه، هدف از تهیه، خلاص ه­ای از روش تهیه و…

1) در کادر Contents، بر روي نقشه «منطقه 4 شیراز» کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید تا پنجره  Map Properties باز شود. در سمت چپ این پنجره، بر روي زبانه  Metadata کلیک کرده و جعبه ­هاي موجود را همانند شکل زیر پرکنید. سپس بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا پنجره Map Properties بسته شود.

 

4) انتشار نقشه در ArcGIS Online

1) در بالای روبان، بر روي سربرگ Share و در روبان، در گروه Share As، بر روي دکمه Web Layer  کلیک کرده و گزینه Publish Web Layer را انتخاب کنید تا پارامترهای ابزار Share As Web Layer در سمت راست پنجره نمایش نشان داده شود.

2) جعبه ­های Name، Summary و Tags به­ طور خودکار از فراداده ­هایی که در مرحله قبل تعریف شده ­اند بارگذاری و پر می­ شوند. تیک گزینه­ های Everyone و LearnArcGIS را فعال کنید. بر روي دکمه Analyze کلیک کنید.

 

3) ممکن است پیام­های خطا (Error) و هشدار (Warning) نشان داده شود که لازم است آن­ها را برطرف کنید. برای برطرف کردن این خطاها و یا هشدارها، کافی است بر روي دکمه Option  که در سمت راست هر پیام وجود دارد کلیک کرده و بر روی روش رفع خطا یا هشدار مربوطه کلیک کنید.

4) بر روي دکمه Publish کلیک کنید تا عملیات تکمیل شده و پیام سبز رنگ Successfully published web… نشان داده شود.

 

 

5) مشاهده نقشه در ArcGIS Online:

1) در مرورگر وب، آدرس زیر را تایپ کنید و پس از وارد کردن نام کاربری و کلمه عبور اکانت ESRI (همان اکانتی که در ArcGIS Pro نیز Sign In کرده ­اید) وارد محیط ArcGIS Online شوید.

https://www.arcgis.com/index.html

2) پس از باز شدن صفحه اصلی ArcGIS Online، بر روي سربرگ Contents و سپس My Contents کلیک کنید.

3) تیک نقشه «منطقه 4 شیراز» را فعال کنید و سپس بر روي گزینه «نقشه منطقه 4 شیراز» دوبار کلیک کنید تا به صفحه بعد منتقل شوید.

4) در سمت راست صفحه جدید، بر روي علامت  در کنار دکمه Open In Map Classic کلیک کرده و گزینه Open in Map Viewer را انتخاب کنید تا محتویات نقشه را مشاهده کنید.

5) در بالای مرورگر بر روي دکمه Back  کلیک کنید تا به صفحه قبل برگردید. در سمت راست این صفحه، بر روي دکمه Share کلیک کنید تا پنجره Share باز شود. در این پنجره، تیک گزینه Every One (Public) را فعال کرده و بر روي دکمه Save کلیک کنید تا این نقشه توسط همگی کاربران ArcGIS Online قابل دسترسی باشد.    

 

6) به برنامه ArcGIS Pro برگردید. پروژه را ذخیره کرده و ArcGIS Pro را ببندید.

 

12 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید