روش درونيابي معکوس فاصله وزني[1]
در اين روش از معکوس فاصله بهعنوان وزن نقاط معلوم در تخمين نقاط مجهول استفاده
ميشود، زيرا نقش متغير پيوسته در تأثيرگذاري با فاصله از مکان نقطه مجهول کاهش مييابد. معادله عمومي درونيابي عکس فاصله وزني به صورت زير است:
(5-1)
که در آن مقدار معلوم در موقعيت اُم، مقدار در نقطه مجهول ، وزن مقدار معلوم در موقعيت اُم و تعداد نقاط معلوم ميباشد. تابعي از فواصل بين نقاط معلوم تا نقطه مجهول ميباشد و هرچه اين فاصله بيشتر باشد، مقدار کوچکتر است. اين بدان معناست که نقاط معلومي که در فاصله زياد نسبت به نقطه مجهول قرار گرفتهاند، در عمل تأثير اندکي در تخمين مقدار مجهول دارند. در درونيابي به روش عکس فاصله وزني، دو مفهوم عمده مطرح ميشود:
الف) محدوده همسايگي
در روش ، معمولاً تمامي نقاط معلوم در درونيابي مقدار در نقطه مجهول مورد استفاده قرار نميگيرد، چون نقاط معلومي که در فاصله زياد نسبت به نقطه مجهول قرار دارند، در عمل تأثيرگذاري خود را از دست ميدهند. بنابراين يک دايره با شعاع جستجو (ثابت يا متغير) به مرکز نقطه مجهول ترسيم شده و نقاط معلوم واقع در اين دايره در محاسبات دخالت داده ميشوند.
ب) توان[2]
افزايش يا کاهش وابستگي مقدار مجهول به مقادير معلوم، واقع در دايره جستجو، بر اساس توان معکوس فاصله تنظيم ميشود. توان مناسب با محاسبه حداقل ميزان تعيين
ميشود که مربع حداقل خطاي پيشبيني است و بهترين توان مقداري است که بهترين برآورد را از سلولهاي مجهول داشته باشد، يا به عبارتي داراي حداقل خطاي پيشبيني باشد. خطاي پيشبيني با مقايسه مقادير معلوم با مقادير پيشبيني شده براي نقاط مجهول به دست ميآيد (شکل 5-11).
شکل 5-11: رابطه توان و ميزان در درونيابي (ميچتل[3]، 2009)
توان مناسب ارتباط نزديکي با نقش فاصله در برآورد نقاط مجهول دارد. افزايش توان تأثير فاصله را در درونيابي بيشتر ميکند. به اين معنا که شباهت نقاط مجهول به همسايگان معلوم نزديکتر با افزايش توان بيشتر ميشود (قهرودي و بابايي، 1393). هنگامي که توان برابر با صفر است، نقش فاصله يکسان ميشود و مقدار مجهول، از ميانگين نقاط همسايه به دست ميآيد و اگر توان افزايش يابد، تأثير فاصله افزايش مييابد و فاصلههاي نزديکتر، وزنهاي بالاتري به دست خواهند آورد (فيليپ و واتسون[4]، 1985) (شکل 5-12 را ببينيد).
روش درونيابي در مواردي مورد استفاده قرار ميگيرد که تغييرات مقادير پارامتر مورد نظر با تغيير فاصله افقي، تقريبا زياد باشد و تغييرات به صورت محلي بارز و آشکار باشد. براي نمونه براي درونيابي دادههاي نقاط ارتفاعي و تخمين ارتفاع در نقاط مجهول از اين روش استفاده
ميشود. سطحي که به اين روش توليد ميشود نشاندهنده تغييرات ارتفاع منطقه مورد نظر ناميده ميشود و مدل رقومي ارتفاع ناميده ميشود (شکل 5-13).
شکل 5-12: رابطه توان، مقدار وزن و فواصل نقاط در روش
شکل 5-13: مدل رقومي-ارتفاع قسمتي از درياچه بختگان در استان فارس بهدست آمده از روش درونيابي
[1] Inverse Distance Weighted
[2] Power
[3] Mitchel
[4] Philip & Watson
11 نظرات