اثر بلندمدت جنگ ها بر محیط زیست-موسسه چشم انداز-آموزش کاربردی GIS و RS
رضا رسولی بلخکانلو
وقتی از جنگ می گوییم، شاید تصویرهایی از کشتار و آوارگی و اسارت و خون جلوی چشم مان ظاهر شود و شاید کمتر به تاثیرجنگ بر محیط زیست، فکر کنیم.
محیط زیست در پایان جنگ، به ادامه دهنده جنگ تبدیل می شود نابودی جنگل ها، گیاهان، جانوران، آلودگی آب و خاک و هوا و تخریب زیست بوم منطقه و از بین رفتن منابع طبیعی در جنگ ها چنان آسیب رسان است که ده ها سال تلاش برای بازگرداندن منطقه به شرایط پیشین هم جوابگو نیست. برای همین است که می گویند محیط زیست یکی از قربانیان خاموش و بی صدای جنگ است. صدایش امروز در بخش هایی از عراق و سوریه شنیده نمی شود که سال هاست با جنگ دست و پنجه نرم می کند. مجمع عمومی سازمان ملل ۱۴ سال پیش، در سال ۲۰۰۱ میلادی، روز ۱۵ آبان ماه را به عنوان روز جهانی پیشگیری از تخریب محیط زیست در جنگ ها و مناقشه های مسلحانه، نام گذاری کرد.
اما مگر جنگ دقیقا با محیط زیست و طبیعت چه می کند که تا این حد جدی گرفته می شود؟
محیط زیست در پایان جنگ به یک ابزار و ادامه دهنده جنگ تبدیل خواهد شد. با این تفاوت که دیگر اثر محیط زیست آلوده و اثر لحظه ای نیست بلکه به صورت تدریجی سلامت مردم تا هزاران کیلومتر فراتر از منطقه درگیر جنگ را تحت تاثیر قرار می دهد. تجمع زیستی باقی مانده های مواد شیمیایی حاصل از مهمات جنگی و راه پیداکردن آنها به سفره های آب زیرزمینی و رودخانه ها و در نهایت ورود به چرخه مواد غذایی با تجمع در محصولات کشاورزی می تواند سلامت مردم را تحت تاثیر قرار دهد.
بدون دیدگاه