مقدمه: تشخيص عوامل بيماري زا و يافتن الگوي انتشار آن ها در محيط، کشف تجمع مکاني بيماري ها و عوامل محيطي تشديدکننده بيماري، از مهم ترين و ضروري ترين برنامه ها در بهداشت عمومي و مديريت بيماري ها مي باشند. مديريت صحيح و ايجاد زمينه هاي تصميم گيري مناسب براي يک بيماري تنها بر اساس تجزيه و تحليل حجم عظيمي از داده ها و اطلاعات مکان مرجع امکان پذير مي باشد؛ بنابراين، با توجه به قابليت هاي فراوان سيستم اطلاعات جغرافيايي (GIS) در اين زمينه، بکارگيري آن در بخش بهداشت و درمان کشور امري اجتناب ناپذير خواهد بود.
روش کار: اين مقاله در صدد است رابطه ميان عوامل مختلف محيطي و اقليمي با الگوي پراکندگي ليشمانيوز جلدي در ايران را در محيط GIS مورد مطالعه قرار دهد. ابتدا، مدل مفهومي مطالعه تعريف گرديد. در مرحله بعد، لايه هاي اطلاعاتي مکاني و داده هاي بيماري براي سال هاي 1380 تا 1386 از مرکز مديريت بيماري هاي وزارت بهداشت جمع آوري شد. سپس، با استفاده از تحليل هاي مکاني- آماري و تلفيق لايه هاي اطلاعاتي با مدل بولين، مناطق مستعد شيوع اين بيماري شناسايي شد.
يافته ها: در اين تحقيق مناطق آندميک و کانون هاي اصلي ليشمانيا در ايران به ترتيب استان هاي اصفهان، خراسان رضوي، مرکزي، فارس، خراسان جنوبي، کرمان، قم، تهران، قزوين و سمنان شناسايي شدند.
نتيجه گيري: اولويت بندي عوامل ايجاد کننده بيماري ها و يافتن تجمع مکاني آن ها با استفاده از تلفيق آناليزهاي آماري و مکاني و مدل سازي در يک سيستم GIS امکان پذير بوده و مي تواند به عنوان ابزاري توانمند جهت مديريت و تصميم گيري بهينه در زمينه بهداشت عمومي بکار گرفته شود.
برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.
https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=215675
آموزش کاربردی GIS وRS
همراه با فیلم و کتاب
همراه با پروژه های کاربردی
مدرس:
دکتر سعید جوی زاده
تلفن ثبت نام:
09382252774
آدرس وب سایت:
بدون دیدگاه