سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) یک ابزار ضروری برای بسیاری از کاربردهای مدرن است. پیشرفت های تکنولوژیکی داده های مورد استفاده توسط GIS را به طور قابل توجهی بهبود بخشیده است و آن را به یک ابزار تصمیم گیری قدرتمند برای هر کسب و کار یا صنعتی تبدیل کرده است زیرا امکان تجزیه و تحلیل داده های محیطی، جمعیتی و مکانی را فراهم می کند.
با کاربرد در ساخت و ساز، املاک و مستغلات، کشاورزی، برنامه ریزی شهری، بهداشت عمومی و ایمنی و موارد دیگر، قابلیت های مختلف سیستم های GIS به آنها اجازه می دهد تا طیف گسترده ای از نیازهای تجاری را برآورده سازند. با این حال، GIS به شدت بر دادههای جمعآوریشده متکی است و جمعآوری این دادهها برای درجه اعتبار و دقت آنها حیاتی است.
پهپادها (یا پهپادها) – ابزارهای همه کاره ای هستند که می توانند طیف وسیعی از نیازهای تجاری را برآورده کنند. ظهور پهپادهای سبک وزن و با کارایی بالا، بسیاری از کارهای فنی را در دهه گذشته تقویت کرده است، روندی که به این زودی ها کاهش نخواهد یافت. چگونه پهپادها می توانند کمک کنند
با قابلیت های جدید و رو به رشد، ترکیب فناوری GIS و پهپادها اجتناب ناپذیر بود. یک سیستم GIS به اندازه دادههایی است که تغذیه میکند و هواپیماهای بدون سرنشین میتوانند آنها را سریع و ارزان به یک مجموعه داده قابل اعتماد وارد کنند.
با این حال، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای جمع آوری داده ها کار آسانی نیست. نوع پروژه انواع حسگرهای مورد نیاز و نوع پهپاد مورد نیاز را دیکته می کند.
جمع آوری داده های GIS
اکثر سیستم های GIS بر اساس روش های خاص جمع آوری داده ها هستند. داده های برداری یا شطرنجی را می توان از نقشه های موجود ایجاد کرد، اما این روش خطر دیجیتالی کردن اطلاعات منسوخ را دارد و در نتیجه داده های ناکارآمد را در پایگاه داده GIS قرار می دهد.
ابزارهای مدرن بسیاری وجود دارد که یکی از آنها GPS است که مزیت ارائه اطلاعات دقیق تری را دارد. ظهور ماهواره ها همچنین امکان استفاده از طیف گسترده ای از داده های راه دور را برای نقشه برداری فراهم کرده است، اما تصاویر ماهواره ای اغلب کیفیت پایینی را نشان می دهند. برای پروژه های جمع آوری داده های مکانی با دقت بالا، یک پهپاد مجهز به سخت افزار و نرم افزار با تکنولوژی بالا می تواند این نیاز را برآورده کند.
صرفه جویی در هزینه استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین پارامتر مهمی است. پهپادها چابک هستند و می توانند در جای خود شناور شوند و به فضاهای کوچکی دسترسی داشته باشند که هواپیماهای بزرگتر نمی توانند. پهپادها می توانند سریع حرکت کنند و معمولاً پروازها را می توان خودکار کرد و دخالت انسان (و خطای انسانی) را به حداقل رساند. آنها همچنین سازگار با محیط زیست هستند و به طور قابل توجهی خطر آسیب به افراد یا اموال را کاهش می دهند.
هواپیماهای بدون سرنشین مجهز به ابزار سنجش از دور اغلب برای پروژه های جمع آوری داده های GIS استفاده می شوند که به دقت بسیار بالایی نیاز دارند. این هواپیما به ابزارهایی مجهز است که شامل طیفسنجهای تصویربرداری فوقطیفی و رادار تشخیص نور (LiDAR) میشود، در حالی که دوربینهای RGB با وضوح بالا بر فراز یک منطقه پرواز میکنند و انواع خاصی از اطلاعات را جمعآوری میکنند.
داده های جمع آوری شده توسط این حسگرها برای ساخت مدل های دقیق مشخصات زمین و زمین استفاده می شود. یک تکنیک محبوب، فتوگرامتری است، که در آن بسیاری از عکسهای همپوشانی گرفته میشوند و برای تعیین اندازههای دقیق بین اشیا استفاده میشوند.
همه اینها به ابزارهای با دقت بالا، خلبانان هواپیماهای آموزش دیده و شرایط آب و هوایی مطلوب نیاز دارند، اما با هزینه کمتری نسبت به هواپیماهای سنتی که استفاده از آنها بسیار گران است.
انعطاف پذیری یکی دیگر از زمینه هایی است که پهپادها نسبت به هواپیماهای سرنشین دار برتری زیادی دارند. یک پهپاد می تواند بسیار نزدیکتر به زمین و ایمن پرواز کند، به گونه ای که یک هلیکوپتر یا یک هواپیما نمی تواند. آنها کوچک هستند و به آنها امکان دسترسی به فضاهای تنگ تر را می دهند و می توانند معلق باشند – ویژگی که به آنها امکان می دهد انواع خاصی از داده ها را با دقت بیشتری جمع آوری کنند.
علیرغم پیشرفت های تکنولوژیکی، فناوری هواپیماهای بدون سرنشین هنوز در مراحل ابتدایی است و محدودیت های قابل توجهی دارد. هواپیماهای سرنشین دار و همچنین هواپیماهای بدون سرنشین مشمول مقررات سختگیرانه پرواز هستند. اکثر پهپادها کوچک هستند، که بار قابل حمل را محدود می کند. این نقطه ضعف با این واقعیت کاهش می یابد که پهپادها می توانند بسیار نزدیک به زمین پرواز کنند زیرا سنسورهای مورد نیاز آنها کوچکتر و سبک تر است. با این حال، اگر چندین حسگر مختلف باید به طور همزمان استفاده شوند، یک پهپاد ممکن است نتواند با آن مقابله کند زیرا مقدار داده تولید شده توسط چندین سنسور می تواند منجر به اضافه بار داده شود.
بیش از حد داده زمانی رخ می دهد که داده های موجود بیش از آنچه می توان به طور همزمان منتقل یا استفاده کرد وجود دارد. پهپادها در جمعآوری دادهها عالی هستند، اما تجزیه و تحلیل این دادهها برای مفید کردن آن – و سپس انتقال بیسیم آن به مقصد نهاییشان – با نرمافزار ارتقا یافته انجام میشود.
یکی دیگر از محدودیت های فناوری پهپاد، زمان پرواز است. اکثر هواپیماها به عنوان منبع انرژی به باتری ها متکی هستند. فناوری باتری در حال بهبود است، اما هنوز در چنین مواردی قادر به رقابت با سوخت های فسیلی نیست. باتریها نیز نسبتاً سنگین هستند و به محموله اضافه میکنند که به معنای زمان کوتاهتر پرواز است.
ترکیبی از پهپادها و GIS
GIS می تواند اطلاعات پیچیده جغرافیایی را به روشی معنادار ارائه و تجزیه و تحلیل کند و توانایی پهپادها در جمع آوری سریع و ارزان داده های مورد نیاز، این دو فناوری را به ترکیبی عالی تبدیل می کند.
هواپیماهای بدون سرنشین فرآیند جمع آوری داده های GIS را در هر پارامتر بهبود بخشیده اند و در آینده نیز این کار را ادامه خواهند داد. ترکیب آنها به ما کمک می کند تا با ادغام هوش مکانی به کارآمدترین روش، چالش های بسیاری را با کاربردهای نوآورانه درک کنیم و با آنها روبرو شویم.
بدون دیدگاه