آموزشArcGIS Pro: فرایندها

آموزشArcGIS Pro: فرایندها

آموزشArcGIS Pro: فرایندها

 

فرایندهاعنوان پستی است که تیم تحقیقاتی دکتر سعید جوی زاده با شما به اشتراک می گذارد.امیدواریم که این مطالب بتواند شما را در یادگیری نرم افزار مربوطه کمک شایانی کند.

دوره-آموزش-حرفه-ای-gishttps://gisland.org/

1) منظور از فرایند در ArcGIS Pro چیست؟

– برنامه ArcGIS Pro دارای ابزارهای متعددی برای ویرایش داده­ ها، تولید نقشه و انجام تحلیل است.گاهی اوقات با چند ابزار مختلف می ­توان به یک نتیجه رسید و ممکن است کاربران تازه­ کار ندانند که از کدام ابزار یا ابزارها در حل مساله خود استفاده کنند.

– از سوی دیگر عملکرد ابزارهایی مانند Union، Intersect،  Identity و… برای کاربران تازه­ کار ممکن است مشابه باشد و این نیز بر گمراهی آن­ها بیفزاید.

– با استفاده از فرایندها می ­توان یک دستورالعمل گام به گام تهیه کرد و آن­را در اختیار کاربر قرار داد. فرایند درواقع یک روش کار گام به گام برای انجام یک تحلیل است.

– فرایندها می­ توانند ساده و شامل دو یا سه گام و یا بسیار پیچیده باشند (شامل مجموعه ­ای از فرایندها که هر فرایند نیز خود دارای چندین و چند گام است).

– پیچیدگی فرایندها به هدف کار و شخصی که از آن استفاده می­کند (تازه­ کار و یا حرف ه­ای) بستگی دارد.

– فرایندها به­ صورت «آیتم فرایند» در پروژه ArcGIS Pro ذخیره می­ شوند و از طریق کادر Catalog می­ توان به آن­ها دسترسی داشت. با باز کردن یک فرایند، کادر جدیدی با عنوان Task باز می­شود.

2) اجزای یک فرایند کدامند؟

الف) آیتم فرایند:

این آیتم در پروژه ArcGIS Pro ذخیره می­شود و درواقع یک پوشه برای ذخیره فرایند موردنظر است. با استفاده از کادر Catalog می­ توان به این آیتم دسترسی داشت (شکل 1-11).

شکل (11-1): موقعیت آیتم­های فرایند در کادر  Catalog

ب) گروه فرایند:

– یک زیرپوشه در آیتم فرایند است که برای گروه­بندی فرایندهای مرتبط با هم (از نظر عملکرد و یا هدف) به­ کار می­رود (شکل 11-2).

– گروه­ های فرایند را می ­توان در گروه فرایندهای دیگر ایجاد کرد (درست مانند ایجاد یک پوشه در پوشه ­های دیگر در ویندوز). بدین ترتیب می­توان یک ساختار سازمان یافته برای ذخیره فرایندها تولید کرد که جستجو و مدیریت ساده ­ای دارند.

ج) فرایند:

– فرایند مجموعه ­ای از گام­ های لازم برای انجام یک پردازش است (مثلا تفکیک قطعات زمین، اضافه کردن یک خط لوله جدید، ژئوکد کردن یک آدرس و…).

– فرایند را می ­توان در یک گروه فرایند و یا به­ طور مستقل ذخیره کرد (شکل 11-3).

شکل (11-2): موقعیت گروه­های فرایند در کادر  Catalog

شکل (11-3): موقعیت فرایندها در کادر  Catalog

د) گام:

– به­ طور کلی، هر فرایند از چند گام تشکیل شده است. گام­ ها شامل اقدام ­ها، دکمه­ ها، ابزارهای پردازش مکانی، مدل ­ها و اسکریپت ­های موجود در ArcGIS Pro می­باشند. برای مثال ابزارZoom In ، ابزار پردازش مکانی Clip برای برش یک لایه، انتخاب عوارض با ابزار Select by Attribute و… همگی یک گام در فرایند موردنظر محسوب می­شوند (شکل 11-4).

– هر گام ممکن است چندین پارامتر داشته باشد که از قبل تنظیم شده است.


شکل (11-4): موقعیت گام­ها در کادر  Catalog

 

– اطلاعات کلی مربوط به هر گام را مطابق با شکل زیر می­توان مشاهده کرد:

شکل (11-5): اطلاعات کلی هر گام

-در سربرگ Actions، در فهرست بازشونده Set the command or geoperocessing …  می­ توان ابزار پردازش مکانی و یا خط دستور موردنظر را تعریف کرد.

-در سربرگ View، این امکان وجود دارد که نقشه و یا چشم­انداز مورد نظر را در گام مربوطه وارد کرد.

– در سربرگ Contents، امکان تنظیم محتویات کادر Contents برای هر گام وجود دارد (برای مثال کدام لایه ­ها روشن، قابل انتخاب و یا قابل ویرایش باشند).

– می ­توان برای هر گام یک دستورالعمل تهیه کرد تا کاربر از آن استفاده کند.

– امکان خودکار کردن اجرای هر گام وجود دارد.

– می­ توان گام­ های موجود در یک فرایند را از دید کاربر مخفی کرد.

دوره-آموزش-حرفه-ای-gis

3) یک فرایند را چگونه می ­توان اجرا کرد؟

– با استفاده از کادر Task می­توان فرایند موردنظر را اجرا کرد.

– اجرای هر گام و ورود به گام دیگر توسط ArcGIS Pro به کاربر نشان داده می­شود. کافی است، آیتم فرایند را در کادر Task فراخوانی کرده و فرایند موردنظر را اجرا کرد.

تمرين 15: اجرای یک فرایند

اهداف

در این تمرین که مربوط به پروژه انتخاب کاربری­های تجاری شهر تریپول است، یک فرایند از قبل ساخته شده را اجرا خواهید کرد.

مراحل حل تمرین

1) باز کردن فایل پروژه؛

2) باز کردن و اجرای یک فرایند؛

3) بررسی یک فرایند.

حل تمرين

1- باز کردن فایل پروژه:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex15 را از مسیر زیر فراخوانی کنید:

C:\Exercises\Ex15\Data

2) این پروژه دارای یک نقشه متشکل از سه لایه خیابان، قطعات_زمین و محدوده_شهر می­باشد.  پروژه را با عنوان Ex15-Result، در مسیر C:\Exercises\Ex15\Result ذخیره کنید.

2- باز کردن و اجرای یک فرایند:

1) در کادر Catalog، آیتم Task را باز کرده و بر روي گروه فرایند Selecting Feature دوبار کلیک کنید تا کادر  Task باز شود. در این گروه فرایند، سه فرایند با عناوین Selecting features in the map، Select Features by Attribute و Selecting features based on location to other features وجود دارد.

2) در کادر Task، بر روي فرایند Selecting features in the map دوبار کلیک کنید تا گام­ های این فرایند مشخص شود.گام اول فرایند مذکور، بزرگ نمایی بر روي محدوده دلخواه است که با ابزار Explore  و توسط کاربر صورت می­گیرد. در این گام به­ صورت خودکار، ابزار Explore فعال می­شود.

3) در روبان، در گروه Navigate، بر روي ابزار Explore  کلیک کرده و بر روي محدوده دلخواه بزرگنمایی کنید.

 

4) در پایین کادر Task، بر روي دکمه Next Step کلیک کنید. با اجرای گام دوم، ابزار Select Featureفعال می­شود و کاربر می­ تواند عارضه دلخواه خود را به ­طور دستی انتخاب کند. بر روي یکی از عوارض لایه «قطعات زمین »کلیک کنید تا انتخاب شود.

5) بر روی دکمه Finish کلیک کنید.

فرایند ساده فوق فقط شامل دو گام است.

توضیحاتی که به کاربر نشان می­دهد برای اجرای این گام چه کارهایی لازم است انجام دهد.

3- بررسی یک فرایند:

برای مشاهده و ویرایش تمامی گام­ها و پارامترهای مورد استفاده در یک فرایند لازم است از کادر Task Designer استفاده کرد.

1) در کادر Catalog (و یا در کادر Tasks) بر روي فرایند Selecting features in the map کلیک راست کرده و گزینه Edit in Designer را انتخاب کنید تا کادر Task Designer باز شود.

2) در کادر Task Designer، مطمئن شوید سربرگ General فعال است. در این سربرگ، پارامترهای فرایند موردنظر مشخص شده است و می ­توان آن­ها را نیز ویرایش کرد. پارامترهای اصلی هر فرایند شامل نام (Name)، نویسنده (Author) و توضیحات (Description) می ­باشد. 3) پارامترهای فرعی شامل خلاصه (Summary)، محدودیت­ های استفاده (Use Limitation) و برچسب (Tag) نیز در کادر  Task Designer دیده می­شوند. امکان تنظیم نسخه (Version) فرایند موردنظر نیز وجود دارد.

3) در جعبه Name، یک نام دلخواه (مثلا «انتخاب عوارض») تایپ کنید.

4) در جعبه Description، عبارت زیر را تایپ کنید:

«این آیتم فرایند، شامل چند فرایند است که روش­ های مختلفی برای انتخاب عوارض را نشان می ­دهند».

با انجام این­ کار، در کادر Task، نام فرایند و توضیحات آن تغییر پیدا می­ کند.

ملاحظه می­کنید که دکمه Save در کادر Task Designer وجود ندارد. تغییرات به­ صورت خودکار با رفتن به پارامتر، فرایند و یا یک کادر دیگر اعمال می­شود. تغییرات زمانی ذخیره می­ شوند که فایل پروژه را ذخیره کنید. اگر یک پروژه را بدون ذخیره کردن ببندید، هر تغییری که بر روي آیتم فرایند ایجاد کرده باشید، نادیده گرفته می­شود.

5) فایل پروژه را ذخیره کنید.

6) در کادر Tasks، بر روي فرایند «انتخاب عوارض» کلیک کنید تا فعال شود. سپس بر روي پیکان آبی رنگی که در سمت راست این فرایند قرار دارد کلیک کنید تا گام ­های مربوطه مشخص شود. این فرایند چهار گام دارد.

 

7) در کادر Tasks، بر روي هر کدام از گام ­ها کلیک کرده و پارامترهای اصلی (General، Actions، Views و Contents) مربوط به آن گام را در کادر Task Designer مشاهده کنید. در کادر  Task Designe، هر کدام از پارامترهای مذکور، دارای یک سربرگ می­باشند.

8) در بالای کادرTask، سمت چپ، بر روي دکمه Backکلیک کنید. گام­ های مربوط به سایر فرایندهای موجود را نیز مورد بررسی قرار دهید.

9) کادر Tasks را ببندید و پروژه را ذخیره کنید.

 

4) برای ساخت یک فرایند به چه نکاتی بایستی دقت کرد؟

– ساخت یک فرایند همانند تهیه نقشه نیست بلکه به تفکر و برنامه ­ریزی نیاز دارد. وقت گذاشتن بر روی یک فرایند بسیاری از ابهامات و پیچیدگی ­های احتمالی را برای سازنده و کاربر برطرف می­ کند.

– قبل از ساخت یک فرایند لازم است به سوالات زیر جواب داد:

الف) هدف اولیه و هدف نهایی از ساخت فرایند چیست؟

ب) گردش کار لازم برای رسیدن به هدف فوق چیست؟

ج) چگونه از این فرایند استفاده خواهد شد؟

د) کاربران این فرایند چه کسانی هستند؟

– پاسخ سوالات بالا می­ تواند در طراحی فرایند تاثیرگذار باشد. برای نمونه، تعداد گام ­های لازم، خودکار کردن برخی از گام­ ها، سطح دستورالعمل­ هایی که در هر فرایند لازم است گنجانده شود، ابزارهای لازم در هر گام و بسیاری دیگر از موارد در گرو پاسخ به این سوالات است.

– ساخت یک فرایند، با ایجاد آیتم فرایند و سپس ایجاد خود فرایند و یا گروه فرایند (در آیتم فرایند) آغاز می­ شود.

5) تکمیل فرایند چگونه صورت می­ گیرد؟

– پس از ساخت یک فرایند، برای تکمیل آن از کادر Task Designer استفاده می­شود. با استفاده از امکانات این کادر می­ توان گام­ های جدیدی ایجاد کرده و یا گام ­های موجود را تغییر داد. گام ­ها در واقع قلب فرایندها محسوب می­ شوند و به ­صورت مرحله به مرحله با دستورالعمل­هایی به کاربر نشان می ­دهند که چه باید بکند.

– گام­ ها دارای چندین پارامتر می­ باشند که به دقت بایستی آن­ها را تنظیم کرد.

دوره-آموزش-حرفه-ای-gis

6) در هنگام ایجاد یک فرایند به چه نکاتی باید دقت کرد؟

الف) هدف از ایجاد فرایند مورد نظر:

– فرایند نیز همانند یک نقشه، با توجه به یک هدف مشخص ساخته می­شود.

– برای نمونه، فرایندی را درنظر بگیرید که برای تفکیک قطعات زمین شهری به ­کار می­ رود و قرار است هر کاربری بتواند به ­راحتی با آن کار کند.  این فرایند را می­  توان به گونه ­ای طراحی کرد که عوارض موجود در فاصله مثلا 300 متری از عوارض دیگر را شناسایی کرده و سپس به قسمت­ های مساوی تفکیک کند. همین جملات بالانشان­ دهنده هدف از ایجاد فرایند موردنظر است.

– با مشخص بودن هدف می­ توان ابزارهای لازم در طراحی فرایند موردنظر را تعیین کرد.

– با مشخص بودن هدف می ­توان گردش کار را نیز در طراحی فرایند موردنظر مشخص کرد.

ب) مشخص کردن گردش کار در جهت رسیدن به هدف:

– گردش کار، گام­ هایی را نشان می­ دهد که لازم است برای رسیدن به هدف طی شود و در آن ابزارها و عملیات­ های لازم مشخص می ­شوند. ترتیب کار ابزارها و عملیات­ ها برای رسیدن به هدف، در گردش کار معین می­ شود.

– برای تهیه نقشه راه بایستی به خوبی فکر کرد. گام­ هایی که به­ نظر می­ رسد لازم باشد (و ابزارهایی که در هر گام نیاز است) را چندین بار از بالا به پایین بنویسید و مرور کنید.

– افرادی که تجربه بیشتری در کار با نرم ­افزارهای GIS دارند ممکن است برخی مراحل را فراموش کنند چون قبلا همین مراحل را بدون آنکه به آن فکر کنند انجام داده ­اند. بنابراین دقت کنید گام یا گام­هایی را از قلم نیندازید چون مخاطب شما ممکن است کم تجربه باشد و گیچ شود.

– یکی از بهترین راه­های ایجاد و یا حتی توسعه فرایندها، انجام دستی تک تک تمامی مراحل در ArcGIS Pro است. اگر انجام این کار موفقیت آمیز بود یعنی گردش کار را به درستی تهیه کرده­ اید.

– در هنگام تهیه گردش کار بهتر است دستورالعمل­های لازم برای اجرای فرایند را نیز یادداشت کنید. تهیه دستورالعمل یا «راهنمای مرحله­ای کار با یک فرایند» ممکن است مشکل ­تر از چیزی باشد که فکر می­ کنید. در تهیه دستورالعمل­ها وقت زیادی بگذارید چرا که ممکن است کاربران افرادی مبتدی باشند و مهارت شما را نداشته باشند و بنابراین به راهنمایی قابل توجهی نیاز داشته باشند.

– اگر گام­های لازم برای ساخت فرایند را به­ صورت دستی انجام می­دهید، بهتر است در هر مرحله از صفحه نمایش عکس بگیرید و ابزارهای لازم در هر گام را یادداشت کنید چون ممکن است در تکرار گام ­ها فراموش کنید که قبلا چه کار کرده ­اید.

ج) کاربر:

– دلایل متعددی برای ساخت یک فرایند وجود دارد. برای نمونه ممکن است بخواهید گردش کار رایج در یک سازمان را استاندارد کنید تا همه کارکنان از یک رویه پیروی کنند و یا ممکن است فرایند جدیدی بسازید که  دقت و کارایی بالاتری نسبت به انواع موجود دارد.

– اگر قرار است کاربران فرایند، دانشجویانی باشند که در حال یادگیری ArcGIS Pro هستند، لازم است مرحله به مرحله دستورالعمل­های لازم را بنویسید و سعی کنید هیچ گامی را حذف نکنید. همچنین بهتر است اجرای گام­ها را از حالت خودکار درآورید تا دانشجو هر مرحله را به­صورت دستی انجام دهد و مراحل اجرای فرایند را بهتر یاد بگیرد.

– اگر فرایند را برای کارشناسان با تجربه یک سازمان تهیه می­کنید، بهتر است برخی از گام­ها را حذف کرده و اجرای فرایند را خودکار کنید چون ممکن است کاربران با انجام گام­های موجود آشنایی کامل داشته باشند. دستورالعمل­های موجود را نیز می­ توان در چنین شرایطی کم کرد.

– اگر قرار است فرایندی را ایجاد کنید که بهترین فرایند در یک سازمان باشد، لازم است وقت بیشتری بگذارید و پیچیدگی­ های کار را افزایش دهید.

– سطح تحصیلات و آشنایی کاربران با ArcGIS Pro نیز در طراحی فرایندها تاثیرگذار است. اگر کاربران یک فرایند با نرم­ افزارهای قدیمی­تر GIS از قبیل ArcMap آشنایی دارند، در دستورالعمل­ ها می­توان به نحوی مشابهت­های ابزارهای ArcGIS Pro را با ابزارهای قدیمی­ تر یادآوری کرد.

7) جزییات ساخت یک فرایند کدامند؟

– هر فرایند از مولفه­هایی تشکیل شده که لازم است ابتدا آن مولفه­ ها را ایجاد کرد.

– اولین قدم در ساخت فرایند، ایجاد آیتم فرایند است.

– پس از ساخت آیتم فرایند، در مورد ایجاد فرایند مستقل و یا فرایندی که در یک گروه فرایند قرار دارد تصمیم گرفته می­ شود.اگر فرایند موردنظر ارتباط خاصی با گردش کار و یا پردازش­ های دیگر ندارد، بهتر است یک فرایند مستقل بسازید. اما اگر فرایند موردنظر قسمتی از یک گردش کار و یا پردازش بزرگتر باشد، بهتر است یک گروه فرایند ایجاد کنید. در این حالت بعد از ایجاد آیتم فرایند، یک گروه فرایند بسازید.

الف) ایجاد آیتم فرایند:

-اگر قبلا هیچ فرایندی در پروژه ArcGIS Pro فراخوانی و یا ساخته نشده است، در بالای روبان، بر روی سربرگ Insert و در روبان بر روی دکمه Task   سپس New Task Item کلیک کنید. بدین ترتیب یک آیتم فرایند جدید در کادر Catalog ایجاد می­شود (شکل 11-6).

 

شکل (11-6): ایجاد آیتم فرایند وقتی از قبل فرایندی در پروژه ArcGIS Pro وجود نداشته است

– اگر  از قبل در پروژه ArcGIS Pro فرایندی وجود داشته باشد، کافی است در کادر Catalog، بر روی گزینه Task کلیک راست کرده و گزینه New Task Item را انتخاب کنید (شکل 11-7).

 

شکل (11-7): ایجاد آیتم فرایند وقتی از قبل یک فرایند در پروژه ArcGIS Pro وجود داشته است

 

ب) ایجاد گروه فرایند:

– اگر قصد ایجاد فرایند در یک گروه فرایند دارید، لازم است ابتدا گروه فرایند را در یک آیتم فرایند بسازید. این کار در کادر Task و در حالت Designer انجام می­شود.

– بر روي دکمه New Group کلیک کرده و با پر کردن پارامترهای لازم، گروه آیتم مربوطه در کادر Task نشان داده می ­شود (شکل 11-8).

 

شکل (11-8): ایجاد آیتم فرایند جدید

– با استفاده از گروه­های فرایند می ­توان فرایندها را با توجه به عملکرد، کاربرد و یا کاربران آن سازمان­دهی کرد.

ج) ایجاد فرایند:

– فرایند جدید را می ­توان یا در یک آیتم فرایند و یا در یک گروه فرایند ایجاد کرد. ایجاد فرایند بسیار مشابه با ایجاد گروه فرایند است.

– در کادر Task، در حالت Designer، بر روي دکمه New Task کلیک کرده و پارامترهای لازم را پر کنید تا فرایند جدید در کادر Task ظاهر شود (شکل 11-9).

 

شکل (11-9): ایجاد فرایند جدید

 

 

تمرين 16- الف: ساخت یک فرایند

اهداف

در این بخش از تمرین، روش ساخت آیتم فرایند و سپس یک فرایند را خواهید آموخت.

مراحل حل تمرین

1) باز کردن و ذخیره فایل پروژه؛

2) ایجاد آیتم فرایند؛

3) ایجاد فرایند.

1- باز کردن و ذخیره­ فایل پروژه:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex16 را از مسیر زیر فراخوانی کنید:

C:\Exercises\Ex16\Data

2) این پروژه دارای یک نقشه متشکل از سه لایه «سد_و_بند»، «منطقه_حفاظت_شده»، «شهرستان« و «دریا_دریاچه_تالاب» می­باشد.

3) فایل پروژه را با عنوان Ex16A-Result در مسیر زیر ذخیره کنید:

C:\Exercises\Ex16\Result

2- ایجاد آیتم فرایند

1) در بالای روبان، بر روي سربرگ Insert و در روبان، در گروه Project، بر روی دکمه Taskو سپس New Task Item کلیک کنید تا کادر Task در سمت چپ پنجره نمایش و کادر Task Designer در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

2) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به آیتم فرایندی که قرار است ایجاد شود را به­ صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: تهیه فهرست سدهای واقع در مناطق حفاظت شده

– Author: نام خودتان

– Summary: در این فرایند، فهرست سدهای احداث شده در مناطق حفاظت شده منتخب تهیه خواهد شد

– Description: با استفاده از این فرایند می­توان با انتخاب دستی برخی از مناطق حفاظت شده ایران، سد و بندهای احداث شده در آن­ها را مشخص کرده و نتیجه را به­صورت یک فایل اکسل در اختیار قرار داد.

– Use Limitations: این فرایند با اهداف آموزشی تهیه شده است و کاربرد دیگری ندارد.

– Tags: مناطق حفاظت شده، سد و بند، اکسل

3) در جعبه Task Version Field، عدد 1.0.0 را تایپ کنید.

4) تیک گزینه Enable Auto Increment را فعال کنید.

5) پروژه را ذخیره کنید.

3- ایجاد فرایند:

1) در این تمرین بدون ایجاد گروه فرایند، به­ طور مستقیم، فرایند موردنظر در آیتم فرایند ساخته خواهد شد. در کادر Task که در سمت چپ پنجره نمایش واقع شده است، بر روي دکمه New Task  کلیک کنید تا پارامترهای مربوط به فرایندی که قرار است ایجاد شود، در کادر Task Designer نمایان شود.

2) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به فرایند را به­صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: تهیه فهرست سدهای واقع در مناطق حفاظت شده

– Description: در این فرايند به­صورت گام به گام عملیاتی را انجام خواهید داد که در نهایت منجر به تهیه فهرستی از سدها و بندهایی خواهد شد که در مناطق حفاظت شده ایران احداث شده اند.

3) کادر Task Designer را ببندید و پروژه را ذخیره کنید.

4) به کادر Task دقت کنید. این کادر بایستی شبیه شکل زیر باشد:

 

3) پروژه را ذخیره کرده و برنامه ArcGIS Pro را ببندید.

8) منظور از گام­های یک فرایند چیست؟

– گام­های یک فرایند، مراحل اجرای آن فرایند محسوب می­شوند و با دستورالعمل­ هایی می­توان کاربر را در اجرای هر مرحله راهنمایی کرد. برای نمونه، این جمله یک دستورالعمل ساده محسوب می­شود: «بر روي قسمتی دلخواه از نقشه بزرگ نمایی کنید».

– در هر گام می­توان از ابزارها و توابع مختلفی استفاده کرد که با عبارت «اقدام» مطرح می­شود.

– گام ­ها می­توانند ساده یا پیچیده باشند. اگر قرار است فرایند موردنظر برای کاربرانی تهیه شود که متخصص و باتجربه هستند، گام­های مورد نظر به­ صورت پیچیده طراحی می­شوند. اما اگر به اهداف آموزشی، یک فرایند را طراحی می­کنید بهتر است گام­های  ساده آن به­صورت خودکار اجرا نشوند و دستورالعمل­ های هر گام به روشنی برای کاربر مشخص شود.

9) منظور از مولفه­ در گام ­های یک فرایند چیست؟

– با توجه به هدف، هر گام می­تواند از چندین مولفه تشکیل شده باشد. دستورالعمل مربوط به گام موردنظر، تعیین چگونگی اجرای گام موردنظر، اتصال گام موردنظر به ابزار یا فرمان ­های Geoprocessing، کنترل نمایش و رفتار لایه­ ها، و انتخاب عوارض همگی به ­عنوان مولفه ­های یک گام درنظر گرفته می­شوند.

الف) مولفه General:

اولین مولفه هر گام، اطلاعات عمومی و رفتاری آن می­باشد و شامل پارامترهای نام گام، راهنمای یک خطی (Tooltip)، دستورالعمل (Instruction)، و چگونگی اجرا (Step Run Behavior) است (شکل 11-10).

– نام گام: اولین چیزی که کاربر در فرایند موردنظر می­بیند همین نام گام است. نام بایستی یک دید کلی در مورد آنچه که قرار است در این گام انجام شود را به کاربر نشان دهد (برای نمونه: بر روی نقشه بزرگ نمایی کنید).

شکل (11-10): مولفه Genral و پارامترهای مختلف آن

– راهنمای یک خطی: راهنمای کوتاه و مختصری است که وقتی کاربر، در کادر Task، نشانگر موس را چند لحظه بر روی هر گام قرار می­دهد ظاهر می­ شود. با حرکت دادن نشانگر موس، راهنمای خطی ناپدید می­شود.

-دستورالعمل: یکی از مهمترین پارامترهای هر گام است و به کاربر توضیح می­دهد که برای انجام گام موردنظر چه کارهایی را باید انجام دهد. با توجه به هدف و سطح تخصص و تجربه کاربر، دستورالعمل می­تواند کلی و مختصر و یا طولانی و با جزییات باشد. تا جای ممکن دستورالعمل بایستی واضح و روشن باشد و از علایم اختصاری که باعث سردرگمی کاربر می­شود در نگارش آن استفاده نشود.

– دستورالعمل اجرای گام: به کاربر نشان می­دهد که برای رفتن به گام بعد چه اقداماتی باید انجام دهد (برای نمونه کلیک کردن بر روی دکمه Run یکی از روش­های رفتن به گام بعد می­باشد).

– چگونگی اجرای گام (Step Behavior): چهار روش برای اجرای هر گام وجود دارد که در جدول زیر جزییات هر کدام از آن­ها آورده شده است:

جدول 11-1: روش ­های اجرای گام موردنظر در یک فرایند

نمونه استفاده توضیحات چگونگی اجرا
قرار است کاربر ابزار Explore را فعال کرده و بر روي محدوده موردنظر در نقشه بزرگنمایی کند. ممکن است به هدف آموزش بخواهید کاربر قبل از بزرگنمایی بر روی ابزار Explore کلیک کند. کاربر بایستی به صورت دستی بر روی دکمه Run کلیک کند تا گام موردنظر شروع شود و بر روی دکمه Next Step کلیک کند تا به گام بعدی برود. دستی
 از کاربر خواسته­ اید عارضه­ های موردنظر را در نقشه انتخاب کند. ابزار Select by Rectangle را به گام موردنظر متصل کرده ­اید و کاربر بدون فعال کردن این ابزار کافی است فقط بر روی نقشه کلیک کند تا عارضه ­های موردنظر انتخاب شوند.  در این حالت دستور و یا ابزار Geoprocessing به­  صورت خودکار اجرا می­  شود. کاربر برای رفتن به مرحله بعد کافی است بر روی دکمه Next Step کلیک کند. اجرای خودکار
 از کاربر خواسته ­اید که یک حریم ایجاد کند اما با توجه به شرایط متفاوت، اندازه این حریم متفاوت خواهد بود. کاربر اندازه حریم دلخواه را وارد کرده و بر روی دکمه Run کلیک می­کند، گام اجرا شده و به ­طور خودکار  وارد گام بعدی می­ شود.  کاربر برای شروع گام موردنظر بر روی دکمه Run کلیک می­کند و گام اجرا شده و به­ طور خودکار به گام بعد منتقل می­شود. ادامه خودکار
 یک کاربر تمامی مراحل فرایند موردنظر را بر روی یک نقشه انجام داده و با موفقیت به اتمام رسانده است. قرار است فقط نقشه موجود در پروژه تغییر کرده و محاسبات توسط یک کاربر دیگر تکرار شوند. در این حالت می­ توان گام ­ها را کاملا خودکار کرد. گام­های فرایند بدون دخالت کاربر به ­طور خودکار و پشت سر هم انجام می­شوند. کاملا خودکار

 

ب) مولفه Actions:

– با استفاده از این مولفه می­ توان فرامین و یا ابزارهای Geoprocessing را به گام موردنظر متصل کرد. مقصود از فرمان، دکمه­ ها و یا ابزارهایی است که در روبان قرار دارند (مانند Add Data، Measure و…). ابزارهای Geoprocessing نیز ابزارهای موجوددر ArcToolbox هستند. اسکریپت­های پایتون و یا مدل­ هایی که توسط Model Builder ساخته شده­اند (فصل بعد را ببینید) را نیز می­توان در مولفه Actions، به گام موردنظر متصل کرد. الزامی برای وجود مولفه Actions در یک گام وجود ندارد و می­ توان گام را فقط با تنظیم دستورالعمل طراحی کرد.

– مولفه Actions از سه پارامتر Record، Edit و Reset تشکیل شده است (شکل 11-11):

شکل (11-11): مولفه Actions و پارامترهای مختلف آن

 

– به دو روش می­توان فرامین و یا ابزارهای Geoprocessing را به یک گام متصل کرد.

1) استفاده از پارامتر Edit: با استفاده از این پارامتر می­توان فرمان و یا ابزار دلخواه را از فهرست­های موجود انتخاب کرد. امکان جستجوی فرمان و یا ابزار موردنظر در یک جعبه جستجو وجود دارد.

2) استفاده از پارامتر Record: در این حالت کافی است بر روی دکمه یا ابزار موردنظر در محیط ArcGIS Pro کلیک کرد تا به گام موردنظر متصل شد. اگر قبلا مراحل را به ­صورت دستی انجام داده­اید و محل دقیق فرمان یا ابزار موردنظر را در نوارهای ابزار یا جعبه ابزارها می ­دانید، استفاده از این پارامتر توصیه می­شود.

– قابلیت تعریف اقدام­های اضافی در گام موردنظر نیز وجود دارد که با گزینه­های موجود در قسمت Additional Actions انجام می­شود. این قابلیت در سه ­حالت «همزمان با اجرای گام»، «قبل از اجرای فرمان» و «پس از خروج از گام» امکان­پذیر است (شکل 12-11).

شکل (11-12): اقدام­های اضافی در یک گام

 

برای نمونه می­ توان انتخاب ­های جاری را در یک دسته ذخیره کرد و سپس از این دسته انتخاب در گام­های بعدی استفاده نمود. همچنین می­ توان انتخاب بودن (Selection) عوارض تولید شده و یا ویرایش شده در گام جاری و یا گام­های قبلی را ذخیره کرد و در زمان دلخواه مورد استفاده قرار داد. برای نمونه، اگر در گام قبلی، یک پلیگون را قطعه قطعه کرده باشید و پلیگون­ های حاصله پس از قطعه شدن در حالت انتخاب باشند و بخواهید در گام بعد، اطلاعات توصیفی پلیگون  ­های حاصله را ویرایش کنید، می­توان انتخاب بودن این پلیگون­ها را (دقت کنید، منظور ذخیره این پلیگون­ها به­صورت یک لایه جدید نیست) با یک نام (مثلا «قطعه زمین تفکیک شده») ذخیره کرد و به­راحتی در گام­های بعدی مورد استفاده قرار داد (شکل 11-13).

– امکان پاک کردن انتخاب (Clear Selection) و یا پرسش­گیری سفارشی (Custom Query) برای انتخاب عوارض نیز وجود دارد. پرسش­ گیری سفارشی بسیار مشابه با انتخاب عوارض بر اساس اطلاعات توصیفی (Select by Attribute) و پرسش­گیری تعریفی (Difination  Query) است که در فصل­های قبل با آن­ها آشنا شدید.

شکل (11-13): ذخیره  انتخاب عوارض و استفاده از آن در گام­های بعد

 

– الزامی بر استفاده از اقدام­های اضافی در گام موردنظر وجود ندارد. یک گام می­تواند بدون هر اقدام و یا اقدام اضافی باشد. در عین حال یک گام می­تواند فقط شامل یک اقدام اضافی باشد.

ج) مولفه Views:

– با استفاده از این مولفه می­توان تعیین کرد که کدام نقشه، چشم­انداز و یا جانمایی موجود در پروژه، در زمان اجرای گام موردنظر فعال باشد و دیده شود. هرچند که در هر زمان می­توان چندین نقشه، چشم­ انداز و جانمایی را مشاهده کرد، اما فقط می­ توان یکی از آن­ها را فعال کرد. در شکل زیر پارامترهای مولفه Views نشان داده شده است.

– اقدام­ های موجود در یک گام در واقع بر روي لایه­های موجود در  نمایش (View) فعال اجرا می­شوند.

شکل (11-14): پارامترهای مولفه Views

ج) مولفه Contents:

– با استفاده از این مولفه می­توان وضعیت خاموش/روشن بودن، قابل انتخاب بودن/نبودن، قابل ویرایش بودن/نبودن، فعال بودن/نبودن قابلیت Snap، انتخاب شدن/نشدن، برچسب­دار بودن/نبودن لایه­های موجود در یک نمایش (View) فعال را تنظیم کرد.

شکل (11-15): پارامترهای مولفه Contents

– سطح کنترل لایه اهمیت زیادی دارد. این کنترل باعث می­شود داده ­های موجود در پروژه حفظ شوند و کاربر فقط بر روی داده­ای کار کند که از قبل مجوز آن صادر شده است. برای نمونه اگر قرار است در گام موردنظر فقط یک لایه خاص ويرایش شود،مجوز ويرایش سایر لایه­ ها را بایستی غیرفعال کرد تا کاربر به اشتباه آن­ها را دستکاری نکند.

 

تمرين 16- ب: اضافه کردن گام به یک فرایند

اهداف

در این بخش از تمرین، روش اضافه کردن گام­ها را به یک فرایند خواهید آموخت.

مراحل حل تمرین

1) باز کردن فایل پروژه؛

2) اضافه کردن گام دوم برای انتخاب مناطق حفاظت شده؛

3) اضافه کردن گام سوم برای انتخاب سدهای واقع در مناطق حفاظت شده.

4) اضافه کردن گام چهارم برای خروجی گرفتن از نتایج به فرمت اکسل؛

5) اجرای فرایند.

حل تمرین

1- باز کردن فایل پروژه:

1) برنامه ArcGIS Pro را باز کرده و پروژه Ex16A-Result را از مسیر زیر فراخوانی کنید:

C:\Exercises\Ex16\Result

2) همان­طور که ملاحظه می­کنید، این پروژه حاصل انجام تمرین 16-الف است و دارای یک فرایند با عنوان «تهیه فهرست سدهای واقع در مناطق حفاظت شده» می­باشد که در کادر Task قابل مشاهده است.

3) پروژه را با عنوان Ex16B-Result در مسیر  C:\Exercises\Ex16\Result ذخیره کنید.

2- اضافه کردن گام اول برای بزرگنمایی نقشه:  

 1) در کادر Task، بر روي فرایند «تهیه فهرست سدهای واقع در مناطق حفاظت شده» کلیک راست کرده و گزینه Edit In Designer را انتخاب کنید تا کادر Task Designer در سمت راست پنجره نمایش باز شود.

2) در کادر Task، بر روي دکمه New Step  کلیک کنید تا پارامترهای مربوط به گام جدید در کادر Task Designer نشان داده شود.

3) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به گام جدید را به ­صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: با استفاده از ابزار اکسپلور بر روي محدوده دلخواهی از نقشه بزرگ نمایی کنید.

– Tooltip: بر روي محدوده دلخواه بزرگ نمایی کنید.

– Instruction: با استفاده از ابزار اکسپلور که به ­طور خودکار فعال می­شود، بر روی قسمتی دلخواه از نقشه (مثلا شهرستان موردنظر) بزرگنمایی کنید. اگر قبلا بر روی محدوده موردنظر بزرگنمایی کرده اید می توانید این گام را نادیده بگیرید.

(کلماتی که در توضیح پارامترهای فوق مهم می ­باشند را می­توان توپر تایپ کرد).

– Run/Proceed Instructions: پس از بزرگ نمایی بر روی محدوده موردنظر، برای رفتن به گام بعد بر روی دکمه ­های زیر کلیک کنید

Run

 Next Step

(کلماتی که در توضیح پارامترهای فوق مهم می­ باشند را می­ توان توپر یا ایتالیک تایپ کرد)

4) در قسمت Step Behavior، گزینه Auto Run را تیک­دار کنید. با انجام این­کار بدون دخالت کاربر، ابزار Explore  فعال می ­شود و کاربر فقط لازم است بر روي محدوده دلخواه نقشه بزرگ نمایی کند.

5) تیک گزینه Optional را فعال کنید تا اگر کاربر قبلا بر روی محدوده دلخواه بزرگنمایی کرده باشد، بدون اجرای این گام بتواند وارد گام بعدی شود.

6) در بالای کادر Task Designer بر روي سربرگ Actions کلیک کنید تا پارامترهای این مولفه نمایش داده شود.7) نشانگر موس را بر روي فهرست None نگه دارید و سپس بر روی دکمه Edit  کلیک کنید و در فهرستی که باز می­شود، گزینه Command را انتخاب کنید. با انجام این کار، پنجره کوچکی باز می­شود که چند فهرست در آن موجود است. در فهرست بازشونده Choose Commands from، گزینه All Commands را انتخاب کرده و در جعبه جستجو که در زیر آن قرار دارد کلمه «Explore» را تایپ کنید. در فهرست جستجو شده، گزینه Explore (open current explore tool) را انتخاب کرده و بر روي دکمه Ok کلیک کنید.

8) در کادر Task Designer بر روي دکمه Done کلیک کنید تا تنظیمات پارامترهای گام اول پایان پذیرد. پروژه را ذخیره کنید.

3- اضافه کردن گام دوم برای انتخاب مناطق حفاظت شده:   

1) در کادر Task  بر روي دکمه New Step  کلیک کنید تا پارامترهای مربوط به گام جدید در کادر Task Designer نشان داده شود.

2) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به گام جدید را به ­صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: مناطق حفاظت شده دلخواه را انتخاب کنید

– Tooltip: مناطق حفاظت شده دلخواه که قرار است سدهای موجود در آنها مشخص شود را انتخاب کنید

– Instruction: برای شروع این گام بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

Run

سپس با ابزار زیر:

Select Feature

مناطق حفاظت شده­­ای که قرار است فهرست سدهای موجود در آن­ها تهیه شود را انتخاب کنید. اگر قبلا مناطق حفاظت شده را انتخاب کرده­اید می­توانید این گام را نادیده بگیرید.

– Run/Proceed Instructions: پس از انتخاب مناطق حفاظت شده موردنظر برای رفتن به گام بعد بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

 Next Step

3) در قسمت Step Behavior، گزینه Manual را تیک­دار کنید.

4) تیک گزینه Optional را فعال کنید تا اگر کاربر قبلا مناطق حفاظت شده دلخواه را انتخاب کرده باشد، بدون اجرای این گام بتواند وارد گام بعدی شود.

5) در بالای کادر Task Designer بر روي سربرگ Actions کلیک کنید تا پارامترهای این مولفه نمایش داده شود.

6) نشانگر موس را بر روي فهرست None نگه دارید و سپس بر روی دکمه Record  کلیک کنید.

7) با اطمینان داشتن از فعال بودن سربرگ Map، در روبان، در گروه Selection، بر روي دکمه Select  کلیک کنید. با انجام این کار بلافاصله فرمان انتخاب به گام موردنظر معرفی می­شود.

8) چون قرار است کاربر در این گام بر روی نقشه کلیک کند و به­  صورت دستی مناطق حفاظت شده را انتخاب کند، لازم است مجوز انتخاب همه لایه­ ها به­جز لایه «منطقه_حفاظت_شده» را غیرفعال کنید. بدین منظور در بالای کادر Task Designer، بر روي سربرگ Contents کلیک کنید و در فهرست موجود، مطابق با شکل زیر، مجوز انتخاب همه لایه­ ها به­جز منطقه حفاظت شده را غیرفعال کنید. همچنین قابلیت نمایش لایه ­های «شهرستان» و «دريا_دریاچه_تالاب» را غیرفعال کنید.

9) پروژه را ذخیره کنید.

4- اضافه کردن گام سوم برای انتخاب سدهای واقع در مناطق حفاظت شده:

1) در کادر Task  بر روي دکمه New Step  کلیک کنید تا پارامترهای مربوط به گام

جدید در کادر Task Designer نشان داده شود.

2) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به گام جدید را به ­صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: انتخاب سدهای واقع در مناطق حفاظت شده

– Tooltip: در این مرحله سدهای واقع در مناطق حفاظت شده موردنظر کاربر انتخاب می­شود

Instruction: در شروع این گام ابزار زیر به صورت خودکار باز می­شود:

Select by Location

پس از باز شدن این ابزار، پارامترهای زیر را به ترتیب بر روی لایه­  های «سد_و_بند» و «مناطق_حفاظت_شده» تنظیم کنید:

Input Feature

Selectin Feature

  بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

Run

تا سدهای واقع در مناطق حفاظت شده موردنظر انتخاب شوند.  

– Run/Proceed Instruction: برای رفتن به مرحله بعد بر روی دکمه زیر کلیک کنید:

Next Step

3) در قسمت Step Behavior، گزینه Manual را تیک­دار کنید.

4) در بالای کادر Task Designer بر روي سربرگ Actions کلیک کنید تا پارامترهای این مولفه نمایش داده شود.

5) نشانگر موس را بر روي فهرست None نگه دارید و سپس بر روی دکمه Record  کلیک کنید.

6) با اطمینان داشتن از فعال بودن سربرگ Map، در روبان، در گروه Selection، بر روي دکمه Select By Location  کلیک کنید. با انجام این کار بلافاصله فرمان انتخاب عوارض بر اساس موقعیت قرارگیری  به گام موردنظر معرفی می­شود و کادر Select By Location باز می­شود.

7) کادر Select By Location را ببندید. در بالای کادر Task Designer، بر روي سربرگ Contents کلیک کنید و مجوز نمایش و انتخاب لایه­های «سد_و_بند» و «منطقه_حفاظت_شده» را فعال کنید. پروژه را ذخیره کنید.

5- اضافه کردن گام چهارم برای خروجی گرفتن از نتایج به فرمت اکسل:

1) در کادر Task  بر روي دکمه New Step  کلیک کنید تا پارامترهای مربوط به گام جدید در کادر Task Designer نشان داده شود.

2) در کادر Task Designer، با مطمئن شدن از فعال بودن سربرگ General، پارامترهای مربوط به گام جدید را به ­صورت زیر تنظیم کنید:

– Name: صدور داده ­ها به اکسل

– Tooltip: صدور اطلاعات توصیفی سدهای انتخاب شده به فرمت اکسل

Instruction: در شروع این گام ابزار زیر به ­صورت خودکار باز می­ شود:

Table to Excel

پارامتر اول این ابزار را بر روی لایه «سد_و_بند» و پارامتر دوم را بر روی مسیر زیر تنظیم کنید.

C:\Exercises\Ex16\Result

و نام جدول خروجی را «سدهای واقع در مناطق حفاظت شده منتخب» بگذارید.

– Run/Proceed Instruction: برای اتمام فرایند بر روی دکمه ­های زیر کلیک کنید:

Run

Finish

3) در قسمت Step Behavior، گزینه Manual را تیک­دار کنید.

4) در بالای کادر Task Designer، بر روي سربرگ Actions کلیک کنید.

5) نشانگر موس را بر روي فهرست None نگه دارید و سپس بر روی دکمه Edit   کلیک کنید. در فهرست بازشونده Type of Command، گزینه Geoprocessing Tool را انتخاب کرده و در جعبه Find Tool، کلمه «Excel» را تایپ کنید. در فهرست جستجو، ابزار Table to Exel را انتخاب کرده و بر روي دکمه Ok کلیک کنید تا این ابزار به فرایند معرفی شود.

6) در کادر Task Designer، پارامترهای ابزار Table to Excel نشان داده می­شوند. مطمئن شوید تیک گزینه Embed فعال است.

7) بر روي دکمه Done کلیک کنید.

8) کادر Task Designer را ببندید و پروژه را ذخیره کنید

6- اجرای فرایند:

1) در کادر Tasks، بر روي دکمه Open Task کلیک کنید تا گام­ های فرایند «تهیه فهرست سدهای واقع در منطق حفاظت شده» نمایان شود.

2) مطابق با دستورالعمل­ های هر گام، فرایند را اجرا کنید.

3) پروژه را ذخیره کنید و برنامه ArcGIS Pro را ببندید.

4) با استفاده از مرورگر ویندوز، به مسیر C:\Excercises\Ex16\Result رفته و فایل اکسل «سدهای واقع در مناطق حفاظت شده منتخب» را ملاحظه کنید.

5) برنامه اکسل را ببندید.

 

 

8 نظرات

دیدگاهتان را بنویسید