روش کريجينگ[1]
اين روش،که در عمل رايجترين روش درونيابي محسوب ميشود، به افتخار دي جي کريگ[2] از دانشمندان علم زمينآمار نامگذاري شده است. معادله عمومي کريجينگ بهصورت زير است:
(5-2)
که مقدار مجهول در نقطه ، وزن نقطه معلوم در محاسبه مقدار مجهول، مقدار معلوم در نقطه معلوم و پارامتري موسوم به خطاي تصادفي ميباشد. معادله عمومي کريجينگ با دو تفاوت، شبيه به معادله ميباشد:
الف) فرآيند محاسبه متفاوت از روش است و علاوه بر رابطه مکاني بين نقطه مجهول و نقاط معلوم، روابط مکاني حاکم بر نقاط معلوم (خودهمبستگي مکاني) نيز در محاسبه آن دخالت دارد.
ب) محاسبه مقدار مجهول با يک خطاي تصادفي همراه ميباشد، چرا که روش کريجينگ يک روش جبري (قطعي) نيست و يک روش آماري ميباشد.
5-3-3-1-1 مراحل درونيابي به روش کريجينگ
هر چند که درونيابي کريجينگ تقريباً پيچيده ميباشد و روشهاي مختلفي براي اجراي آن ابداع شده است، اما در اين کتاب سعي شده به طور ساده به شرح مراحل اين روش پرداخته شود:
- آزمون توزيع دادهها
چون کريجينگ يک روش زمينآماري است و مبتني بر تصادفي بودن متغير مورد بررسي است، لذا روشهاي زمينآماري همچون کريجينگ معمولاً در شرايطي که دادهها از توزيع نرمال تبعيت کنند، با کمترين خطا مقدار يا مقادير مجهول را درونيابي ميکنند. براي تعيين نرمال بودن يا نبودن توزيع دادهها روشهاي مختلفي وجود دارد که از مهمترين آنها عبارتند از:
– ترسيم نمودار توزيع فراواني دادهها:
ميدانيد در صورتيکه دادهها توزيع نرمال داشته باشند، نمودار توزيع فراواني آنها حالت
زنگولهاي شکل خواهد داشت و شبيه به شکل زير است. در اين حالت 50 درصد دادهها پايينتر از ميانه و 50 درصد دادهها بالاتر از ميانه قرار ميگيرند. در صورت انحراف از نرمال بودن توزيع دادهها با چوليـدگي مواجه خواهد بود. اين چوليـدگي ممـکن است مثبت يا منفـي باشد (شکل 5-14).
شکل 5-14: نمودار توزيع نرمال فراواني
– ترسيم نمودار چندک-چندک :
برای هر مقدار داده نمودار مقدار مشاهده شده (محور ) و مقدار مورد انتظار (حالتی که دادههای نمونه دارای توزیع نرمال است) (محور ) را نشان می دهد. اگر دادهها توزیع نرمال داشته باشند نقاط باید اطراف یک خط صاف جمع شوند در غير اينصورت نسبت به خط صاف داراي انحراف هستند (شکل 5-15).
– محاسبه ضريب چوليدگي:
مقدار اين ضريب که براي نمونههاي آماري با رابطه زير محاسبه ميشود، در توزيع نرمال برابر با صفر است. ضريب منفي نشاندهنده چوليدگي منفي و ضريب مثبت نشان دهنده چوليدگي مثبت ميباشد.
(5-3)
که ضريب چوليدگي، مقدار متغير، ميانگين مقادير و تعداد دادهها ميباشد.
شکل 5-15: نمودارهاي فراواني و براي انواع مختلف توزيع
– محاسبه ضريب کشيدگي[3]:
مقدار اين ضريب که براي نمونههاي آماري با رابطه زير محاسبه ميشود، در توزيع نرمال برابر با 3 ميباشد. اين ضريب براي نمونههاي پختر از نرمال بيشتر از 3، و براي توزيعهاي کشيدهتر کمتر از 3 ميباشد (شکل 16.5).
(5-4)
که ضريب پخي، مقدار متغير، ميانگين مقادير و تعداد دادهها ميباشد.
شکل 5-16: مقايسه انواع کشيدگي در توزيع فراواني دادهها
- نرمالسازي دادهها
در صورتيکه دادههاي مربوط به نقاط معلوم فاقد توزيع نرمال باشند، لازم است يا:
الف) دادهها را با روشهاي موجود نرمالسازي کرد. اين فرآيند زماني انجام ميشود که تغيير دادهها و نرمال کردن آنها از نظر پژوهشگر تأثيري بر نتيجه نهايي پژوهش نداشته باشد.
ب) براي درونيابي مقادير معلوم و تخمين مقدار يا مقادير مجهول از روش کريجينگ استفاده نکرد. متأسفانه در تعداد زيادي از مقالهها و نوشتارهاي علمي در کشور بدون در نظر گرفتن پيشفرض نرمال بودن دادهها، از روشهاي مختلف کريجينگ استفاده شده است.
روشهاي متعددي براي نرمال کردن دادهها وجود دارد که از مهمترين آنها عبارت است از:
– تبديل باکس-کاکس[4]:
اين تبديل بر اساس معادله زير انجام ميشود:
(5-5)
که مقدار متغير پس از نرمالسازي، مقدار متغير قبل از نرمالسازي ميباشد. اگر باشد، فرض ميشود که مقادير معلوم ترکيبي از چند پديده ميباشند. براي اين نوع
دادهها واريانسها به ميانگين وابسته است. براي مثال اگر توزيع متغير يکنواختي مکاني نداشته باشد، در قسمتي از ناحيه مورد مطالعه، که تعداد نمونههاي کمتري برداشت شده، واريانس نمونهها کمتر از قسمتي ميشود که نمونههاي بيشتري وجود دارد. بنابراين اين تبديل به افزايش يکنواختي واريانس نمونهها کمک ميکند (قهرودي و بابايي، 1393).
– تبديل لگاريتمي[5]:
وقتي باشد، تبديل باکس-کاکس کاربردي نداشته و از تبديل لگاريتمي استفادهميشود:
(5-6)
که مقدار متغير پس از نرمالسازي و مقدار متغير قبل از نرمالسازي ميباشد. وقتي باشد، لگاريتم طبيعي است. تبديل لگاريتمي براي توزيعي بهکار ميرود که داراي چوليدگي کم و تعداد نمونهها بزرگ باشد يا نمونهها در قسمتي متمرکز باشند. در اين صورت اين تبديل ميتواند توزيع واريانس را يکنواخت و دادهها را به توزيع نرمال نزديک کند (قهرودي و بابايي، 1393).
– تبديل آرکسين[6]:
اين تبديل در شرايطي بهکار ميرود که بين صفر و يک باشد؛ به عبارتي مقادير معلوم بصورت کسري يا درصد باشند. اين تبديل نيز توزيع واريانس دادهها را يکنواخت ميسازد.
(5-7)
که مقدار متغير پس از نرمالسازي، مقدار متغير قبل از نرمالسازي ميباشد.
- تشخيص و حذف روندهاي عمومي در دادهها
در صورتيکه وجود يک عامل فيزيکي در منطقه مورد مطالعه، باعث ايجاد تغييري جهتدار (روند عمومي) در مقادير دادهها شود، ميتوان با روابط رياضياتي (براي نمونه روابط رگرسيوني) روند مزبور را شناسايي و حذف کرد. براي نمونه در شکل زير روند کلي تغييرات آلودگي هوا که تحت تأثير باد غالب قرار گرفته نشان داده شده است. تغييرات آلودگي در جهت شرق به غرب کمتر از جهت شمال به جنوب است، زيرا جهت شرقي-غربي موازي باد غالب است، اما جهت شمالي-جنوبی عمود بر جهت باد است. در اينجا روند کلي تحت تأثير يک عامل فيزيکي است (در اين جا باد غالب) و توسط معادلههاي رياضياتي مدلسازي ميشود. به عنوان مثال در شکل 5-18، غلظت کلرايد اندازهگيري شده در برخي از چاههاي يک منطقه در استان فارس (محور ) در برابر مقادير x و جغرافيايي پياده شده است. مطابق با اين شکل در جهت x يک روند عمومي درجه 3 و در جهت يک روند عمومي درجه 2 وجود دارد که به واقع شدن يک گنبد نمکي در مرکز منطقه نسبت داده ميشود.
شکل5-17: روند کلي آلودگي هوا توسط باد غالب
شکل 5-18: روند عمومي درجه 3 و درجه 2 در دادههاي کلر اندازهگيري شده در چاههاي یکي از مناطق استان فارس
- محاسبه نيم واريوگرام تجربي[7]
همانطور که گفته شد، کريجينگ مانند بيشتري فنون زمينآماري، تحت اين فرض انجام
ميشود که چيزهايي که نزديک به يکديگر قرار دارند، از چيزهايي که از هم دور هستند، بههم شبيهتر هستند (خودهمبستگي مکاني). نيمواريوگرام تجربي نموداري براي کشف اين ارتباط است. در اين نمودار محور نشان دهنده فاصله زوج نقاط معلوم و محور نشاندهنده
نيمواريانس بين زوج نقاط معلوم ميباشد. فاصله بين دو نقطه معلوم و به صورت فاصله خط مستقيم (فاصله اقليدسي) و با رابطه زير محاسبه ميشود:
(5-8)
که فاصله زوج نقطه و و مختصات مکاني هر کدام از نقاط ميباشد. نيمواريانس بين دو نقطه و نيز از رابطه ساده زير بهدست ميآيد:
(5-9)
که نيمواريانس بين دو نقطه معلوم و و و مقدار متغير در دو نقطه معلوم و ميباشد. در شکل 5-19 يک نيمواريوگرام تجربي مربوط به نقاط نمونهبرداري و اندازهگيري غلظت نيتروژن خاک در اراضي کشاورزي در يک منطقه از استان گلستان نشان داده شده است (کاظمي و همکاران، 1390). محورهاي افقي و عمودي اين نمودار به ترتيب نشاندهنده فاصله و نيمواريانس بين زوج نقاط و ميباشند. هر نقطه در اين نمودار بيانگر يک زوج نقطه معلوم ميباشد. با دقت در اين نمودار ميتوان متوجه شد که با افزايش فاصله زوج نقاط معلوم از يکديگر، ميزان شباهت آنها کاهش مييابد. به عبارت ديگر با افزايش فاصله، مقدار نيمواريانس زوج نقاط معلوم، که نشاندهنده تفاوت بين دو نقطه معلوم است، افزايش مييابد. اين موضوع دال بر خودهمبستگي مکاني دادههاي جغرافيايي و تبعيت آنها از قانون توبلر ميباشد.
شکل 5-19: نيمواريوگرام تجربي مربوط به مقادير نيتروژن خاک در يک منطقه از استان گلستان (کاظمي و همکاران، 1390)
- برازش مدل کريجينگ به نيمواريوگرام تجربي
آن چه در نيمواريوگرام تجربي ديده ميشود، ساخته دست طبيعت است و هيچ گونه مدلسازي خاصي در تهيه آن انجام نشده است. براي اينکه معادله رياضياتي بين مقادير و محاسبه شده و با استفاده از اين معادله بتوان مقدار را در نقطه مجهول تخمين زد، مدلهاي مختلف کريجينگ ابداع شده است که شرح کامل آنها خارج از بحث اين نوشتار ميباشد. به طور مثال اگر با عبور يک خط برازش بين نقاط واريوگرام معادله ساده زير حاصل شود:
(5-10)
براي محاسبه (مقدار در نقطه مجهول کافي است فاصله اين نقطه را تا يکي از نقاط معلوم محاسبه کرده و عدد حاصل را در معادله گذاشت و مقدار (نيمريانس بين نقطه مجهول و يکي از نقاط معلوم) را بهدست آورد. سپس با توجه به معادله نيمواريانس و معلوم بودن ميتوان را به دست آورد.
با برازش دادن يک مدل به نقاط موجود در نيمواريوگرام تجربي، واريوگرام جديدي با عنوان “واريوگرام مدل[8]” به دست ميآيد. در صورتي که فقط عامل فاصله باعث ايجاد خودهمبستگي مکاني بين مقادير معلوم شود و جهت قرارگيري نقاط معلوم تأثيري در اين خودهمبستگي نداشته باشد، نيمواريوگرام را “همسانگرد[9]“مينامند. شکل و شمايل کلي نيمواريوگرامهاي همسانگرد در شکل (5-20) نشان داده شده است. مهمترين بخشهاي اين واريوگرامها عبارتنداز:
شکل 5-20: اجزاي نيم واريوگرام همسانگرد
الف) سقف نيمواريوگرام[10]
با افزايش فاصله زوج نقاط معلوم نسبت به يکديگر (که در نيمواريوگرامهاي مدل با نشان داده ميشود)، مقدار نيمواريانس از مقادير کم شروع شده و سپس به يک مقدار ثابت ميرسد و بعد از آن با افزايش فاصله، مقدار نيمواريانس تغيير نميکند. به اين مقدار نسبتاً ثابت که تغييرات آن تصادفي است، سقف نيمواريوگرام گويند. در درونيابي به روش کريجينگ در صورتي که
نيمواريانس زوج نقاط معلوم بيشتر از سقف نيمواريوگرام شود، درونيابي با خطا مواجه خواهد شد (حسنيپاک، 1377).
ب) جداره نيمواريوگرام[11]
قسمت شيبدار نيمواريوگرام است و نشاندهنده وجود خودهمبستگي فضايي بين مقادير متغير در نقاط معلوم ميباشد.
ج) قطعه نيمواريانس[12]
معمولاً نيمواريوگرام مدل از مبدأ مختصات شروع نميشود و يک اثر قطعهاي بر روي مقادير نيمواريانس وجود دارد. اين قطعه نيمواريانس نشان ميدهد که حتي اگر فاصله دو نقطه معلوم صفر باشد، مقدار آنها لزوماً برابر نيست. اين موضوع نشان دهنده تصادفي بودن فرآيند
نمونهبرداري ميباشد به عبارتي ديگر در يک عمليات نمونهبرداري مقدار هيچ دو مقدار معلومي با هم برابر نيست.
د) دامنه تأثير[13]
فاصلهاي است که بعد از آن، مقادير در نقاط معلوم با يکديگر داراي خودهمبستگي فضايي نيستند، زيرا توزيع يک متغير جغرافيايي با ساختار فضايي به گونهاي است که تشابه آنها براي نقاط نزديک به هم نسبت به نقاط دور بيشتر است. بديهي است که دامنه تأثير بزرگتر دلالت بر ساختار فضايي گستردهتر دارد (حسنيپاک، 1377).
در نيمواريوگرامهاي ناهمسانگرد که خودهمبستگي فضايي بين نقاط معلوم در جهتهاي مختلف آن؛ متفاوت است، سقف نيمواريوگرام در تمامي جهتها با يکديگر برابر است اما مقادير دامنهها متفاوت ميباشند (شکل 5-21).
شکل 5-21: نيمواريوگرام ناهمسانگرد
مدلهاي کريجينگ متنوعي ابداع شده است که از مهمترين آنها ميتوان به کريجينگ ساده[14]، کريجينگ معمولي[15] و کريجينگ عمومي[16] اشاره کرد. شرح جزييات مدلهاي مزبور خارج از بحث اين کتاب است و خوانندگان ميتوانند به منابعي چون قهرودي و بابايي (1393) و (کيتانيديس[17]، 1997) مراجعه کنند.
[1] Kriging
[2] D.G Krig
[3] Kurtosis
[4] Box-Cox Transformation
[5] Log Transformation
[6] Arcsine Transformation
[7] Empirical Semivariogram
[8] Model Semivariogram
[9] Isotropic
[10] Sill
[11] Partial Sill
[12] Nugget
[13] Range
[14] Simple
[15] Ordinary
[16] Universal
[17] Kitanidis
برگرفته از : کتاب آمار فضایی (تحلیل داده های مکانی)
نویسندگان: سعید جوی زاده, ساره حدادی, محمد صادق درانی نژاد
انتشارات آکادمیک تهران
تلفن تماس سفارش کتاب: 09382252774
وبسایت آموزشی: www.gisland.org
لینک سفارش کتاب: https://ketabpage.ir/shop/
115 نظرات