گام به گام با سرور پایگاه داده و ژئودیتابیس-موسسه چشم انداز-آموزش کاربردی GIS و RS
نرم افزار ها و داده های مورد نیاز:
1- نرم افزار ArcGIS for Desktop
2- نرم افزار مدیریت پایگاه داده Microsoft SQL Server Express
3- ArcGIS Tutorial Data Setup جهت نصب داده های آموزشی در این کتاب
4- ArcSDE for SQLServer Express Installation wizard (این افزونه مانند یک رابط مابین Microsoft SQL Server Express و database server موجود در نرم افزار Arc Gis Desktop عمل کرده و برای ایجاد ژئودیتابیس استفاده میشود). نحوهی نصب و آماده سازی این افزونه در فصل اول آمده است.
درون نرم افزار Arc Gis اصطلاح database server به پایگاههای داده ایجاد شده در Microsoft SQL Server Express اشاره میکند که میتوانند ژئودیتابیس را ذخیره کنند.
در سیستم شما باید حساب کاربری شما و دو کاربر دیگر موجود باشند تا بتوانید دو کاربر دیگر را به سرور پایگاه داده ژئودیتابیس وارد کنید و مجوز های لازم جهت سطح دسترسی به دادهها و یا ویرایش دادهها را به آنها بدهید.
در این فصل با استفاده از Arc Gis Desktop موارد زیر را انجام میدهید:
1- اضافه کردن سرور پایگاه داده و ایجاد ژئودیتابیس
2- اضافه کردن کاربران به سرور پایگاه داده و دادن مجوزهای دسترسی به کاربران
3- وارد کردن داده ها به ژئودیتابیس
4- ویرایش داده ها در ژئودیتابیس
5- انجام عملیات مدیریتی مانند (پشتیبان گیری از ژئودیتابیس و ارتقاء ژئودیتابیس).
پیاده سازی پروژه
گام اول: اضافه کردن یک سرور پایگاه داده در Arc Map و ایجاد یک ArcSDE geodatabases در Catalog Tree
ماژول arc mapرا باز کنید. پنجره Catalog را با زدن دکمه باز کنید. پنجره catalog باز میشود. در درخت جستجوی catalog پوشهی database servers را باز کنید و در زیرمجموعه آن روی گزینه add database server دوبار کلیک کنید. در کادر ظاهر شده نام سرور پایگاه داده ArcSDE را انتخاب کنید.
نام سرور پایگاه داده ArcSDE باید به صورت <Server_Name> \<Instance_Name> باشد. هنگام نصب و سپس اجرای Microsoft SQL Server Express نام سرور پایگاه داده در اولین کادر ظاهر شده در هنگام باز کردن نرم افزار Sql Server ظاهر میشود.Server_name نام سرور Microsoft SQL Server Expressاست که روی سیستم شما نصب شده است. Instance_Name: نام یک نمونهای از پایگاه دادهSql Server است که با ArcSDE for SQLServer Express Installation wizard ایجاد شده است. سپس دکمه OK را بزنید.
یک اتصال جدید به سرور پایگاه داده در زیر پوشه ی database servers ظاهر میشود. مدیر سرور پایگاه داده یک ژئودیتابیس در سرور پایگاه داده ایجاد میکند. و از آنجائی که شما مدیر سرور پایگاه داده سیستم خودتان هستید، پس شما یک ژئودیتابیس ایجاد خواهید کرد. حال روی اتصالی که به سرور پایگاه داده ایجاد کرده بودید و در زیر پوشهی database server ظاهر شده است، راست کلیک کنید و گزینه new geodatabase را انتخاب کنید. نام ژئودیتابیس را Osokopf انتخاب کنید. این نام باید با یک حرف شروع شود و شامل فاصله خالی و سایر کاراکترهای خاص مانند (#, @, *) نباشد. برای تغییر محل ذخیره ژئودیتابیس دکمه (…) را بزنید. محل ذخیره فایل ژئودیتابیس باید با محل ذخیره Instance_ Name (نمونه ایجاد شده از پایگاه داده sql server) یکی باشد. در اینجا مسیر پیش فرض را بپذیرید. میتوانید حجم ژئودیتابیس را بر اساس مگابایت یا گیگابایت تعیین کنید. در جعبه متنی Initial Size عدد 30 را وارد کنید و از منوی بازشونده واحد آن را مگابایت انتخاب کنید. OK را بزنید.
برای تعیین Initial Size، باید به نسبت حجم دادهای که شما میخواهید به درون ژئودیتابیس وارد کنید و هم چنین حجم ویرایشی که میخواهید انجام دهید، توجه داشته باشید. اگر مقداری که تعیین کردید، کم باشد، ژئودیتابیس با توجه به حجم داده، رشد خواهد کرد و خود را با حجم داده منطبق میکند. و از طرفی اگر حجم فایل ژئودیتابیس را زیاد انتخاب کنید، منابع زیادی را به کار میگیرد و کارآئی پایگاه داده کاهش مییابد و فضای ذخیره سازی سیستم شما را بدون استفاده، هدر میدهد. با توجه به حجم داده و عملیات ویرایشی موجود در این فصل کتاب، حجم 30 مگابایت اکتفاء میکند.
نوار پیشرفت تا زمانی که فایل پایگاه داده و ژئودیتابیس ایجاد شود، نمایش داده خواهد شد. اگر پیام خطای The Server Library Could not be loaded ظاهر شد، باید بررسی کنید که آیا Instance_ Name (نمونه ایجاد شده از پایگاه داده sql server) توانایی ذخیره ژئودیتابیس را خواهد داشت؟
گام دوم: وارد کردن داده به ژئودیتابیس
نحوه ی ورود داده به درون ژئودیتابیس به دو صورت میتواند انجام پذیرد. 1- ایجاد feature dataset و سپس import کردن داده ها درون ژئودیتابیس 2- کپی کردن داده ها از یک فایل ژئودیتابیس به ژئودیتابیس مورد نظر.
در روش اول ابتدا یک feature dataset ساخته میشود سپس داده ها از یک personal geodatabase موجود به درون ژئودیتابیس مورد نظر import میشوند.
شما در حال حاضر یک مدیر سرور پایگاه داده هستید. دقت کنید داده هایی که درون ژئودیتابیس ایجاد میکنید مربوط به زمانی هستند که شما به عنوان مدیر سرور به سیستم وارد شدهاید و مالکیتdbo شما وجود دارد.dbo در Sql Server معادل کاربر مدیر یا همان administrator میباشد که بالاترین سطح کنترل تمامیsql server express ها و اطلاعات آن ها را دارد. تمام داده-هایی که ایجاد کردید، در پایگاه داده با الگوی dbo ذخیره خواهند شد.
ایجاد feature dataset
روی ژئودیتابیس Osokopf راست کلیک کنید و از گزینه new گزینه feature dataset را انتخاب کنید و نام آن را parks بگذارید. سپس next را بزنید. سیستم مختصات جغرافیایی منطبق با داده های مورد نظر جهت ورود به ژئودیتابیس را وارد کنید. با زدن دکمه import کلاس عارضه park_areas را که قرار است وارد ژئودیتابیس شود را انتخاب کنید تا سیستم مختصات جغرافیایی همین لایه به عنوان سیستم مختصات جغرافیایی dataset انتخاب شود. در درخت catalog فایل community.mdb را از پوشه ArcTutor DatabaseServers که روی سیستم ذخیره کردهاید، پیدا کنید. مسیر پیش فرض این فایل C:\ArcGIS\ArcTutor\DatabaseServers است. اگر این داده ها را در جای دیگری نصب کردهاید، آن را در درخت catalog پیدا کنید. کلاس عارضه park_areas را اضافه کنید تا سیستم مختصات این عارضه به feature dataset اعمال شود. این کلاس عارضه درون فایل community.mdb قرار دارد. Next را بزنید. دقت کنید که برای سیستم مختصات vertical گزینه none انتخاب شده باشد. سپس next را بزنید. تنظیمات پیش فرض tolerance را بپذیرید و گزینه finish را بزنید.
اکنون یک feature dataset با نام parks در ژئودیتابیس Osokopf وجود دارد.
اضافه کردن داده ها به feature dataset
روی کلاس عارضه parks در درخت catalog راست کلیک کنید و از گزینه import گزینه FeatureClass (multiple) را انتخاب کنید. در پنجره ظاهر شده دکمه open folder را بزنید و ژئودیتابیس با نام community.mdb را پیدا کنید. این ژئودیتابیس در داده های آموزشی arc gis که روی سیستم نصب کرده اید، قرار دارد. دکمه shift را نگه دارید و روی اولین کلاس عارضه در ژئودیتابیس با نام park_areas کلیک کنید، سپس روی آخرین کلاس عارضه در ژئودیتابیس با نام water_bodies کلیک کنید تا تمام کلاسهای عارضه موجود در ژئودیتابیس community.mdb انتخاب شوند. دکمه add را بزنید. تمامی آنها در لیست Input Features نشان داده خواهند شد. سپسok را بزنید. نوار پیشرفت در پایین پنجره ماژول arc map نشان داده خواهد شد. زمانیکه اجرای ابزار به پایان میرسد، یک pop-up در پایین سمت راست صفحه نشان داده میشود. روی آن کلیک کنید تا پنجره نتایج باز شود و اجرای موفقیت آمیز ابزار را تأئید کنید. هم اکنون کلاس های عارضهpark_areas, trees و water_bodies به feature dataset اضافه شدهاند.
میتوان به جای استفاده از ابزارimport جهت وارد کردن داده ها، از روش کپی کردن داده ها از یک ژئودیتابیس به ژئودیتابیس دیگر استفاده کنید. برای این کار مراحل زیر را دنبال کنید:
1- ژئودیتابیس areas.gdb را از درخت Catalog پیدا کنید. میتوانید از مسیر C:\ArcGIS\ArcTutor\DatabaseServers جهت پیدا کردن این ژئودیتابیس استفاده کنید.
2- feature dataset با نام boundaries را باز کنید و بررسی کنید که کلاس های عارضه در این feature dataset وجود دارند. روی دیتاست boundaries راست کلیک کنید و گزینه copy را انتخاب کنید. روی ژئودیتابیس Osokopf راست کلیک کنید و گزینه paste را بزنید. کپی شدن داده ها در یک پنجره نشان داده میشود. Ok را بزنید. حال ژئودیتابیس Osokopf شامل دو feature dataset با نام های boundaries و parks است. بعد از اعمال تغییرات در ژئودیتابیس، باید اطلاعات آماری در پایگاه داده بروزرسانی شوند تا انواع جستجوهایی که در پایگاه داده انجام میشوند مطابق با آخرین تغییرات داده ها باشد. به روز رسانی باید بعد از وارد کردن هر گونه داده و بعد از هر گونه عملیات ویرایشی روی داده های موجود در feature dataset ها انجام شود. به روز رسانی اطلاعات آماری در پایگاه داده توسط مدیر ژئودیتابیس و یا مدیر سرور پایگاه داده انجام میشود. از آنجائی که شما قبلاً به عنوان مدیر سرور پایگاه داده به سیستم وارد شده اید، بروز رسانی را میتوانید انجام دهید.
برگرفته از کتاب تولید و به کارگیری (Enterprise Geodatabase (SDE در اپلیکیشن های Web GIS
نویسنده: دکتر محمد بافقی زاده
نشر: انتشارات اکادمیک
13 نظرات