مجموعه مقالات دومین کنفرانس بین المللی سنجش از دور:فناوری،روش و کاربرد

کنفرانس سنجش از دور

کنفرانس سنجش از دور


معرفی و دانلود:

مجموعه مقالات دومین کنفرانس بین المللی سنجش از دور:فناوری،روش و کاربرد

انتشارات :

اشپرینگر

ادیتور:

یدونگ و همکاران

 

Title:

Proceedings of the Tiangong-2 Remote Sensing Application Conference: Technology, Method and Application

Editor:

Author(s): Yidong Gu, Ming Gao, Guangheng Zhao

چکیده:

این کتاب مجموعه‌ای از مقالات ارائه شده در دومین کنفرانس بین المللی سنجش از دور : فناوری،روش و کاربرد می باشد.

تاریخ برگزاری کنفرانس:

این کنفرانس بین المللی در سال 2018 برگزار شده است.

مکان برگزاری کنفرانس:

مکان برگزاری کنفرانس بین المللی سنجش از دور در پایتخت کشور چین شهر پکن بوده است.

موضوعات این کتاب:

در این مجموعه مقالات موضوعات بسیاری از قبیل اقیانوس شناسی،اقلیم شناسی،محیط زیست،آلودگی هوا،تغییرات آب و هوایی،گرمایش جهانی کشاورزی، جنگلداری، بوم‌شناسی و…بحث شده است.

کنفرانس سنجش از دور

کنفرانس سنجش از دور

برای مشاهده و دانلود بر روی لینک زیر کلیک نمایید:

conferenc of remote sensing

فرمول یک مکانی

فرمول یک مکانی

درباره سنجش از دور:

به طور کلی از زمان‌های گذشته تا کنون روش‌های مختلفی برای گردآوری داده‌های مبتنی بر مکان وجود دارد که از آن جمله می‌توان به مشاهدات نجومی، فتوگرامتری، نقشه‌برداری و سنجش از دور اشاره نمود. سنجش از دور از زمره روش‌های گردآوری داده به شمار می‌رود که در آن کمترين ميزان تماس مستقيم با اشياء و عوارض مورد اندازه‌گيری را داشته و برخلاف ساير روش‌ها که عوامل انسانی در گردآوری و تفسير داده‌های زمينی نقش دارند، در روش سنجش از دور اين وظيفه بر عهده سنجند‌ ها خواهد بود.

در ادامه تعاريف متعددی از سنجش از دور (Remote Sensing) ارائه می‌گردد:

– سنجش از دور دانش پردازش و تفسير تصاويری است که حاصل ثبت تعامل انرژی الکترومغناطيس و اشياء می باشند (Sabins ۱۹۹۷).

– سنجش از دور علم و هنر به دست آوردن اطلاعات درباره يک شیء منطقه يا پديده، از طريق پردازش و آناليز داده های اخذ شده بوسيله يک دستگاه (بدون تماس مستقيم با شیء منطقه يا پديده مورد مطالعه) است (ASP, ۱۹۸۳).

– سنجش از دور بر سنجيدن اشياء از مسافتی خاص، يعنی تشخيص و اندازه گيری ويژگي‌های يک جسم بدون تماس بالفعل با آن جسم، دلالت دارد (Harper  و Dorothy nv۱۹۸۳).

۱- منبع انرژی

منبع انرژی که خود توليد کننده حجم وسيعی از موج الکترومغناطيس است، سبب پراکنش اين امواج به اشياء و پديده های روی زمين شده که باز تابش آن به سنجنده ها می رسد. بزرگترين منبع انرژی خورشيد محسوب می گردد. در بعضی از موارد سنجنده‌ها خود امواج الکترومغناطيس را توليد و به سمت عوارض گسيل می دهند.

۲- اتمسفر

هنگاميکه انرژی الکترومغناطيس از منبع خورشيد منتشر شد در را رسيدن به اشياء و پديده های روی زمين از محيطی بنام اتمسفر عبور می کند. اتمسفر از لايه های مختلفی تشکيل يافته که روی عبور امواج الکترومغناطيس تاثير می گذارد. اين تاثير بصورت جذب و تفرق انرژی ظاهر می گردد. يکی از پديده های متداول که در تصاوير مشاهده می گردد، ابرها بوده که از ملکولهای بخار آب تشکيل شده اند. اين ملکولها سبب جذب بخش بزرگی از امواج الکترومغناطيس می گردند. لذا برای رهايي از اين پديده، سنجنده ها به گونه ای طراحی می گردند تا برای دريافت امواج کمتر در محدوده جذب اتمسفر قرار گيرند. معمولا طول موجهای بلند (در محدوده ماکرويو) کمتر از لايه های اتمسفر تاثير می پذيرند. بهمين دليل در مناطقی که در بيشتر روزهای سال آسمان ابری است، از سنجنده های راداری استفاده می گردد.

۳- اشياء و عوارض

امواج الکترومغناطيس پس از عبور از لايه های اتمسفر به اشياء و پديده های روی زمين رسيده و دست خوش تغييرات جديدی خواهد شد. بدين صورت که قسمتی از امواج به پديده ها برخورد کرده و جذب آنان می گردد. قسمتی از آنها عبور نموده و قسمتی منعکس می شوند. بخش انعکاس يافته امواج که در فضا منتشر می گردد، توسط سنجنده ها دريافت می گردد.

۴- سنجنده

جمع آوری امواج الکترومغناطيس جهت اندازه گيری و ثبت، از وظايف سنجنده ها محسوب می شوند. بطور کلی سنجنده ها از لحاظ منبع انرژی به دو دسته سنجنده های فعال (Active) و سنجنده های غير فعال(Passive) تقسيم می گردند. سنجنده های غير فعال از آن دسته سنجنده هايي هستند که به منبع نور خورشيد و ساير پارامترهای مرتبط با آن وابستگی شدت دارند. در مقابل سنجنده های فعال قرار داشته که از لحاظ تامين انرژی الکترومغناطيس و ساير عوامل جوی و اتمسفری کاملا مستقل عمل می نمايند. بعنوان مثال سنجنده های راداری از اين نوع می باشند.

 مراحل رشد تاريخی سنجش از دورمراحل رشد تاريخی سنجش از دور

۱- در سال ۱۸۵۹ اولین عكس هوایی توسط گاسپارد فلیكس از یك بالون هوایی تهیه شد.

۲- در سال ۱۹۰۳ از كبوترهای جاسوس در ماموریت های نظامی استفاده شد.

۳- در سال ۱۹۰۸ ویلبررایت اولین هواپیمای عكاس را رهبری نمود و بونویلان عكسهای هوایی را تهیه كرد.

۴- در سالهای آخر جنگ جهانی اول عكسهای هوایی به سرعت برای اهداف شناسایی بكار گرفته شدند. اما جنگ جهانی دوم دوره جدیدی برای عكسبرداری های هوایی به همراه داشت. پیشرفتهای مهمی در صنعت عكسبرداری حاصل شد.استفاده از فیلمهای حساس مادون قرمز رایج گردید.

۵- در دهه ۱۹۶۰ آمریكا از طریق ماهواره های جاسوسی خود شروع به جمع آوری اطلاعات بر علیه كوبا و شوروی سابق نمود. در سال ۱۹۷۲ ناسا اولین ماهواره ارزیابی منابع زمینی بنام ERTS-۱ را به فضا پرتاب كرد كه بعدها تحت نام لندست شناخته شد.

۶- در سال ۱۹۷۲ اولین سری ماهواره های لندست با دوربین و سنجنده های RBV (Return Beam Vidicon)،  MSS (Multi spectral sensor) و TM(Thematic Mapper) در چهار و هفت باند توسط ایالات متحده آمریکا در مدار زمین قرار گرفته، از این مرحله که تصویربرداری از حالت آنالوگ خارج و بصورت رقومی درآمد، دریچه ای جدید برای پردازش تصاویر و نهایتا” تعبیر و تفسیر آنها به روی بشر گشوده شد. .

۷- فرانسه در سال ۱۹۸۶ اولین سری ماهواره های SPOT خود را با قدرت تفکیک ۱۰ و ۲۰ متر (درسه باند) در مدار کره زمين قرار داد.

۸- هندوستان سری ماهواره های IRS (Indian Remote Sensing) را در سال ۱۹۸۸ تکميل نمود.

۹- در اين ميان کشور ژاپن و آژانس فضایی اروپا در سال ۱۹۹۱ به ترتيب اقدام به ساخت سری ماهواره های ERS(European RS Satellites), MOS (Marine Observation Satellites)  نموده ماهواره های خود را در مدار کره زمين قرار دادند.

۱۰- در سال ۱۹۹۱، کشور کانادا سری ماهواره های Radar-sat (Radio Detection & Ranging Satellite) را تکيمل و به فضا پرتاب نمود.

۱۱- در سال ۱۹۹۵، با مشارکت کشورهای برزیل و چین، ماهواره CBERS(China-Brazil Earth Resource Satellite) به فضا پرتاب شد.

۱۲- با پرتاب ماهواره هایIKONOS  (قدرت تفکیک ۸/. متر و ۲/۳ متر) در سال ۱۹۹۹و Quick-Bird (قدرت تفکیک ./۶ متر و ۴۴/۲ متر) درسال ۲۰۰۱، قدم بزرگی در جهت توليد و بکارگيری تصاوير ماهواره ای با قدرت تفکيک بالا برداشته شد.

۱۳- در سال ۲۰۰۳ با ساخت و پرتاب ماهواره پيشرفته Orbview (قدرت تفکیک ۱ متر و ۴ متر) قدم جديدی در عرصه تصوير برداری ماهواره ای برداشته شد.

۱۴- سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO)، در حال تحقیق درباره پروژه ماهواره هایی است که دارای قابلیت ارسال به فضا و بازگشت مجدد به زمین هستند. این پروژه در حال سپری کردن سیر تکاملی خود در ISRO است و انتظار می رود در سال ۲۰۰۵ بهره برداری شود.

۱۵- در سال ۲۰۰۸ ماهواره Geo-eye (قدرت تفکيک ۴/۰ متر و ۶/۱ متر) در مدار زمين قرار گرفت. تاکنون اين ماهواره جزو مدرنترين ماهواره های با قدرت تفکيک بالا محسوب می گردد که کاربردهای فراوانی در سنجش از دور دارد.

 تاريخچه سنجش از راه دورتاريخچه سنجش از دور سازمان فضايي ايران

به دنبال پرتاب اولین ماهواره مطالعه منابع زمینی آمریکا که بعدها به سری لندست تغییر نام داد، دفتر جمع آوری اطلاعات ماهواره ای در سازمان برنامه و بودجه وقت در سال ۱۳۵۳ تاسیس گردید. پس از مطالعات اولیه و کسب نتایج مطلوب از تصاویر ماهواره ای و بمنظور دسترسی مستقیم به تصاویر ماهواره ای، دفتر مذکور به مرکز سنجش از دور تغییر نام داد. در سال ۱۳۵۵ در قالب “طرح استفاده از ماهواره” با هدف دريافت مستقيم اطلاعات ماهواره ای، پردازش، تکثير و توزيع اقدام به خرید و نصب یک ایستگاه گیرنده تصاویر ماهواره ای در ماهدشت کرج گردید. در ايستگاه مذکور سیستمهای زير پيش بينی گرديد:

۱- سيستم رديابی و دريافت اطلاعات
۲- سيستم فرايند و تصحيح اطلاعات
۳- سيستم تفسير اطلاعات
۴- سيستم مديريت اطلاعات
۵- سيستم تکثير و چاپ اطلاعات

در سال ۱۳۷۱ طبق ماده واحده مصوب مجلس شورای اسلامی، مرکز سنجش از دور ایران در قالب یک شرکت دولتی به وزارت پست و تلگراف و تلفن سابق واگذار شد. متعاقبا” در تاريخ ۱۹/۹/۱۳۸۲ به منظور انجام مصوبات شورای عالی فضایی کشور، تمامی فعالیتهای حاکمیتی مرکز سنجش از دور ایران به سازمان فضایی ایران محول گردید.

آموزش سنجش از دور،کنفرانس بین المللی سنجش از دور،کتاب سنجش از دور،موضوعات مرتبط با سنجش از دور،دپارتمان های سنجش از دور،مقالات سنجش ا زدور،اولویت های پژوهشی سنجش از دور

 

9 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید