تحليل تناسب اراضي براي مكان گزيني پادگانهاي لجستيك با استفاده از سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي(GIS) (مطالعه بر موردي منطقه اراك)

تحليل تناسب اراضي براي مكان گزيني پادگانهاي لجستيك با استفاده از سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي(GIS) (مطالعه بر موردي منطقه اراك)


مشکلات موجود، تعداد عوامل مؤثر در مکان گزيني پادگانها و عدم پاسخگويي روشهاي دستي و سنتي به نيازهاي امروزي، استفاده از روشهاي جديد و به کارگيري سيستمهاي کامپيوتري را اجتناب ناپذير نموده است. در بسياري از موارد با اينکه سالها از ساخت و احداث پادگان مي گذرد نامناسب بودن محل آن موجب ايجاد مشکل در مأموريتهاي پادگان و کاهش کارآيي آن گرديده است. هدف از اين تحقيق بررسي مسأله مکان گزيني پادگانهاي لجستيک و ارائه روشي مناسب با استفاده از سيستمهاي اطلاعات جفرافيايي براي صرفه جويي در زمان و هزينه هاست. در اين راستا شناسايي و ارزشگذاري نسبي عوامل مؤثر در مکان گزيني پادگانها، قدم اول و اساسي است که با استفاده از نظريات کارشناسي به دست آمده از پرسشنامه ها صورت گرفته است.
منطقه مورد مطالعه در محدوده شهرستان اراک واقع شده است. اطلاعات اوليه در اين تحقيق با رقومي نمودن نقشه هاي توپوگرافي منطقه، نقشه راههاي هوايي ايران، نقشه هيدرولوژي و کيفيت آب، نقشه ارزيابي منابع خاک، نقشه زمين شناسي منطقه و داده هاي غيرمکاني (توصيفي) با استفاده از مدارک، اسناد، کتابها و نقشه ها جمع آوري گرديد. بدين ترتيب با برقراري ارتباط بين داده هاي مکاني و توصيفي اقدام به تشکيل پايگاه اطلاعات جغرافيايي شد که در آن با تعريف روابط توپولوژيک بين پديده ها و عوارض موجود 16 لايه اطلاعاتي شامل لايه راههاي درجه 1 و 2، راه آهن، شيب، کيفيت آب و گسل براي تحليل مورد استفاده قرار گرفتند. در هر يک از لايه ها، نواحي جداگانه اي تعريف گرديد (جمعاً 55 منطقه ناحيه) با وزن دهي به هر ناحيه و ترکيب آنها با هم مناسبترين مکانها براي احداث پادگان لجستيک شناسايي گرديدند. از بين مناطق شناسايي شده با لحاظ نمودن عوامل ديگر و اولويتهاي تصميم گيرندگان مناسبترين مکان براي پادگان لجستيک شناسايي شد.
نتايج حاصل از اين تحقيق گوياي بهينه نبودن مکان پادگانهاي موجود به علت قرار گرفتن در موقعيتهاي نامنايب در منطقه مورد مطالعه و توانايي بيشتر سيستم اطلاعات جغرافيايي نسبت به روشهاي دستي و سنتي به دليل افزايش سرعت و دقت تحليل با در نظر گرفتن عوامل مختلف و متعدد در مکان گزيني پادگانها و نيز ارجحيت مدل وزن دهي نسبت به روش دودويي در مکان گزيني است. بنابراين، با توجه به نتايج حاصل از اين تحقيق، شايسته است که در طرحهاي آينده براي مکان گزيني پادگانها از سيستمهاي اطلاعات جغرافيايي استفاده مؤثرتري به عمل آيد.

برای دانلود این مقاله به لینک زیر مراجعه کنید.

https://www.sid.ir/fa/journal/ViewPaper.aspx?ID=9120

آموزش کاربردی GIS وRS

همراه با فیلم و کتاب

همراه با پروژه های کاربردی

مدرس:

دکتر سعید جوی زاده

تلفن ثبت نام:

09382252774

آدرس وب سایت:

https://gisland.org/

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید