توابع-موسسه چشم انداز هزاره سوم ملل-آموزش کاربردی GIS و RS
هنگامی که توابع را توسط نام آنها صدا میزنیم یک مجموعه کد اجرا میشود. وظیفهی تابع از طریق کدی که درون تابع قرار دارد، مشخص میشود. توابع درون تگ <script> و تگ <script> درون تگ <head> قرار میگیرد. بیائید یک تابع بنویسیم. ابتدا از کلمهی کلیدی function برای تعریف تابع استفاده میکنیم. بعد از کلمهی کلیدی function نام تابع را قرار میدهیم و اگر برای اجرای تابع، متغیر یا متغیر هایی مورد نیاز است به عنوان پارامتر ورودی در خط تعریف تابع قرار میگیرند. اگر تابع باید مقداری را برگرداند از کلمهی کلیدی return برای برگرداندن مقدار استفاده میکنیم. به بعضی از توابع باید اطلاعاتی در قالب متغیر بفرستیم. تابع این اطلاعات ورودی را که به صورت متغیر هستند به عنوان آرگومان های ورودی میگیرد و جایگزین پارامترهای ورودی خود میکند. تابع prod() را در نظر بگیرید. اطلاعات ورودی در دو متغیر a,b قرار میگیرند و حاصل ضرب آنها را درون متغیر x قرار میگیرد و متغیر x به عنوان نتیجه بر می گردد.
var x;
function prod (a,b)
{
x = a * b;
return x;
}
اشیاء
ArcGIS API for JavaScript از اشیاء به طور گستردهای استفاده میکند. مقادیر مختلف داده و متد ها و رویداد ها درون یک ساختار واحد قرار می گیرند. اشیاء با نوع داده ای صحیح، اعشار، متنی و آرایه فرق دارند. انواع داده ی مذکور، یک مقدار واحد دارند در حالی که اشیاء ساختار های پیچیدهای دارند. اشیاء ترکیبی از داده ها و عملیات هستند و داده همان ویژگی شی است و مجموعهی ویژگی ها، اطلاعاتی در مورد شی هستند. مثلاً شی map دارای ویژگی هایی (داده هایی) مانند محدوده قابل نمایش نقشه (extent)، گرافیک های مرتبط با نقشه، عرض و ارتفاع نقشه، ID لایه هایی که با نقشه بارگذاری می شوند و … می باشد. ویژگی ها اطلاعاتی در مورد شی هستند. اشیاء به جز داده، عملیات هم دارند. به عملیات اصطلاحاً متد ها نیز میگوییم. متدها عملیاتی مانند اضافه کردن لایه به نقشه، تعیین محدوده قابل نمایش نقشه و تعیین مقیاس نقشه هستند. سازندهها، توابعی هستند که اهداف مخصوصی دارند و هنگامی که نمونه ای از یک شی ایجاد میشود، استفاده میشوند. با این توابع میتوان روی نمونه شی ایجاد شده کنترل بیشتری داشت.
برای استفاده از یک شی در اپلیکیشن باید یک نمونه از شی ایجاد کنیم. در کد زیر ابتدا یک نمونه از شی ایجاد شده است. کلمهی کلیدی new به همراه نام شی یک نمونه از شی ایجاد میکند. به همراه ایجاد یک نمونه از شی، سه پارامتر هم به سازنده فرستادیم. سازنده با استفاده از پارامتر های basemap، center و zoom روی نمونه شی کنترل های بیشتری ایجاد کرده است.
var map = new Map(“mapDiv”, {
basemap: “streets”,
center:[-117.148, 32.706], //long, lat
zoom: 12
});
ویژگی ها و متد ها بوسیلهی یک نقطه از شی جدا می شوند. برای مثال برای دسترسی به ویژگی extent نقشه از کد map.extent استفاده میکنیم. در قطعه کد زیر چگونگی دسترسی به ویژگیهای یک شی map نشان داده شده است.
var theExtent = map.extent;
var graphics = map.graphics;
برای متد نیز همانند ویژگی عمل می کنیم. با این تفاوت که در آخر نام متد باید پرانتز باز و بسته بگذاریم و پارامتر ها درون این پرانتز ها قرار میگیرند. در خط اول قطعه کد زیر پارامتر pt را به متد centerAt فرستادیم.
map.centerAt(pt);
map.panRight();
مفاهیم اساسی CSS
(Cascading Style Sheets (CSS زبانی است که چگونگی نمایش عناصر یک صفحهی HTML در مرورگر را تعیین میکند و برای تعیین رنگ، رنگ پس زمینه، فونت، سایه، اندازه، مکان و سایر ویژگیهای ظاهری عناصر استفاده میشود. بحث CSS و مطالعه در مورد این زبان را به عهده ی خواننده میگذاریم.
جداسازی کدهای HTML، CSS و Javascript
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که کدهای HTML، CSS و Javascript را چگونه در اپلیکیشن استفاده کنیم. همهی این کدها را در یک فایل قرار دهیم؟ یا هر کدام از آنها را در یک فایل جداگانه قرار دهیم؟ پاسخ این است که هر کدام باید در یک فایل جداگانه باشند. کدهای CSS را در یک فایل با پسوند.css بگذارید و کدهای Javascript را در یک فایل با پسوند.js قرار دهید و کدهای HTML که اساس اپلیکیشن هستند را در یک فایل با پسوند.html بگذارید. سپس درون فایل html به فایل های CSS و Javascript ارجاع دهید. نحوهی ارجاع به فایلهای css درون فایل html به صورت زیر است:
<link rel=”stylesheet” href=”bootstrap/css/bootstrap.css”>
از تگ <link> برای ارجاع به فایل css استفاده میکنیم. پارامتر rel نوع فایل را مشخص میکند. در پارامتر href مسیر ذخیرهی فایل css را قرار میدهیم. سعی کنید فایلهای جاوا اسکریپت و CSS خود را درون پوشه هایی مانند تصویر زیر ذخیره کنید.
در قطعه کد زیر ارجاعی به فایل css را درون فایل html میبینید:
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>GeoRanch Client Portal</title>
<meta name=”viewport” content=”initial-scale=1.0, userscalable=no”>
<link rel=”stylesheet” href=”bootstrap/css/bootstrap.css”>
</head>
<body>
</body>
</html>
فایل های جاوا اسکریپت با تگ <script> در فایل html ارجاع داده می شوند. تگ <script> درون تگ <head> قرار می گیرد. برای اضافه کردن کتابخانه های جاوا اسکریپتی Arc GIS تگ <script> را درون تگ <head> قرار دهید و درون تگ <script> ارجاع دهید. ولی اگر فایل جاوا اسکریپتی دیگری غیر از کتابخانه های جاوا اسکریپتی Arc GIS دارید بهتر است که ارجاع به آنها قبل از تگ </body> صورت گیرد، زیرا هنگامی که مرورگر شروع به دانلود این فایل جاوا اسکریپتی میکند هیچ دانلود دیگری انجام نمیدهد. در این هنگام به نظر میرسد که اپلیکیشن کند شده است. همانطور که در کد زیر میبینید ارجاع به فایل جاوا اسکریپتی Arc GIS درون تگ <head> صورت گرفته است و ارجاع به فایل جاوا اسکریپتی دیگری غیر از کتابخانه های جاوا اسکریپتی Arc GIS درون تگ <body> صورت گرفته است.
<!DOCTYPE html>
<html>
<head>
<title>GeoRanch Client Portal</title>
<meta name=”viewport” content=”initial-scale=1.0, userscalable=no”>
<script src=”http://js.arcgis.com/3.7/”></script>
</head>
<body>
<script src=”js/creategeometries.js”></script>
</body>
</html>
برگرفته از کتاب تولید و طراحی اپلیکیشن های Web GIS و Mobile GIS با استفاده از ArcGIS API for JavaScript
نویسنده: دکتر محمد بافقی زاده
نشر: انتشارات اکادمیک
3 نظرات