خلیج گواتر؛ یکی از زیباترین نقاط جنوب شرق ایران-موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل
خلیج گواتر یکی از زیباترین مناطق ایران و دورترین نقطه جنوبشرقی این کشور است.
بندر گواتر به انتهای جادههای ایران معروف و منطقهای در جنوب شرق ایران، هممرز با پاکستان و جز استان سیستان و بلوچستان است. اگر فیلمهای علمی تخیلی که فضای مریخ در آنها به تصویر کشیده شده است را دیده باشید، کاملا فضای گواتر را با آن شبیه میبینید.
بندری در کنار دریای عمان که در ۹۵ کیلومتری چابهار و دقیقا هممرز با پاکستان است، به همین خاطر اجازه شنا در دریا داده نمیشود و تمام قایقرانها نیز مراقب هستند بهطور تصادفی وارد مرز پاکستان نشود.
تجارت در گواتر پیشینهای طولانی داشته است و تاجرها از آبهای این خلیج، از هند به سمت آفریقا میرفتند. گواتر از مراکز اصلی پرورش و صادرات میگو بوده که در این سالها کمی از رونق افتاده، اما همچنان وجود دارد. روستای گواتر حدود ۱۶۰ هزار نفر جمعیت دارد و بیشتر مردم این منطقه به ماهیگیری و حصیربافی مشغول هستند.
این خلیج به دلیل قرار گرفتن در مجاورت با جنگلهای حرا، جز مناطقی است که توسط محیط زیست حفاظت میشود. طبق گفته سازمان حفاظت محیط زیست چابهار خلیج گواتر هر ساله در اوایل پاییز پذیرای تعداد بیشماری از پرندگان مهاجر است. حدود ۴۰ نوع از گونههای مختلف پرندهها در قالب دستههای ۱۰۰ تایی وارد این منطقه میشوند. جدای از حیاتوحش دوستداشتنی گواتر، مهمترین بخش بازدید از این منطقه زیباییهای خلیج گواتر، جنگلهای حرا و مهمتر از همه مردم خونگرم این منطقه است. مردمی که علیرغم زندگی در مناطق محروم، دلی بزرگ و قلبی مهربان دارند.
مردان و زنان گواتر بلوچ هستند، ولی ارتباط خویشی و نزدیکی با همسایگان خود در گوادر (نام پاکستانی گواتر) پاکستان دارند و رفت و آمد و حتی ازدواج بین آنها بسیار مرسوم است. زبان بلوچی مردم این منطقه با سایر نقاط قسمت بلوچستان ایران متفاوت است و به زبان بلوچی رایج در پاکستان نزدیکتر است، هرچند تعدادی زیادی از مردم این منطقه به زبان فارسی هم تسلط دارند. بیشتر دختر بچهها مشغول فروش دستبند سوزندوزی کاملا دستباف هستند و پسرها هم گوشماهی، مروارید و انواع صدف میفروشند.
با توجه به نزدیکی به آبهای اقیانوس هند که سومین اقیانوس بزرگ روی کرهزمین است، باعث شده تا گواتر دریایی کاملا متفاوت نسبت به خلیجفارس و دریای خزر داشته باشد که در نوع خود بسیار جالب و منحصر به فرد است. یک نکته خاص درباره گواتر این است که اگر از آن به سمت قطب جنوب حرکت کنید، با هیچ خشکی برخورد نمیکنید و بدون واسطه به قطب جنوب متصل است.
منبع: کجارو