پربارشترین حوضه آبریز کشور تا اول فروردین کدام است-موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل شیراز

بر اساس تازه ترین گزارش شرکت مدیریت منابع آب ایران، میزان بارش های حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان که درعین حال پربارش ترین حوزه های اصلی کشور در سال آبی جاری (مهر ۹۸ تا پایان اردیبهشت ۹۹) محسوب می شود، نسبت به سال آبی پارسال (مهر ۹۷ تا پایان شهریور ۹۸) با بارشی ۳۸۳.۱میلیمتری، نشان از رشد منفی دارد.
کمبارشترین حوضه اصلی آبریز کشور از ابتدای مهر ۹۸ تا روز نخست فروردین ۹۹ حوضه آبریز مرزی شرق با بارش ۸۶.۴ میلیمتر گزارش شده است.
میزان بارشهای این حوضه در عین حال نسبت به سال آبی پارسال (مهر ۹۷ تا پایان شهریور ۹۸) که ۶۵.۲ میلیمتر بود، رشد مثبت نشان میدهد.
حوضه آبریز دریای خزر از ابتدای مهر ۹۸ تا نخستین روز فروردین ۹۹، بارش ۲۸۰.۵ میلیمتری را تجربه کرده که میزان بارش های این حوضه نسبت به دوره مشابه پارسال که ۳۶۸.۲ میلیمتر بارندگی داشت نشان دهنده رشد منفی بارش است.
بارش های حوضه دریاچه ارومیه نیز از ابتدای مهر ۹۸ تا نخستین روز فروردین ۲۱۷.۸ میلیمتر است که نسبت به دوره مشابه پارسال که ۳۲۲.۸ میلیمتر بود رشد منفی را تجربه می کند.
میزان بارش ها در حوضه آبریز فلات مرکزی ایران نیز در سال آبی جاری (مهر ۹۸ تا پایان شهریور ۹۹) و تا نخستین روز فروردین ۹۹ درحالی به رقم ۱۲۷.۸ میلیمتر رسید که پارسال در همین بازه زمانی ۱۲۹.۶میلیمتر بارندگی داشته و با رشد منفی بارش روبرو شده است.
آخرین حوضه آبریز اصلی کشور، «قره قوم» است که میزان بارشهای این حوضه تا نخستین روز فروردین ماه ۱۲۵.۵ میلیمتر بوده که نسبت به دوره مشابه پارسال که ۱۵۸.۷میلیمتر گزارش شده رشد مثبت دارد.
وضعیت بارشها در کل کشور در سال آبی جاری ( مهر ۹۸ تا پایان شهریور ۹۹) و تا نخستین روز فروردین ۹۹ در حالی ۱۹۷.۹ میلیمتر گزارش شده که میزان بارش ها نسبت به دوره مشابه پارسال که ۲۲۴.۴ میلیمتر بارندگی داشته رشد منفی دارد.
میزان بارش ها در کل کشور نسبت به دوره میانگین درازمدت ۵۱ ساله که ۱۷۷.۲ میلیمتر بارندگی را ثبت کرده که رشد ۱۲ درصدی را نشان میدهد.
پربارش ترین استان کشور نیز گیلان با ثبت ۷۳۱.۶میلیمتر و کم بارش ترین استان نیز یزد با بارش ۵۰.۸ میلیمتری گزارش شده است.
مجموع بارش های کلی کشور در آستانه روز جهانی آب، نشان می دهد که تاکنون سال پر آبی نداشته و همچنان اعمال روش های مدیریت مصرف از سوی مردم ضروری است.
منبع از سایت زیر:
درباره حوزه آبریز:
آبخیز یا حوضه آبریز یا آبریز به قسمتی از خشکیها گفته میشود که با توجه به شیب و شکل زمین آبها در آنجا به پستترین مکان موجود در پهنه آن جریان یابد. از ابتدای انشعابها تا پایان پستیها زمین را حوضهٔ آبریز مینامند. به بیان دیگر وقتی باران بر پستیها و بلندیهای زمین میبارد، آب در جهت شیب زمین حرکت کرده و پس از پیوستن به هم به صورت یک رود به سمت دریا، دریاچه و … روان میشود. شکل این رود بر اساس شیب رودخانه به شکل مستقیم یا مار پیچ در میآید. در صورتی که شیب رودخانه کم باشد به شکل مارپیچ و اگر تند باشد به شکل مستقیم در میآید. منطقهای که روانابهای سطحی آن در یک مسیر مشخص حرکت کرده و در یک نقطه متمرکز شوند حوضهٔ آبریز نام دارد.
پستترین مکان یک حوضه ممکن است دریا، دریاچه، باتلاق، رود و … باشد که معمولاً نام آن را بر روی حوضهٔ آبریز مورد نظر میگذارند. مرز جدایی حوضههای آبریز از یکدیگر معمولاً منطبق بر خط الرأس کوهستان است.
انواع حوضههای آبریز
سدهای جغرافیای طبیعی مانند کوهها و تپهها، انواع حوضههای آبریز را از هم جدا میکنند. آبریزهای بزرگ تعداد زیادی آبگیرهای کوچک را در بر میگیرند که هر کدام بر اساس مقدار آب دریافتی از خروجیهای آبریز دستهبندی میشوند.
۱. حوضههای اقیانوسی
حوضههای آبریز اقیانوسی از رودخانه و دریاچه و دیگرحوضههای آبگیر که سرانجام به اقیانوس میریزند تشکیل شده است. تقریبا نیمی از کره زمین از طریق حوضه اقیانوس اطلس زهکشی شده است. این حوضه آخیز اقیانوسی از آمریکای شمالی و از رودخانه سنت لورنس، از دریاچههای بزرگ قسمت شرقی آمریکا و بخشی از کانادا سرچشمه میگیرند. همچنین آبهایی از قسمت آمریکای جنوبی، اروپای مرکزی و غربی و نواحی اطراف آفریقا به این حوضه میریزند. همچنین دریای مدیترانه بخشی از حوضه آبریز اقیانوس اطلس است. حوضه آبریز اقیانوس آرام متشکل از آبهای آمریکایی غربی، کانادا، آمریکای مرکزی، بخش غربی آمریکای جنوبی به علاوه نواحی حاشیه اقیانوس آرام مانند چین و بخشی از روسیه استرالیا و اندونزی است. دیگر حوضههای آبریز اقیانوسی شامل حوضه آبخیز اقیانوس هند، حوضه آبخیز اقیانوس جنوبگان (قطب جنوب).
۲. حوضههای آبریز رودخانهای
حوضه آبخیز رودخانهای قسمتی از زمین است که توسط رودخانه زهکش شده و به انشعابات و ریز آبها متصل است. محل تلاقی ساحل اقیانوس و حوضه آبریز رودخانه، دهانه یا مصب رود نام دارد. بیشترین حوضههای آبریز رودخانهای براساس زمین زهکش شده عبارتند از حوضههای آبریز آمازون در آمریکای جنوبی، حوضه کنگو در آفریقا، حوضه رودخانه میسیسیپی در آمریکای شمالی. حوضه آمازون دارای بیشترین ظرفیت و گنجایش آب است و پس از آن حوضه کنگو و در آخر حوضه آبریز رود گنگ در آسیا که در رتبه سوم قرار دارد.
۳. حوضه بسته
به مناطقی از زمین که آب در داخل دریا و دریاچه قرار دارد و هیچ خروجی به سمت اقیانوسها ندارد حوضه آبریز بسته میگویند. تبخیر، تنها راه خروج آب از این حوضه است. بزرگترین حوضه آبریز بسته در آسیای مرکزی، دریای خزر و آرال است. بزرگترین حوضه در آمریکا در واقع بزرگترین حوضه بسته در آمریکای شمالی نیز هست. به علاوه حوضه بسته صحرای بزرگ آفریقا، استرالیا، شبه جزیره عربستان، کوههای آند و مکزیک را شامل میشود.