کاربرد GIS در برنامه ریزی و مدیریت شهری

تا زمانی که این پست را از چادر مسافرتی خود در جنگل مخوانده اید، احتمالاً در منطقه ای هستید که توسط یک برنامه ریز شهری توسعه یافته است. برنامه ریزی شهری فرآیند توسعه و طراحی زمین های بایر، مناطق شهری و محیط ساخته شده است.

برنامه ریزی شهری فرآیندی چند وجهی است که شامل زیرساخت ها ، سیستم های مطلوب ، شبکه های ارتباطی ، زنجیره های توزیع و غیره است.

نماد برنامه ریزی شهری

مدیریت بسیاری از متغیرها می تواند چالش برانگیز باشد ، اما فناوری مدرن GIS یک راه حل ارائه می دهد.

این پست به  نقش و کاربرد  GIS در برنامه ریزی و مدیریت شهری در جهان امروزی می پردازد.و مباحث کاربردی زیر را پوشش می دهد ، از جمله:

برنامه ریزی شهری چیست؟

مزایای استفاده از GIS برای برنامه ریزی و مدیریت شهری

ابزارهای GIS برای برنامه ریزی شهری و مدیریت شهری

کاربردهای GIS در برنامه ریزی و توسعه شهری

مطالعه موردی: GIS در برنامه ریزی شهری در کیگالی ، رواندا

برنامه ریزی شهری چیست؟

برنامه ریزان شهری که بعضاً به عنوان برنامه ریزان شهر نیز شناخته می شوند ، شهرها را طراحی می کنند و برنامه هایی برای پیشرفت و رشد آینده آن ها ایجاد می کنند. این برنامه ها شامل  مواردی است که هنگام جابجایی در محیط شهری می بینید: همانند خیابان ها ، پارک ها ، فضاهای عمومی و موارد دیگر.

براساس مطالعات پژوهشگران در مطالعات و برنامه ریزی شهری  ، برنامه ریزی شهری به قرن نوزدهم برمی گردد که بیماری های واگیر دار  در شهرهای آلوده و پر جمعیت بیداد می کردند. برنامه ریزان شهر نتیجه گرفتند که موقعیت افراد دور از مراکز صنعتی ، بوی بد و آلودگی باعث بهبود سلامت عمومی می شود.

در این زمان بود که قوانین و دستورات مربوط به منطقه بندی به اجرا درآمد: مناطق شهری را به مناطق مسکونی ، تجاری و صنعتی تفکیک کرد.

برخی معتقدند که اگرچه ممکن است فوایدی برای سلامتی داشته باشد ، اما دور کردن افراد از شغلشان باعث افزایش اعتماد به اتومبیل می شود: افزایش ترافیک و آلودگی هوا. به همین ترتیب ، برنامه ریزی شهری مدرن باید مواردی مانند مسیرهای دوچرخه سواری ، قابلیت پیاده روی و جریان ترافیک را در نظر بگیرد.

در حالی که برنامه ریزان اولیه شهر معمولاً نگران رشد سریع جمعیت و پراکندگی شهر بودند ، برنامه ریزان شهری مدرن با مسئله مخالف روبرو هستند. بیشتر شهرها در حال رشد نیستند. در حقیقت ، بسیاری از آنها با کاهش جمعیت روبرو هستند.

سرشماری سال 2010 ایالات متحده نشان داد که رشد جمعیت در 14 مرکز از 15 مرکز بزرگ شهری کاهش یافته است. بنابراین ، برنامه ریزان شهری باید همچنین برنامه ریزی کنند که با زمین خالی ایجاد شده در هنگام دور شدن افراد یا مشاغل ، چه کنند.

برنامه ریزان شهری تمام تلاش خود را می کنند تا برای آینده ای غیرقابل پیش بینی برنامه ریزی کنند.

خوشبختانه برای برنامه ریزان شهری امروز ، فناوری به شکلی پیشرفت کرده است که می تواند راهگشاکند. سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) با پشتیبانی از ایجاد پایگاه داده ، تحلیل و مدل سازی فضایی و بصری سازی سه بعدی ، به ابزاری بی بدیل برای برنامه ریزان شهری تبدیل شده است.

مزایای GIS در برنامه ریزی شهری

GIS در برنامه ریزی های شهری با گذشت زمان به طور فزاینده ای مفید می شود.در ابتدا ، هزینه های بالای نصب و راه اندازی ، مانع پذیرش GIS در برنامه ریزی شهری شد. با این حال ، با کاهش هزینه سخت افزار GIS و کاربرپسندتر شدن نرم افزار GIS – پذیرش آن افزایش یافته است.

استفاده از GIS در برنامه ریزی شهری مزایای بی شماری دارد اما در اینجا پنج مورد برتر آورده شده است.

1. نقشه برداری بهبود یافته – با داشتن یک پایگاه داده واحد برای داده ها و نقشه های فعلی و تاریخی ، GIS می تواند نقشه های شهری را (به روز بودن یا نبودن نقشه) بهبود بخشد ، کاربردی بودن نقشه های  موضوعی را افزایش دهد و هزینه های ذخیره سازی داده را کاهش دهد

2. افزایش دسترسی به اطلاعات حیاتی – GIS  ذخیره سازی ، مدیریت و دسترسی به داده ها از منابع مختلف را آسان می کند. Cloud GIS همان مزیت را ارائه می دهد ، در حالی که دسترسی آسان به داده های مکانی از هر سیستمی را امکان پذیر می کند.این پلتفرم ها می تواند کامپیوتر های رومیزی،موبایل یا هر چیز دیگری در دنیای امروز باشد.

3. ارتباطات بهبود یافته – با داشتن یک سیستم واحد برای ذخیره سازی و مدیریت داده ها ، اشخاص داخلی می توانند بلافاصله به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی داشته باشند – به جای اینکه از بین اسناد ، درایوهای سخت ، یا تلاش برای ردیابی داده ها در سراسر بخش ها ، به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کنند.

4. افزایش کیفیت و کارایی برای خدمات عمومی – از GIS می توان برای ایجاد یک درگاه مواجهه عمومی (مانند این پورتال ) ، جریان اطلاعات بین سازمان های دولتی و مردم را باز کرد. مقامات دولتی می توانند به سرعت اطلاعات را به اشتراک بگذارند ، در حالی که مردم به صورت خود خدمت به اطلاعات مورد نیاز دسترسی دارند.

5- افزایش حمایت از تصمیم گیری استراتژیک – با دسترسی سریعتر به طیف وسیع تری از اطلاعات مهم جغرافیایی ، برنامه ریزان می توانند استراتژی های آگاهانه را به طور موثرتری ایجاد کنند. بیش از این ، آنها می توانند طیف گسترده ای از سناریوها را “چه شود” – که در صورت ایده آل منجر به استراتژی های بلند مدت قوی تر و م explore ثر می شود ، کشف کنند.

GIS چگونه به این مزایا دست می یابد؟ بیا یک نگاهی بیندازیم.

ابزارهای GIS برای برنامه ریزی شهری

سیستم عامل های GIS دارای قابلیت های متنوعی هستند که می توانند در برنامه ریزی های شهری به کار گرفته شوند. مدیریت پایگاه داده ، تجسم ، تجزیه و تحلیل فضایی و مدل سازی فضایی از گسترده ترین موارد استفاده شده است. بیایید نگاهی سریع به هرکدام بیندازیم.

مدیریت پایگاه داده

مدیریت بانک اطلاعاتی فرآیند ایجاد ، واردات ، نگهداری و استفاده از کلیه داده هایی است که از یک سیستم عامل GIS به داخل و خارج می روند.

برای برنامه ریزی شهری ، این شامل ذخیره سازی داده های زیست محیطی ، داده های اقتصادی اجتماعی ، نقشه ها و نقشه های کاربری اراضی و برنامه های کاربردی است.

همانطور که می توانید تصور کنید ، شهرها حجم زیادی از داده ها را در قالب های مختلف تولید می کنند. GIS یک پایگاه داده واحد ارائه می دهد که در آن همه داده ها می توانند ذخیره و به راحتی سازماندهی شوند. پس از افزودن داده ها به پایگاه داده ، برنامه ریزان شهری می توانند از پرس و جوهای مکانی برای دسترسی سریع به اطلاعات استفاده کنند.

بصری سازی

در زمینه برنامه ریزی شهری ، بصری سازی اغلب به نقشه ها اشاره دارد.

Desktop GIS ابزار قدرتمندی برای تجسم نقشه برداری ارائه می دهد و برنامه ریزان را قادر می سازد تا نقشه هایی (حتی گاهی به صورت سه بعدی) ایجاد کنند. برای کمک به ایجاد این نقشه ها می توان از داده های زیست محیطی و اقتصادی – اجتماعی استفاده کرد و یا بعنوان یک منبع داده ثانویه اضافه کرد.

نقشه های دیجیتالی تصمیم گیری و کاوش راه حل را برای برنامه ریزان شهر آسان می کند. به عنوان مثال ، شناسایی یک مکان ایده آل برای یک پارک جدید یا فضای عمومی.

تحلیل و مدل سازی فضایی

GIS در برنامه ریزی شهری تجزیه و تحلیل فضایی و مدل سازی را فراهم می کند ، که می تواند به انواع مهم برنامه های شهری کمک کند.

این وظایف شامل انتخاب سایت ، تجزیه و تحلیل مناسب بودن زمین ، استفاده از زمین و مدل سازی حمل و نقل ، شناسایی مناطق اقدام برنامه ریزی و ارزیابی تأثیرات می باشد.

قابلیت های GIS مانند درون یابی ، بافر کردن ، همپوشانی نقشه و اندازه گیری اتصال به برنامه ریزان شهری برای دستیابی به این وظایف کمک می کند.

کاربردهای عملی GIS در برنامه ریزی شهری

بیایید برنامه های کاربردی مختلف GIS را در برنامه ریزی شهری تجزیه کنیم.

موجودی منابع

سیستم عامل های GIS ، به ویژه آنهایی که در رابطه با سنسورهای از راه دور استفاده می شوند ، زمان صرف جمع آوری اطلاعات کاربری و محیط زیست را کاهش می دهند. با استفاده از تصاویر از راه دور ، برنامه ریزان شهری می توانند کاربری فعلی زمین و همچنین تغییرات کاربری زمین را برای کل منطقه شهری تشخیص دهند. این تصاویر همچنین می توانند برای ایجاد تجسم های جذاب با مدل های 3D CAD استفاده شوند.

ایجاد نقشه ها و نقشه های استفاده از زمین

نقشه های استفاده از زمین در آینده به عنوان راهنمای جامعه برای زیرساخت های آینده ، ساخت نقشه ها و فضاهای عمومی عمل می کند. این نقشه ها به شما اطمینان می دهند که برنامه ریزی شهری یک شهر برای حفاظت از محیط زیست ، آلودگی ، کاهش مشکلات حمل و نقل و محدود کردن گسترش شهر استفاده می کند.

با استفاده از GIS ، برنامه ریزان شهری می توانند به سرعت نقشه های شهر را مانند امروز بسازند و سپس از روش های مختلف مدل سازی و داده های پیش بینی کننده برای کشف سناریوها برای آینده استفاده کنند. در حالت ایده آل با استفاده از این تمرین یک نقشه کاربری زمین آینده ، متفکرانه ، پایدار و سالم تهیه کنید.

برنامه های کاربردی

GIS می تواند به دولت و مشاغل در پردازش و سازماندهی برنامه های کاربردی برنامه ریزی کمک کند.

بسیاری از درگاه های GIS می توانند در معرض دید عموم قرار بگیرند ، این بدان معناست که شهروندان می توانند به داده هایی مانند طرح و اطلاعات بسته ، مرزهای شهرستان / منطقه و منطقه بندی مناطق دسترسی پیدا کنند. با در اختیار داشتن اطلاعات حیاتی که به طور گسترده تری در دسترس همه باشد ، می توان منابع دولتی (که ممکن است صرف ارسال این درخواست ها و یافتن داده ها شده باشد) را در جاهای دیگر استفاده کرد.

علاوه بر این ، با تمام برنامه های ذخیره شده در یک پایگاه داده مرکزی ، سازماندهی ، پردازش و پیگیری وضعیت بسیار ساده تر می شود.

تجزیه و تحلیل داده های اقتصادی اجتماعی و زیست محیطی

ایجاد نقشه های استفاده از زمین در آینده باید چندین سناریو زیست محیطی و همچنین تقاضای آینده منابع زمین را در نظر بگیرد. مدل سازی باید شامل داده های جمعیت ، فعالیت های اقتصادی و توزیع فضایی باشد.

م visualلفه بصری GIS تجزیه و تحلیل داده های مبتنی بر مکان (مانند روندهای اقتصادی اقتصادی و محیطی) را ساده تر و مثرتر می کند. GIS ایجاد نقشه های موضوعی یعنی نقشه هایی را که داده ها و مکان را برای کشف همبستگی و روند نمایش ترکیب می کند ، امکان پذیر می کند.

با مجموعه داده های مختلف ذخیره شده در پایگاه داده GIS ، کاربران می توانند تصاویر لایه ای ایجاد کنند که شامل توپوگرافی ، نقشه های خیابانی ، نقشه های موضوعی و موارد دیگر است – کمک می کند تا فضاهای ایده آل و همچنین مناطق درگیری بالقوه شناسایی شود.

تجزیه و تحلیل مناسب بودن زمین / انتخاب سایت

ابزارهای GIS مانند همپوشانی نقشه ، برنامه ریزان شهری را قادر می سازد تا تجزیه و تحلیل مناسب بودن زمین ، گام مهمی در انتخاب سایت باشد.

سنجش از دور ، سeriesالات فضایی و تجزیه و تحلیل داده های محیطی به برنامه ریزان شهری کمک می کند تا مناطق حساسیت محیطی را پیدا کنند. با همپوشانی توسعه زمین موجود بر روی نقشه های مناسب بودن زمین ، آنها می توانند مناطق تعارض بین محیط زیست و توسعه بالقوه را شناسایی کنند.

اندازه گیری اتصال

توابع پردازش زمینی GIS مانند همپوشانی نقشه ، بافر و تجزیه و تحلیل فضایی به برنامه ریزان شهری کمک می کند تا اندازه گیری اتصال را انجام دهند.

اتصال به سهولت پیاده روی یا دوچرخه سواری در یک شهر معین اشاره دارد. منطقه ای که بسیار متصل است به ساکنان آن گزینه های زیادی برای رفتن سریع از A به B می دهد.

ارزیابی تأثیرات

ارزیابی اثرات زیست محیطی می تواند برای ارزیابی تأثیرات احتمالی توسعه شهری بر محیط زیست انجام شود. در صورت یافتن موضوعات ، برنامه ریز شهری می تواند روش هایی را برای کاهش یا کاهش نتایج منفی پیشنهاد کند.

ارزیابی ، نظارت و بازخورد

ابزارهای GIS می توانند به ارزیابی یک نقشه ساختمان ، نظارت بر پروژه پس از اتمام و حتی جمع آوری بازخورد برای کمک به پیشرفت کمک کنند.

همراه با سنجش از دور ، سیستم اطلاعات جغرافیایی می تواند به برنامه ریزان کمک کند تا ردیابی کنند که آیا توسعه از طرح کاربری اراضی منطقه پیروی می کند. همچنین در صورت لزوم می تواند به آنها در ارزیابی تأثیر و پیشنهاد تنظیمات کمک کند.

مطالعه موردی: استفاده از GIS برای برنامه ریزی شهری در کیگالی ، رواندا

در زیر ما یک مطالعه موردی جالب راجع به استفاده از GIS برای ایجاد ثبات در برنامه ریزی شهری در کیگالی خلاصه می کنیم .

کیگالی به عنوان پایتخت رواندا ، شهری پرجمعیت است – شهری که در سالهای اخیر رشد سریعی را تجربه کرده است. جمعیت تخمینی در حال حاضر 1 میلیون نفر است ، اما با نرخ رشد 9 درصد – انتظار می رود جمعیت در 10 سال آینده دو برابر شود.

به دلیل این رشد سریع ، توسعه شهر بسیار اتفاقی بوده است. بدون برنامه ای برای هدایت توسعه ، مسائل و چالش های مهمی بوجود آمده است.

ظرفیت سازی برنامه ریزی و مدیریت شهری کیگالی (KUPMCB) ، شاخه ای از پروژه توسعه شهری برنامه توسعه سازمان ملل (UNDP) ، با ایجاد یک طرح جامع مفصل برای توسعه مناطق انتخاب شده و اطمینان از پایداری محیط زیست روبرو بود.

برای دستیابی به این هدف ، KUPMCB از ابزارهای GIS برای انجام موارد زیر استفاده کرد:

یک موجودی ایجاد کنید – شامل همه نقشه ها و نقشه های موجود با عنوان و مقیاس ، و همچنین یک پایگاه داده موجودی با هر نقشه مربوط به برنامه ریزی شهری و مسائل زیست محیطی.

ایجاد یک نقشه اصلی دیجیتال – سپس KUPMCB وظیفه دیجیتالی کردن تمام نقشه های موجود را به منظور ایجاد یک نقشه اصلی دیجیتالی بر عهده داشت. این نقشه شامل فرم های زمینی ، خطوط شبکه ، شبکه های جاده ای ، شبکه های هیدروگرافی ، مناطق ساخته شده ، افسانه و طرح کلی شهر بود.

تحقیقات و کارهای میدانی – سپس تیم برای جمع آوری داده های اضافی و هرگونه اطلاعات از دست رفته وارد میدان شد: انجام یک مطالعه جریان ترافیک و یک نظرسنجی از داده های اقتصادی – اجتماعی.

انجام بررسی های هوایی – برای به روزرسانی و افزودن داده ها به نقشه اصلی استفاده می شود

نقشه های موضوعی ایجاد کنید – با ترکیب داده های جمع آوری شده در این زمینه و سایر داده ها ، آنها قادر به تولید دو نقشه موضوعی – یک نقشه محدودیت ها و یک نقشه استفاده از زمین موجود هستند.

ایجاد یک نقشه مناسب – دادن گزینه هایی برای مناطق بالقوه توسعه با استفاده از عملیات همپوشانی نقشه.

خلاصه

GIS به برنامه ریزان شهری کمک می کند تا شهرها و شهرهایی را که در آنها زندگی می کنیم توسعه دهند ، برای تحولات آینده آماده شوند و با تغییر جمعیت در یک منطقه ، تنظیماتی انجام دهند. GIS که ابزاری مهم و مفید است ، در مورد برنامه ریزی موثر شهری برای بسیاری ارزشمند شده است.

20 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید